Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Baka i eget kök

Hej!
Jag undrar vilka regler som gäller och hur man går tillväga om man vill baka tårtor till andra i sitt eget kök?

Kommentarer

  • Hej,

    Se nedan svar från vår Livsmedelsinspektör Lilian Fagerhus.

    "Vi har mottagit frågan gällande vilka krav som gäller om man vill baka till andra i sitt eget kök.
    Huvudregeln är att livsmedelsföretagare som ska laga mat och sälja/servera till andra ska registreras i den kommun som verksamheten bedrivs i. För att betraktas som ett livsmedelsföretag ska det vara en viss organisation samt en viss kontinuitet. För att bedöma detta behöver vi mer detaljerad information om din planerade verksamhet.
    Själva registreringen är en administrativ åtgärd, för att vi ska veta vem som är den ansvariga företagaren för just den hanteringen som ska bedrivas. Du kan registrera verksamheten via e-tjänsten.

    Sedan följer att du är ansvarig för inköp, lagring, beredning/tillagning, försäljning, leveranser, servering, information m.m. Du har då ett ansvar för att lokalen uppfyller gällande krav samt nödvändiga rutiner för egenkontroll som berör din verksamhet. Det är samma regler som gäller även om du skulle bedriva verksamhet i det egna hemmet. Men det kan vara svårt att uppfylla alla krav i ett privat hem. Du kan hitta mer information om krav på lokal och rutiner här.
    Du får gärna återkomma om du har flera frågor eller om något är oklart."

    Ha en bra dag!


    Nathalie Kommunvägledare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.