Det lila ljuset från tomatodlingen

Hej,
Jag har läst att det nya lila ljuset från tomatodlingen i östra Trelleborg kommer från att de provar nya, strömsnålare belysning. Det låter kanske bra, men visst måste detta kräva någon form av tillstånd från kommun eller länsstyrelse? Det innebär ju en bisarr ljusförorening. Med de tidigare lamporna har det så klart lyst från växthuset, men det går inte att jämföra med detta där hela himlen färgas lila en bra bit bort från odlingen.

Kommentarer

 • Hej Christian,

  Tack för att du hör av dig till oss med din fråga. Vi har skickat din fråga vidare till miljöavdelningen och återkopplar till dig så snart vi fått svar.

  Ha en fortsatt trevlig dag!
  Sofia Kommunvägledare
 • Hej!
  Vi är många som har samma fundering. Vänligen svara i denna tråd så att vi kan få ta del av svaret från miljöavdelningen.
  Mvh Magnus 


  Magnus
 • Ljusföroreningen är ett miljöprobem för framför allt insekter. Jag tycker det är helt sjukt att de får ha så kraftig inverkan på närområdet utan tillstånd.
  John
 • Hej. Jag instämmer med allt föregående. Det är en bisarr natthimmel vi i Gislövs läge har fått. Och det är inte litegrann. En lite fuktig kväll är hela himlen norrut kraftigt rosa-lila. Ska det ljuset användas måste det gå att skärma av uppåt. Annars är det inte ok.
  Jens
 • Jag instämmer i allt ovan. Det är ett stort ingrepp i nattmiljön (åtminstone när det är molnigt) och påverkar både människor och djur, läs bland annat här: https://www.darksky.org/light-pollution/human-health/
  För egen del behöver jag byta gardiner i sovrummet om tomatodlingen får fortsätta såhär men deras giriga sug efter ytterligare några kilon bör inte få påverka befolkningen och djurlivet i den här utsträckningen. Släck eller skärma av.
  Lisa
 • Hej,

  Se svar nedan från miljöavdelningen: 

  "Samhällsbyggnadsförvaltningens miljöavdelning har fått in klagomål gällande rosa ljusstörningar från växthusbelysningen med LED-lampor i Alfred Pedersens växthus. Rutinen vid klagomål är att miljöavdelningen kontaktar ansvarig verksamhetsutövare och informerar om inkomna klagomålsanmälningar, och efterfrågar synpunkter och åtgärdsförslag från verksamhetsutövaren.

  Den 6 november meddelar Alfred Pedersen miljöavdelningen att de släcker verksamhetens LED-lampor mellan kl. 17:00-23:00. Verksamheten har också kontaktat Trelleborgs Allehanda för information till allmänheten om varför de använder LED-lampor istället för vita halogenlampor. Verksamheten informerar om att tydliga energibesparingar uppnås med LED-lampor och möjligheter till effektivare produktion av tomater, och därmed ökade produktionsvolymer i Sverige. Med ökad inhemsk produktion av tomater kan transporter och import av tomater från utlandet minska. Verksamheten planerar också att tända 280 vita halogenlampor när kommunens nya transformatorstation är klar, vilket kommer att minska den rosa färgen. Inkoppling av den nya transformatorstationen beräknas vara klar inom kort.

  Miljöavdelningen har en pågående handläggning av ärendet och begär in förslag på åtgärder från verksamheten om dämpning av ljusskenet från växthusen. Miljöavdelningen tar del av den information som finns i andra länder om åtgärder för att minska ljusstörningar från växthus, vid vår bedömning av tillräckliga åtgärder från ansvarig verksamhetsutövare. Ansvarig verksamhetsutövare söker efter ytterligare lösningar som minskar ljusskenet från odlingen.

  Ljusföroreningar med konstbelysning ökar i samhället från belysningsarmaturer i stadsmiljöer, men också från olika verksamheter. Det är en balansgång mellan behovet av konstbelysning i samhället och behovet av att skydda hälsa och miljön."


  Sofia Kommunvägledare
 • Tack för svar. Behovet att skydda invånarnas hälsa borde rimligtvis väga tyngre än Alfreds plånbok. Vill de öka den inhemska produktionen för att minska transporter (vilket ju är till gagn för befolkningen i längden) får de skärma av. Att tända ytterligare 280 lampor verkar vara ren galenskap.
  Lisa
 • ”Skärma av” är ordet. Tack Lisa!
  John
 • Inhemsk odling låter bra men ljuset borde rimligen kunna skärmas av med automatiserade mörkläggningsgardiner. Finns som standardvara hos flera leverantörer och är en investering som säkert betalar sig inom kort. Trelleborgs miljöförvaltning borde kunna bli föregångare i frågan som är aktuell hos flera kommuner.
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.