Till senaste kommentaren

Behövs det bygglov för tunnelväxthus?

Vi har ett äldre tunnelväxthus(13,5kvm) som vi funderar på att ersätta med ett nytt tunnelväxthus(18kvm). Nuvarande placering är längs tomtgräns.

Fastighet ligger i Minnesberg(B33).

Vad krävs? Räcker det med grannars medgivande?
Fredrik

Kommentarer

 • Hej Fredrik,

  Ett attefallshus får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet. Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter. Byggnaden kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga, växthus eller garage (komplementbyggnad).

  Om du uppför attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande för att du ska få bygga attefallshuset utan bygglov. Det krävs en bygganmälan för att bygga ett växthus på 18 m2. Det är inte alltid möjligt att placera sitt attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter eftersom vissa grannar inte kan lämna ett grannemedgivande. Avgörande för om det finns möjlighet att lämna ett medgivande är syftet med grannens mark. Det är alltså inte ägandeformen eller huvudmannaskapet för marken som avgör.

  Beroende på vilket syfte grannens mark har kan det krävas bygglov för växthuset. För vidare bedömning inkom med en enkel situationsplan där vi enklare kan göra bedömningen om åtgärden kräver bygglov eller anmälan. Denna kan sändas till kundtjanst@trelleborg.se.

  Ha en fin dag!
  Therese
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.