Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Undertext av lokala nyhetssändningar

När det gäller möjligheten att texta de lokala nyhetssändningarna finns det både tekniska och resursmässiga svårigheter. SVT har 21 lokala parallella nyhetssändningar samtidigt, med den teknik vi har just nu är det inte möjligt att skicka ut 21 olika undertexter till de regionerna.

Det skulle också medföra stora bemanningsrelaterade utmaningar att sysselsätta ett stort antal direkttextare den korta stund de regionala sändningarna pågår, när behov av en sådan resurs inte finns vare sig före eller efter sändningarna. Eftersom nyhetssändningarna ofta blir klara precis innan sändning och innehållet kan ändras med kort varsel går det inte att förbereda undertexterna.

Regeringen har i sitt sändningstillstånd noterat dessa svårigheter och menar att det är rimligt att ställa krav på textning av de regionala sändningarna först när det finns modernare tekniska lösningar för tal-till-text för det svenska språket att tillgå.

För den som vill ta del av lokala nyheter i textform finns våra lokala nyhetssajter, du hittar dem här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/

SVT Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.