API: Hämta nyhetsinslag

Är det möjligt att söka och hämta ut information om enskilda inslag med ljud (en enskild nyhetspuff eller inslag från ett program som "Nytt företag etableras i Torslanda - kan ge 74 nya jobb"
Alexander Forselius

Kommentarer

 • Hej Alexander!

  Om du berättar mer om vad det är du vill göra, så kan jag berätta om och i så fall hur du kan göra detta. Via API:t är det förmodligen svårt att få till detta, eftersom det har stöd för avsnitt, program och kanaler, men saknar stöd för "delar av avsnitt", som enskilda nyhetsinslag.

  Dock har varje nyhetsinslag en artikel som det går att länka till, som här:
  https://sverigesradio.se/artikel/nytt-foretag-etablerar-i-botkyrka-kan-ge-fler-jobb-i-kommunen

  Det exempel du gav hittar jag dock inte. Var det ett fiktivt exempel? Om inte, när var och hur nåddes du av den nyheten? Det kan vara en nyhet som tillfälligt legat ute men sedan har avpublicerats, kanske för att något behövde faktakollas innan redaktionen kan gå ut med den.

  Även om det saknas stöd för artiklar (inslag) i vårt API, så går det att, med automatik, till exempel skapa listor med länkar till artiklar om ett visst ämne. Om detta duger för dina behov, vet jag bättre när jag har förstått behovet!
  Annika Webbmaster
 • Exemplet jag skrev var bara påhittat. Men berätta mer om hur du tänker kring att skapa listor av artiklar?
  Alexander Forselius
 • Som sagt är det svårt att ge bra tips utan att veta vad det är du vill uppnå, men det jag i första hand tänker på är att utgå från våra nyheters RSS-flöden, vilket dock kan vara lite klurigt i och med att det endast står en RSS-länk utskriven vid vissa av dessa flöden.

  Den länken brukar du i så fall hitta nedtill på en nyhetssida. Jag tar Nyheter från Vetenskapsradion som exempel, där du hittar RSS-länken här:  Länken som sådan ser ut så här:
  https://api.sr.se/api/rss/program/406

  Med en RSS-tjänst kan du använda den länken för att skapa ett flöde med till exempel de fem senaste nyheterna från redaktionen.

  Om vi på något vis filtrerar nyheterna från vårt håll, finns det möjlighet att skapa ett RSS-flöde med de filtrerade nyheterna. Det finns dock ingen färdig RSS-länk att kopiera, så du behöver leta lite för att hitta länken. Ett exempel är Radiosporten, där alla inslag om basket dels ingår i deras huvudsida men även samlas på en speciell sida med endast basketnyheter (https://sverigesradio.se/grupp/8510).

  RSS-länken till "basketflödet" ser ut så här:
  https://api.sr.se/api/rss/group/8510

  RSS-länken listade jag ut genom att kika på adressen för webbsidan. Andra sådana grupper är till exempel Ekots alla nyheter om Kanada, med denna RSS-länk:
  https://api.sr.se/api/rss/group/6380

  Eller alla Kulturnytts nyheter om Litteratur:
  https://api.sr.se/api/rss/group/12932

  OBS att detta förstås fungerar i fler flöden än nyheter. Du kan exempelvis lista alla recept från Meny i P1 som ligger i gruppen "Soppa" med denna RSS-länk, men den sidan verkar inte uppdateras längre:
  https://api.sr.se/api/rss/group/2201

  Jag hoppas att detta var begripligt! Om du har nytta av denna typ av RSS-länkar, så hjälper vi dig gärna att lista ut vilka grupper som finns, eftersom det tyvärr lite inkonsekvent och varierar från redaktion till redaktion. Vi har inte heller ägnat någon direkt omsorg åt RSS-flödena, de liksom "skapas av sig själva", så jag misstänker att det finns saker i dessa flöden som inte fungerar så bra.

  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.