Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Får man ta med sig cykel på tåget?

Jag skulle behöva ta med min cykel på tåget. Kan jag det?
Johan A Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • På Tåg i Bergslagen vill vi underlätta för dig som cyklar. Det finns två cykelställ ombord på alla Tåg i Bergslagens tåg. Det går inte att boka cykelplats i förväg så det är först till kvarn som gäller.

  Anders
 • Gäller detta även moped om man sköter det snyggt?
  Daniel
 • Beror på hur din moped ser ut. Liten eller stor. Kan vara bra att fråga precis innan det blir aktuellt. Men i princip går det inte.
  Hugo
 • Jag tycker det är grymt att man kan ta med sig cykel, dock är det i praktiken nästintill oanvändbart utan möjlighet att även boka cykelplats. Man måste kunna veta om det går att få med sig cykeln eller ej, speciellt om man skall byta tåg, vad skall man göra om det blir fullt? Lämna cykeln på perrongen? Jag är villig att betala extra för denna tjänst. Typ som en extra platsbiljett. Denna cykelplatsbiljett skulle kunna inhandlas via separat webbplats om det inte funkar via SJs bokningstjänst. Fixar ni detta så visar ni för andra operatörer hur det skall gå till. Att kunna cykla till stationen, hoppa på tåget för att sedan cykla vidare när man kommit fram är fantastiskt och ett mkt modernt sätt att resa. Make it happen! Drömmen framöver är mer utrymme för diverse last och alternativa transportmedel, varför inte en extra vagn för detta ändamål?
  Emil
 • Hej,

  Vi tar till oss dina önskemål. Fler har frågat om samma sak. Hoppas kunna lösa det till sommaren. Återkommer
  Hugo
 • Toppen Bra skrivet Emil jag håller med! Följer med spänning frågan, ni kommer att bli förebilder!! Mvh Anna
  Anna
 • Ni trafikerar en region som är mycket intressant för upplevelseturism. Både för inrikes och utländska gäster. och cykel, särskilt mtb , är en inkomstkälla för många destinationer. Men att resa med cykel så blir man låst till bil. Säg att ni kunde öka till 4 st platser /tåg OCH göra de bokningsbara. Vilken framgång :-)
  För vem kan/vill boka sin cykelsemster med familjen via tåg utan att veta om alla får med sin cykel?!? Här kan ni vara en ledstjärna.
  Tobbe
 • Jag har samma problem. Hur gör jag med biljettköp? Jag kan inte köpa i förväg eftersom jag inte vet om det finns någon plats för min cykel. Gör det inte det måste jag cykla hem och ta bilen. Kan jag köpa biljett ombord?
  Mvh
  Jonas
  Jonas Jansson
 • Hej Jonas,

  Det kostar inget extra att ta med cykel. Det går att köpa biljett ombord. Normalt finns det plats för din cykel om du reser efter 09.00 och inte mellan 16.00 och 18.00.
  Hugo
 • Hej
  Toppen att det går att ta med cykel men när det står 2 st / tåg  , om tåg i bergslagen har två vagnar räknas det som 2 tåg? Hoppas det.
  Mvh
  Eva
  Eva Böhlmark
 • Hej

  Tyvärr är det bara 2 cyklar per tåg. Det finns plats på ett ställe i våra 2-vagnars Reginor för cyklar. Hoppas det fungerar i alla fall.
  Hugo
 • Om man behöver ta med sig cykeln men inte kan boka plats för den så är det ju svårt att boka biljett innan, är det isf mycket dyrare att köpa biljett ombord på tåget än om man köper innan?
  Sofia
 • Hej,

  Det är lite lägre pris att köpa i förväg jämfört med ordinarie pris som gäller ombord.
  Under sommaren är det 30% rabatt på alla enkelresor inom TiB om du köper i förväg så då blir skillnaden större.
  Normalt är det inte fullt med cyklar på våra tåg så om du reser under dagen är risken liten att det inte finns plats för din cykel. Skulle det mot förmodan vara fullt kan du använda biljetten på nästa avgång.
  Hugo
 • Snälla! Öppna upp för möjligheten att boka cykelplats, eller ännu hellre öppna upp för att släppa ombord flera cyklar på tåget..
   I dag dök det upp totalt 4 cyklister till huggsexan på perrongen i Falun vid 7:26-tåget mot Borlänge.
  Det här är ett helt suveränt sätt att resa när det fungerar! Alla vi som var där hade valt att ta med cykel för att kunna cykla tillbaka till Falun efter jobbet.
  Per i Falun
 • Hej. Är det möjligt att veta vilken vagn som cykelplatserna är?
  mvh
  Sverker
 • Det skulle vara alldeles utmärkt att kunna boka cykelplats.
  Jag tar ofta TiB och ser, att platserna för cyklarna ofta är tumma, men det räcker ju inte. Jag måste ju veta om jag kommer fram när jag startar resan, inte mitt under.
  Stödjer helt det de andra har skrivit; ni skulle verkligen kunna visa vägen.
  Michael Andresen
 • Nu sitter jag på Örebro central i en timme mellan kl 19 och 20 för att vi var 4 st som ville ta med cykeln och bara två fick följa med. Det är bara de sanna entusiasterna (och de som inte har andra alternativ) som chansar på att komma med. Det är dags att ta tag i detta!!! Då blir tåg/cykelpendling ett alternativ för många fler.
  Eva Resare
 • He!

  Får man ta min elmoppe med på era tåg?????

  mvh

  Urban Rosen
  Urban Rosén
 • Hej,

  El cykel går bra. El moppe kan vara ett gränsfall. Beror på hur stor den är.
  Kan du skicka ett foto så kan vi låta vår operatör SJ ta ställning till om det går eller ej. Beror på säkerheten ombord.
  Skicka fotot på info@tagibergslagen.se
  Hälsningar
  Hugo
 • Hej! Är det ok att ta med cykel hela sträckan frånFalun till Stockholm??
  Anna
 • Det går bra.
  Trevlig resa
  Hugo
 • 21:e Mars skriver Hugo från TIB i detta forum: "Vi tar till oss dina önskemål. Fler har frågat om samma sak. Hoppas kunna lösa det till sommaren. Återkommer"

  Jag har nu vart i kontakt med en strategisk planerare på TIB och han skriver att frågan behandlats tidigare och: "...Slutsatsen då var iallafall att det skulle vara för omständigt att införa en egen kategori för bokning av cykelplatser i bokningssystemet och man valde därför att avstå från att införa funktionen..."

  Enl mig handlar det om prioriteringar, det finns funktioner idag för platsbokning, kan man inte återanvända dessa? Alternativt kanske resenärerna skulle kunna acceptera en övergångslösning där cykelplatsbiljetterna bokas utanför SJs bokningsystem? Typ köp via tib.se - få en QRkod att via upp i mobilen eller liknande.
  Emil G
 • Hej Emil,
  SJ har svårt att få med cykel bokning i deras bokningssystem och prioriteten är kanske inte den högsta då vi relativt ensamma om att tillåta cyklar ombord. Vi tjatar och vill gärna ha hjälp med tjatandet från våra resenärer.
  God Jul
  Hugo
 • Ok ang SJ: Vart skall vi tjata? Till SJs kundtjänst?
  Emil G
 • Det är bra att tala med SJs kundtjänst.

  Hugo
 • Hur går det med möjligheten att boka cykelplats/er på TIB?
  Sommaren är här och jag vill gärna ta långa cykelturer själv eller med barnbarnen och sen ta tåget hem och veta att cykeln/larna kommer med hem!
  Bertil
 • Hej

  Tyvärr går det inte att boka plats för din cykel. Vi har ännu inte hittat en bra system för det. Hoppas det går bra i alla fall. Normalt brukar det fungera och att det finns plats på våra tåg.
  Hälsningar
  Hugo
 • Ni vet ju inte hur många som valt bort att ta med cykeln, precis som jag, p.g. a. osäkerheten om det finns plats eller inte.
  Eva Resare
 • Hello,
  This summer we go on a bicycle holiday in Sweden and also wants to do a part with the Bergslagen train. We read it isn't possible to make a reservation for our bikes. If we want to book a ticket in advance via SJ can we also book a non-rebookable ticket and use it for the next train if the reserved train already is full with bikes?
  Like to hear from you,
  Kind regards,
  Jolanda, Gouda, Netherlands
  Jolanda van der Veen
 • Hello Jolanda

   

  I would recommend that you buy one of our summer commuter cards that allows you to choose which any departure you want with Tåg i Bergslagen. The card is called “Tåg I Bergslagen Sommarkortet”. The “Sommarkortet” card is available during the summer and includes 3 travel days during the period June 24 to August 18 with any Tåg I Bergslagen departure. With Sommarkortetd you travel freely on all trains in Bergslagen's departures for 3 consecutive days and also include all bus services within Västmanland, Örebro and Dalarna region.

  More information about the summer card can be found at:
  https://www.sj.se/en/commuter-tickets.html#/valj-pendlarkort/Mora%20station/Smedjebacken/VU/OTHER//2019-07-02/

  (Note that the link only contains the stations Mora and Smedjebacken, but the card includes all departures and stations with Tåg i Bergslagen.)

  If you instead want to book single tickets but are unsafe on which departure to choose, it is best to book a rebookable ticket.

  Martin Drakenberg
  Affärschef
  SJ AB


  Hugo
 • Hej TiB, bara lös det här med bokning av cykelplatser eller ännu hellre, öppna upp för möjligheten att fler cyklar kan komma med. Hur svårt kan det vara 😃
  Per i Falun
 • Hello Hugo,

  Is it possible to bring our bikes with us in the train (Tåg i Bergslagen) with the summer commuter card?

  Jan den Besten
 • Hej.Går det att ta tåget till Stockholm och ta med cykeln?
  Johanna
 • Det år att ta cykeln ombord på vårt tåg till Stockholm.
  Hälsningar
  Hugo
 • Hallo Jan,

  You can bring your bikes with you on our trains with the summer commuter card
  Best regards,
  Hugo
 • Det finns ju för det mesta tre cykelhängare på tågen. Skulle ni inte kunna skriva; Upp till tre cyklar i mån av plats? Blev så sur idag när jag och dottern skulle cykla runt i Västerås och hennes cykel inte kunde komma med. Trodde givetvis det gick att ta med tre cyklar då det finns tre ställ. Grmbl..
  Mvh
  Andreas Almquist
 • det är mycket bra att man kan ta med cykeln på tåget. SJ reklamerar mycket med att tåg är bra för miljön osv, då borde dem såklart inte ha problem med att man tar med cyklar ombord. Men för mig är det nest intill omöjligt eller väldigt begränsat, jag måste chansa varje gång om tågvärden kommer låta mig ta med cykeln eller inte.

  mitt problem är att mina cykeldäck är ett litet mått för stora, dem får helt enkelt inte plats på tågets cykel parkeringar. Cykeln är en 27,5+ mountainbike och all around pendelcykel. den är perfekt då jag kan ta mig från tågstationen i stan till lantbruket i skogen. det har gått hur bra som helst i över ett år då jag alltid låser fast cykeln i en stolpe med ett stor kedja samt spännband precis bredvid cykelstället. men det tillåts inte längre av vissa tågvärdar.

  min sista åktur innan slutet av skolterminen säger en tågvärd till mig att han och hans kollegor har pratat med varandra och sagt att jag inte längre kan ta med cykeln ombord eftersom däcken är för stora och att cykeln inte är en "normal" cykel. en 27,5+ är en lite sällsyntare cykel som sägs kommer bli den vanliga standarden för mountainbikes i framtiden. Det är inte alls en Fatbike som tågvärden säger, det är en vanlig mountain bike med ett lite för lite större hjul för att passa på cykelstället. som sagt jag har alltid skött säkerheten väl, och med min metod med att låsa fast den alldeles intill cykelstället är det nästan ett säkrare alternativ än cykelparkeringen då min kedja sitter mycket mycket hårt fastspänd samt spännband.

  i över ett år har dem godkänt min lösning på problemet, men inte under dem sista åkturerna. snart är sommarlovet över och skolan börjar igen och jag måste verkligen kunna ta med mig cykeln till skolan då det underlättar min liv 1000 gågner.

  jag går på realgymnasiet i Gävle och jag pendlar mellan Fagersta och Gävle för att komma till skolan. jag åker oftast på helger då jag bor i Gävle ibland. det är hallsberg - gävle sträckan jag åker som har varit tåg 8109.

  som ni ser så är cykeln fastlåst på samma område där den egentligen ska vara fastställd, fast inte i cykel stället. med min metod sitter den mycket hårt fasstspänd i balken, + spännband för extra säkerhet.

  jag hoppas att vi kan lösa detta på något sätt, designa om cykelstället eller göra den större?? eller så kanske ni personligen kan ge mig tillstånd att fortsätta få åka såhär? då jag tar säkerheten seriöst och alltid låser fast den. det har gått perfekt utan problem hela terminen. bara nu på slutet så togs det upp. som sagt cykeln är inte en Fatbike, det är en vanlig mountainbike och alla med stads cyklar, lantbrukscyklar/ mountainbikes mm borde väl få åka med?. om ni kunde skicka detta till SJ i Gävle så hade jag varit mycket tacksam. Mvh Isak 

  cykelstorlek och specifikation https://www.bikester.se/serious-mt-el-capitan-mtb-hardtail-275-svart-575729.html 

  Isak Lindgren
 • Knepigt att man inte kan reservera!
  Vad händer om man står med förbetald biljett och sin cykel på perrongen och det inte finns plats? Väntar tåget tills man parkerat cykeln? Eller ska man köpa ny biljett till nästa tåg och hoppas på bättre tur?

  Tacksam för svar.
  Kerstin
 •  Hej mitt namn är Elin
  Linderborg och jag arbetar för WSP Rail Advisory i Västerås. Just nu gör jag en
  utredning om cyklar på tåg. Utredningens syfte är att ta reda på hur
  möjligheterna att resa med cykel ombord på tåg ser ut i dag och vilka förbättringar
  som kan göras för passagerare och personal ombord på tågen. I mitt arbete har
  jag sökt information på internet, men vänder mig nu direkt till tågoperatörer
  för att få ta del av deras erfarenheter och kunskap om ämnet samt få reda på
  hur det är löst på deras tåg i dag. 
  Jag skulle därför vara väldigt
  tacksam om jag kan få kontaktuppgifter till personal hos er, som har vetskap
  inom och ämnet samt är villig att ställa upp i en enkät och besvara ett par
  frågor.


  Med vänlig hälsning
  Elin Linderborg

  Elin
 • Hej,

  Du kan vända dig till Hugo Oljemark på Tåg i Bergslagen eller till Martin Drakenberg på SJ som har hand om driften av våra tåg.
  hugo.oljemark@tagibegslagen.se
  martin.drakenberg@sj.se

  Hälsningar
  Hugo

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.