Till senaste kommentaren

Radioföljetongen: flera korta avsnitt var enklare

Obegripligt varför ni packat ihop radioföljetongen på ett så otroligt lyssnarovänligt sätt. Förr fungerade det perfekt: lagom långa avlyssningsdelar, klara uppgifter om vilken dag avsnittet sänts så att man lätt kunde lyssna ikapp när man missat något. Jag vill inte ha några långrandiga förklaringar eller förslag på icke fungerande lösningar utan bara ett enda svar:VI ÄNDRAR GENAST TILLBAKA!!
Hälsningar
Inger Landström
Inger Landström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Tack för denna återkoppling, som jag ser till att redaktionen får del av.

  Jag vill inte ha några långrandiga förklaringar eller förslag på icke fungerande lösningar
  Jag skippar alla förklaringar samt ger förslag på vad jag tror är en fungerande lösning. Den gäller för radioföljetongen vi sänder just nu, Kvinnan i svart av Susan Hill
  1. Gå hit:
   Länkar till avsnitten som sänts i FM
  2. Välj önskad del. På bilden nedan väljer jag avsnitt 10 som sändes idag, den 12 november:  3. Lyssna genom att trycka på knappen där det står "Lyssna från tidpunkt: 23:32"


  Beskrivning ovan är alltså anpassad för den aktuella följetongen, men vi ska skriva en liknande beskrivning som gäller alla följetonger, eftersom vi nyligen har förbättrat hur vi presenterar länkarna till olika delar.

  Jag håller med om att den beskrivning som ligger här är för omständlig:
  Radioföljetongen - hitta rätt del inom ett långt avsnitt
  Annika Webbmaster
 • Tack, Annika för svar och anvisningar. Detta fungerar förvisso, men det är ett väldigt otympligt och invecklat sätt och gäller uppenbarligen endast den följetong som för tillfället pågår i radion. Systemet som fanns tidigare var utmärkt, med tydligt markerade indelningar precis som i radiouppläsningen. Så bör det naturligtvis vara, och självklart ska detta framgå direkt i appen, man ska inte behöva skriva till webbredaktionen.

  Till ansvariga för radioföljetongen: Tack för det intressanta och omväxlande urvalet av böcker och uppläsningar som givit och ger mig många fina upplevelser och låter mig möta författare som jag kanske aldrig träffat på annars.

  Till webbredaktionen: Tänk användarvänligt i första hand och låt människan styra tekniken och inte tvärtom!
  Hälsningar
  Inger Landström
  Inger Landström
 • Appen: dela upp lyssningen som det passar dig
  självklart ska detta framgå direkt i appen
  Om du lyssnar i appen och vill lyssna "lagom mycket åt gången" av rent praktiska skäl - få lyssnare vill spela upp 180 minuter i ett svep! - så är det enklast att bara lyssna, och sedan pausera där det passar dig.

  Återta sedan lyssningen där du senast avslutade antingen direkt i spelaren (om du inte har lyssnat på något annat i appen emellan) eller genom att leta upp avsnittet under Min sida -> Inställningar -> Lyssningshistorik

  Fråga om du behöver en bättre beskrivning.

  Appen: nå den del du har missat
  Om du behöver nå en viss tidpunkt för att du oftast lyssnar på radioföljetongen när den sänds i P1 och har missat en del, så finns information i appen om vid vilken tidpunkt inne i det långa avsnittet respektive "FM-del" har sänts, så att du kan spola till rätt tidpunkt.  Denna information står i avsnittets beskrivning. Om du inte vet hur du hittar beskrivningen om ett visst avsnitt (eller inte vet hur du gör för att spola), så fråga!

  Själv skulle jag i det läget dock välja att lyssna via webben och använda den länk som leder till rätt tidpunkt.
   
  Generell beskrivning från och med Kvinnan i svart
  Detta fungerar förvisso, men det är ett väldigt otympligt och invecklat sätt och gäller uppenbarligen endast den följetong som för tillfället pågår i radion.
  Det stämmer att den beskrivning jag gav dig var specifik för Kvinnan i svart.En mer generell beskrivning för kommande uppläsningar blir:
  1. Leta upp önskad följetong på denna sida:
   https://sverigesradio.se/ljudbocker
  2. Välj Länkar till avsnitten som sänts i FM 
  3. Välj önskad del
  4. Lyssna genom att trycka på play-knappen vid sidans rubrik.

  Tidigare följetonger
  De två föregående ljudböckerna, Svart krabba, och Vuxna människor, har "tids-länkar", men de länkarna ligger på ett vis som var lite krångligare att använda, så beskrivningen för dessa var längre. Även för ljudböcker som vi har sänt dessförinnan finns det tidsangivelser, men dessa är inte länkar in till rätt tidpunkt, utan bygger på att du själv spolar till rätt tidpunkt, alltså som i appen

  Säg till om du vill ha en beskrivning för hur du gör med dessa. Berätta i så fall gärna varför du önskar nå en viss del, eftersom det är i synnerhet medan en följetong sänds i P1 det kan är relevant att leta upp en viss del för att lyssna i kapp.

  Problem med de kortare delarna
  Systemet som fanns tidigare var utmärkt, med tydligt markerade indelningar precis som i radiouppläsningen.
  Nu har du varit tydlig med att du inte vill ha någon långrandig förklaringar, men jag hoppas att du trots det vill ta del av en förklaring, eftersom en sådan finns.

  Kollegerna på Ljudböcker från Radioföljetongen & Radionovellenhar gjort om sättet de lägger ut sitt innehåll av två skäl:
  • lyssnare som vill lyssna länge åt gången har länge efterfrågat detta
  • det är enklare att hitta de serier som har sänts tidigare, nu när det "ligger betydligt färre avsnitt i vägen".
  Alla detta innebär en försämring för er som vill beta av avsnitten ett i sänder, är redaktionen fullt medvetna om, och det är av den anledningen de gör olika typer av förändringar i hur vi länkar.

  Målet är självfallet att hitta en uppdelning och ett sätt att lyssna som fungerar bra både för den som vill sträcklyssna på en ljudbok och för den som vill lyssna på enstaka delar. Ett sätt som fungerar både i våra egna plattformar och på andras - och som inte ställer till med för jobbiga problem för någon av grupperna!

  Lätt är det inte, men era synpunkter bidrar till att redaktionen kan fatta bra beslut.
  Annika Webbmaster
 • Hej igen Annika!
  Tack för ditt svar, även om det var krångligt - men det kan ju inte du hjälpa. Jag är i alla fall tacksam så länge radioföljetongen över huvud taget finns kvar!
  Hälsningar
  Inger Landström
  Inger Landström

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.