Eldning i eldplats utomhus

Hej, är det tillåtet att att elda i trädgården? Det handlar om tätbebyggt område, men med gott avstånd till skola, daghem etc. (+200m)

Tanken är att gräva ner 30cm fylla med sand, för att sedan toppa med marksten. En mur ska omringa med en höjd på 40cm. Ca 60cm innermått.

Denna plats är då till för att grilla korv och liknande med Björkved som bränsle.

Mvh
Martin

Kommentarer

 • Hej Martin,

  Generellt kan man säga att du inte får elda ute om eldningsförbud har utfärdats, oavsett detaljplanerat område eller ej. Man ska också undvika att elda om prognosen för brandrisk är fyra eller fem, det vill säga stor eller mycket stor brandrisk. Prognosen för brandrisk kan under säsong hittas hos SMHI. Räddningstjänsten Trelleborg avråder även från att elda utomhus om vindstyrkan överstiger 10 m/s Är det en större eld vill vi att man anmäler det till oss på Kundtjänst via kundtjanst@trelleborg.se. I övrigt ska hänsyn tas till nedanstående:

  Röken får inte heller ställa till problem för kringboende eller för trafiken. Eldningen ska alltså på en plats som är lämplig utifrån detta. Se till att ha en säker tillgång på vatten i händelse av brandspridning och släck glödbränder ordentligt när du har eldat klart.

  Eldning ska inte ske efter solens nedgång. Eld som brinner efter mörkrets inbrott orsakar ofta onödiga utryckningar orsakade av att någon ser lågorna och ringer 112.  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har mer information om vad du ska tänka på när du eldar ute i naturen eller i din trädgård:
  Eldning och allemansrätt

  Ha en fin dag!
  Therese
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.