Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Gröna påsar för matavfall

Jag undrar varför man i denna del av landet har gröna plastpåsar för matavfall men i Skåne har man papperspåsar? Jag undrar eftersom att de gröna påsarna ofta används till vanliga soppåsar p g a att man saknar kunskap, struntar i miljön men det är billigt och bra med gröna påsar. I mitt yrke inom ser jag både det ena och andra i dessa gröna påsar. Hushållssopor, blöjor, läkemedel etc. En plastpåse är för många en soppåse till hand, en papperspåse däremot, är mer logisk att slänga matrester i. Tips/råd/tankar om det?

Kommentarer

 • Hej!

  Ja, tyvärr stämmer det som du skriver att den gröna påsen i bland används till annat avfall än matavfall. I Södertälje är vårt sorteringsverk med optiskt sortering anpassat till sortering i gröna påsar. De gröna påsarna skiljs ut genom optik och samlas upp i en separat behållare.

  Det finns kommuner i Stockholmsregionen som tillämpar papperspåse för matavfall, men då tillämpas en annan sortering, genom att den bruna påsen läggs i separata kärl eller i sopsugsystem för att sedan gå direkt till rötningsanläggning för att utvinna biogas, dvs ingen optisk sortering. I södertälje har vi ingen rötningsanläggning lokaliserad på avfallsanläggningen.

  I Södertälje ser vi över möjligheten att kunna införa annat material än plast, men än finns det ingen beprövad metod för hur maten ska kunna liggar kvar i papperspåsen länge utan att den blir för blöt och då går sönder i sorteringsverket och allt avfall ramlar ut. Den gröna påsen är en väl inarbetad produkt och hållbar. Det finns dock möjlighet att t.ex. tillverka gröna påsar utan fina handtag, då skulle möjligheten att bära påsen minska, och kanske då lockelsen att använda den till annat än matavfall.

  En annan viktig aspekt är information. Telge Återvinning och Södertälje kommun har ett viktigt uppdrag vad gäller riktade informationsinsatser till allmänheten för att berätta om vikten att sortera korrekt.

  Vänliga hälsningar
  Katarina

  Katarina
 • Har ni slutat att lämna ut gröna påsar? Jag har försökt att få mera påsar genom att knyta en grön påse på soptunnan i flera veckor men har inte fått några påsar.
  Detta innebär att mera organiskt avfall hamnar i restpåsen!
  Åke Ljungberg Pärongränd 5
 • Hej Åke,

  tack för att du hör av dig till oss. Jag har varit i kontakt med Telge Återvinning och de meddelar att påsarna ibland tar slut under de turer som görs. Idag borde det komma nya, gröna påsar till dig.

  Vänlig hälsning,
  Anni Digitala medier
 • Hej!

  I Högloft har vi och flera med oss haft påsar hängande på soptunnan i en månad nu, men inga gröna påsar har lämnats ut. Sopbilen var här så sent som idag men inte heller nu lämnades det några påsar. Nu har vi slut på dem och köksavfallet kommer nu hamna i vanliga påsen.

  Glasfors
  Högloftsvägen 47
  Sofie Glasfors
 • Hej Sofie,

  tack för att du meddela oss. Det har i flera omgångar tyvärr varit slut på gröna  påsar. Nu finns det påsar igen och jag har fått veta att de kommer att köras ut till er inom en vecka.

  Vänlig hälsning,
  Anni Digitala medier
 • Hej

  Jag undrar om Nyköpings och Gnestas gröna påsar också fungerar i Södertälje kommun?
  Annika
 • Hej Annika,

  de gröna påsarna från Gnesta vet vi att de fungerar även i Södertälje. De gröna påsarna från Nyköping vet vi tyvärr inte om de fungerar eller inte. Om du är hyresgäst hos oss finns gröna påsar på ett antal platser där du kan hämta dem. De finns angivna på den här sidan: https://www.telge.se/bostader/for-hyresgaster/ditt-grona-boende/

  Vänlig hälsning,

  Anni Digitala medier
 • Hej. Vi är inflyttade på Yngerns Strand, BRF Hökmossen 1, 15594 Nykvarn. Vi hade gröna soppåsar med oss från vårt tidigare boende, men nu börjar de ta slut. Hur tillhandahålls dessa påsar?

  Frank Hjort      
  Torvmossvägen 6 B
  15594 Nykvarn
  Frank Hjort
 • Hej Frank,

  Vid beställning av gröna påsar till Nykvarn behöver man kontakta Nykvarns kommun, som sedan levererar ut dessa till er. Du når dom på telefonnummer 08 555 010 00 eller via mejl avfall@nykvarn.se

  Med vänlig hälsning
  Joanna    


  Joanna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.