Plocka tång på stranden

Är det okej att hämta tång från kommunens stränder i syfte att använda som gödsel på en odlingslott?
Linnea Sundvall Larsson

Kommentarer

 • Hej Linnea,

  Tack för en aktuell och intressant fråga!
  Utifrån allemansrätten kan man säga att en mindre mängd död tång (en eller två nävar) är okej att plocka så länge inte tången utgör ett ekonomiskt värde för markägaren. I dagsläget används inte tången som ligger på Kommunal mark ur ett ekonomiskt perspektiv men det finns ett pågående projekt där man omvandlar tången till Biokol där det i framtiden kan komma att påverka rekommendationen. Läs gärna mer om det här.

  Vår kommunekolog vill dock flagga för att tång och alger är bra på att ta upp all näring som finns i haven, bland annat tungmetaller, varför den kan vara olämplig som gödning till grödor. Den tång som förr användes som gödning på exempelvis åkrarna var i första hand Blåstång och Gaffeltång som inte i lika stor utsträckning binder tungmetaller.

  Vi vill också göra er uppmärksamma på att uppsamlingen inte får motverka strandskyddets syften som är att bevara goda livsvillkor för djur och växtliv. Uppsamling av en större mängd kräver alltså dispens från strandskyddsbestämmelserna. Denna dispens kan man söka hos Miljöavdelningen här.

  Ha en fin dag!
  Therese
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.