Till senaste kommentaren

Hur hittar jag nyheter och program med sökfunktionen på er webb?

Hej, Jag har svårt att hitta program/nyheter på er webb. I dag letade jag efter nyheten om serverhallar som får rabatt på elskatten. Vad ska jag söka på för att få upp den nyheten? Jag skrev serverhallar - men då kom bara en massa gamla nyheter upp. Jag skrev serverhallar elförbrukning - inte heller en relevant träff. Lika så var det när jagi efterhand ville lyssna på den klimatpolitiska debatten i lördagens P1. Hittade den inte, fick manuellt leta i tablån och scrolla mig fram. Så jag söker tips för hur jag bättre kan använda er sökfunktion för att hitta alla bra nyheter och program.
Karin Bodén

Kommentarer

 • Detta är en väldigt bra fråga, som jag flyttar från kategorin Övriga teknikfrågor till Hemsidan sverigesradio.se, så att den blir enklare att hitta till för andra lyssnare som letar information om vår webbplats.

  Detta blir långt, så jag kommer att dela upp svaret i flera delar. Jag börjar med de exempel du gav och berättar hur du kan söka fram just dessa.

  Nyheten om rabatterad elskatt i serverhallar

  I dag letade jag efter nyheten om serverhallar som får rabatt på elskatten. Vad ska jag söka på för att få upp den nyheten? Jag skrev serverhallar - men då kom bara en massa gamla nyheter upp. Jag skrev serverhallar elförbrukning - inte heller en relevant träff. I dag letade jag efter nyheten om serverhallar som får rabatt på elskatten.
  Denna nyhet fann jag här:
  https://sverigesradio.se/artikel/amerikanska-it-jattar-far-elrabatt-for-energislukande-serverhallar

  I det här fallet tänkte jag att det var en nyhet från idag som var så pass stor att den borde finnas med i vårt nyhetsflöde, som du når under fliken Nyheter på startsidan, se bild:  På den sidan skrollade jag nedåt en bit och fann nyheten:  Att söka på serverhallar går också bra, men som du konstaterade blir det många (närmare bestämt 177 stycken) träffar på artiklar. Där kan du filtrera så att du endast ser det senaste dygnets artiklar, vilket ger tre träffar, där en är den önskade:  Lyssna på en politisk debatt i efterhand
  Lika så var det när jag i efterhand ville lyssna på den klimatpolitiska debatten i lördagens P1. Hittade den inte, fick manuellt leta i tablån och scrolla mig fram.
  Bra! När du vet i vilken kanal och ungefär vid vilken tid något har sänts, är tablån ett bra sätt att hitta innehåll.

  Via tablån fann du alltså denna länk:
  https://sverigesradio.se/avsnitt/riksdagspartierna-debatterar-miljo-och-klimat

  Men att söka bör också gå, förstås! Sökmotorn saknar dock helt intuition. Den hittar det jag söker efter om jag använder just de ord som ingår i texten. Jag testade att söka på orden klimatpolitisk debatt, men eftersom ordet klimatpolitisk inte fanns med i avsnittets beskrivning, blev det ingen träff..

  Däremot fann jag genom denna sökning två nyhetsartiklar om samma debatt genom att filtrera fram artiklar från den senaste månaden:  När jag istället sökte på klimat debatt dök avsnittet upp som ett förslag innan jag ens hunnit skriva klart ordet debatt:
  Sammanfattning av tipsen ovan:
  • Leta genom tablån
  • Leta i nyhetsflödet
  • Filtrera artiklar senaste dygnet, senaste månaden etc
  • Testa andra söktermer
  Vår sökmotor är alltså primitiv jämfört med "riktiga söktjänster" som Google, så jag kommer även att berätta hur du kan använda externa sökmotorer på vår webbplats. (Samma metod funkar även för att söka på exempelvis din kommuns webbplats, och är något jag ofta har nytta av.)

  Jag återkommer med fördjupning i konsten att söka information på sverigesradio.se!
  Annika Webbmaster
 • Hej igen!

  En annan lyssnare, Helena här (Att söka pod), skrev om ett annat scenario där sökmotorn inte fungerar speciellt väl:

  När jag söker olika ämnesområde, t ex kost, kommer något helt annat.
  Kost ger för många träffar
  I korthet är problemet att en sådan sökning ger alltför många sökträffar, eftersom alla avsnitt och artiklar som innehåller "bokstavskombinationen kost", det vill säga kost, men även helt andra ord som frukost, kostnad och kostym dyker upp. Det blir 1059 avsnitt (och tusentals artiklar).

  Att söka på specialkost, kost hälsa, kost motion eller kostexpert, ger färre och bättre träffar.

  Alla poddar om ett ämne
  Jag tolkar det dock som att Helena vill hitta en hel programserie om kost, och då är tipset att undersöka poddarnas olika ämneskategorier:
  1. Gå in under Poddar & program, länken finns högt uppe på alla våra sidor, se bild:  2. Välj en lämplig kategori. Oftast är det tydligt vilken kategori man bör leta under, men för just "kost" är det är svårt att veta om den bästa kategorin är Kultur och nöje där vi hittar matprogrammet Meny, kategorin Livsstil med programmen Fråga Agnes Wold och Kropp & Själ, som båda handlar om kost men även om sömn, stress och mycket annat, eller kategorin Vetenskap/Miljö, där vi hittar Vetenskapsradion Hälsa, som också kan handla om kostfrågor.
  Sökning på namn gav noll träffar
  Helena hade ytterligare en utmaning för vår sökmotor:
  Har också sökt med namn på personer som jag vet det finns poddar med. Fungerar inte. Hur ska man söka?
  Det största problemet brukar vara stavningen, vilket ju är extra knepigt eftersom vi hör så många namn i radio, utan att vi kan se hur de stavas!

  Där är mitt råd att hellre skriva lite för kort än att skriva fel, eftersom vår sökmotor är så dålig på att gissa. Om jag söker på "Agnes" så kommer sökmotorn att hitta programserien Fråga Agnes Wold, men om jag råkar skriva "Agnes Vold" eller "Agnes Wåld", så får jag ingen träff.

  Programmen hittas - om du stavar som vi! 
  Vår sökmotor är bra på att hitta programserier - om du stavar precis som vi gjort i våra databaser. Eller en del av namnet. Att skriva eur (utan att ens trycka på sök) räcker exempelvis för att nå Europapodden. Eller pap (som är en del av Europapodden).  Var gärna snål med tecknen och se om du får en relevant träff medan du skriver! Så snart du skrivit in ett tecken som inte hör hemma i programseriens namn, så sållar sökmotorn bort det programmet. Om du skriver Ljudbok, så fattar inte sökmotorn att du vill till programmet Ljudböcker från Radioföljetongen & Radionovellen, men medan du skrev in ordet, syntes programmet som en föreslagen sökträff, i och med att orden börjar på samma vis:  Att söka med andra sökmotorer
  Avancerade sökmotorer klarar av den typen av stavnings-skillnader. Jag berättar därför hur du gör för att söka med en extern sökmotor på sverigesradio.se (och andra sidor - tipset är, som sagt, användbart över hela internet).

  Om du vill söka efter något, låt säga "Agnes Vold", och begränsa sökningen till att bara få träffar från sverigesradio.se kombinerar du sökordet med site:sverigesradio.se, alltså site:sverigesradio.se Agnes Vold (se bild).
  Google, som jag använde på ovan, föreslår omgående en annan stavning:
  Visar resultat för site:sverigesradio.se Agnes Wold (med möjlighet att välja den stavning jag verkligen skrev)

  Och då fick jag hela 5410 träffar. Under "verktyg" kan jag dessutom styra så att jag exempelvis filtrerar fram träffar endast från den senaste månaden.

  Sammanfattning av dagens tips:
  • Det finns möjlighet att botanisera bland poddar och program från en viss kategorier, som Kultur och nöje, Livsstil, eller Vetenskap/Miljö
  • Om ett sökord ger för många träffar, så är det bra att testa en mer specifik term
  • Med svårstavade ord kan det löna sig att skriva endast en del av namnet och var uppmärksam på de sökträffar som föreslås
  • Att använda en extern sökmotor på vår hemsida kan ge bättre sökträffar än vår egen sökmotor
  Hoppas att detta var begripligt och kan hjälpa dig att hitta på vår hemsida!
  Annika Webbmaster
 • Ok att sökmotorn är primitiv, men om Studio Ett tipsar att ladda hem "SR Play", för att lyssna på en "fördjupning om små partier" inför valet om 3 dagar, men då måste det gå att hitta lätt.

  Taggar som matchar exakt måste få prioritet, och sr-medarbetare MÅSTE ge alla klipp denna metadata!

  Så även jag gick bet när jag sökte "Fördjupning små partier" i appen:
  Programmet "Ekot Fördjupning" hittades, men ingen special om små partier

  Sökte "valet": ... fjärde träffen blev ganska rolig: Programmet "Ordvalet"


  Visst hittade jag nyheters kategori för valet, men där läggs bara 7 största nyheterna

  Ger upp, och en liten primitiv sökmotor blev en demokratifråga 😀
  David H
 • Tack, David. Det är ett lika trist som tydligt exempel på problemen med vår sökfunktion.

  Jag börjar med att beskriva var du hittar detta, sen berättar jag varför sökfunktionen inte fångade upp det.

  I appen ligger detta innehåll på startsidan, ungefär halvvägs ned.  Motsvarande innehåll hittar vi även "halvvägs ned" på startsidan på vår sajt sverigesradio.se:  Den bistra sanningen att de spellistor som vi ser här är ett "nytt format" som sökfunktionen inte hittar alls. I appen fungerar sökfunktionen för programserier och avsnitt (där ljudet finns kvar), men inte för exempelvis nyheter, kanaler eller samlingar av poddar.

  På hemsidan fungerar det snäppet bättre, så att kanaler, nyhetsartiklar och samlingarna av poddar också går att hitta, men den här typen av nya spellistor (samt de enskilda inslag som ingår i listan) hittas inte.

  Samtidigt är det ett väldigt bra format för att samla olika inslag om ett visst ämne.

  Jag återkopplar till Studio Ett (som kan hjälpa lyssnare genom att säga att det finns på appens startsida) och till de kolleger som utvecklar detta format.

  Annika Webbmaster
 • Hej igen!

  Jag har pratat med de utvecklare som som, tillsammans med bland annat Ekot, har tagit fram detta nya format, och fick veta att dessa listor har egna "landningssidor" på webben. Det gör att det går att hitta dem med externa sökmotorer och det går att länka till dem:
  Småpartierna som kan avgöra valet

  Att spellistorna inte fångas inte upp av vår egen sökmotor vare sig på webbsidan eller i appen och att listorna är svåra att länka till (jag klarade inte av det i mitt förra svar, och jag arbetar med vår webbplats!) vill vi förstås förbättra framöver.
  Annika Webbmaster
 • Tack att du tar dig tid, Annika.

  Ville just utvidga problemet så det är "känt" att det drabbar appen också, och även värre.

  Tror det är viktigt att "Studio Ett" (och andra program) är TYDLIGA om vilket program man hänvisar till. Och då är det fortfarande möjligt att hitta i appen OM man söker på EXAKTA namnet på programserier, eller poddar. Det är nog den kortast hjälpen till alla.

  Där sedan utvecklarna får klura ut hur spellistorna namnsätts, och att just det namnet blir sökbart. Även där nog den kortast lösningen i närtid.


  Givetvis är nog långsiktiga målet att få en indexerande sökmotor internt, men det är inte bara SVT som har problem med sökfönstret. Så ovan får nog bli "workaround" tills dess.
  David H
 • Tror det är viktigt att "Studio Ett" (och andra program) är TYDLIGA om vilket program man hänvisar till. Och då är det fortfarande möjligt att hitta i appen OM man söker på EXAKTA namnet på programserier, eller poddar. Det är nog den kortast hjälpen till alla.
  Du har rätt i att det kan kompensera för sökmotorns brister i hög grad. Ifall man skriver in den exakta rubriken på ett avsnitt eller det exakta namnet på ett avsnitt, så fångar appens (och hemsidans) sökfunktion upp detta.

  Men hur stavar vi, egentligen?
  Dels är det svårt att som lyssnare veta hur vi har valt att stava. Själv skulle jag spontant skriva "USA-podden", vilket inte ger någon sökträff, eftersom namnet stavas "USApodden", vilket ju inte går att höra när vi pratar om det i sändning! Tv och tidningar har inte detta problem, för deras information når även ut visuellt.

  Här kommer mitt tips från den 1 september in, om att hellre skriva lite för få bokstäver och att ge akt på de förslag som kommer upp medan man skriver, eftersom USApodden dyker upp som förslag när jag skrivit US och USA, men försvinner så snart jag skriver in USA-. Att i radio hela tiden berätta inte bara det exakta namnet utan dessutom hur detta stavas skulle bli tröttsamt att lyssna på, och vi vill inte göra sämre radio för att kompensera för sökmotorns problem!

  Med reservation för att det alltså inte hjälper hela vägen, är det förstås bra om vi är tydliga med hur man hittar det vi tipsar om i sändning - samtidigt som vi behöver arbeta för att sökmotorn ska bli mer tillåtande!

  Innehåll som inte är avsnitt eller program
  Ett annat problem, som är relevant i ditt exempel, är att sökmotorn i appen endast fångar upp programserier och avsnitt. (Hemsidans sökmotor ger även träffar på kanaler och artiklar.)

  Den spellista du ville hitta är "något annat", som vår egen sökmotor inte hittar idag - och då hjälper det inte att du skriver in det exakta namnet. Där kommer ett annat av mina tips in, om att externa sökmotorer (Bing, Google, Duckduckgo med flera) söker igenom hela vår sajt och ofta hittar innehåll som vår sökmotor inte fångar upp.

  I just det här fallet hade det varit bättre att säga att "Småpartierna som kan avgöra valet" är en spellista som du hittar på startsidan i både appen Sveriges Radio Play och på vår hemsida sverigesradio.se. Samtidigt kan vi inte begära att alla kolleger som hörs i etern ska veta exakt hur appen hanterar olika typer av innehåll. Det är bättre att de tipsar om bra innehåll än att de börjar undvika att tipsa om sådant de vet finns i appen av rädsla för att "säga på fel sätt". En del lyssnare kommer att hitta till det de tipsar om.

  Och av er som inte blev hjälpta, finns det enstaka som du, som hör av er till oss med konstruktiv kritik och hjälper oss att ringa in förbättringsområden! Det tackar vi för.

  Jag har givit Studio Ett länken hit, men det var mitt under deras värsta arbetstopp inför valet, så jag tar upp det igen!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.