Strandrensning

Efter den senaste tidens blåsiga väderlek har mängder av tång och alger flutit i land. Kommunen har detta år lovat bättre och effektivare skötsel. I Gislöv Strandmarks kommunala badplats är strandlinjen fylld med tång som ligger och skvalpar och gör vattnet svart och inte ens vid den nyuppförda bryggan ser det attraktivt ut. När kan man räkna med strandrensning på denna badplats. Behovet är stort och regelmässig rensning bör ske, särskilt nu inför midsommar och annalkande semestrar (hemestrar).
Kjell Månsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Kjell,

  Tack för att du kontaktar oss.
  Vi har tagit vidare dina synpunkter till Park och naturavdelningen som ansvarar för tångrensningen.

  Önskar dig en fortsatt fin dag!
  Caroline Kommunvägledare
 • Oj det var en lång svarstid, mer än en vecka. Men bättre sent än aldrig.
  Sedan jag skrev mina synpunkter har ingen Strandrensning skett. Tycker parkförvaltningen borde ta en Strandrensning igen inför den förestående värmeperioden; vänder vinden mot öst luckras tången/algerna vid strandkanten upp igen (högre vattenstånd) och vi får återigen vårt svarta vatten i Gislövs Strandmarks kommunala badplats. Så en regelmässig rensning, gärna behovsprövad, borde ske. Egentligen borde rensningsområdet utökas och ske ända bort till udden mitt för Sjögräsvägen, där mycket tång-och algansamling samlas i bukten här och som luckras upp och ger dåligt badvattenbadplatsen.
  Är det någon person på parkförvaltningen man kan kontakta när behov föreligger?
  Kjell Månsson
 • Hej igen Kjell,

  Vi fick följande svar från Park och naturavdelningen gällande ditt tidigare inlägg "Strandrensning sker regelbundet. Tyvärr så är stranden vid Gislövs strandmark så stenig att vi inte kan rensa sanden, bara tången. Vi skall se över detta med resning av tången hos er."
  Vi har även skickat över ditt senaste inlägg till avdelningen. 
  Det går bra att kontakta oss på Kundtjänst via telefonnummer: 0410-733000 alternativt mejla till: kundtjanst@trelleborg.se

  Ha en fortsatt trevlig dag!
  Caroline Kommunvägledare
 • Bra att ni lovar se över strandrensningen här i Gislövs Strandmark. Men det är inte stenen på badplatsen som är problemet. Den är badgästerna vana vid. Nä det är de svarta tång/algansamlingarna längs strandkanten som behöver hyvlas bort och då räcker det med en traktor med galler i fronten.Som det nu är  blandas dessa massor upp med vattnet (det är högre vattenstånd vid främst ostliga vindar) och minskar attraktiviteten. Effekten ser man redan idag då vattnet är svart/brunt en bit ut.Småbarn kan inte gå i denna dynga. Det är ju ändå en kommunal badplats som kan underhållas med relativt små åtgärder.
  Sen borde ju hela strandlinjen österut fram till udden Vid Sjögräsvägen rensas så att man inte får spridningseffekter från detta håll. Det hade kanske räckt några gånger per säsong.
  Kjell Månsson
 • Hej Kjell,

  Park- och naturavdelningen svarar såhär på din fråga: "Vi kan bara rensa där vi har tillstånd från miljömyndighet och länsstyrelsen. Vi kan tyvärr heller inte rensa i vatten. Vår entreprenör är mycket erfaren och bör kunna göra sitt jobb. Vi har praktiskt taget inga klagomål från badstränderna.

  Ha en bra dag! 

  Sofia Kommunvägledare
 • Ja, nog är stranden på Gislöv Strandmarks kommunala badplats rensad,
  men vad tänker man när man lägger upp tången i ett jätteberg just nedanför badplatsen? Det stinker och samlas flugor i skiten och idag var det helt omöjligt att vistas på stranden p.g.a dessa olägenheter. Vi ber Er snarast köra bort tånghögen och i fortsättningen lägga den på annan plats. Tack på förhand.
  MVH
  Eva Friman
  Eva
 • Hej Eva,

  Vi tog din fråga vidare till park-och naturavdelningen som svarar såhär: "Vi har sökt tillstånd av Länsstyrelsen för att få lov att rensa stränderna från tång. De har också godkänt de platser där tånghögarna läggs. Det är inte tillåtet att köra med tången hur som helst, då det klassas som miljöfarligt avfall."

  Trevlig helg!
  Sofia Kommunvägledare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.