Bussutveckling på landsbygden


Hej
Har i dag fått nya jojo kortet, vilket är mkt trevligt om jag hade kunnat nyttja det, bor ca 5 km från närmaste busshållplats.
Detta tycker jag är för långt att gå. Hur tänker ni i framtiden ang. Förbindelser med landsbygden, små byarna utanför Trelleborgs centrum, där det inte finns någon hållplats?

Boende i Hönsinge.


Kommentarer

 • Hej igen Lars,

  Vi fick nedan svar från Utredare Mats Åstrand:

  "Hej

  Jag svarar utifrån en utredning jag gjorde som behandlades av kommunstyrelsen i maj 2018:

  Kollektivtrafiken på landsbygd har svårt att nå en kostnadstäckningsgrad som möjliggör kollektivtrafik inom Skånetrafikens ekonomiska utrymme. För att linjetrafik ska vara möjlig behöver denna trafikera två större orter med minst 1 000 invånare vardera. För att kunna ha en turtäthet som kan konkurrera med bilen, varje halvtimme under högtrafik, behöver orterna ha 2 000-3 000 invånare.

  Trelleborgs kommun har en stor landsbygd med flertal byar från 20 till 100 invånare. Dessa byar och landsbygd kan inte av egen kraft generera det antal resande med kollektivtrafik som krävs för linjetrafik.

  När det gäller Hönsinge står det:

  En busslinje Anderslöv-Skurup kan antingen ske genom en förlängning av linje 144 eller 183 eller som en egen linje. En föreslagen linje kan ha sträckningen Anderslöv-Grönby-Hönsinge-Önnarp-Gärdslöv-Skurup, Anderslöv har idag cirka 2 000 invånare och om fem år runt 2 500 invånare. Skurup har drygt 8 000 invånare och förväntas öka befolkningen under kommande år. I byar och landsbygd längs den föreslagna sträckningen bor cirka 550 invånare, varav 100 är upp till 15 år och cirka 90 invånare är 65 år och äldre. Arbetspendlingen mellan Trelleborgs kommun och Skurup är drygt 200 personer. Skolbussarna kör sträckningen från Anderslöv och ut till nordöstra delen av kommunen men går i en slinga vilket gör det svårt att täcka hela skolskjutsbehovet med linjetrafik. Möjligen kan det behovet täckas med omläggning av andra skolbusslinjer.

  En första diskussion har tagits med Skurup och frågan ska också tas upp med Skånetrafiken inför beslut om trafik från december 2020.

  /Mats"

  Ha en bra dag!  Nathalie

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.