Till senaste kommentaren

Dålig mottagning på FM-kanal

Hej! Jag bor på Assessorsgatan på Södermalm i Sthlm. På FM-nätet är mottagningen på P2 ofta sämre (brusig) än övriga kanaler. Det gör att jag ofta tvingas välja bort P2. Sänds denna kanal, 96,2 MHz, med lägre effekt eller vad kan detta bero på?
Tacksam för svar om detta.
Mvh

Kommentarer

 • Hej Olof!

  Det är ett företag som heter Teracom som har hand om själva utsändningen, och de kan berätta mer om sändarnas styrka.
  Här når du Teracoms support.

  På deras hemsida finns det en checklista för saker du kan testa för att förbättra mottagningen och det finns även en Lyssnarrapport (nås från samma sida) som du kan fylla i för att rapportera mottagningsproblem.

  Vi som svarar i i detta supportforum arbetar i första hand med att lösa tekniska problem med våra webbtjänster och har tyvärr inte möjlighet att felsöka FM-mottagningen.

  Lycka till!
  Annika Webbmaster
 • Tack!
  Olof V
 • Detta påverkar inte Olof på Södermalm, utan är skrivet som en hjälp för lyssnare i andra delar av landet.

  Under 2022 kommer Teracom att byta ut antenner i sändarmaster på flera orter, vilket kan ge övergående problem med FM-mottagningen. Detta byte tar upp till tre månader. Så här ser tidplanen ut:
  • Mars-juni: Varberg
  • April-juni: Uppsala/Vedyxa
  • Maj-juli: Skövde
  • Maj-augusti: Västervik
  Läs mer på Frågor & svar om Sveriges Radio:
  Antennbyten kan påverka FM-mottagningen
  Annika Webbmaster
 • Sveriges Radio P2 som sänder på 96,2 MHz i Stockholm, är en av de fyra FM-frekvenser, som har högst uteffekt, 60.000 watt och högst anntennplats, 192 meter i Nacka-masten.

  För helt brusfri mottagning av P2 96,2 MHz, kan du koppla om din FM-mottagare till mono-mottagning.

  Vill du ha helt brusfri mottagning i stereo så måste du ha en FM-mottagare med hög känslighet och selektivitet, och en utomhus-antenn med riktverkan.

  Du kan börja med att testa med enklare FM-antenn, som "Luxorparts Aktiv inomhusantenn för TV", artikelnr 30284, som finns hos kjell punkt com. Placera denna antenn, så att den helst har fri sikt till Nacka-masten. Kan du inte det, så placera antennen i det fönster som vetter närmast mot Nacka-masten. och vrid och vänd på teleskopantennen tills det hörs minst brus i din FM-mottagare.

  I andra hand får du investera i en kvalitets-FM-tuner. Sök på "FM-tuner" på Tradera punkt com för att hitta en kvalitets-FM-tuner. Jag rekommenderar någon av Technics exlusivare modeller som ST-G4, ST -G50.

  Gagarin Miljkovich
 • Tack för detta matnyttiga svar!

  Just placeringen av mottagaren (eller, egentligen antennen) är nog det som är enklast och billigast att testa. Det är inte enbart en fråga om att få in Nackamasten bra, utan även om att undvika störningar från elektronisk utrustning.
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.