Till senaste kommentaren

Hemsidan, vilka poddar spelas automatiskt?

Vilka poddar kan jag lyssna på på hemsidan utan att det automatiskt spelas upp fler? Jag brukar lyssna på en podd när jag ska sova, men beroende på var jag klickar på podden kan andra poddar fortsätta att spela hela natten.
Calle

Kommentarer

 • Hej Calle!

  Väldigt bra fråga, som jag ska försöka svara på - men först ska jag berätta hur du helt kan slå av den automatiska uppspelningen!

  Längst ned på vår webbplats finns en spelare, och om du klickar på den lilla pilen (ser ut som ett tak) till höger om volymkontrollen, så fälls det ut en större version av denna spelare. Den är bra att känna till, för i den vyn kan du enklare spola i ljudfiler och det är där du kan göra inställningen för att stänga av funktionen spela nästa, se bild:  Det korta svaret är att de avsnitt och ljudklipp (främst nyhetsinslag) som ligger i en spellista kan spelas upp i en följd. Men det säger förstås inte ett skvatt om jag inte berättar vad som är spellistor och hur du kan se det ...

  Och detta vill jag lägga ned lite tid på att beskriva på ett bra vis, så jag ber att få återkomma (förhoppningsvis under dagen)! Tills vidare vet du nu i alla fall hur du gör för att slippa automatisk uppspelning.

  Annika Webbmaster
 • Hej igen!

  Hoppas att du har sluppit ofrivillig automatisk uppspelning genom att slå av funktionen Spela nästa i spelaren nedtill på webbplatsen!

  Om det är något i beskrivningen nedan som du vill att vi förtydligar, så är det bara att fråga på!

  Detta kommer att bli del två av mina svar, och jag kommer att återkomma med mer information om ämnet, eftersom jag vet att detta är något som många lyssnare (och säkert en del kolleger) tycker är otydligt!

  När ligger ett ljud i en spellista?
  Eftersom din fråga handlar om poddar, så kommer jag att fokusera på dem, men vill nämna att även nyhetsinslag ofta ligger i en spellista. Till exempel består den "nyhets-modul", som du hittar högt uppe på vår startsida av olika spellistor med nyheter.

  På bilden nedan ser vi en lista med Ekots Toppnyheter och en med lokala nyheter, men det finns en pil med vilken vi kan bläddra fram fler nyhetsspellistor, och nå exempelvis vetenskapsnyheter:  I anslutning till varje lista står det alltid hur många inslag eller avsnitt som ingår - och den detaljen är något du kan hålla utkik efter även när det gäller om en podd är i eller utanför en spellista!

  Spellistor med poddar på startsidan
  Några av de podd-spellistor vi har är de de "samlingar" vi visar upp på startsidan sverigesradio.se. Idag har dessa den väldigt breda rubriken Poddar & program, en rubrik med fördelen att den sällan är fel, men med nackdelen att det egentligen inte säger så mycket. (Jag tror att vi kommer att ändra det namnet framöver.)

  Dessa samlingar består av utvalda avsnitt som oftast kommer från olika redaktioner och handlar om ett visst tema (men ibland kan det vara utvalda avsnitt från en viss programserie). De är alltså sammanställda av kolleger till mig, och inte automatiskt genererade.

  Även där står det hur många avsnitt som ingår i en samling:  Spellistor med poddar på sidan med alla program
  Även på sidan med alla våra program, sverigesradio.se/poddar-program, finns det möjlighet att nå dessa samlingar under rubriken Utvalda poddar & program, med en markering om hur många avsnitt som ingår.  Övriga rubriker på den sidan, exempelvis Aktuella poddar & program, går till programserier där du når alla avsnitt från ett och samma program i kronologisk ordning (nyast överst), exempelvis alla avsnitt av Söndagsintervjun.Går du en sådan väg, där det inte har stått något om hur många avsnitt som ingår, så är det inte en spellista, utan ett programarkiv där avsnitten startar ett och ett.

  Från den sidan kan du även navigera till programmen alfabetiskt (A-Ö-länken i toppen) eller sorterade efter kategori, så att du till exempel kan leta upp program i kategorin Livsåskådning eller Humor. Den vägen når du programseriernas arkiv och avsnitten ligger då inte i en spellista.

  Fortsättning följer, där jag dels ska visa upp en del andra ställen där avsnitt kan ligga i en spellista och dels ska visa hur man kan se direkt i spelaren på vår hemsida om det är frågan om en spellista eller ett ensamt inslag eller avsnitt!

  Men det blir nästa vecka, för nu är det helg. Trevlig sådan!

  Annika Webbmaster
 • Hej igen!

  Här kommer del tre i mina försök att beskriva när det blir automatisk uppspelning på vår hemsida:

  Min sida: en lista du skapar själv
  På hemsidan finns funktionen Min sida. De ljudklipp och avsnitt som läggs till Min sida kan du sedan spela upp i en följd. Funktionen går också att använda för att "lägga ett bokmärke" på sådant du vill lyssna på framöver.  De ljud du lägger till på Min sida återfinner du via länken Min sida som finns i toppen av våra webbsidor, se bilden nedan:  Även länken Ändra är markerad ovan. Klicka på den om du vill ändra avsnittens ordning eller ta bort ljud från Min sida.

  Ljuden på Min sida går alltså att spela upp i en följd. När ett ljud spelats klart, fortsätter uppspelningen automatiskt med nästa avsnitt eller ljudklipp. Ljuden spelas uppifrån och ned i den ordning de ligger på Min sida.

  Om du inte vill att ljuden spelas upp automatiskt, kan du, som sagt, stänga av funktionen spela nästa direkt i spelaren nertill på sidan. Reglaget når du om du klickar på pilen till höger om volymkontrollen.

  Listor med program som hör ihop
  Med program där det finns en given "rätt ordning", exempelvis en dokumentär i fyra delar eller en serie, kan du spela upp i en följd utan att du själv behöver lägga in avsnitten på Min sida. Redaktionen har nämligen själva skapat det jag nedan kallar en avsnittslista.

  På hemsidan hittar du de serier som ingår i den här typen av avsnittslistor i ovala knappar nedanför arkivet med alla avsnitt från en programserie, se bild från P3 Serie, där jag har ringat in länken till serien Djupet - en thriller i sex delar:  Om du klickar den ovala länken kommer du till en sida där avsnitten som hör ihop går att spela upp automatiskt i önskad ordning:
  Djupet - en thriller i sex delar

  För dessa olika typer av program brukar det finnas möjlighet att hitta färdiga spellistor:

  • Serier i Barnradion
  • Dokumentärer uppdelade i flera delar
  • Drama (olika sammanhängande serier från P1 Drama, P3 Serie, Drama för unga ...)
  • Ljudböcker från Radioföljetongen & Radionovellen 
  • Sommar & Vinter i P1 grupperade på olika vis (Om ämnet djur och natur, Sommarpratare med koppling till musik etc.) Tror inte att det är helt konsekvent genomfört, tyvärr.
  • Historierummet i Barnradion (exempelvis Om 1900-talet eller om Vasaätten)
  • Programserier där avsnitt av helt olika karaktär samsas under ett gemensamt namn, som P4 Plus-programmen där alla avsnitt av Smoke Rings är en lista, och alla av Lyckliga timmen är en annan.
  Se om ett avsnitt spelas upp  i en lista eller inte
  Det går att se direkt i spelaren om ett avsnitt har startats som en del av en spellista eller om det spelas upp "i ensamt majestät".

  Här är några saker att titta efter. Jag börjar med att visa hur det ser ut när spelaren är hopfälld i det vanliga läget. På bilden nedan ser vi två spelare med samma avsnitt från P3 Serie, men i den övre spelaren har jag startat avsnittet utanför en lista och i den nedre spelaren ingår det i en spellista. Där ser man skillnaden genom att knapparna för att hoppa till nästa avsnitt eller backa till förra avsnittet saknas (är grå, inte svarta) om avsnittet inte ingår i en spellista.


  Fler skillnader märks om du fäller ut den större versionen av spelaren (pilen till höger om volymreglaget):  I den nedre spelaren ser vi namnet på spellistan, en "förloppsindikator" (streckad linje) som visar hur långt in i spellistan du har hunnit, och (igen) knappar för att gå till förra avsnittet/nästa avsnitt.

  Jag hoppas att det nu är lite tydligare om du kan förvänta dig att det blir automatisk uppspelning eller inte. Fråga på annars!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.