Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför tar ni bort märkesloggor i serier?

I serien Skam är några märkesloggor censurerade/blurrade/borttagna.

Är det ni som gör det eller NRK eller någon annan som bestämt det?

Jag förstår varför man gör det i nyhetsinslag, reportage, etc men serier?

Stefan Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Stefan.
  Vi har ju i Sverige ett krav på att Public service skall vara oberoende och på inget sätt främja kommersiella /privata intressen. I vissa fall kan logotyperna som syns i serien eventuellt uppfattas som produktplacering och ett försöka att påverka till konsumtion, även om vi från NRK naturligtvis fått garantier på att detta inte är fallet.

  De flesta som ser på TV eller andra rörliga tjänster är fullt medvetna om att logotyper och varumärken idag är en naturlig del av världen och samhället omkring oss och i det här fallet de flesta ungdomars vardag. SVT vill oavsett detta inte på något sätt att det skall uppfattas som om vi som samproducenter har något intresse i att främja de bolag vars logotyper råkar synas i serien. Vi försöker alltid i våra egenproduktioner jobba oss kring logotyper. I våra inköpta titlar för Barn och unga så har det alltid varit praxis att bearbeta produktioner där logotyper förekommer för att helt ta bort eller tona ned varumärkens närvaro i handlingen.

  Det är tydligt för oss att publiken i de andra nordiska länderna har en större acceptans för förekommandet av logotyper i moderna serier även i public service medan många i Sverige har relativt kritiska ögon i det avseendet. Vi lägger inte någon värdering i om detta är till det bättre eller det sämre, men följer helt enkelt de föreskrifter som finns.

  Programinköp Barn
 • Jag tycker att det är otroligt störande, tramsigt och i längden kontraproduktivt. Alla vet hur en Fjällrävenryggsäck ser ut och när ni blurrar loggan drar ni bara mer uppmärksamhet till den. När ni blurrade flikar i rollpersonernas webbläsare tog ni verkligen priset. Det finns ju en poäng med att rollpersonerna använder en viss social media-tjänst och inte en annan! I de fallet förstör ni handlingen.

  Johan Wallén
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.