Finns äldre innehåll, likt SVT:s Öppet arkiv?
Kan man lyssna på gamla program från 1952 likt öppet arkiv på SVT?
Följ inlägget
2
följare
Vi har tyvärr inget som kommer i närheten av SVT:s fina Öppet Arkiv, men visst finns det en hel del äldre innehåll. Här har vi en blandad kompott av dokumentärer, minnesprogram, underhållning med mera:
Radiofynd
För äldre uppsättningar från Radioteatern har vi denna sida:
Dramaklassiker
Hos Sommar & Vinter i P1 finns många äldre avsnitt. Leta dig bakåt i tid med hjälp av kalendern på denna sida:
Sommar & Vinter i P1: alla avsnitt (35 avsnitt är från 1960-och 1970-talet)
Hör av dig om du behöver hjälp att hitta till de äldre avsnitten!
Om du gillar På Minuten, så har jag samlat länkar till avsnitt från olika tider här:
På minuten - äldre avsnitt?
Musik från förr hörs i P4 Plus. Dels i den musik som flödar i kanalen dygnet runt, men även i de återutsända programmen, som Smoke Rings och toppliste-program från 1960-talet:
Program från P4 Plus
Spanarna i P1 har flera gamla avsnitt (fast programmet är så nytt som från 1988 ...):
Spanarna: Så lät de 25 första programmen
Så det finns mycket fint att lyssna på, men samtidigt är det inte mycket med tanke på att vi har funnits i 96 år ...
Hoppas att du hittar något som du uppskattar! Berätta gärna vilken typ av program det i första hand är du vill lyssna på igen, för dels kan jag hjälpa dig att leta och dels vill jag tipsa rätt kolleger om vad det är våra lyssnare efterfrågar.
Bo Beskow ritade och utförde fönstren till Skara domkyrka, 1945-76. Han hade ett vinterprat i P1 1973. Jag undrar om programmet finns att lyssna på?
Kanske kan SRF hjälpa dig?
I detta forum ger vi supportför våra webbtjänster, så arkiven, och möjligheten att ta del av deras innehåll, kan jag inte speciellt mycket om, men jag försöker hjälpa dig vidare. Hör med SRF, som arbetar med arkiv och research för public service-bolagen.
Saknas på vår hemsida
På vår egen hemsida har vi inte detta tillgängligt. Redaktionen för Sommar & Vinter i P1 har digitaliserat alla program från år 2000 och framåt. De har även digitaliserat vissa avsnitt från 1900-talet, och har då valt ut avsnitt som flera lyssnare har efterfrågat. Bo Beskows program från 1973 är tyvärr inte ett av dessa.
Att fylla på arkivet med fler äldre program är tidskrävande eftersom redaktionen måste leta upp varje program i programförrådet där det ligger i ett gammalt format och sedan digitalisera det och redigera bort musiken som inte får finnas med i sin helhet. Just nu finns det ingen som kan göra detta arbete, men kontakta redaktionen för Sommar & Vinter i P1, så att de vet att det finns ett intresse för detta program till nästa gång de gör en "digitaliserings-vända".
Tips om annan databas
Det hjälper inte här, men jag passar på att tipsa om detta ändå eftersom du kan ha nytta av det framöver. Som stiftsantikvarie bör du kunna skapa ett konto hos Kungliga Biblioteket och Svensk Mediadatabas, SMDB.
Där kan du ta del av nästan allt vi har sänt från 1979 och framåt. Många äldre radioprogram finns också i det arkivet, men tyvärr inte Bo Beskows program. Denna möjlighet finns inte för "vanliga lyssnare", men forskare, konstnärer och en del andra kategorier kan alltså lyssna den vägen.
Lycka till
Det som går att lyssna på hos just Radioföljetongen & Radionovellen ska alltid finnas listat här:
Pågående och kommande ljudböcker
Dessutom finns det ett fint arkiv med radioteater här:
Dramaklassiker
En del av verken är baserade på böcker, exempelvis en dramatisering i åtta delar med Per Anders Fogelströms serie om Stockholm. Här hittar du den:
Dramaklassiker (avsnitt publicerade i juli 2020)
Ni skriver 2021 att äldre program måste letas fram i gammalt format och digitaliseras. Men jag har läst att hela Sveriges radios arkiv ska ha blivit digitaliserat redan i juni 2013. Har jag alltså missuppfattat detta?
Min bild av detta har varit förlegad, så jag bad Bibi Rödöö, programchef för Sommar & Vinter i P1, att berätta mer om arbetet med att göra de äldre avsnitten tillgängliga. Hon svarade:
Fyra nya (gamla) sådana avsnitt kom ut nu i augusti. Väl bekomme!
- Staffan Westerberg 1995
- Amanda Ooms 1996
- Göran Rosenberg 1998
- Marita Ulvskog 1999
Bibis viktigaste uppdrag är att arbeta här och nu, samt att planera så att vi får en bra mix av Sommar- och Vintervärdar i kommande säsonger. Hon håller med om att det är fint att arkivet växer även med historiskt innehåll, men har inte möjlighet att använda mer än en marginell del av programmets budget till detta.Trädgårdsdags i programarkivet
Uppläsningar och dramatiseringar har vi tyvärr nästan alltid tidsbegränsade rättigheter för, och ingen av de berättelser du nämner finns tillgänglig idag. Den version av Tordyveln flyger i skymningen som vi sände 1976 gavs ut som ljudbok och finns tillgänglig på ett par bibliotek:
Bibliotekens söktjänst LIBRIS: Tordyveln flyger i skymningen
Däremot har vi flera andra spännande och lite magiska/mystiska berättelser för barn och unga. De är lite utspridda så det är inte helt enkelt att hitta alla guldkorn. Här är mina tips:
- Länkar till program för barn 9-13 år, men 13 år är ingen övre gräns - jag är 54 år och uppskattar många av dessa berättelser. Själv tycker jag om flera av julkalendrarna, som fungerar bra även i sommarvärme:
- Drama för unga har många spännande berättelser. Här är två klassiker:
- Sommarlovsmysteriet (Årets mysterium just har börjat, men du kan lyssna på de två tidigare säsongerna!)
Hoppas att du hittar något spännande att lyssna på!Julkalendern 2022: Bergvaktarens hemlighet
Siri och ishavspiraterna: Julkalendern 2012
Häxorna
Bröderna Lejonhjärta
Melodinöten blev till Melodikrysset (22 minuter - musiken nedkortad)
Jag undrar om det finns uppgifter om gamla tablåer. Det jag är på jakt efter är en radioutsändning av Brahms violinkonsert i juli 1952. Det är inte det jag att vill lyssna på den, utan jag söker namnen på orkester, dirigent och solist. Finns den informationen någonstans?
Ett sätt att hitta informationen, är att gå till biblioteket och be dem att hjälpa dig att leta fram rätt nummer av Röster i radio.
Tablån publicerades även i många vanliga dagstidningar och veckotidningar, och var på den tiden förmodligen mer detaljerade än vad tablåerna är idag.
Lycka till!
Hälsningar
Åsa
Lyssnarservice är mer vana vid att ta reda på information om vad vi sänder (om än mer i närtid) har nog större förutsättningar att hjälpa dig:
lyssnarservice@sverigesradio.se
Om de inte lyckas och du inte har möjlighet att hitta en äldre tablå, så hör av dig, så gör jag ett försök senare.
Men nu är jag nyfiken! Hur hörde du talas om denna konsert? Och vet du vilken av Brahms violinkonserter det rör sig om?
Sommaren 1952 var min pappa ute på fotvandring i Västsverige. Han gick fram till en gård för att be om vatten, men bonden satt vid radion inne i salen och bjöd tyst pappa att sitta ner och lyssna. Det var Brahms violinkonsert som sändes, och pappa blev förtjust i musiken och köpte sedan en skiva med konserten på. Vi lyssnade ofta på den tillsammans.
Nu på lördag spelar Hilary Hahn konserten i Berwaldhallen, och jag och en av mina bröder ska resa dit och höra, säkert lika andäktigt som pappa lyssnade 1952. Jag har skrivit en liten text om det här till mina syskon, och tyckte att det vore roligt att veta vem som var solist på skivinspelningen som sändes då, 1952.
Hälsningar Åsa
PS. Ja, jag är både journalist och släktforskare och lever i förvissningen om att det går att hitta allt...
Jag delar din uppfattning om att det går att hitta (nästan) allt - och är släktforskare - men här vill du ju dessutom helst hitta det innan helgens konsert ... Så om det verkar svårt via Lyssnarservice/biblioteket, så får jag leka arkivdetektiv och se vad jag kan rota fram.
2017 sände ni Torgny Lindgrens fantastiska uppläsningar av Minnen, Pölsan och Ormens väg på Hälleberget. Finns de att lyssna på fortfarande på något sätt?
Det stämmer att vi tidigare i Ljudböcker från Radioföljetongen & Radionovellen sände Torgny Lindgrens fina uppläsningar. Dessvärre har vi inte längre kvar dessa uppläsningar varken i appen eller på hemsidan. För våra uppläsningar och dramatiseringar finns det (nästan) alltid begränsningar för hur länge vi har rätt att erbjuda dem, man kan i nuläget lyssna på ljudböckerna i 30 dagar efter det att sista avsnittet av ljudboken har sänts.
Jag vet att bland annat Storytel har dessa ljudböcker, dock behöver man skaffa sig ett abonnemang för att kunna lyssna hos dem. Men det brukar finnas diverse "prova på"-abonnemang, vilket kan vara värt att undersöka ifall du är sugen på att höra ljudböckerna igen.
Lycka till!
Anders vill lyssna på Lelle Printer, nyhetsuppläsaren som kunde framföra de mest absurda nyheter med trovärdighet och udd. Jag letade fram en del inslag och hoppas att det roar fler:
På håret - Lelle Printer
Hans Dahlman hette mannen bakom karaktären Lelle Printer:
Hans Dahlman – Wikipedia