Till senaste kommentaren

Dålig mottagning på FM-kanal

Hej! Jag bor på Assessorsgatan på Södermalm i Sthlm. På FM-nätet är mottagningen på P2 ofta sämre (brusig) än övriga kanaler. Det gör att jag ofta tvingas välja bort P2. Sänds denna kanal, 96,2 MHz, med lägre effekt eller vad kan detta bero på?
Tacksam för svar om detta.
Mvh

Kommentarer

 • Hej Olof!

  Företaget Teracom har hand om utsändningen och vet mer om sändarnas styrka.
  Här når du Teracoms support.

  På deras hemsida finns det en checklista för att förbättra mottagningen. Du kan även rapportera mottagningsproblem i deras Lyssnarrapport på samma sida.

  Lycka till!
  Annika Webbmaster
 • Tack!
 • Sveriges Radio P2 som sänder på 96,2 MHz i Stockholm, är en av de fyra FM-frekvenser, som har högst uteffekt, 60.000 watt och högst anntennplats, 192 meter i Nacka-masten.

  För helt brusfri mottagning av P2 96,2 MHz, kan du koppla om din FM-mottagare till mono-mottagning.

  Vill du ha helt brusfri mottagning i stereo så måste du ha en FM-mottagare med hög känslighet och selektivitet, och en utomhus-antenn med riktverkan.

  Du kan börja med att testa med enklare FM-antenn, som "Luxorparts Aktiv inomhusantenn för TV", artikelnr 30284, som finns hos kjell punkt com. Placera denna antenn, så att den helst har fri sikt till Nacka-masten. Kan du inte det, så placera antennen i det fönster som vetter närmast mot Nacka-masten. och vrid och vänd på teleskopantennen tills det hörs minst brus i din FM-mottagare.

  I andra hand får du investera i en kvalitets-FM-tuner. Sök på "FM-tuner" på Tradera punkt com för att hitta en kvalitets-FM-tuner. Jag rekommenderar någon av Technics exlusivare modeller som ST-G4, ST -G50.

  Gagarin Miljkovich
 • Tack för detta matnyttiga svar!

  Placeringen av mottagaren (eller snarare antennen) är oftast enkel att testa - och gratis! Det är inte enbart en fråga om att få in sändningen bra, utan även om att undvika störningar från elektronisk utrustning.
  Annika Webbmaster
 • Hej till alla i tråden.

  Sedan förra vecka så har jag upplevt en kraftig försämring i mottagning - signalstyrka, på både P3 och P2.

  Detta yttras i ganska tydligt markerad - lägre (på de FM tuners jag har) signalstyrka - på indikatorn, samt mycket sämre signal-brus förhållande, med mycket mer bakgrundsbrus.

  Bor själv i Landala i Göteborg och är verkligen förundrad over den här plötsliga försämringen i mottagning på mina (flera) FM apparater.

  Har vidtagit alla åtgärder (har ett par antennförstärkare för inomhusbruk) - dessvärre så har jag ingen möjlighet för installation av en gedigen utomhusantenn, för hyresvärden här tillåter inte detta numera, eller ställer upp med det heller.

  Skillnaden mot hur det har varit hittills med FM mottagningen här är verkligen drastisk nu, och förändringen har jag märkt sedan förra vecka, eller något lite tidigare.
  S.L
 • Hej S.L!

  Tråkigt att mottagningen har börjat strula! Det låter som att du har testat olika lösningar för att försöka få ordning på problemet. Jag tittade på Teracoms hemsida men hittade inga pågående servicearbeten eller liknande i området, så det är svårt att svara på varför mottagningen har försämrats under de senaste veckorna.

  Testa gärna att kontakta deras support då de kan ge dig bättre hjälp än vad vi i detta forum har möjlighet till.
  Här når du Teracoms support
  Ted (Föräldraledig) Supportansvarig
 • Dålig mottagning på 100,3 Skaraborg, Först trodde jag att det var fel på min radio men sen insåg jag att det var fel på eran utsändning eftersom jag åker till Tibro ifrån Habo några dagar i veckan och hör på radio Skaraborg även på vägen.

  Problemet är ifrån Habo till Brandstorp den fungerar radion bra. Det konstiga är att jag får in radio Jönköping och Östergötland bättre än Skaraborg. Skärpning!!
  bernt olsson
 • Hej Bernt!
  Radioutsändningen har företaget Teracom hand om. På deras hemsida ser du vilka P4-kanaler som finns på olika orter. Sök via kartan här:
  https://www.teracom.se/privat/radio/
  (Skriv in ortsnamnet i sökfältet och tryck på förstoringsglaset.)

  P4 Skaraborg på 100,3 MHz kan gå att få in i Habo, men det blir dålig mottagning. Däremot bör du få in P4 Jönköping på 96,6 MHz utan problem, eftersom det finns en sändare i Habo som sänder på denna frekvens. (Habo ligger i Jönköpings län och hör till P4 Jönköpings "bevakningsområde".) I Brandstorp är de tre P4-kanalerna ungefär lika starka och i Tibro dominerar P4 Skaraborg.

  När du åker bil kan du låsa bilradion till en viss P4-kanal. Då håller sig bilradion till den P4-kanalen om det är möjligt, men när du är för långt bort från sändaren, går det förstås inte. Här skriver Teracom hur du behåller samma P4-kanal:
  Hur gör jag om jag vill lyssna på samma P4 station när jag reser mellan olika län?

  Har du frågor om utsändningen är det alltså Teracom du ska vända dig till:
  Kontakta Teracom

  Om du använder mobilappen Sveriges Radio Play kan du lyssna på P4 Skaraborg var du än befinner dig, så länge du är uppkopplad mot mobilnätet eller internet.
  Annika Webbmaster
 • Hej!
  Jag har frågat Teracom, och de påstod (tvärtemot det som flera FM lyssnare, och en elektronik och radio reparatör jag känner i Gbg-regionen har sagt) att inga störningar har konstaterats. Samtliga jag pratat med, och det har jag påtalat för Teracom, har varit eniga i att mottagningen (signalstyrkan) är märkbart sämre, och att mottagningen av FM signal sker med brus och störningar.

  Signalstyrka har, hos mig, droppat väsentligt, på både P2 och P3 kanalerna, och brus och signal - förhållande har därmed (eller dessutom) blivit märkbart och väsentligt sämre, även om nu, helt plötsligt, för några dagar sedan har signalen på P2 och P3 blivit bättre och "renare".
  Inget jag känner till där jag bor (antenn uppsättning, osv. - inomhus hos mig) har förändrats, i princip sedan år 2016.
  S.L
 • helt plötsligt, för några dagar sedan har signalen på P2 och P3 blivit bättre och "renare"
  Bra! Är det tillbaka till "normal-läge", eller är det fortfarande sämre än innan problemet dök upp?
  Inget jag känner till där jag bor (antenn uppsättning, osv. - inomhus hos mig) har förändrats, i princip sedan år 2016.
  Det kan finnas yttre störningar som påverkar, exempelvis så kallat "elektriskt brus" från en elektrisk apparat, som termostaten i din - eller i grannens! - kaffebryggare. Läs mer om det här, stycket Fler elektroniska apparater:
  Post- och telestyrelsen: Sämre mottagning på radion?

  Hoppas att förbättringen håller i sig!
  Annika Webbmaster
 • Post- och telestyrelsen, PTS, har en sida med tips om hur man kan åtgärda dålig radiomottagning:
  Sämre mottagning på radion?

  De skriver bland annat:
  Skilj på den som gör program och den som sänder
  I de flesta fall får man skilja på de företag som gör radioprogram och andra företag som tekniskt sköter utsändning till lyssnarna. Ett exempel är Sveriges Radio som gör radioprogram, men de sänder inte själva. Istället sköts utsändningen till lyssnarna av företaget Teracom AB, på uppdrag av Sveriges Radio.

  Vid frågor kring mottagning av Sveriges Radios program får man alltså kontakta Teracom som svarar för den tekniska sändningen ut till lyssnarna.
  Att vi envisas om att ni ska kontakta Teracom är alltså för att de ansvarar för utsändningen och har större möjlighet att hjälpa er än vad vi på Sveriges Radio har.

  Trevlig helg!
  Annika Webbmaster
 • Tack för svaret, men jag har kontaktat Teracom redan innan det här, vid minst två tillfällen och fått ingen förklaring om varför har signalstyrka har droppat såpass drastiskt. De i princip nekar att problemet finns överlag.

  Det har jag skrivit om redan tidigare, och så har jag varit medveten under hela den tiden att det är Teracom som tillhandahåller den fysiska infrastrukturen, medan SR är "uppdragsgivare".

  Så, problemet kvarstår, och jag är långtifrån den enda som har märkt den och är medveten om det. Har pratat även med folk som reparerar audio elektronik (ja, även vanliga FM radio apparater) och de har påpekat samma sak, likväl andra lyssnare.

    Trevlig Helg!
  S.L
 • Hej.
  Samma problem här. Så dålig signal det är närmast olyssningsbart så det blir inte mycket SR för mig heller. 
  Så var det inte förr. Tips jag läser - mono - då minskar bruset avsevärt.
  Vi kunder när vi påpekar till Terracom så har vi inte tillräcklig tyngd.
  Som pip i trossen. 
  SR har det däremot så ta våra klagomål vidare till dem tack.
  Ola Ljungberg
 • Skrev detta till Terracom nu:
  Hej. Precis som många framför så är SR:s radioutsändningar nu så pass brusigt så det går inte längre att lyssna på SR via analog radio.
  Tipset att gå från stereomottagning till mono minskar bruset betydligt.
  Kan Sverige 2023 inte sända radio i stereo längre med lyssningsbar kvalite?
  Vi hade en gång en fungerande postgång. Nu har vi inte ens det - eller en radio som går att lyssna på.
  Ola Ljungberg
 • Det verkar som om en hel del tyder på att det är något som har blivit väldigt fel på avsändarsidan.
  Faktumet är att signalstyrka på både P2 och P3 har minskat i styrka kraftigt.
  Man klarar sig knappt med kraftiga antennförstärkare ens, och kommer även med dem inte i närheten av kvalitén på signalen som vi har haft förr.

  Jag kan bara misstänka att något har gjorts väldigt fel vid senast utförda arbeten på avsändanrna och olika mast emellan, och att man inte förstärker signalen sim man skall, någonstans i kedjan.

  Så som det är just nu så är det fullt undermåligt, och bör absolut tas upp med Terracom, tills problemet är löst, och det normala tillståndet återställt.
  S.L
 • I allmänhet, när man gör arbeten på antenn-system, som Teracom tidvis gör, så sänker de uteffekten, för att de som arbetar på masten inte skall utsättas för kraftig radiostrålning. Då märks detta hos lyssnaren som väldigt brusig stereo-mottagning.

  Teracom brukar ibland skriva ut på sin hemsida när de gör dessa arbeten. Annars kan man ringa Post och Telestyrelsen och höra med dem ifall Teracom gjort några förändringar i FM-sändarnätet.

  En god vän, som tidigare varit en mångårig medarbetare på Sveriges Radio, har berättat att Teracom har sänkt uteffekten på de stora FM-sändarna i Stockholm, för att få lyssnarna att köpa DAB-mottagare.
  Gagarin Miljkovich
 • Jag återkommer senare men vill redan nu göra en markering. Detta forum får inte bli en plats för spekulationer och ryktesspridning. Att FM-mottagningen har problem är en sak. Vad det beror på vet vi inte, men att Teracom skulle försöka få stockholmare att köpa DAB-mottagare genom att försämra FM-mottagningen är ett grundlöst påstående som jag bestämt vänder mig emot.

  Gagarin:
  Din vän, min före detta kollega, får gärna förtydliga vad han eller hon menar här. Om Teracom skulle ha intresse av att stimulera övergången till DAB, så är det ju smartare att förbättra DAB-tjänsten (exempelvis förbättra metadata och få Sveriges Radio att göra förändringar enligt de förslag som lyssnare ger här), samt att bygga ut detta nät så att det når fler regioner.

  Jag återkommer med ett svar som mer handlar om de faktiska problemen.
  Annika Webbmaster
 • Hej igen och förlåt att svaret dröjt!

  Ola:
  Samma problem här. Så dålig signal det är närmast olyssningsbart så det blir inte mycket SR för mig heller.
  Var i landet bor du och när började problemen? Vilka åtgärder har du testat (förutom att byta från stereo till mono)?

  Alla:
  Denna tråd är lång och jag sammanfattar den:
  • Olof (Avidentifierad användare) på Södermalm i Stockholm skrev hit i januari 2022 om problem med FM-mottagningen och fick rådet att kontakta Teracom. Han har inte återkommit därefter.
  • Gagarin gav tips på hur man kan förbättra mottagningen 
  • S.L. skrev att det, sedan början av juni 2022, blivit mycket sämre mottagning i Landala i Göteborg och fick rådet att kontakta Teracom
  • Bernt skrev i oktober 2022 om problem att ta emot P4 Skaraborg. Problemet berodde på att Bernt befann sig utanför kanalens täckningsområde
  • S.L. återkom i oktober 2022:
   Jag har frågat Teracom, och de påstod (tvärtemot det som flera FM lyssnare, och en elektronik och radio reparatör jag känner i Gbg-regionen har sagt) att inga störningar har konstaterats./.../ Inget jag känner till där jag bor (antenn uppsättning, osv. - inomhus hos mig) har förändrats, i princip sedan år 2016. 
   Jag föreslog att felet kan bero på yttre störningar, exempelvis elektriskt brus, och tipsade om Post- och telestyrelsens råd:
   Sämre mottagning på radion?
  • I december 2022 påminde jag om att kontakta Teracom vid den här typen av problem. S.L. svarade:
   ... jag har kontaktat Teracom redan innan det här, vid minst två tillfällen och fått ingen förklaring om varför har signalstyrka har droppat såpass drastiskt. De i princip nekar att problemet finns överlag.
  • Ola skrev nu den 21 januari 2023 att han har samma problem och har kontaktat Teracom, samt:
   Vi kunder när vi påpekar till Terracom så har vi inte tillräcklig tyngd.
   Som pip i trossen.
   SR har det däremot så ta våra klagomål vidare till dem tack.
  • S.L. misstänker att något har gjorts väldigt fel vid senast utförda arbeten på avsändarna
  • Gagarin har av en f.d. Sveriges Radio-anställd hört att Teracom har sänkt uteffekten på de stora FM-sändarna i Stockholm, för att få lyssnarna att köpa DAB-mottagare
  Så, bör jag kontakta Teracom och berätta att vi till vårt supportforum under drygt ett års tid har fått in rapporter om dålig FM-mottagning från tre lyssnare? 
  1. Olof i Stockholm Kanske löst
  2. S.L. i Göteborg (som varit i kontakt med andra i Göteborg med liknande problem) Pågående problem
  3. Ola (som jag ännu inte vet var du bor)? Pågående problem
  Det finns inget i era felbeskrivningar som får mig att tro att det måste vara samma underliggande fel, och jag tror därför att Teracom felsöker era problem mer effektivt om de tar problemen var för sig. Fyll alltså i den lyssnarrapport som ni når här (ifall ni tidigare har kontaktat dem på annat vis):
  https://www.teracom.se/privat/radio/rapportera-mottagningsproblem-radio/

  Jag utgår från att ni även testar de förslag som finns hos Teracom:
  Checklista för bättre FM-mottagning

  Samt läser de tips som finns hos PTS:
  Sämre mottagning på radion?

  Jag hoppas verkligen att era mottagningsproblem löser sig och vill på intet vis förringa problemen - men samtidigt kan jag inte dra någon slutsats om att det pågår en dramatisk försämring av möjligheten att lyssna på FM-radio baserat på tre felrapporter under ett drygt år.
  Annika Webbmaster
 • Hej!
  Ni skriver följande:
  ”Det finns inget i era felbeskrivningar som får mig att tro att det måste vara samma underliggande fel, och jag tror därför att Teracom felsöker era problem mer effektivt om de tar problemen var för sig. Fyll alltså i den lyssnarrapport som ni når här (ifall ni tidigare har kontaktat dem på annat vis):
  https://www.teracom.se/privat/radio/rapportera-mottagningsproblem-radio/

  Jag är benägen, enligt samtal med flertal människor som bor i och strax utanför Göteborg, och har konstaterat samma, väldigt märkbara förämringen, att tro och tycka tvärtom, att felet har uppstått på avsändarsidan, och inte, plötsligt över en natt, hos samtliga mottagare i olika hushåll runtom i regionen här.
  Det känns inte alls sannolikt att signalstyrkan droppar, över en natt, från 5 staplar till svaga 2 staplar på mottagningsindikatorn på flera kvalitets fm tuners hemma hos mig och hos folk som sysslar professionellt med audio elektronik för att felet har uppstått på flera olika ställen i regionen, i olika hushåll, samtidigt!
  Dessutom har Terracom tagit upp detta med mig individuellt och inte kommit någonvart, och så är det med mottagningen hos andra sr lyssnare, fortfarande.
  Mvh;
  S.L
 • Samtliga i tråden är välkomna att kontakta mig direkt, gällande detta ämne, via mail:
  sejse2003@yahoo.com
  S.L
 • Hej SR.
  Svarar på detta från Er:
  "Ola:
  Samma problem här. Så dålig signal det är närmast olyssningsbart så det blir inte mycket SR för mig heller.
  Var i landet bor du och när började problemen? Vilka åtgärder har du testat (förutom att byta från stereo till mono)?"

  Bor högt upp Tranebergsvägen 84 Bromma i fastighet byggt 40 -talet. Inflyttad för 5 år sedan. Brusigt då.
  Testat med olika antenner. Samma sak. Får in P1, P2 brusfritt. Resten är bara brus i stereo.
  Ola Ljungberg
 • Min bild av att det, trots liknande problem, troligen är helt olika fel hos er, S.L. respektive Ola, står fast. Det blir svårare för Teracom att lösa detta om man rör ihop era problembeskrivningar. Att det däremot kan vara samma grundproblem hos dig, S.L, som det är hos andra lyssnare i Göteborg, utesluter jag inte.

  Det jag gör nedan är inte en regelrätt felsökning, utan en hjälp att ringa in saker som kan vara bra att ni tar upp med Teracom eller testar själva.

  S.L: Problem i centrala Göteborg som uppstod i början av juni 2022
  Här är det en sak som gör mig nyfiken. I oktober skrev du:
  Signalstyrka har, hos mig, droppat väsentligt, på både P2 och P3 kanalerna, och brus och signal - förhållande har därmed (eller dessutom) blivit märkbart och väsentligt sämre, även om nu, helt plötsligt, för några dagar sedan har signalen på P2 och P3 blivit bättre och "renare".
  Hur mycket bättre blev det? Hur länge varade denna tillfälliga förbättring? Kan den sättas i samband med någon "yttre förändring"? Låt säga att grannen i lägenheten under var bortrest eller att en spårvagnsväxel som ligger 30 meter från ditt hem reparerades under den perioden ...?
  Det känns inte alls sannolikt att signalstyrkan droppar, över en natt, från 5 staplar till svaga 2 staplar på mottagningsindikatorn på flera kvalitets fm tuners hemma hos mig och hos folk som sysslar professionellt med audio elektronik för att felet har uppstått på flera olika ställen i regionen, i olika hushåll, samtidigt!
  Jag håller med helt. Om även andra har noterat en plötslig och dramatisk försämring vid samma tid och för samma kanaler, finns det anledning att tro att det är samma grundfel. Finns det i så fall något mönster i var de andra drabbade lyssnarna bor?

  Du skriver om P2 och P3. Har du någon uppfattning om ifall även mottagningen av P1, P4 och kommersiella kanaler har försämrats vid samma tid? (Om du normalt lyssnar på P2 och P3 är det förstås dessa du märker skillnad på, men du har ju undersökt problemet från flera vinklar och har kanske en uppfattning?)

  Om P2 och P3 är värre drabbade än P1 och P4, så kanske felet rör frekvensområdet 95-100 MHz, och lägre frekvens (P1 på 89,3 MHz) samt högre (P4 Göteborg på 101,9 MHz) klarar sig? Det hjälper inte mig att förstå vad som kan orsaka felet, men kanske kan hjälpa Teracom i deras felsökning ...

  Ola: Brus på flera kanaler sedan minst fem år, Bromma väster om Stockholm
  Att P1 (92,4 MHz) och P2 (96,2 MHz) fungerar bättre än övriga kanaler är intressant. Mellan dessa frekvenser finns P4 Södertälje på 93,8 MHz. Även om du egentligen hellre vill höra P4 Stockholm på 103,3 MHz, så undrar jag hur P4 Södertälje fungerar för dig.

  Bra att du har testat olika antenner. Har du även testat olika radiomottagare? Olika placering av mottagaren?

  Finns det en centralantenn med uttag för radio i fastigheten?
  Om ja: har dina grannar samma fel?
  Om nej: prata med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen och hör om det går att skaffa.

  Och fyll som sagt i den lyssnarrapport som Teracom vill få in, eftersom den gör det enklare för dem att felsöka!

  Lycka till!
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika.
  Svar på dina frågor:
  Har du även testat olika radiomottagare?
  Nej. Har en ny B&O radio med testcertifikat.
  Olika placering av mottagaren?
  Mottagaren har ingen inbyggd antenn. Helt beroende av yttre.
  Finns det en centralantenn med uttag för radio i fastigheten?
  Har funnits. COMHEM som tagit bort. Var så när jag flyttade in för 5 år.
  P4 Södertälje finns på tre olika frekvenser; 97,6 eller 99,6 över Södertälje 93,8 i hela Stockholmsområdet. Ingen av frekvenserna funkar.

  Detta är märkligt. Jag bor högt upp i Traneberg så signalstyrkan borde vara ypperlig.
  Något är fel och inte är det hos oss som klagar varför FM utsändningarna är så brusiga.
  Hälsar Ola
  Ola Ljungberg
 • Hej Annika.
  Länken du skrev säger följande:
  Anmäl problem med mottagning av radio
  Denna undersökning stängdes 2018-12-31 17:31. Tack för visat intresse.
  Ola Ljungberg
 • Ola Ljungberg
 • Länken du skrev säger följande:
  Anmäl problem med mottagning av radio
  Denna undersökning stängdes 2018-12-31 17:31. Tack för visat intresse.
  Bra att du hittade en bättre länk!

  Jag ser inte vilken av mina länkar som pekar fel, men vill självfallet rätta den länken här och rapportera in problemet till Teracom så att de kan uppdatera länkarna på sin hemsida.
  Jag bor högt upp i Traneberg så signalstyrkan borde vara ypperlig.
  Även högt uppe i Traneberg kan det uppstå lokala mottagningsproblem på grund av "elektriskt brus", exempelvis från ditt eller en grannes trådlösa nätverk, en tv-box eller liknande.

  Med en flyttbar enkel batteridriven radio (vilket kan vara räddningen för att få den information du behöver vid en kris), så kan du enkelt testa om du har samma mottagningsproblem i hela lägenheten.

  Om det är problem med mottagningen överallt i fastigheten, så bör du absolut ta upp detta med din värd eller med bostadsrättsföreningen, så att ni kan installera en centralantenn.

  Lycka till!
  Annika Webbmaster
 • "Min bild av att det, trots liknande problem, troligen är helt olika fel hos er, S.L. respektive Ola, står fast."

  Ola och jag bor visserligen i helt olika delar av landet, om jag nu inte mister mig.

  Dock har jag refererat till flera gånger till en bild som klart tyder på en märkbart nedsatt styrka på signalen som kommer in till radio mottagarna. Detta är det faktiska läget här, så jag står fast vid det iakttagelse.
  Detta har samtidigt skett, inte enbart hos mig, utan i och utanför (kranskommunerna till Gbg) Göteborg. Flera människor som jag har kort berört ämnet med har bekräftat detta i otvetydiga ordalag.

  På både de ställena är det topologiska läget betydligt bättre än tex. här - men samma felet finns ju även där - brus och dåligt mottagning och ljud.

  "Det jag gör nedan är inte en regelrätt felsökning, utan en hjälp att ringa in saker som kan vara bra att ni tar upp med Teracom eller testar själva."

  Jag har redan gjort allt detta. Långt innan både Teracom och ni gav de olika tips om mottagningen och alla de möjliga fel.

  Teracom har skrivit till mig om möjliga orsaker här lokalt, och allmänt i olika hushåll.

  Det som de har beskrivit rent tekniskt motsvarar inte alls (typen av störningar och dess möjliga orsaker, enligt dem) den faktiska bilden som har uppstått på den senare tiden.
  Den faktiska bilden är det jag påtalat tidigare, kraftigt avtagen styrka på FM signalen.

  Den bilden kan inte förklaras med de orsaker (störningar från andra hushåll, arbete på spårvagnsväxlar i närheten och dylikt) ni och Teracom har tagit upp.

  Jag är tvungen att använda två seriekopplade antennförstärkare numera, sedan den här försämringen har tillkommit, och inte ens med dem kommer jag närheten av kvalité på mottagningen av FM som fanns för inte så länge sedan, helt utan både de förstärkarna.
  Försöker jag koppla bort en av dem, eller både, så ser man hur drastisk förändringen är.
  Utan de antennförstärkarna så är mottagningen i princip uselt.

  Jag har gjort felsökningar och uteslutning av allt som kunde varit de störande faktorer här lokalt i lägenheten.

  "S.L: Problem i centrala Göteborg som uppstod i början av juni 2022
  Här är det en sak som gör mig nyfiken. I oktober skrev du:
  Signalstyrka har, hos mig, droppat väsentligt, på både P2 och P3 kanalerna, och brus och signal - förhållande har därmed (eller dessutom) blivit märkbart och väsentligt sämre, även om nu, helt plötsligt, för några dagar sedan har signalen på P2 och P3 blivit bättre och "renare".
  Hur mycket bättre blev det? Hur länge varade denna tillfälliga förbättring? Kan den sättas i samband med någon "yttre förändring"? Låt säga att grannen i lägenheten under var bortrest eller att en spårvagnsväxel som ligger 30 meter från ditt hem reparerades under den perioden ...?"  Jag fick konstatera följande, i efterhand:

  Detta var dessvärre ingen förbättring, utan i själva verket så har det visats att detta var en försämring, och den var i sig rätt vilseledande.

  Det som jag trodde var en renare mottagning var en såpass försvagad inkommande signal så att ett par utav flertalet FM tuners jag inte ens går in i stereo-läge, utan stannade kvar i mono, detta pga. en alltför svag styrka på den inkommande signalen.
  Tom. i mono läge så kan man höra bakgrundsbrus, till den graden som då tidigare inte fanns ens i stereo-läge.

  Så detta som ni tar upp kan vi nog bortse ifrån helt här.

  Någon yttre förändring fanns ju inte - grannarna är ju inte bortresta, de låter varje dag, som vanligt; ingen spårvagnsväxel ligger 30 meter från mitt hem, och den som finns betydligt längre bort har inte konstant, eller nog alls, reparerats under den här perioden (som har blivit relativt lång nu). Jag kunde inte se att det fanns nytillkomna fysiska hinder för radiovågor här i omgivningen heller.

  "Jag håller med helt. Om även andra har noterat en plötslig och dramatisk försämring vid samma tid och för samma kanaler, finns det anledning att tro att det är samma grundfel. Finns det i så fall något mönster i var de andra drabbade lyssnarna bor?"

  Konstigt nog så finns också en avvikelse från ett viss mönster ii just det avseende, om vi följer den föreslagna logiken.

  Två människor jag pratat med bor i delar av staden och regionen där topologiskt och geografiskt (höjden, läget) de både har tom. bättre förutsättningar för FM mottagning än jag.
  Dock både säger samma sak - bakgrundsbrus och dålig kvalité.
  Både människor är tekniskt belevade, en reparerar audio elektronik, tom.

  Det är då - om man nu vill följa något slags mönster - kanske inte svårt att förstå vad detta KAN tyda på.
  Som sagt, jag vill inte att det jag säger låter som "sista ordet" heller, men med ärlig avsikt så kan jag inte komma till andra slutsatser.


  Du skriver om P2 och P3. Har du någon uppfattning om ifall även mottagningen av P1, P4 ?

  Om vi jämför P1, P2, P3 och P4, så klarar sig P1 bäst, dock INTE i närheten av hur det var förr (och det, dessvärre med råge, sedan kommer P3 (men där är vi inne på en svag och dålig insignal), P2 - mer brus och även sämre styrka, och sämst - hör och häpna - P4.

  Bra att du har testat olika antenner. Har du även testat olika radiomottagare? Olika placering av mottagaren?

  Jag har testat olika mottagare, olika placeringar på både mottagarna och inomhusantenn, ett flertal, alla FM mottagare här hemma är dedikerade FM (/AM) tuners.

  Jag har fått börja använda numera, även, som påtalat, två olika seriekopplade antennförstärkare. Det skulle inte gå att lyssna på P3 och P2 annars - i princip alls - här hemma.

  Finns det en centralantenn med uttag för radio i fastigheten?

  De uttagen har funnits i många år och finns kvar, enbart som en kvarleva.
  Är mycket tveksam till att centralantenn finns kvar överlag.

  Man har ju, för länge sedan, kan vara 2008.- 2009. informerat från företaget som då tillhandahöll infrastrukturen i hushållen hos Bostadsbolaget i Göteborg (Com Hem, nuvarande Tele2), att det analoga nätet släcks ner och ersätts med det nya digitala systemet.

  Detta har inneburit att de två uttag i väggen - FM och TV - har satts ur bruk, för många år sedan nu.

  Både uttagen finns kvar som en kvarleva i lägenheter, men fyller ingen funktion.

  Jag har testat FM uttaget och bekräftat att den inte längre fyller sin funktion.

  All nödvändig utrustning som fanns i det syfte (FM), och förmodligen även takantenner på byggnader har nog tagits bort, i och med att det analoga nätet har övergetts. Kommer kolla upp detta, men har ingen anledning att tro att antenn och annat tillhörande finns kvar.

  Ingen skulle vara lyckligare än jag om de FM centralantenner fanns kvar, men då måste man förmodligen ändå förstärka signalen från taket i ett flervånings hus (ja, i princip höghus) via kablarna i hela byggnaden, och ingen kommer väl åter upprätthålla detta, för FM lyssnarnas skull.
  S.L
 • Ola och jag bor visserligen i helt olika delar av landet, om jag nu inte mister mig.
  Det är olika delar av landet och med den stora skillnaden att Ola har haft problem i fem år, medan du har drabbats av en tydlig försämring det senaste året.
  Detta var dessvärre ingen förbättring, utan i själva verket så har det visats att detta var en försämring...
  Trist!

  Bra att du har bra koll på när dessa försämringar har skett: i mitten av juni 2022 samt ytterligare försämring i början av oktober 2022. Oavsett om det beror på lägre styrka i utsändningen eller på yttre störningar (eller om de två "försämrings-stegen" har separata orsaker), så ökar ju möjligheten att förstå problemet tack vare din dokumentation.
  Dock både säger samma sak - bakgrundsbrus och dålig kvalité.
  Har de noterat samma plötsliga försämringar som du har fått och det skett vid samma tid, så bör Teracom leta efter en gemensam orsak. Om de andra lyssnarna däremot har haft problem länge eller problem som kommit smygande så att det inte finns en plötslig försämring, så tror jag att det är klokare av Teracom att felsöka separat.
  ... och sämst - hör och häpna - P4
  Att det är svårt att få in P4 tycker jag att du ska vara extra tydlig med i din kommunikation med Teracom och med din fastighetsägare, eftersom det är viktigt ur beredskapssynpunkt. I det avtal som Sveriges Radio har slutit med Teracom står det att våra sändningar ska nå minst 99,8 procent av befolkningen, men det förutsätter att lyssnaren har en "riktig" radioantenn på hustaket, enligt Post- och Telestyrelsens hemsida. (Samma länk som jag delat tidigare).

  Post- och Telestyrelsen kanske har några goda råd för hur du kan ta detta vidare om du tycker att du inte blir tagen på allvar:
  https://www.pts.se/sv/kontakt/

  Ett annat tips är att tipsa din lokala radiokanal om detta problem, för om det har blivit markant sämre radiomottagning i centrala Göteborg under det senaste året, är det ju en viktig nyhet:
  Har du ett nyhetstips?
  Mejl: p4goteborg@sverigesradio.se
  Telefon nyhetsredaktionen: 031-83 76 00
  Insändartelefon: 031-83 70 50
  I detta supportforum kan vi däremot inte göra så mycket, vilket jag hoppas att ni förstår.
  Annika Webbmaster
 • Annika;

  Först och främst, tack för svaret - svaren, all hittills.

  Hela poängen med att vi har hört av oss här, enligt flera (antar jag) närvarande i tråden, var ju att vi som individer har visat sig ha nästan ingen tyngd i Teracoms ögon, samt att just ni samarbetar med dem och ert ord väger betydligt tyngre.

  Teracom har gett till åtminstone två av oss ganska så intetsägande svaren, där de i princip, enligt det jag fick både läsa, höra och erfara själv, inte verkar ta på allvar det som man har underrättat om - att problemet på mottagarsidan finns, i samband med att den verkar vara utspridd, och har även förekommit i samband med arbeten utförda på sändarna/masterna.

  Så som det är just nu så är botten för min del nådd, gällande kvalité på mottagningen.

  Om jag måste använda två seriekopplade (til varann) antennförstärkare av olika fabrikat, som i sin tur ger en kraftig förstärkning mätt i dB på den inkommande signalen, och ändå kommer inte upp i renheten och styrka i signalen som fanns tills nyligen med en vanlig inomhusantenn, utan att jag ser nytillkomna fysiska hinder i omgivningen här, då är det något som är / har blivit väldigt fel.

  Hade jag haft möjlighet att flytta, eller montera en egen utomhusantenn så hade jag glädjeligen gjort det, men i den här formen av boendet är montering av en utomhusantenn för eget bruk inte tillåtet.

  Skillnaden mellan hur mottagningen på FM var tills inte så länge sedan mot vad det är nu är drastisk, och bör tas på allvar av inblandade parter här. FM för mig är en del av vår kultur och vår bildning, en källa till mycket som inte kan hittas annanstans, upplysande (ja, gällande även musik), berikande och sinnesutvidgande. Något vi bör absolut ta vara på och vara måna om.
  Sändnings- och mottagningskvalité i det sammanhanget spelar en avgörande roll.

  Jag tycker också att Olas problem kan tyda på systemfel och ett tillstånd som kan visa sig vara (om jag antar rätt) rätt så märklig, till synes inkonsekvent, men också tillräckligt utspridd för att man lätt blir fundersam, enligt det jag hör om hur det är här i staden och strax utanför (en kranskommun till Gbg, villaområde).

  Gällande hyresvärden så kommer jag kontakta dem, men är rädd att jag kommer bli antingen utskrattad, eller att de helt enkelt bollar över problemet till källan - SR och Teracom, och att detta med kvalité på mottagningen är inte deras problem.

  Väggutaget för FM fungerar ju inte alls sedan många år sedan, det har jag redan nämnt.
  Hade de brytt sig om det, och mycket annat som har försiggått i det här område, mitt i stan, skulle de för länge sedan sett till att det systemet med takantenn fungerar.
  Detta är största kommunala bostadsbolag i Göteborg, och de behöver inte bry sig om en "missnöjd" hyresgäst - det kommer alltid finnas och tillkomma nya hyresgäster, som glädjeligen slipper använda det analoga FM och lever under intrycket att det digitala utbudet är bättre.

  Jag kommer förmodligen höra av mig till PTS för att informera mig kring det hela, men kan tycka att detta är lite märkligt agerande från SR's sida, eftersom det handlar om infrastrukturen som ligger som det underliggande fysiska lagret för eran verksamhet.
  Man borde ju kunna föra samtal med Teracom kring detta.

  P.S Ni har också berört DAB tidigare.

  Det finns och fanns, både i Sverige, men i synnerhet utomlands (säg Storbrittanien och EU länder) en debatt kring DAB och DAB+ vs. det analoga FM.
  De (inte få) som var inom audio-industrin och tontekniker och ingenjörer har inte sällan framhållit FM för dess ljudkvalité, givet bra mottagningsförhållanden och sändningskvalitén, detta vs. alla digitala former av ljudöverföring, så som de är utformade nu.
  Detaljerna finns att läsa om runtom på webben.

  Vi har haft både bra bra mottagningsförhållanden och sändningskvalitén i Sverige, på senare tiden har något blivit märkbart sämre, för min del, och ett bra antal andra, utan direkta likheter hos olika mottagare (personer) gällande mottagnings förutsättningar.

  Jag har lite svårt att förstå varför vi inte kan och skall ha ett kvalité som vi har haft under många år i den analoga FM-nätet. Det är väl inte så att den inte har existerat i alla dessa år.

  MVH;
  S.L
 • S.L har stora poänger. Vi enskilda som klagar viftas bara bort.
  Svaret från Teracom som jag fått visar ju på det. Omformulerar deras svar lite lätt.
  - Vi har inte gjort något för att FM utsändningarna olyssningsbara.
  Det beror på som utbyggnad av mobilnätet och liknande.

  Problemet det struntar man i att FM utsändningarna ärolyssningsbara.
  Detta förmodligen för att de flesta lyssnar på DAB - förmodligen.

  Men det intressanta då för SR om nu SR betraktar sina lyssnare som kunder, hur många kunder tappar SR? Så nu ligger bollen hos SR i.om Teracom:s svar anser jag.

  Hur kan SR acceptera att andra aktörer tillåts sabotera FM bandet för SR?

  Ola Ljungberg
 • Kan bara instämma i alla dessa inlägg om dålig FM-mottagning. Har också påpekat detta till Teracom utan att få någon förståelse. Jag bor i Töreboda 4 mil från Skövdemasten  ( Som jag har fri sikt till).
  Hans Andersson
 • PTS:
  https://www.pts.se/sv/privat/radio/radiostorningar/samre-mottagning-pa-radion/
  "Sämre mottagning på radion?
  Min mottagning av ljudradio på FM-bandet har blivit sämre.
  Det fungerade bättre förr. Vad har hänt och vad kan jag göra?

  Olika radiostationer sänder över olika geografiska områden och med olika tekniska förutsättningar. I FM-bandet samsas i dag såväl Sveriges Radios kanaler som kommersiella radiokanaler samt närradio. En vanlig orsak till mottagningsproblem är att äldre eller sämre radiomottagare kan ha svårt att tekniskt separera de olika kanalerna i FM-bandet.

  PTS rekommenderar som en första åtgärd att pröva att använda en annan radiomottagare. Fråga i fackhandeln eller hos ett radioserviceföretag. Använd öppet köp och kontrollera att mottagaren fungerar där du vill använda den. Pröva också olika placeringar och antennriktningar för mottagaren, för att hitta bästa mottagningsförhållande."

  Så utifrån detta så har man saboterat SR:s FM analoga utsändningar.
  Och var ligger bollen då SR?
  Ola Ljungberg
 • Skickade detta till PTS:
  Hej PTS.
  Det finns flera klagomål hos SR/FM på utsändningarna.
  Den förklaring som avges - det är trångt i FM-bandet - då har man saboterat SR:s analoga utsändningar.

  Att testa med andra mottagare, antenner håller inte. Det är för många klagomål.
  "Dessa FM-stationer sänder, som vanligt, på olika radiofrekvenser men det har blivit mera "trångt" på radioskalan.”

  Detta har medfört att SR:s kanaler är analogt olyssningsbara.
  Jag bor centralt i Stockholm högt upp med en gammal men exklusiv mottagare helt nyrenoverad av B&O.
  Ola Ljungberg
 • Hej Hans!
  Välkommen hit. Tråkigt att även du har problem, men bra att du har kontaktat Teracom om det!

  Visst har du testat både de rekommenderade frekvenserna + de alternativa som syns på Teracoms hemsida?  Har dina uppstått plötsligt, som hos S.L i Göteborg, eller har det pågått en längre tid, som hos Ola i Stockholm?

  Alla:
  Jag hinner inte ge er någon återkoppling innan helgen, men återkommer förstås.

  Trevlig helg!

  Annika Webbmaster
 • Problemet har funnits länge, och jag har kontaktat teracom ett flertal gånger utan att få någon förståelse. För min del så är det P4 som är omöjligt att lyssna på i stereoläge. Jag kan inte köpa att man ska sätta upp en utomhusantenn när det inte har behövts tidigare.
  Hans Andersson
 • Ola Ljungberg
 • Men för mig icke men kanske för er övriga. Jag har ingen ändring vertikal till horisontell.
  Ola Ljungberg
 • Ola Ljungberg
 • Man kan ju undra om man byter antenner för att bibehålla den höga kvaliteten, hur kan det då bli sämre för vissa? Det står ju vidare att man skall höra av sej till teracom om man inte har bra mottagning! Det har vi väl gjort eller?
  Hans Andersson
 • Hej Hans. Detta måste vara sambandet som jag ser det, antennbytet.
  Jag har klagat till Teracom men det det är ju en betongkloss det med som förmodligen  inte bryr sig.

  Ola Ljungberg
 • Hej Hans!

  Trots det komplexa tekniska bakgrunden gällande övergången från hor. till vert. polarisation vid sändning, så håller jag fullständigt med dig, med kanske en "apostrof" där:
  Det verkar som om det har blivit betydligt sämre inte för vissa, utan för rätt många.
  Skriver detta, det tål att upprepas, inte ur enbart mitt eget perspektiv här!

  Jag har varit i kontakt med Teracom vid minst två tillfälle, och fått svar som inte överlag adresserar det uppenbara, och befintliga problemet.

  Att försöka anpassa antennläge hemma till det vertikala polarisation har inte gett någon förbättring alls, utan precis tvärtom (!) , och enligt mig så verkar det vara något som har gått väldigt fel på Teracoms sida.
  Att ha haft så bra mottagning i så många år, och har faktiskt bott på olika ställen i stan (inklusive där jag bor sista 7 år), och helt ut ur ingenstans få befinna sig i det här läge när det gäller FM mottagningen och (o)ljudkvalité är alltså lagom förbluffande. 

  Är faktiskt rätt häpen över hela situationen.
  S.L
 • Ingen kommer att bry sig. Att något har hänt hos Teracom är uppenbart.
  Att SR inte går att lyssna på om man inte har en DAB radio det bryr sig inte SR om.
  Så om någon orkar, dra igång en FB grupp om detta så kanske vi kan få ihop tillräckligt många.
  Ola Ljungberg
 • FB-gruppen "Retro Hifi (Det var bättre förr)" kanske har medlemmar med samma problem som vi. Det verkar så med tanke på ett inlägg som jag har läst och kommenterat.
  Hans Andersson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.