Till senaste kommentaren

Avsnitt där ljudet är raderat har försvunnit helt

Hej!

Angående arkiv…

Tidigare gick det att nå sidorna för äldre program som gått ut – via google (det gick inte på er sida, när jag tänker efter) eller om man sparat länkar, som jag gjort nu.

Ni har väl dock uppdaterat er hemsida för någon månad sedan och när jag önskade att programsidor skulle ha en flik med tidigare sända program bredvid "senaste" och "kommande", har det i stället försvårats.

Jag klistrade in min aktuella länk i webbläsarens sökrutan och fick upp en sida med denna text (som jag också fått när jag googlat mig till tidigare avsnitt):

"Sidan eller ljudet hittades inte
Felet kan bero på att du skrivit in fel adress i webbläsaren eller att sidan/ljudet tagits bort från sverigesradio.se
Om du klickade på en länk hos oss och fick upp den här sidan, rapportera problemet på vårt supportforum.
Ange även vilken sida den felaktiga länken finns på."


Som musikintresserad ser jag ett värde i att exempelvis få titta igenom låtlistor, även om programmet inte längre går att lyssna på (jag antar att sidorna tas bort när ljudet tas bort, efter 30 dagar), och klicka mig vidare därifrån.

Vänligen,
Johan N

Kommentarer

 • För att hjälpa fler lyssnare att hitta din fråga och mitt svar, har jag valt att flytta frågan till en egen rubrik.

  Förändring: försämring och förbättring
  Vi har gjort så att det inte längre går att nå avsnitt där ljudet har raderats. Det fanns både för- och nackdelar med att det gick att nå även sidor där avsnittet hade raderats.

  Tidigare gick det att nå sidorna för äldre program som gått ut – via google (det gick inte på er sida, när jag tänker efter) eller om man sparat länkar, som jag gjort nu.
  En fördel är, som du skriver, att det fanns innehåll som var intressant även på sidor som nu är borta. Just musikinformation, som du efterlyser, hoppas jag dock att jag kan hjälpa dig att hitta tillbaka till! (Mer om det nedan.)

  En nackdel är att vi har ett så omfattande innehåll vilket gjorde att lyssnare som exempelvis googlade efter en viss artist + Sveriges Radio för att hitta en aktuell konsert kunde få massor av träffar på gamla "ljudlösa avsnitt", vilket var mer frustrerande än givande. Vår målsättning är att ha ljudet i fokus. Avsnitt utan ljud tar bort detta fokus.

  Vi har alltså försökt göra det enklare för lyssnare att hitta vårt viktigaste innehåll - det som går att lyssna på!

  Låtlistor finns kvar
  Att avsnitten är borta betyder inte att informationen om den musik som har spelats har försvunnit. Du kan nå den (åtminstone för det senaste året) genom programmets låtlista, och längre tid än så genom kanalens låtlista. Jag försöker berätta hur du kan göra.
  Jag klistrade in min aktuella länk i webbläsarens sökruta ...
  Nu vet jag inte alls vilket avsnitt eller ens vilket program detta gäller, för då hade jag förstås utgått från det avsnittet! Mitt exempel blir därför P2-programmet Rendezvous med Kristjan Saag, men samma princip kan användas för Andliga sånger, P3 Soul, P4 Live etc ...

  I mitt exempel har jag sparat länken till ett avsnitt från i våras. Länken ser ut så här:
  https://sverigesradio.se/avsnitt/hur-later-ett-korsbarstrad-om-varen

  Jag får samma resultat som du, information om att Sidan eller ljudet hittades inte. (Tekniskt är det ett fel av typen "404 Not Found", om någon intresserar sig för sådant ...)

  Tyvärr minns jag inte exakt när detta sändes, men jag tror att det var senast den 31 maj. Jag går därför till låtlistorna för programmet Rendezvous, klickar på "Välj datum" och väljer år 2022, månad maj och datum 31.  Jag kommer då till denna sida:
  https://sverigesradio.se/rendezvous/latlista/2022-05-31

  Genom att bläddra nedåt, bakåt i tid, så hittar jag snart att mitt önskade avsnitt sändes den 13 maj, och här är låtlistan:
  https://sverigesradio.se/rendezvous/latlista/2022-05-13  Jag hoppas att detta var begripligt! Hör av dig om det blir problem med just dina sparade avsnittslänkar. (Om väldigt många avsnitt heter ungefär samma sak och du inte minns ungefär när avsnittet sändes, så blir det lite svårare att hitta rätt - men det går!)

  Om det är avsnitt som sändes för över ett år sedan, så går metoden jag beskrev ovan inte att använda, men det går att leta fram informationen genom kanalens låtlista. Det bygger på att du känner till avsnittets sändningstid, som det i sin tur går att hitta på lite olika sätt ... Hör av dig ifall du vill veta hur du i så fall går till väga, för mitt svar har ju blivit rätt långt redan som det är ...

  Hoppas att du kan återfinna musiken från dina avsnitt utan för stort bekymmer. Tveka inte att återkomma om du behöver hjälp att leta!
  Annika Webbmaster
 • Hej igen!

  En annan Johan har hört av sig med en lite liknande fråga (som är rätt teknisk eftersom Johan B har använt vårt API för att leta fram information om musikprogram).

  När jag svarade honom kom jag på att även du kan ha nytta av tipset om att söka efter innehåll i Svensk mediadatabas, SMDB .

  Där går det att hitta en stor del av texten som har stått på våra nu oåtkomliga avsnittssidor. Vid det avsnitt jag valde som exempel igår, Rendezvous från 2022-05-13, står det:
  En tillbakalutad mix. Och hur sjunger äppelblomstren? Eller ett blommande mandelträd? Vi botaniserar i den musikaliska vårträdgården. Dessutom: uppjazzad Pink Floyd och Rolling Stones och klassisk italiensk schlager.

  Har du nytta av den tjänsten och vill ha lite hjälp med hur du säker där, så hojta till! Även om det inte är vår tjänst. är jag rätt van vid att leta i deras arkiv och delar gärna med mig av tips.

  Trevlig Trettondagshelg!
  Annika Webbmaster
 • Hej och tack för utförligt svar!

  Det var ett avsnitt av Kalejdoskop, som jag hittade låtlistan till.

  Jag ska titta närmare på detta!

  Och detsamma – trevlig Trettondagshelg!
  Johan N
 • Hej.
  Har samma problem där jag försöker hitta ett tidigare program som jag referera till, där en kollega deltog i ett programavsnitt. Men den länk som vi har kvar sedan tidigare fungerar inte längre, utan jag får "Sidan eller ljudet hittas inte". Hur får jag tag i tidigare sändningar?
  Andreas Johansson
 • Hej Andreas!

  Den förändring som genomfördes vid årsskiftet och som Johan skrev om gör "bara" att avsnittens sida inte går att nå. Dessförinnan hade du kunnat gå in på sidan för exempelvis Förmiddag i P4 Norrbotten från en viss dag, men hade då sett en text om att ljudet inte finns kvar, så det hade inte varit till så stor hjälp ... (Den spelare ni har på denna sida hade alltså inte fungerat då heller.)

  Om du berättar vilken dag inslaget sändes, så kan jag se om redaktionen i P4 Norrbotten kan ha lagt ut detta som ett nyhetsklipp (som inte raderas efter 30 dagar). De enda nyheter som rör Energikontor Norr jag annars hittar vid en snabbkoll är gamla. Här är en:
  Hon söker efter Norrbottens klimatkämpar
  Hur får jag tag i tidigare sändningar?
  Det går nog inte. Forskare och en del andra kategorier kan ta del av äldre sändningar via ett arkiv som kallas SMDB, men det är inte öppet för allmänheten, tyvärr.
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika.

  Inslaget sändes den 13:e januari, vid 9-tiden. Tidigare länken till programmet var följande: https://sverigesradio.se/avsnitt/2078792
  Andreas Johansson
 • Tack, tyvärr verkar det inslaget inte ha blivit en egen nyhet hos P4 Norrbotten den dagen:
  https://sverigesradio.se/norrbotten/textarkiv/2023-01-13
  Annika Webbmaster
 • Jag ser det... :/
  Så inget sätt att få tag på inslaget igen?
  Andreas Johansson
 • Tyvärr inte.
  Annika Webbmaster
 • Okej, men tack för hjälpen ändå Annika. 😀
  Andreas Johansson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.