Till senaste kommentaren

Dålig mottagning på FM-kanal

Hej! Jag bor på Assessorsgatan på Södermalm i Sthlm. På FM-nätet är mottagningen på P2 ofta sämre (brusig) än övriga kanaler. Det gör att jag ofta tvingas välja bort P2. Sänds denna kanal, 96,2 MHz, med lägre effekt eller vad kan detta bero på?
Tacksam för svar om detta.
Mvh
Olof V

Kommentarer

 • Hej Olof!

  Det är ett företag som heter Teracom som har hand om själva utsändningen, och de kan berätta mer om sändarnas styrka.
  Här når du Teracoms support.

  På deras hemsida finns det en checklista för saker du kan testa för att förbättra mottagningen och det finns även en Lyssnarrapport (nås från samma sida) som du kan fylla i för att rapportera mottagningsproblem.

  Lycka till!
  Annika Webbmaster
 • Tack!
  Olof V
 • Detta påverkar inte Olof på Södermalm, utan är skrivet som en hjälp för lyssnare i andra delar av landet.

  Under 2022 kommer Teracom att byta ut antenner i sändarmaster på flera orter, vilket kan ge övergående problem med FM-mottagningen. Detta byte tar upp till tre månader. Så här ser tidplanen ut:
  • Mars-juni: Varberg
  • April-juni: Uppsala/Vedyxa
  • Maj-juli: Skövde
  • Maj-augusti: Västervik
  Läs mer på Frågor & svar om Sveriges Radio:
  Antennbyten kan påverka FM-mottagningen
  Annika Webbmaster
 • Sveriges Radio P2 som sänder på 96,2 MHz i Stockholm, är en av de fyra FM-frekvenser, som har högst uteffekt, 60.000 watt och högst anntennplats, 192 meter i Nacka-masten.

  För helt brusfri mottagning av P2 96,2 MHz, kan du koppla om din FM-mottagare till mono-mottagning.

  Vill du ha helt brusfri mottagning i stereo så måste du ha en FM-mottagare med hög känslighet och selektivitet, och en utomhus-antenn med riktverkan.

  Du kan börja med att testa med enklare FM-antenn, som "Luxorparts Aktiv inomhusantenn för TV", artikelnr 30284, som finns hos kjell punkt com. Placera denna antenn, så att den helst har fri sikt till Nacka-masten. Kan du inte det, så placera antennen i det fönster som vetter närmast mot Nacka-masten. och vrid och vänd på teleskopantennen tills det hörs minst brus i din FM-mottagare.

  I andra hand får du investera i en kvalitets-FM-tuner. Sök på "FM-tuner" på Tradera punkt com för att hitta en kvalitets-FM-tuner. Jag rekommenderar någon av Technics exlusivare modeller som ST-G4, ST -G50.

  Gagarin Miljkovich
 • Tack för detta matnyttiga svar!

  Just placeringen av mottagaren (eller, egentligen antennen) är nog det som är enklast och billigast att testa. Det är inte enbart en fråga om att få in Nackamasten bra, utan även om att undvika störningar från elektronisk utrustning.
  Annika Webbmaster
 • Hej till alla i tråden.

  Sedan förra vecka så har jag upplevt en kraftig försämring i mottagning - signalstyrka, på både P3 och P2.

  Detta yttras i ganska tydligt markerad - lägre (på de FM tuners jag har) signalstyrka - på indikatorn, samt mycket sämre signal-brus förhållande, med mycket mer bakgrundsbrus.

  Bor själv i Landala i Göteborg och är verkligen förundrad over den här plötsliga försämringen i mottagning på mina (flera) FM apparater.

  Har vidtagit alla åtgärder (har ett par antennförstärkare för inomhusbruk) - dessvärre så har jag ingen möjlighet för installation av en gedigen utomhusantenn, för hyresvärden här tillåter inte detta numera, eller ställer upp med det heller.

  Skillnaden mot hur det har varit hittills med FM mottagningen här är verkligen drastisk nu, och förändringen har jag märkt sedan förra vecka, eller något lite tidigare. 

  S.L
 • Hej S.L!

  Tråkigt att mottagningen har börjat strula! Det låter som att du dessutom har testat olika lösningar för att på egen hand försöka få ordning på problemet. Jag tittade runt på Teracoms hemsida men hittade inga pågående servicearbeten eller liknande i området, så det är svårt att svara på varför mottagningen har försämrats under de senaste veckorna. Testa gärna att kontakta deras support då de kan ge dig bättre hjälp än vad vi i detta forum har möjlighet till.

  Här når du Teracoms support
  Ted Supportansvarig

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.