Till senaste kommentaren

Problem med Sveriges Radios direktlänkar

Hej! Jag har länge använt mig av SR:s AAC-länkar
 https://sverigesradio.se/artikel/aac-lankar-som-m3u-192-kbps som jag haft sparade som spellistor i iTunes på Mac, en för varje kanal som jag vill ha snabb tillgång till (P1, P4 Malmöhus, Radisporten)! Efter att ha blivit tvungen att uppgradera till senaste MacOS (Monterey) har iTunes bytt namn till Music och jag får inte detta att fungera trots att kommandot "Öppna ström-URL" finns kvar och dialogrutan ser likadan ut. Och enligt "Musiks" inbyggda hjälp så ska det fungera så fortfarande. Jag vet att jag kan komma åt sändningar direkt via webbplatsen, men det är ett mycket bökigare sätt och iTunes/Musik kan jag styra direkt från tangentbordet, även när det är i bakgrunden.
sigvard Svensson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Sigvard!

  Det här bör vi kunna lösa, tycker jag! Vad händer om du klistrar in en länk i Musics Öppna ström-URL? Får du något felmeddelande?

  Testa först med denna länk till P1:
  https://sverigesradio.se/topsy/direkt/132-hi-aac.m3u

  Direktlänkarna till våra kanaler har vi samlat här:
  Direktlänkar - lyssna på andra plattformar
  Annika Webbmaster
 • Hej! Väldigt märkligt; med din länk fungerar det! Men när jag kopierar exakt samma! länk från sidan jag gav ovan står det bara och tuggar, inget händer och Musik hänger sig och URL-letandet går inte att avbryta utan att tvångsavsluta Musik! Samma sak när jag försöker med P4 Malmöhus-länken från sidan! Men om jag kopierar länken, klistrar in den i en texteditor som ren text och sedan kopierar den raden och använder i Musik så fungerar det! Finns det dold info i den direktkopierade länken, som stör?
  Sigvard Svensson
 • Bra att det fungerade.
  Finns det dold info i den direktkopierade länken, som stör? 
  Det ska det inte finnas, men av din beskrivning verkar det som om det finns något osynligt mellanslag eller liknande i länken.

  Jag ser över hur länkarna ligger inlagda på alla våra länksidor och "tvättar dem" - om det är där skon klämmer.

  Tack för hjälpen. Jag återkommer och ber dig testa när jag har fixat till dem en smula!
  Annika Webbmaster
 • Kan du se om det är någon skillnad med P1-länken på denna sida nu?
  AAC-länkar som M3U (192 kbps)

  OBS att jag inte har ändrat P4-kanalerna ännu.

  (Texten på sidan ska nu börja "Spellistor i M3U-format ..." Om texten börjar "Det här är ...", så uppdatera sidan!)

  Annika Webbmaster
 • Nej, det är samma sak. Säger "Hämtar spellista" och låser hela "Musik" som måste tvångsavslutas. ???
  Sigvard Svensson
 • Kopierar länk via kontextmenyn då, för att förtydliga!
  Sigvard Svensson
 • Tack, vi får kika vidare på detta!
  Annika Webbmaster
 • Om jag kör VLC i min gamla  Windows XP och använder ditektlänken för P4 Plus https://sverigesradio.se/topsy/direkt/4951-hi-aac.m3u får jag ett felmeddelande om ogiltigt certifikat för https://http-live.sr.se/srextra17-aac-192.
  Matar jag i stället direkt in http://http-live.sr.se/srextra17-aac-192, alltså http i stället för https, så fungerar lyssningen.
  Kan det vara någon inspiration i felsökningen?
  I VLC på min Windows 8.1 fungerar det OK med direktlänken.

  Sture
 • Tack Sture!

  Kul att du fortfarande kan använda XP för att ta del av Sveriges Radio!

  Sigvard har alltså problem på en Mac med det allra senaste operativsystemet, medan ditt problem, som du ju själv har hittat en lösning på, drabbar Windows XP, ett operativsystem som är drygt 20 år gammalt och inte fått några (officiella) uppgraderingar sedan 2014.

  XP-problemet har med certifikatet att göra, och du får troligen samma problem med andra https-länkar, till exempel denna från norska NRK:
  https://lyd.nrk.no/nrk_radio_p1_ostlandssendingen_mp3_h

  Skillnaden mellan http och https är att det senare är ett säkrare sätt att skicka data - men med en ljudström är säkerheten inte ett problem, så att du använder http när du lyssnar är egentligen inget bekymmer. Däremot kan detta vara ett tecken på att du har mer allmänna problem med datorns säkerhetscertifikat, vilket är mer bekymmersamt!

  När ett globalt certifikat slutade gälla den 31 september fick äldre enheter, som inte får säkerhetsuppdateringar automatiskt, problem. Om felet uppstod i höstas, är det nog detta som spökar, och i så fall löser du det genom att uppdatera certifikatet manuellt.

  Gå till sidan https://letsencrypt.org/certs/isrgrootx1.pem och följ anvisningarna i de rutor som öppnas för att installera det certifikat du behöver, så att din gamla trotjänare till dator blir något säkrare!

  Jag har hittills inte hjälpt någon lyssnare med XP med detta vad jag vet. Däremot har jag hjälpt många lyssnare med äldre Ipad, och där har det varit lätt att uppdatera. Ipad-användaren Gun skrev:
  Gick lätt som en plätt! Tack! Nu behövde vi inte köpa en ny 🙂
  Hoppas att detta löser problemet och inte är svårt att följa på XP heller.

  (Om det inte var där skon klämmer, så har du ju trots allt hittat ett sätt att lyssna!)
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.