Till senaste kommentaren

Äldre Ipad: Melodikryss-appen har slutat fungera

Hej!
Appen melodikrysset fungerar inte längre på gamla mammas iPad. De två senaste veckornas (vecka 39 och 40) kommer inte upp i appen. Fungerar klockrent i min telefon... Kan det vara så att iPaden är för gammal och appen inte går att uppdatera längre?

Kommentarer

 • Hej Gun!

  Jag börjar med det viktigaste:
  Trots att appen inte längre fungerar på din mammas Ipad, så hoppas och tror jag att hon kan använda sin surfplatta för att lösa Melodikrysset - fast genom att använda kryssplanen på vår hemsida i Safari:
  Lös Melodikrysset (https://sverigesradio.se/artikel/los-melodikrysset)

  Det krysset bör fungera bra även på en äldre Ipad. Hör av dig annars!
  Kan det vara så att iPaden är för gammal och appen inte går att uppdatera längre?
  Det stämmer, men felet är lite mer invecklat än så. Det som har skett är att ett internationellt säkerhetscertifikat slutade vara giltigt vid månadsskiftet september-oktober. På de flesta datorer, plattor och mobiler har detta inte spelat någon roll, eftersom alla enheter som får säkerhetsuppdateringar har hämtat ett nyare certifikat.

  För äldre manicker har det däremot blivit problem. Det är rätt invecklat och jag har inte sett någon bra och tydlig svensk förklaring på felet, men här finns en "halvbra" förklaring på engelska:
  Experts Explain Why Older Devices Might Stop Working Soon

  Som sagt hoppas och tror jag att krysset på vår hemsida fungerar hos din mor. Om inte, hör av dig, så hjälps vi åt att hjälpa henne att hitta ett alternativt sätt.
  Annika Webbmaster
 • Kan man skicka in krysset från hemsidan också?
 • Ja, det går bra!

  Åtminstone ska det fungera - men eftersom jag inte vet exakt vilka delar av webbens funktioner som påverkas av det certifikatsproblem jag skrev om ovan, kan jag inte lova att det fungerar på din mors Ipad. Tyvärr kan jag inte ens garantera att kryssplanen laddas in.

  Återkom gärna och berätta hur det fungerar!
  Annika Webbmaster
 • Hej igen!
  Det ska gå att uppdatera äldre Ipads med ett nytt certifikat så att de problem som uppstod den 30 september löser sig. Gå med Safari till sidan https://letsencrypt.org/certs/isrgrootx1.pem och följ anvisningarna i de rutor som öppnas för att installera det certifikat ni behöver.

  Beskrivningen kommer från en diskussion hos Apple:
  Ipad 2 IOS 9.3.5 - How to add a new root certificate to the trust store? Wikipedia inaccessible

  Hoppas att detta löser problemet och inte är för svårt att följa!
  Annika Webbmaster
 • Gick lätt som en plätt! Tack! Nu behövde vi inte köpa en ny 🙂
 • Så bra att det var enkelt, och löste problemet!

  Det är faktiskt en rätt avancerad sak du har gjort, så om du vill imponera på folk kan du i förbifarten säga "nja, det löste jag genom att uppdatera rot-certifikatet på min gamla Ipad".

  (Ibland är avancerade saker enklare än vad de låter. Det kanske kan väga upp att många saker som borde vara enkla, ofta är hur krångliga som helst ...)
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.