Till senaste kommentaren

Hur långt upp i åldern åker barn gratis på tåget?

Jag ska resa med barnbarnen, hur långt upp i åldern åker de gratis?

Kommentarer

 • Hej

  Hämtat detta från Sjs hemsida. Tåg i Bergslagen är ett Regionaltåg.

  Barn, från 5 kr!

  Japp, du läste rätt - 5 kr! På många av våra tåg betalar barn som reser med vuxen nämligen bara bokningsavgiften. Buskul eller hur?

  Du som reser med vuxen- eller pensionärsbiljett kan ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år och endast betala följande per barn:

  • SJ InterCity: 5 kr
  • SJ Regional: 5 kr 
  • SJ Snabbtåg: fr 33 kr (prisexempel när vuxens biljett kostar 195 kr)
  • SJ Nattåg: fr 350 kr (prisexempel egen plats i liggvagn)
  Läs mer om vad som gäller för dig som har en pendlarbiljett eller SJ Årskort längre ned på denna sida.

  Familjeerbjudandet gäller resor i 2 klass. Med student- eller ungdomsbiljett gäller två barn upp till och med 6 år. I övrigt samma regler som för vuxen. Ytterligare medföljande barn betalar ungdomspris. Detsamma gäller barn som reser ensam. Små barn, upp till och med 6 år, som kan sitta i vuxens knä behöver ingen biljett. Det innebär att en vuxen får ta med ett barn i knät (utan biljett) samt två barn som ingår i familjeerbjudandet.

  Vad gäller på olika tåg?
  På SJ InterCity, SJ Regional och i sittvagn i SJ Nattåg:
  Enligt ovan.

  På SJ Snabbtåg:
  Barn betalar cirka 15% av biljettpriset vid resa tillsammans med en resenär med vuxenbiljett eller biljett för student/ungdom och då ingår sittplats.
  Prisexempel: 33 kronor när vuxen betalar 195 kronor.

  På SJ Nattåg:
  2 klass: Medföljande barn betalar en fast avgift per reserverad plats i ligg-/sovvagn. Utöver familjeerbjudandet kan du som vuxen dela säng med barn upp till och med 9 år och studenter/ungdomar kan dela säng med barn upp till och med 6 år. Barn fyllda 10 år får inte medfölja i avdelning för motsatt kön såvida inte hela kupén bokas.

  1 klass: Det går inte att boka plats för barn i 1 klass. Men som vuxen kan du dela säng med barn som är upp till och med 9 år och studenter/ungdomar kan dela säng med barn upp till och med 6 år.

  Resa i 1 klass (dagtåg)
  Om du vill resa med barn, till och med 15 år, i 1 klass kan du boka barnet som ungdom men priset är detsamma som för vuxen. Ett barn under två år kan resa kostnadsfritt med en vuxen om barnet sitter i den vuxnes knä.
   
  Resa ensam som barn
  Barn som reser ensamma betalar ungdomspris. Reser två barn tillsammans – kan vi tipsa om att köpa en biljett för vuxen till den ena barnet och ta med det andra barnet enligt familjeerbjudandet.

  Resplus
  Om resan inkluderar fler tågoperatörer än SJ debiteras en bokningsavgift per sträcka och barn.

  Ta med barnvagn på tåget
  Det går bra att ta med en hopfällbar barnvagn på våra tåg. Barnvagn räknas som handbagage och placeras i våra bagageutrymmen, som är placerade i vagnsänden.

  Åldersgräns för ensamresande barn
  Vi har ingen åldersgräns för ensamresande barn utan det är upp till dig som förälder att bedöma om barnet klarar av att resa på egen hand. Barn som reser utan vuxet sällskap ska kunna ansvara för sig själv under resan. Det är också viktigt att tänka på att barnet ska kunna ansvara för sig själv vid till exempel en trafikstörning.

  Köp din tågresa härFamiljeerbjudande för dig med pendlarbiljett eller SJ Årskort
  Du som reser med pendlarbiljett eller SJ Årskort för vuxen kan ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år och endast betala följande bokningsavgifter per barn:

   
  SJ Snabbtåg

  SJ InterCity

  SJ Regionaltåg, med platsbokning*

  SJ Regionaltåg, utan platsbokning*

  SJ Årskort

  15% av ordinarie biljettpris

  5 kr

  5 kr

  0 kr

  SJ Månadsbiljett

  15% av ordinarie biljettpris

  5 kr

  5 kr

  0 kr

  Movingo

  Gäller ej

  Gäller ej

   5 kr med SJ i 1 klass

  0 kr

  SJ 10-biljett Regional

  Gäller ej

  Gäller ej

  5 kr

  0 kr

  SJ Endagsbiljett T&R

  Gäller ej

  Gäller ej

  Platsbokning ej möjlig

  0 kr


  Familjeerbjudandet gäller resor i 2 klass. Med student- eller ungdomsbiljett gäller två barn upp till och med 6 år. I övrigt samma regler som för enkelbiljetter.

  Hugo
 • Hej jag skulle vilja fråga jag skulle resa med ett barn han är 7 år gammal måste man betalar för honom halv pris eller betalar man ingenting och hur går det jag undrar om vi skulle resa efter jul till familj måste barn betalar som vuxen eller barn som är 7 år gammal betalde 5 % rabbat eller betalar ingenting kan sitta på knä kan ni svara på min fråga tack
  Refika Dedic
 • Hej

  Hämtat detta från Sjs hemsida. Tåg i Bergslagen är ett Regionaltåg.

  Barn, från 5 kr!

  Japp, du läste rätt - 5 kr! På många av våra tåg betalar barn som reser med vuxen nämligen bara bokningsavgiften. Bra eller hur?

  Du som reser med vuxen- eller pensionärsbiljett kan ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år och endast betala följande per barn:

  • SJ InterCity: 5 kr
  • SJ Regional: 5 kr 
  • SJ Snabbtåg: fr 33 kr (prisexempel när vuxens biljett kostar 195 kr)
  • SJ Nattåg: fr 350 kr (prisexempel egen plats i liggvagn)
  Hugo
 • Hej!
  Hur är det om man reser med Dalatrafiks Seniorkort på tåg i Dalarna och alltså inte har nån bokad biljett, hur blir det då med barn som man tar med sig? Åker ett barn gratis då, upp till 15 år?
  Johanna
 • Hej.
  Vid resa med Dalatrafiks kort och biljetter är det Dalatrafiks bestämmelser som gäller även vid resa med Tåg i Bergslagen. De bestämmelser som gäller vid resa med barn är följande:

  Två barn under 7 år får resa med en betalande person (skolungdom, ungdom eller vuxen) utan att det kostar någonting. Om ett barn under 7 år reser ensam så betalar det som en skolungdom 7-19 år.

  Därmed är seniorkortet inte
  giltiga för resa ihop med barn.   Mats

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.