Till senaste kommentaren

Problem med rssflödet - dubbla avsnitt

Det strular med rssflödet, tex. Spanarna: http://api.sr.se/api/rss/pod/4007

Då jag sen en tid tillbaka fått dubbla artiklar; min gissning när ni byter namn på avsnitt, men denna vecka kom inget avsnitt alls..? 🙁

Bifogar ett exempel./ Mikael

Kommentarer

 • Hej!

  Jag såg själv att avsnittet saknades som podd nu i helgen, men ser att redaktionen nu har rättat till detta, så snart bör alla poddtjänster ha uppdaterats.

  Beträffande att ett namnbyte från vår sida leder till att du får dubbla avsnitt höll jag på att svara att ytterligare en lyssnare rapporterat in samma fel, men ser nu att denna lyssnare är du själv:
  https://kundo.se/org/teknisk-support/d/rss-flode-visar-dubbla-avsnitt/

  Du är alltså fortfarande ensam om att ha rapporterat in detta fel, så det kan vara något problem i hur just din podd-app hanterar förändringar. Det försöker vi förstås hjälpa dig att felsöka om vi kan, så berätta vad det är för podd-tjänst du använder!
  Annika Webbmaster
 • Jag har noterat samma beteende med dubbla avsnitt. Titeln på den första versionen brukar vara namnen på veckans spanare medan den andra versionen refererar till innehållet i spaningarna. Kanske är det så att vissa klienter inser att det är dubbletter och inte visar dubbla avsnitt?
  Jonatan Skogsfors
 • En ändring av titeln ska inte få podd-klienten att ladda om ljudfilen på nytt. Om ljudfilen av någon anledning behöver bytas ut, är det inte titeln som ändras, utan ett fält som kallas "guid". Varje episod ska ha ett unikt värde där.
  Kanske är det så att vissa klienter inser att det är dubbletter och inte visar dubbla avsnitt?
  Ja, men inte "vissa" (hoppas jag innerligt) utan de allra flesta. Att det är "samma episod, trots nytt namn" är alltså det förväntade beteendet och så fungerar det i de podd-appar jag hunnit kika på.

  Att det inte fungerar hos er, tyder det på att era klienter av något skäl inte följer standarden för hur poddflöden ska hanteras och det behöver vi förstå bättre.

  Vad har du för klient?
  Annika Webbmaster
 • Personligen använder jag Pocket Casts (det ser ut som att Mikael använder någon annan klient). Jag misstänker att problemet inte ligger i själva klienten utan att det blir en konflikt när er feed cachas centralt hos Pocket Casts. Jag har inte stött på detta beteende på någon annan podd än just Spanarna men jag misstänker att det inte är särskilt vanligt att just titlar ändras i efterhand.

  Vad gäller standarder: I RSS 2.0-specifikationen är "title" obligatorisk och "guid" optional. För guid anges att "When present, an aggregator may choose to use this string to determine if an item is new." Jag kan förstå om en tjänst som vill vara så generell som möjligt väljer att använda förlita sig på "title" som nyckel. Utöver Apples riktlinjer har jag inte stött på någon allmän standard för just podcasts.

  För mig är det inte ett särskilt stort problem men jag hoppas att feedbacken kan komma er till nytta så att ni åtminstone vet att det händer konsekvent hos en del av era användare.
  Jonatan Skogsfors
 • Problemet är även rapporterat till min poddspelare här; https://github.com/AntennaPod/AntennaPod/issues/3275

  Med referenser till andra poddar.

  Där påstås det att guid redan används, så vitt jag förstår.
  Mikael
 • För mig är det inte ett särskilt stort problem men jag hoppas att feedbacken kan komma er till nytta så att ni åtminstone vet att det händer konsekvent hos en del av era användare.
  Det uppskattas verkligen!
  Vad gäller standarder: I RSS 2.0-specifikationen är "title" obligatorisk och "guid" optional. För guid anges att "When present, an aggregator may choose to use this string to determine if an item is new." Jag kan förstå om en tjänst som vill vara så generell som möjligt väljer att använda förlita sig på "title" som nyckel.
  Jag som svarar i forumet är en länk mellan lyssnare och utvecklare av våra webbtjänster. En "generalist" som, när jag förstått att det är ett problem, ser till att det når fram till rätt kolleger. Att jag trodde att det var standard att förlita sig på "guid-elementet" är min kunskapslucka och speglar inte kunskapen hos de kolleger som arbetar mer direkt med hur våra poddflöden fungerar på olika plattformar.
  Problemet är även rapporterat till min poddspelare här; https://github.com/AntennaPod/AntennaPod/issues/3275

  Med referenser till andra poddar.

  Där påstås det att guid redan används, så vitt jag förstår.
  Bra med så tydlig dokumentation!

  Både AntennaPod och Pocket Casts är seriösa och välfungerande podd-klienter. Vi behöver självfallet förstå vad som kan förbättras för att minska risken för dubbletter, oavsett om det främst är en teknisk förändring som behövs (där vi på något vis kan göra så att rubriken uppdateras utan att det tolkas som ett nytt avsnitt) eller om det är ett ofrånkomligt problem som vi får lösa redaktionellt (hjälpa Spanarna att bli mer återhållsamma med att ändra titlar på avsnitt).

  Tack för att ni hjälpt mig att förstå problemet!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.