Nedladdningsproblem, avsnitt på "0 sek"

Hej. Jag lyssnar gärna på lunchekot i efterhand. Det går bra att lyssna över wifi när jag är hemma men jag vill också kunna ladda ned för att lyssna utomhus utan att belasta min dyra surf. Men när jag försöker ladda ned till min Samsung A5 androidmobil hänger det sig. Jag bifogar en skärmdump från i dag 13.27. Notera att speltiden anges till 0 sek. När jag trycker på ”ladda ned” händer ingenting. Jag har försökt tre gånger i dag med samma resultat: 13.00, 13.27 och 14.45. Jag har tömt appens cacheminne och det hjälper inte. Jag kan ladda ned morgonekot utan problem. Jag kan ladda ned lunchekot till hustruns android utan problem. Vi har båda android 8.0.0 och SR-appen 21.10.1.
Gustaf Tengstål Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Det var väldigt märkligt!

  Hur länge har detta problem pågått? Drabbas alla Lunchekon, eller fungerar vissa?

  Är det endast att ladda hem avsnittet som ger problem, eller är det omöjligt även att lyssna?
  Annika Webbmaster
 • Hej. Problemet har funnits av och till i några veckor. Jag kan alltid lyssna över wifi utan problem, men ibland när jag försöker ladda ned så får jag vad skärmdumpen visade och det går inte att ladda ned.
  Jag provade nyss (17.25) med dagens luncheko och det gick bra (det var första försöket i dag). Min erfarenhet är att om jag försöker kort efter (någon minut) publiceringen så hänger det sig. I går försökte jag som sagt 13.00, 13.27 och 14.45 utan att det gick någon gång. Nyss försökte jag på nytt med gårdagens upplaga (17.33, efter det att jag lyckats med dagens upplaga) och då gick det bra även med gårdagens upplaga.

  Gustaf Tengstål
 • Det stämmer bra med mina tankar.

  Vi som svarar i forumet kan göra lite egna anteckningar så att vi själva och app-utvecklarna kan ta del av det, och efter att jag postade mitt svar igår, skrev jag:
  Jag har en idé om att felet uppstår om man försöker ladda hem innan avsnittet är ute korrekt.
  Det sammanfaller väldigt väl med din beskrivning.

  Detta är i så fall ett problem som vi haft förr, men löste i våras, och som verkar ha "återuppstått". Ett avsnitt utan färdigkodad ljudfil ska nämligen inte synas i appen. Utvecklarna får kika på detta!

  Jag tror att den beskrivning du har givit är alldeles tillräcklig för att de ska förstå problemet. Väldigt bra dokumenterat med olika scenarier och vid vilka tidpunkter det blivit fel, samt att detta fel "släpper", men först efter ett tag.

  Om du väl har försökt starta eller ladda hem ett sådant "ljudlöst" avsnitt, biter det sig, som du själv märkt, fast i appen, och trots att den ljudfil kommit ut, känner appen inte av det. Jag tror att du kan få appen att "släppa taget" om den felaktiga filen snabbare om du helt stänger ned appen genom att "svepa bort den":
  Hitta, öppna och stänga appar på Android

  Möjligen kan det även gå att komma ur detta läge genom att "smita emellan" och lyssna på annat innehåll, exempelvis direkt på P1 några minuter eller på Toppnyheter, och därefter leta upp Lunchekot på nytt.

  För dig, som är intresserad av nyheter, vill jag passa på att tipsa om tjänsten Toppnyheter i appen, om du inte redan är bekant med dessa!

  Ekots vanliga sändningar är anpassade för FM, och är mycket bra. Ekots redaktion gör dock nyheter även i ett annat format, Toppnyheter, som är anpassat efter mobilens möjligheter (dock inte för nedladdning, så som sällskap på promenaden är Lunchekot att föredra).

  Toppnyheterna och de nyheter som du hittar under menyvalet Nyheter i appens nederkant består av korta nyhetsklipp som ligger i en spellista så att den ena nyheten följer den andra utan att du behöver ta upp mobilen och trycka dig vidare. Den vägen når du "en ständigt uppdaterad nyhetssändning som sammanlagt blir 15-20 minuter".

  Jag tycker att den har en stor fördel framför en vanlig "FM-anpassad" Eko-sändning: Jag kan svepa mig förbi de nyheter jag inte är intresserad av och lätt backa till början av en nyhet om jag inte förstod sammanhanget (exempelvis för att jag var okoncentrerad eller blev störd när jag lyssnade).

  Läs mer om nyhetslistor här:
  Toppnyheter hela dygnet - nya spellistor i Sveriges Radio Play

  Hoppas att du har nytta av tipsen och tack för att du tog dig tid att rapportera in felet! Jag förtydligar rubriken lite med den där detaljen om att det står att programmet är 0 sekunder, så att andra lyssnare som stött på detta fel kan hitta hit.
  Annika Webbmaster
 • Hej. Det var jag som rapporterade felet i våras. Den gången gällde det P1-morgon och uppspelning över wifi efter avslutat program.
  Lycka till med felsökningen!
  Gustaf Tengstål
 • Jag kan nämna att jag länge upplevt samma problem. Precis som ni är inne på, brukar det inträffa om jag försöker att ladda ner ett program kort tid efter att det publicerats. Det verkar kunna hända med alla program, men tycks vara vanligare förekommande när det handlar om direktsända program som publiceras i efterhand än när det gäller förinspelade program som publiceras vid en bestämd tidpunkt.

  Ursprungligen gick det inte alls att lyssna på sådana här nollsekundersprogram, men vid något tillfälle (förmodligen i våras) ändrades detta så att det fungerade att lyssna, men inte att ladda ner.

  För att det hela ska släppa behöver jag starta uppspelning av ett annat program samt därefter starta om appen. Då försvinner problemet, förutsatt att det vid nästa försök gått tillräckligt lång tid sedan programmet publicerades.
  Albert Pettersson
 • Tack båda!

  Jag markerade ditt svar, Albert, som "bästa svaret" i hopp om att andra drabbade blir hjälpta av ditt knep:
  För att det hela ska släppa behöver jag starta uppspelning av ett annat program samt därefter starta om appen. Då försvinner problemet, förutsatt att det vid nästa försök gått tillräckligt lång tid sedan programmet publicerades.
  Syftet med detta forum är ju både att vi på Sveriges Radio får hjälp att förstå problem och lösa dessa, och där det går ge hjälp att använda våra tjänster.

  Minst lika viktigt är det att vi kan sprida kunskap om hur man kan trixa sig runt problem tills vi har löst dessa.

  Trevlig helg
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.