Till senaste kommentaren

Ska Preprint-poster uppdateras vi publicering

På Linnéuniversitetet är vi osäkra på om Preprint-poster ska uppdateras när artiklen publicerats eller om det ska vara två olika poster - en för preprinten och en för den publicerade artikeln.

Solbritt Andersson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Mycket bra fråga! Om preprint-posten handlar om en publikation som är publicerad, t.ex. i arXIv, och har beständiga identifikatorer som DOI, ska en ny post skapas för artikeln. Om preprint-posten saknar beständiga identifikatorer och har skapats bara för att koppla till sammanläggningsavhandling eller till CV eller ansökning i väntan på publicering som artikel, ska den uppdateras.
  Tuija Drake Förvaltningsledare
 • Tack för snabbt svar!
  Vi har tolkat det så, men när vi tillämpar det får vi en hel del negativ respons från forskarna. Vi blev därför osäkra och ville få det verifierat.
  Här är ett exempel på en forskares reaktion:
  "Men nästan alla mina publikationer finns i preprintversion på arXIv.
  Skall jag då mata in preprintversionerna i DiVA? Då kommer en besökare på min LnU-sida se alla artiklar med preprintdubletter. Det låter både förvirrande och idiotiskt rent ut sagt!"
  Det kanske bara är hos oss forskarna tycker det är ett problem, men tänker att det ändå kan vara bra för er att veta.
  MVH
  Solbritt

  Solbritt Andersson
 • Det är bra med den här typen av feedback! Det är förståeligt att forskare känner att det blir dubbelt arbete. Det går dock inte längre att betrakta som en och samma publikation om det finns en preprint-version publicerad med DOI och en artikel med ett annat DOI. I framtiden finns det förhoppningsvis flera maskinella och automatiska lösningar att få in och koppla metadata så att forskare slipper att manuellt mata in det flera gånger.
  Tuija Drake Förvaltningsledare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.