Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Melodifestivalen - Svordomar

Med tanke på att de flesta barn i Sverige sitter och tittar på Melodifestivalen tycker jag ni ska trycka på för att programledarna slutar svära. Att kalla den fuck....melodifestivalen i inledningen och i inledningssången är ju absurt. Så sitter vi där i skolan och försöker lära barnen att inte använda sådana uttryck. Sedan får man svaret av 7-åringen...
-Men det gör de ju i Mello??!!
Tryck på så att de slutar svära, eller vägra visa Melodifestivalen.
Katarina Fernbrant Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Vi ber om ursäkt till er som tog illa upp av språket i kvällens program. Vi tar också vidare era synpunkter till Melodifestivalens redaktion. Tack för att du hör av dig!

  Vänligen
  Tittarservice
 • Ja SVT det är skamligt att höra så ovårdat språk.  Vi var samlade flera familjer med barn från 5 år och uppåt.  Vi fostrar barnen med att prata vårdat och att det inte är ok med svordomar. Melodifestivalen kör igång och inte så långt in i sändningstid så är språket helt ur spår. SVTs programledare borde vara bättre exempel. Blir det inte bättre blir det bojkott.
  Helen Rabnor
 • Hej,Håller med om att det är mycket svärande i ett familjeprogram. Vi är en familj med 3 barn (5-10 år).Det engelska F-ordet verkar vara väldigt poulärt. Bara 5 minuter har gått och det har redan sagts 2 ggr. Vi stängde av tv'n. Barnen blev ledsna. Men vi gillar inte hur en publikservice ska underhålla mina barn med svärord, som om det är helt ok... Dessutom betalar vi för detta med vår tv-licens, känns helt fel. I andra länder skulle detta vara helt oacceptabelt för ett s.k. familjeprogram.Vi testade igen med att kolla och det gick lite bättre, tills någon säger 'you mother f-ordet'. Skamligt!Detta bör inte ha någon påverkan på det vi skriver då vi även inte gillar att det svärs på svenska, men vi är en halvengelsk familj. Be programledarna att använda det svenska ordet på F-ordet, få se om de gör det? Man blir ju förnärmad av att programledare och deltagare får använda svärord - vare sig det är på svenska eller engelska. 
  Anna K.
 • Bedrövligt språk! Skämdes för alla svordomar för alla barnfamiljer som är huvudmålgrupp. Man undrar viken låg nivå. SVT är på.
  Mamma
 • As a Father in a family that speaks both Swedish and English I was shocked at the usage of my language and my children's second language in Melodifestivalen, is this the English my children should learn from watching SVT? Is this how SVT thinks Swedish kids should talk if they visit another country?
  You should be ashamed of yourselves.
  Jason
 • LÅGVATTENMÄRKE
  Underbart att så många reagerar!! Då finns det fortfarande litet hopp för Sverige. Jag tänkte också just på alla lärare som kämpar med detta varje dag!! -Lågt av SvT. Verkligen Lågvattenmärke.
  Maria Karlsson
 • Hej,
  Hade tänkt skriva redan i lördgas men eftersom vi var på semester kom jag till skott först nu.
  Det är skamligt att melodifestivaklen har gått från att vara en familjeföreställning till en ovårdad och anskrämande föreställning som anspelar på sex och fruktansvärda ordval.

  Har ni någon aning om hur vidrigt det låter att skrika ut F####ING Melodifestivalen när det sitter två språkliga barn och tittar? Ska vi börja titulera andra program på samma sätt? "Skam" som "Jävla fucking fitt Skam" eller är det för grovt för SVT?

  Skärpning!
  Caroline
 • Hej allihop,

  Melodifestivalen ska tilltala alla målgrupper mellan 3-99 och det är därmed omöjligt att alla ska kunna gilla allt i programmet. När vi gör ett så här stort underhållningsprogram måste vi också våga ligga lite på gränsen. I just det här fallet är det ett vanligt språkbruk hos ungdomar där ordet som avses är ett uttryck för något stort och något man är stolt över. Det är för att ge ett större eftertryck till namnet och programmet som det användes. Clara representerar just den målgruppen och det är alltså inte menat som något nedsättande, tvärtom.

  Underhållning handlar till stor del om gränser och just det som en del uppskattar uppfattar andra som stötande. Exakt var gränsen går är svårt att veta och det är en smal balansgång att ligga exakt på rätt sida. Det är en individuell upplevelse. Vi beklagar verkligen att du kände att just detta gick för långt, och vi tar till oss av kritiken
  Vi hoppas att ni i övrigt uppskattade programmet.

  Vänligen,
  Anette Helenius, projektledare Melodifestivalen
  SVT
 • Trying to justify the usage of this type of extremely coarse language in a family show by saying it's how kids talk today is ridiculous. You can keep this language to shows that are directed to the type of age group that use this language. Not dagis barn.If you didn't know where the limit was then employ someone with some common sense to advise you.By the way kids who speak like this are busy playing Counter Strike or filling Instagram with selfies not watching Mello.

  Jason
 • I am an English man with a Swedish wife and children. I tried to teach my kids about respect and this kind of language is inappropriate for this type of show. Think of your target audience its certainly not teenagers they are not interested unless its stary eyed young teenagers drooling over the young pop singers on the show.
  Have you not learned. When Eric Saada used a mild swear word in the Final a few years ago only Sweden heard it. (Edited out of the show, time delayed TV)  The rest of the EU was horrified. In the UK the TV does not allow any swearing before 9pm them only mild until later in the evening.
  Using a Swear word and responding to people on here saying it is mean to be as a if is emphasising the show is no excuse. I found the use offensive and felt that this was going to be the way the show was going to be the whole evening. I do not want my children to have to listen to that type of language. So I turned off.
  Melodifestivalen is a family show keep the foul language out of this show.
  William
 • Vet inte vad det är som plötsligt gör att man har svårt med gränser. Så särskilt smal är väl inte den här balansgången? Folk har skrikit könsord (och grövre svordomar) åt varann förr utan att programledare och andra i tv och radio gjorde det. Det här försöket att fånga ALLA mellan 3 och 99 kommer i värsta fall att sluta med att ingen känner sig till-talad. Eller tilltalad.
  Annars är ju SVT rätt "på" när det gäller att få folk att tänka mer rätt: här finns världens chans att föregå med det goda exempel man ofta vill vara.
  Karin B
 • Annette, did you actually read this through before you posted it?"just det som en del uppskattar uppfattar andra som stötande. Exakt var gränsen går är svårt att veta"I'm not sure if you are aware how misguided this appears from our point of view. It's not just a few people who found this offensive, almost everyone I discussed this with today felt that it was grossly inappropriate, a weak attempt to shock in order to get attention. Sure, entertainment should be a bit edgy. But this is family entertainment, a Swedish institution which should actually be universally appealing and acceptable. Making use of such language in order to try to make the programme edgy will most probably weaken the brand in the long term. If this is how you bring your kids up, I'd be interested to hear the foul language fly back and forth at dinner time, but that's your choice. Don't for a minute think that anyone else is impressed though. Are you speaking as a representative of SVT, or just defending this particular programme? Will there be any use of foul, inappropriate English language in the next show? Give us a straight answer please!//James, father of 3
  James
 • Tack Anette för att du tog dig tid att svara!Vet inte riktigt hur jag ska bemöta ditt svar... Men ett tips kan vara att du kanske behöver ta dig utanför gränsen, av Sverige, och kanske se att det inte är ok för ungdomar (vuxna och barn) att hålla på att skrika ut svordomar på familjeprogram i andra delar av världen, bara för att... Många ungdomar och vuxna använder svordommar för att hävda sig och har gjort det i många år (över hela världen t.o.m) så det är ingenting nytt. Saken är den att man gör det i rätt forum och på rätt sätt. Oftast pratar ungdomar så sinsemellan och inte så till sina föräldrar t.ex. Och vuxna sinsemellan och inte till sina barn. Ja, man hävdar sig till olika målgrupper. Nu är det ju så att er målgrupp är 3-99 år (tråkigt att ni inte inkluderar äldre, men det kanske är er gräns...), och då bör man hitta en balans för sin målgrupp, som inte väcker anstöt. Det är inte svårt att hitta en gräns, de flesta människor med sunt förnuft känner till dem. Om ni nu ska använda svärord säg det i början av programmet, så att det inte kommer som en överraskning, som det nu gjort. Trodde mer om SVT och att de som producerar tar bättre ansvar för innehållet. Och nej, vi uppskattade inte programmet pga detta.
  Anna K.
 • Tack alla kloka människor som ger ärliga, raka svar.
  Även jag tycker Anette Helenius svar är bland det svagaste jag hört på länge. Visar bara på samma dåliga omdöme som hela programmet. Melodifestivalen har fått så mycket cred, ses världen över (har jag förstått), och varit "på edge", kreativ, på ett sätt som bidrar till kultursamtal. Så hur skulle nu detta svärande (på engelska) kapa dynamik, få oss att känna att taket lyfter? Obegripligt.
  Jag vill inte gärna tro att vi i en nära framtid hör vuxna , tonåringar och förskolebarn ha den samtalston med varandra som Anette tycker idag är att bryta gränser på ett spännande sätt. Skulle du det, Anette?


  Maria E
 • Annete Helenius.
  Detta kan Henrik Shyffert m fl hålla på med, där man vet vad man kan förvänta sej. -Det finns andra som kan repr "on the edge""!
  Tack för ordet igen.
  Maria K Jönköping
  Maria Karlsson
 • Anette, som svensk och betalare av public service blir jag bedrövad av att läsa ditt svar från SVT.
  Jag skäms nåt så oerhört att detta är ett svar från public service där man fortfarande trots att många tittare orkat höra av sig till er är detta den så kallade ursäkten man får fram, som egentligen är en hyllning och försvar av era val. Jag vet hur många som helst som reagerat men inte hört av sig. Ni kan ju ana hur många som inte orkar höra av sig. Och egentligen borde jag inte heller det, med tanke på ditt/ert lama svar.
  Jag kopierar in del av ditt/SVT:s svar

  "När vi gör ett så här stort underhållningsprogram måste vi också våga ligga lite på gränsen. I just det här fallet är det ett vanligt språkbruk hos ungdomar där ordet som avses är ett uttryck för något stort och något man är stolt över. Det är för att ge ett större eftertryck till namnet och programmet som det användes. Clara representerar just den målgruppen och det är alltså inte menat som något nedsättande, tvärtom.
  Underhållning handlar till stor del om gränser och just det som en del uppskattar uppfattar andra som stötande. Exakt var gränsen går är svårt att veta och det är en smal balansgång att ligga exakt på rätt sida. Det är en individuell upplevelse."

  Våga ligga på gränsen?? Språkbruk något stort och något man är stolt över?? Större eftertryck till namnet?? Inte nedsättande??
  Men snälla nån SVT/Anette. Gå en språkkurs! Ett ord blir inte annorlunda för att det sägs eller skriks på engelska. Skriker man Melodi KNULLAR festivalen och sen säger att det är något stort och något man är stolt över. Och att man vill gå över gränser. Då har SVT större problem än jag kunde förstå. Godkänner man att någon skriker eller säger "MAMMAKNULLARE" och tycker att det är ok och inte alls otroligt anstötligt, utan fortfarande tycker att det är något som ni på SVT ska vara stolta över etc etc då vill jag och sunda människor med mig byta ut hela ledningen på SVT, framförallt de inom Melodifestivalen, som får för sig att godkänna sån här skit.
  Ett vanligt språkbruk bland ungdomar är tyvärr även hora och bögjävel, är det vad vi har att förvänta oss av er i nästa upplaga, utifrån den princip SVT/Anette hänvisar till här, att det är vanligt språkbruk och då bara måste SVT hänga på enligt vara värst på skolgården principen. Jag mådde illa att behöva se detta på TV riktat till barn och ungdomar, och de äldre än så. Men jag är än mer besviken på det svar som SVT svarar, det gör mig mörkrädd vilka principer ni sänder program efter.

  Med vänlig hälsning
  Djupt bekymrad och arg skattebetalare

  Arg skattebetalare
 • Nog
  vore det intressant att ta del av Hanna Stjärnes tankar. Det är ju hon som är
  högsta chef och som har hand om pengapåsen. Det kan väl inte kännas genant att
  beblanda sig med oss licensbetalare?
  Bengt Arne Persson
 • Hej ni som skriver här, vi kan bara än en gång beklaga att ni inte uppskattade den biten i Melodifestivalens första deltävling. Era synpunkter är framförda till redaktionen och vi får helt enkelt hoppas att ni ska uppskatta kommande program mer.
  Bengt Arne, vad gäller Hanna Stjärne så är hennes roll som VD inte att tycka till om enskilda program och deras innehåll. Våra redaktioner fattar självständiga beslut om vad som ska i deras respektive program utifrån den programbeställning som gjorts av ledningen. Vår verksamhet är inte centraliserad på så sätt att enskilt programinnehåll skulle stämmas av med VD utan det är programmens egna ansvariga utgivare som är ytterst ansvariga för innehållet i respektive program.

  Vänligen,
  SVT
 • Men SVT ni har ju er " värde grund" som styr hela er verksamhet. Eller fel ?
  BME
 • Det är intressant att läsa folks åsikter här. Man märker att de är upprörda, men de formulerar på ett bra sätt sitt ogillande och sin oro över det som många inom underhållningsindustrin bara anser visa att man "hänger med". Mycket intressant är vad de med engelska som modersmål skrivit i forumet. De har sagt att det inte skulle kunna låta så här i familjeunderhållning (dit jag personligen inte räknar denna festival, men det är en annan sak) i deras engelskspråkiga hemländer. Det är också en bra jämförelse som signaturen "Arg skattebetalare" får fram genom att översätta könsord som används som svärord (ja, alternativt något stort man är stolt över) till svenska. Man skrattar sig inte fördärvad. Och sen, som många påpekar, är det ett jädrans liv på lärare, föräldrar och många andra hur barn tilltalar varandra.
  Kom igen nu alla slynor och skärp till er! Va? Ska jag vakta mitt språk?Jag sa bara "bitches" och för mig är det ett positivt ord.
  Karin B
 • Tittarservice      
  Ni skrev :   "Era synpunkter är framförda till redaktionen och vi får helt enkelt hoppas att ni ska uppskatta kommande program mer."        
  Undrar vad ni menar med "hoppas" .  Det går inte att uppskatta det alls om det är lika dåligt som den första showen.
  Jag skulle uppskatta det om ni kunde klargöra hur redaktörerna reagerade efter att ni har framförd våra synpunkter. Det verkar som det finns många tittare som är mycket besviken på hur den första showen presenterades. Detta är ett forum som ska göra det möjligt för oss att kommunicera, men vi får inte någon tydlig respons. Det är kanske redaktionen som har gått tyst. Men det kan ni klargöra för oss.
  Jag skrev ett par dagar sedan, på engelska, på detta forum. Jag frågade ett par frågor och fick inte något svar. Jag kommer att ställa bara en fråga nu, för att göra det enkelt för er:

  Kommer det att finnas svordomar eller stötande språk under de kommande program?

  Jag ber om ursäkt om min svenska är inte den bästa. Det är inte mitt modersmål, men jag bor i Sverige, betalar en massa skatt och tv-licens, om det hjälper eran prioritering. Snälla svara på min fråga.
  Med vänlig hälsning 
  /James
  James
 • Hej James!
  Svordomar och stötande språk är inte förbjudet i SVT och vi kan inte lova exakt vad som kommer att sägas i nästa deltävling. Vi som besvarar frågor på Tittarservice har inte sett manus för helgens Melodifestival. Redaktionen vet att flera tittare reagerat på språket och har längre upp i tråden förklarat hur de resonerade.
  Om du vill läsa mer om SVT:s svordomspolicy finns det information här:
  https://kundo.se/org/svt-tittarservice/d/svordomar-i-tv-4/

  Vänliga hälsningar,
  SVT
 • Redaktionen
  Kan de svara på frågan då?

  Jag vet att ni är inte ansvarig för manus. Men kan ni hjälpa drar ut en tydlig svar från redaktionen?  

  I'm beginning to get the feeling I'd be better off banging my head against a brick wall.


  James
 • Titterservice."Det är inte förbjudet att svära i radio och tv, men alla medarbetare uppmanas att vara återhållsamma med svordomar"
  Maybe you want to send the link to that policy to the people that work for you, see if they can read the first sentence of SVT's swearing policy.
  Jason
 • Mina engelskspråkiga barn och fru ser fram emot melodifestivalen varje år. Det är underhållning utan motstýcke här på andra sidan Atlanten. De var helt chockade när första F svordomen användes i Lördagens program och sen att det repeterades om och om igen i sång och en MF uppe på det. Svårt som svensk att försvara användandet av såna ord. Ursäkten att det är tufft att använda engelska uttryck i Sverige duger inte. Bort med alla svärord. Svenska som engelska. De hör inte hemma i TV eller Radio i huvudtaget. Sparka personerna som använder orden om det händer igen.
  Richard
 • Hej
  Ja skärpning SVT era ursäkter håller inte ni måste ju förstå att det ni säger blir det språk barn och ungdomar använder.  Jag vill inte behöva förklara för mina barn varför du är ok i tv men inte på skola och hemma.  
  Mello är och ska vara ett familje program!
  Maria
 • Hej Tittarservice och tack för länken. Där står i inledningen att "Det är inte förbjudet att svära i radio och tv, men alla medarbetare uppmanas att vara återhållsamma med svordomar."

  Är det återhållsamhet att (t ex) med emfas ropa ut och därefter sjunga "Melo-fucking-di-festivalen"? Hur skulle det låta om medarbetare INTE praktiserade återhållsamhet? Det törs jag knappt tänka på.

  Ni formulerar "Redaktionen vet att flera tittare reagerat på språket". Flera? Det är en kraftig underdrift. Vi är många som har reagerat. Och av alla som har reagerat är det en bråkdel som skriver eller på annat sätt gör sin åsikt hörd så att den når er. Vi är många, vi vill bli tagna på allvar och vi väntar fortfarande på bättre svar överlag från er på Sveriges Television gällande språkbruket.
  Annika
 • Tittarservice,
  Är det verkligen så här dåligt??? vad gör svt med sina slantar??? Vilket skitprogram, det händer att jag svär och använder en del råa ord när jag pratar med mina vänner, jag anser mig själv inte vara morlaiskt högtravande men jag vårdar mitt språk när jag pratar med mina barn. När vi sitter och tittar på melodifestivalen så reagerar vi alla, va?? va säger dom?
  Jag vill inte betala för att svt har lekstuga och utför sina experiment på oskyldiga barn.
  ni är precis som ett barn som inte får uppmärksamhet....skrik...så kanske någon reagerar.
  Det hela känns billigt och dåligt regisserat.
  Niclas
 • Hej alla, vi beklagar verkligen att ni tog så illa vid er av detta.
  Vad gäller garantier inför nästa sändning så kommer redaktionen inte att ge några sådana löften. Det är ett direktsänt program och vi kommer inte att på förhand garantera exakt vilka ord som kan förekomma. 
  SVT
 • "Vad gäller garantier inför nästa sändning så kommer redaktionen inte att ge några sådana löften. Det är ett direktsänt program och vi kommer inte att på förhand garantera exakt vilka ord som kan förekomma."

  Kära Tittarservice!
  Man tar sig för pannan.

  Bengt Arne Persson
 • Well are there any more scripted intros or songs with swearing, easy question. Yes or no.
  Jason
 • Svar till svt:s tittarservice:
  Försök inte finta bort folk. Manus förekommer även i en direktsändning som Melodifestivalen. Det innebär att programledarna vet vad de ska säga.
  Därför förtydligar jag James fråga:
  Finns det svordomar eller stötande språk i manuset till kommande program?


  Håkan
 • Läste det här på Expressens hemsida  :
  http://www.expressen.se/noje/melodifestivalen/harda-tittarkritiken-skamligt-daligt/
  QUOTE
  Programledaren Clara Henry hade väntat sig viss kritik för ordvalet.
  – Det var nog lite väntat. Vi har pratat ganska mycket om det. Det var någon som sa att vi fick säga det två gånger, inte mer än så. Min pappa ringde mig faktiskt och bad mig att inte säga "fuck" i Melodifestivalen.
  UNQUOTE
  Då gör det inget om det är "ett direktsänt program" - det var planerat och presenterat utan varning för oss som tittade.

  "och vi kommer inte att på förhand garantera exakt vilka ord som kan förekomma."
  Men ni förhand garanterade Clara att hon fick använder f ordet. (Och det verkar som  hennes pappa visste om det också).
  "Mother f*" som dök upp senare i programmet var tydligen väl planerat, inspelat.  

  Ni skickade länken tidigare som påpekar SVTs svordomspolicy :
  https://kundo.se/org/svt-tittarservice/d/svordomar-i-tv-4/
  Projektlädaren från Melodifestivalen skrev tidigare :
  "Melodifestivalen ska tilltala alla målgrupper mellan 3-99"
  Det är helt absurt att försöker försvara användning av sånt språk i Melodifestivalen, särskilt när det var planerad, en del till och med inspelad.  Helt absurt.

  Tycker att redaktionen är riktigt svag och oorganiserat. Det borde finnas någon med lite hövlighet i redaktionen eller högre upp som kan hantera detta.  Eller det kanske finns inte nån med en tillräckligt stark kombination av hövlighet och  ansvärighet i SVT.

  Jag kan inte förklara hur besviken jag är med det här.
  James
 • Jag är lite nu trött på att läsa svar från Tittarservice om att ni beklagar att vi tagit illa vid oss. För det första känner jag inte igen mig i att jag har "tagit illa vid mig". Jag är inte det minsta sårad eller kränkt. Jag känner mer av förvåning, förfäran och ilska. Dessvärre uppblandat med en rejäl skopa uppgivenhet.

  För det andra och viktigaste, det ställs många frågor som ingen svarar på. Här är några från andras inlägg:

  Jag vill inte gärna tro att vi i en nära framtid hör vuxna, tonåringar och förskolebarn ha den samtalston med varandra som Anette tycker idag är att bryta gränser på ett spännande sätt. Skulle du det, Anette?

  Is this the English my children should learn from watching SVT? Is this how SVT thinks Swedish kids should talk if they visit another country?

  Tänker man göra något åt detta att få bort svordomarna?

  Och min egna ställda fråga i ett tidigare inlägg: Tycker verkligen alla som bestämmer om och jobbar med produktionen, inklusive de som framförde detta, att det är en bra ide att normalisera och legitimera ett inlånat könsord som förstärkelseord? För det är det ni gör, det förstår ni väl?

  Det syns mig som det saknas viss kompetens på SVT. Troligen finns där gott om kreativa och kraftfulla människor som får saker att blomma och att hända och de behövs sannerligen. Men hur är det med personer med en god analytisk förmåga? Människor som frågar sig "varför?", som ser orsak och samband och som kan förstå hur ett beslut kan påverka i längden. Inte bara här och nu, kul, nu kör vi.

  Ni kanske behöver tänka mer på sammansättningen i en redaktion? Förutom det självklara att ha en tydlig policy som dessutom följs av alla medarbetare. Den här frågan tycker jag och många med mig är viktig och den behöver lyftas högt upp i organisationen. Det räcker inte att som nu i era svar hänvisa till att det är varje redaktions ansvar och lämna frågan vid det. Vi talar ju inte om något privat TV-bolag nu utan om SVT, som många av oss i grunden är rätt stolta över. Och enligt er hemsida ses jag och andra licensbetalare som era verkliga ägare, så trevligt. Då hoppas jag desto mer på att ni tar den ihopsamlade kritiken från oss alla på fullaste allvar. Analysera och agera. Tänker SVT göra det?
  Annika
 • Hej
  Tittarservice!  Tack
  för ditt svar. Melodifestivalens första deltävling sågs av en tredjedel av
  Sveriges befolkning. Tittarnas reaktion gällande språk, dåligt omdöme och brist
  på respekt är omfattande.    Det må
  vara att i Hanna Stjärnes normala roll inte ingår att tycka till om enskilda
  program och dess innehåll. Men detta är förhoppningsvis en unik situation. Här
  har Sveriges Television genererat en skandal med ovanliga dimensioner. Tittarna
  känner sig med rätta bedragna. Vi har inte fått den leverans som vi blivit
  utlovade och betalt för. Därför är vi mycket intresserade av högsta chefens
  åsikter. Hur ser hon på den uppkomna situationen? Överensstämmer lördagens
  sändning med Sveriges Televisions Public service åtagande? Vad kan vi förvänta
  oss ifrån Sveriges Television i framtiden?
  Bengt Arne Persson
 • Alltså - "vi kommer inte att på förhand garantera exakt vilka ord som kan förekomma". Men jag förstår fortfarande inte. Jag har skickat mail om detta och fått god dag yxskaft-svar och jag ser ju här att det finns många kloka människor i landet som fortfarande anser att det är moraliskt felaktigt att svära och använda ord som de som använts i teve. VARFÖR kan ni inte garantera exakt vilka ord som används?? Människor 3-99 skrev ni. Innebär det att ni tycker att det är ok att tre-åringar går runt och använder ordet knulla i sitt vokabulär eller i sina sånger kanske?? Jag vill veta om ni tycker det. Om ni inte tycker det måste ni givetvis se till att dylika ord inte används mera.  Om ni tycker det då vill jag att ni står för det och så kan ni ju t.ex åka runt på landets skolor - och lekskolor - och prata med alla barn och ungdomar om deras språkbruk.
  Christine Hagen
 • Yes, this was a horrible decision by SVT. You think you are being cool when in fact you're losing a huge audience and weakening your brand. Poor judgement. We turned it off and won't be turning it off again.

  F-bombs are not appropriate in either Swedish or English on family programming.

  Get your fucking shit together!
  Jane Salt
 • Absolutely shocking, och dina svar hjälper inte heller.

  Nästa vecka har jag hört att en av låtarna har orded f*ck i texten tio gånger !!!

  Oavsett om programme ledarna kommer att bete sig eller inte, kommer en artist gör jobbet åt er !!!
  Andy
 • Hej !

  Jätte dåligt av SVT att använda svordomar i melodifestivalen med tanke på programmets genomslagskraft och att det sänds på en tid när många barn tittar.
  Detta är redan anmält till Myndigheten för Radio och TV så jag behövde inter göra det.

  Klart att redaktionen vet vad som kommer att sägas i programmet speciellt när svordomar även förekom i en sång text. (se Tittarservice svar ovan)
  Så redaktionen måste ha gjort ett medvetet val.
  Vad säger man till sina barn som undrar varför de använder sådana ord?
  Manus författarna har, dåligt ordförråd, bristande intelligens, dumma ...
  Mitt minsta barn trodde att de kanske var kriminella hur han nu gjorde den kopplingen vet jag inte.
  Barnen får i skolan lära sig att de ska använda ett vårdat språk och inte använda den typen av ord.

  /Per
  Per
 • I en familj där vi pratar engelska och svenska och där jag som förälder inte godkänner fula ord så blev jag inte glad över att höra sådant språk ovårdat språk på melodifestivalen. Mina barn reagerade också starkt på ordvalen.
  Jag lät min ena dotter åka på genrepet idag och fick då också höra att Ajax använder ett fruktansvärt språk i sin sång. Hade jag vetat det innan hade min dotter ej fått åka idag.
  Då jag inte anser att detta är ett familjeprogram längre så kommer jag att styra oss ifrån att titta på melodifestivalen.
  Jag tittar hellre på en bra familjefilm utan ovårdat språk.
  Det ord som slängs ut så fritt i Sverige är så pass vulgärt att det sensureras i USA så hur kan ni tycka att det är ok här?
  Väldigt tråkigt att svensk TV har blivit så dåligt för barn:(

  Petra
 • Hej!
  Vi har än en gång varit i kontakt med produktionen av Melodifestivalen. De hälsar att det inte kommer att vara något provocerande programledarprat eller mellanakter så vi hoppas att ni ska uppskatta denna deltävling mer.

  Däremot tävlar ett bidrag med Lisa Ajax som redan på förhand kritiserats för innehållet i texten (ordet "fuck" förekommer), man kan läsa mer om det om man söker på hennes namn och Melodifestivalen på nätet.

  För de tävlande bidragen har det alltid varit SVT:s ambition att tillåta en hög konstnärlig frihet i både text och framförande.
  Vänliga hälsningar,
  SVT
 • Att tillåta en "hög konstnärlig frihet" som gör att programmet inte längre är lämpligt för barn gör att melodifestivalen i mina ögon inte längre är ett familjeprogram.
  Inte för att jag tror ni bryr er om enstaka fall, då det handlar om tittarsiffror och pengar, men ni mister min familj som tittare då jag inte låter mina barn höra sådana ord på TV.
  Jättetråkigt tycker jag.

  Petra
 • BBC1 you should be ashamed by your response. Artistic freedom. Funny how the rest of Europe allows songs thathave swear word in but are edited for radio or television live or prerecorded. That's why songs using swear words have a radio edit. I am sure You will be able to Google What That Means. They do not lay off it to be aired. Your response says to me and the rest of your viewer That you condone swearing. 
   You also fail to really understand why people are angry over this. People accepted That it is used in everyday life. What people are angry and upset about is your lack of respect you have of your viewers who all pay your wages. I Feel that you Strongly agree with What has happened Because You are trying to create a fuss about the show to gain more publicity for it and earn more money from it. STOP trying to please everyone and make the show for the people who actually want to sit down with there family and enjoy a family night eating candy and popcorn.
  William
 • Håller med alla föregående inlägg från allmänheten.Tycker att det är skrämmande att SVT tillåter, att unga tjejer utan erfarenhet och omdöme, får stå på scenen och göra bort sig inför Svenska folket! Man "satsar" dem för att som man tror, att man är coola och ungdomarna ska tycka att det är ballt. Tyvärr SVT så tror jag inte alls att det är så! Det är bara en liten klick, som imponeras av era "fula ord".SVT ni är patetiska! Tittarservice:" det har alltid varit SVT:S ambition att tillåta en hög konstnärlig frihet i både text och framförande."Kan ni utveckla det lite närmre? 

  Karin
 • Lisa Ajax can't use the word Fuck in a song that wins and goes forward to Eurovision as the rules do not allow obscene language, so replace her with someone who doesn't swear so they have a chance of representing Sweden as she won't be allowed to compete.
  Jason
 • Förstår ni svenska folket att det handlar om att härda alla svenskar för det mesta som är extremt, vare sig det gäller svordomar som att vi inte ska reagera på extrema nyheter, vi måste härdas!! Vi kommer snart att ha ett samhälle som är extremt våldsamt, extremt mycket svordomar..extremt mycket sexuella anspelningar..härdas!! Och känn att vi är på rätt väg
  Niclas
 • If you think this thread is full of complaints wait till Lisa Ajax has sung her way through a song full of F-bombs you may think you are getting down with the kids, and improving your ratings, but you are responsible for making it super cool to swear in English (it doesn't count as it's not Swedish swearing right.....) but those impressionable kids will grow up using and continue to use swearing when they speak with people who only speak English.  Don't let yourselves dragged down like other programmes do for the sake of ratings.

  When I first came to Sweden 5 years ago a Swedish friend of the family (aged about 15 or 16) said to me at dinner, "where in England are you from Motherf'cker !" Classy I thought - NOT
  Andy Foster
 • Efter
  att 26 inlägg publicerats på denna tråd tog det stopp. Under ett dygn syntes
  ingen verksamhet. Min förmodan var att tråden enligt gängse rutiner skulle
  förpassas till arkivet.  Men uppenbarligen
  medförde diskussioner och konsultationer inom Sveriges Television  att proppen plötsligt drogs ur och vid pass 20
  inlägg publicerades.  Publiceringen
  förändrar emellertid ingenting i sak. Tänk efter, kan ni dra er till minnes ett
  enda exempel där Sveriges Television har gått oss tittarna till mötes?  År ut
  och år in förekommer klagomål på olika företeelser. Tittarservice svarar
  reflexmässigt att berörda ansvariga underrättats och på den vägen är det. Ingen
  positiv förändring kan noteras.  Tittarservice
  fungerar som licensbetalarnas säkerhetsventil. När vår frustationsvisare  närmar sig den röda sektorn, har vi möjlighet
  att lätta på trycket. Därefter går livet vidare.
  Sven
 • Jag vill bara instämma med alla andra tittare som hör av sig och frågar - och tycker det är kreativt, grovt och slött att använda ett stötande sex-svordomsuttryck istället för att skapa något eget och fräscht sätt att förstärka intrycket av Melodifestivalen - det där f-ordet är unket och faktiskt uttjatat samtidigt som det inte alls är positivt eller socialt accepterat. Hoppas verkligen att man tänker till här på SVT - det är ju inte försent ännu att lyfta ambitionerna lite högre än detta!
  Marie
 • I can understand Swedes highlighting to the world their ignorance and stupidity by swearing in a foreign language... the point is that as a national broadcaster which we are forced to pay for.. should take some responsibility for keeping family shows in a family friendly language....
  Sadly the response of SVT suggest they are as stupid and as ignorant as their presenters.... I despair..... but good luck when you go and work outside your little country.....
  D Mouth
 • Jag säger bara SVT skärp er så jäkla mycket. Detta ord ska inte användas i sånger eller programledare som spottar ut det. Hur fas**en ska jag kunna säga till mina barn att inte använda detta fula ord. Förlåt svor jag mycket men det verkar vara helt ok enligt era nya standarder.
  Liselott
 • Det var uppskattat att ni ändrade på "melo...difestivalen" denna omgång men detta var droppen för mig; inget mer mello på Lördagar för vår del
  Ajax sång kunde lätt ha ändrats till något annat, som tex. "I DON'T CARE". Jag förstår inte hur hennes sång fick vara med över huvudtaget.
   


  Karin
 • Hej Karin,

  För de tävlande i Melodifestivalen så har det alltid varit vår ambition att tillåta upphovsmän/artister en väldigt hög konstnärlig frihet i både text och framförande.

  Vänligen,
  SVT
 • Jag tycker att de som väljer ut bidragen till Melodifestivalen ska tänka på att både text och musik följer gällande internationella regler för att ett bidrag ska få framföras i Eurovision Song Contest!! Varför ska jag rösta på en låt som är diskvalificerad att gå vidare dit? Jag vill att den låt jag röstar på även ska ha en chans att vinna där!

  Jag tycker även att redaktionen borde veta bättre vad folk som tittar tycker är opassande, det är för i h-e deras j-a skyldighet att känna till. Nedan följer ett utdrag från tävlingsreglerna:

  • The lyrics and/or performance of the songs shall not bring the Shows, the Eurovision Song Contest as such or the EBU into disrepute. No lyrics, speeches, gestures of a political or similar nature shall be permitted during the Eurovision Song Contest. No swearing or other unacceptable language shall be allowed in the lyrics or in the performances of the songs. No messages promoting any organisation, institution, political cause or other, company, brand, products or services shall be allowed in the Shows and within any official Eurovision Song Contest premises (i.e. at the venue, the Eurovision village, the Press Centre, etc.). A breach of this rule may result in disqualification.
  Janne, not surprised but really disappointed
 • Med konstnärlig frihet kan man kräkas ut skräp på allmänheten..då finns inga gränser
  Niclas
 • Till SVT/Tittarservice

  Finns det någon gräns för den konstnärliga friheten ni talar om?
  Jag  är av den generation som i decennier inte sett Melodifestivalen pga dess kommersialism (ja, t..o.m. Abba var inte" PK" på den tiden), men har intresserat mig för programmet under de senare åren som ett kulturfenomen som även haft sina konstnärliga poänger då och då.
  Är benägen att hålla med Niclas dystopiska kommentar: vi ska härdas inför en råare framtid. Men hoppas att det inte är så. Kan konst lyfta. inspirera, ge glädje, utveckla  och berika våra uttryck i stället, göra oss mera människor?
  Jag har inte tagit illa vid mig på grund av f-ordet, men känner mig arg, deprimerad, inte respekterad. Jag jobbar dagligen med att få låg-mellan och högstadieelever att sluta använda f-ordet (och mycket värre uttryck). Men visst känns det som Don Quijotes kamp mot väderkvarnar. För eleverna har ju mycket starkare förebilder än en idealist till lärare.

  Kan inte ni där i SVT ha civilgourage och säga till era artister: varken låten eller du själv blir bättre, tuffare, mera kreativ med svordomar?  
  Tack för ändringen ni gjorde i kväll. Men som sagt. Tänk efter.

  Maria E
 • Artistic freedom isn't an excuse to use coarse language in family viewing, plus this song cannot be used in Eurovision with this textual content. So it would have to be rewritten. Apparently it was way too difficult to use another word in place of Fuck and it's impossible for Lisa to re-write it... yeah right.
  We can't send this song to Eurovision as it breaks the rules. So what are you going to do if it wins? I suggest SVT make some clear guidelines for the content of the songs, as even if SVT doesn't have rules, Eurovision does.
  Jason
 • Vad är för programledare ni har hittat på SVT? Sa alla andra nej, tack? Vilket jag kan förstå, för herre gu vad dåligt det är. Väldigt tråkig scen, och väldigt mörkt. Programledarna är katastrofer och den som skrivit manuset borde verkligen få sparken. Är det det här vi betalar tv licensen för? Usch
  Micke
 • Vad lättkränkta alla är
  Anonym
 • Hela Melodifestivalen är ett bevis på SVTs dåliga omdöme och hur man i sin iver att följa med i tiden bara blivit socialt och kulturellt avvikande. Rörande Ajax sång: Att använda ovårdat språk inte lämpligt för de som faktiskt lyssnar är inte att ge konstnärlig frihet vilket den pinsamma kommentaren från SVT var utan mer korrekt dåligt omdöme. Vidare är det fundamentalt oprofessionellt då Ajax text inte kommer att få framföras i Eurovision. Man skulle därför kunna tänka sig att SVT, om det fanns någon professionell ådra kvar, därför skulle ha vissa tävlingsregler. Nu måste sången alltså ändras då övriga Europa håller en högre standard än SVT. Men just det, det är ju viktigt för SVT att åtminstone svenskarna får den fulla upplevelsen med ovårdat språk. Om Europa bara visste vad det eventuellt kommer att gå miste om....
  Fd licensbetalare
 • Lite off topic men man kan anmäla sig själva för ett hål i scenen men att man går på direkta personangrepp gentemot Ranelid, en person som inte ens närvarar utan att efter det anmäla sig själva talar för vilken ryggrad SVT saknar! Ni främjar mobbing och ett tillåtande av att kränka personer från distans utan att behöva ta ansvar för det! Vidrigt! Majoritet av de artiklar jag läser anges det från SVT att man INTE tänker be om ursäkt. Varje år samma sak, taskig komik som innefattar personangrepp med politisk riktning (när ni ändå ska vara neutrala, vilken är ren sk**t snack) men det är okej, för ni gör ju vad ni vill!
  Markus
 • Otroligt pinsamt och opassande att SVT använder den här typen av språk med avsikt att anpassa programmet för åldersgruppen 3-99. Betyder inte det att programmet ska vara lämpligt för just alla inom det spannet? hävdar ni att Fuck är ett passande ord för en 3-åring?
  Sara
 • Kort fråga: Varför är det viktigare med den konstnärliga friheten att få sjunga fuck tio gånger när de internationella reglerna säger att det inte är tillåtet och att låten diskas om den framförs i internationella finalen? Varför vill SVT att vi ska vara mer tillåtande till svordomar än de internationella reglerna tillåter? Vad vinner vi på att få höra "fuck" tio gånger? Vad blir bättre?
  Jan
 • 36 timmar senare och fortfarande förbannad!
  När F-ordet används i ett familjprogram på detta sätt lär vi våra barn att dessa engelska svärord kan användas hur som helst. I engelspråkiga länder är det inte alls så. Reaktionerna till dessa ord är väldigt starka i engelspråkiga länder. Vi rustar våra barn för att förolämpa och misstolkas.

  Emma
 • Funny, Not hardly watch Swedish TV in ages. Put this on with my 6 year old exactly when Lisa Ajax started to sing. Switched off again.

  SVT, feels like everyone here is banging their heads up against a brick wall. You could appease all the complaints by asking her to change the word and asking your presenters not to swear but looks like you're not going to do that.

  For some research, watch an episode of XFactor or even gladiators in the UK. Or even an premiere league interview. You'll never hear an expletive no matter how emotional the contestants are. I'm frankly proud of that self-restraint. I'ts not that difficult. Please ask you colleagues to try it. They might even surprise themselves!
  Paul
 • Ja, jag håller med föregående och undrar varför svt inte svarar på detta och tar det på allvar.
  Christine Hagen
 • Valde bort helgens melodifestivalprogram eftersom föregående veckas svordomar gav en besk smak. Nu förstår jag att ni istället för att svära ägnade er åt personangrepp av en människas utseende.Mobbing på bästa sändningstid.Ofattbart!
  Christina Larsson
 • Instämmer. Svordomar gör att färre tittar. Man vet att en stor publik är barn men struntar i den gruppen och att en hel del föräldrar stänger av TV:n för dem. Vad vinner SVT -jag tror inte att någon annan grupp ökar sitt tittande bara för att få höra svordomar.

  Magnus
  Magnus
 • Hej
  Christine!  TV-ledningen
  spelar i en annan division.  Hur
  skulle det se ut om de beblandade sig med oss tittare-licensbetalare.  Sven
 • Jag arbetar inom barnomsorgen och tycker det är oerhört tråkigt att ni lär ut till alla tusentals barn som tittar hur de ska uttrycka sig.

  Vem har gjort urvalet av låtar? Hur kunde Lisa Ajax låt komma med trots den text som upprepas? Fanns det andra låtar som valdes bort till förmån för denna?

  Det är vi på fritidshem och förskolor som får gå hela våren och sommaren och  ta hand om de barn som tack vare Public Service kommer gå och nynna på "f*ck".

  Är ni omedvetna om vilka åldrar det är på tittarna som brukar se Melodifestivalen? Vilken målgrupp eller åldersgrupp fångar ni in med ett språkbruk fullt av svordomar?

  Det är en tråkig tid att betala sin TV-licens.
  Kristian
 • Hej Kristian.

  Tidigare i den här tråden har projektledare Anette Helenius förklarat bland annat så här:

  För de tävlande bidragen har det alltid varit SVT:s ambition att tillåta en hög konstnärlig frihet i både text och framförande.

  Melodifestivalen ska tilltala alla målgrupper mellan 3-99 och det är därmed omöjligt att alla ska kunna gilla allt i programmet. När vi gör ett så här stort underhållningsprogram måste vi också våga ligga lite på gränsen.

  Underhållning handlar till stor del om gränser och just det som en del uppskattar uppfattar andra som stötande. Exakt var gränsen går är svårt att veta och det är en smal balansgång att ligga exakt på rätt sida. Det är en individuell upplevelse.


  Vi tar till oss din synpunkt här och tar vidare till redaktionen för kännedom.

  Vänlig hälsning
  SVT
 • SVT, I feel by your previous point reaped from before you still fail to understand  people are not angry about artistic freedom. They are angry at the language by your presenters and a certain song. That cannot win as it will have to be re written. If you then re wright this song it wont be the song that people voted for to win. please you really need to accept responsibility for your actions. Lets face it you obviously agree with the presenters choice of words and the words of a certain song or you would be grown up and accept that the people who pay your wage are not happy. I have not yet seen anyone praising your action  in this.
  William
 • Skönt att nästan vilken dynga som helt kan gå under konstnärlig frihet, underbart, snart kan man sjunga om incest och gå fri pga konstnärlig frihet. Ingen behöver ha något ansvar 
  Uruselt SVT, ni har nått lågvattensmärket och jag vill inte se eller höra era kanaler längre. Mitt mått är rågat
  Niclas
 • Jag vet inte vad som är sorgligast - att SVT inte lyssnar eller inte fattar. Hur kan någon med genomsnittlig läs- och skrivförmåga helt missa poängen med alla inlägg i denna tråd? Eller är det så att vi skall tolka det som att det är fel på alla oss?

  Det kanske så att det varit ett möte på SVT där man beslutat att svordomar är lämpliga och tillför en välbehövlig ny dimension - speciellt i program som riktar sig till målgruppen 3-99 år. Speciellt de som är mycket unga och riktigt gamla mår bara bra av att får utöka sitt ordförråd. Kanske det även finns någon tanke bakom detta och att man värna sitt folkbildande ansvar. Samtidigt får man ju inte diskriminera så låt oss även se till att de små dagisbarnen även lär sig att svära på engelska. Hur skulle det se ut om de bara kunde säga fan, jävla, helvete och på svenska? Det är ju alldeles för begränsande. Låt oss slå till med det ord som är strikt förbudsbelagt i engelsktalande länder och som du på en arbetsplats skulle kunna få sparken för - Fuck! Där satt den. Nu kan min 3-åring detta. Jag kommer vara så stolt när hon pratar med sina amerikanska släktingar igen. Det jag saknar är dock mother fucker eller än bättre på svenska - morsaknullare. Är det verkligen så att jag skall behöva lära min 3 åring att säga detta själv? Hur skall hon klara sig på dagis till veckan? Ber er hjälpa mig nu på lördag. Vi kommer sitta klistrade med förväntan.

  En annan aspekt och som är otroligt spännande är att eftersom det är en så stor produktion, och som riktar sig till en stor och bred publik, så måste man ligga på gränsen. Intressant. Alla vi som gör business, dvs måste göra vinst, skulle aldrig göra så. Det är just då man kör mer på mellanmjölk. Eller? Det kanske är så att de mest vanliga bilarna som riktar sig till många är otroligt extrema och testar gränserna? Eller var det så att man istället testar gränserna i mindre segment utanför sin core?

  Den tredje aspekten är att man blir väldigt imponerad av den professionalism man har i denna stora produktion. Precis som i vilken annan tävling av turneringskaraktär som helst är det ju helt naturligt att om man vinner så blir man omedelbart diskad i nästa instans. Här har man verkligen tänkt till. Utomordentligt professionellt. Vidare måste vi värna om artistisk frihet. För mig är det helt normalt att sjunga om incest och gärna djupt religiöst. Vem är SVT att begränsa min artistiska frihet.
  En som ser fram emot nästa folkbildningstillfälle nu på lördag
 • Jag tänkte inte skriva mer om detta iom att jag redan skrivit en gång men efter ert sista svar så kan jag jag nu inte hålla mig!
  Ni skriver att det är svårt att veta vart gränsen går?!!?!?
  Allvarligt talat?!
  Inte nog med att detta borde handla om sunt förnuft så har ni även fått MASSOR med kritik ang detta. Om ni inte förstått det tidigare så borde ni förstå det nu, efter alla förklaringar ni fått till varför ni överstigit gränsen.
  Inte nog med det så har ni ju fått det förklarat för er att Ajaxs sång inte är godkänd att vara med i den stora tävlingen. Säger inte det ganska tydligt vart gränsen går?

  Karin
 • Jag skrev om samma ämne i ett annat tråd och fick samma dåligt svar, att SVT ber om ursäkt om jag har tagit illa upp, och ni tillåter konstnärlig frihet. Som om det var jag som är överkänslig och jag som frösöker stoppa konstnärlig frihet. Kom igen! Försök inte göra detta till mitt problem. Jag har inget problem med ordet, jag har ett problem med sammanhänget. Vi pratar om "Melo-fucking-difestivalen," inte Kobra. Lisa Ajax har ett team som har skrivit låten åt henne. De använder ordet fuck för att provocera, för att låta coolt, inte för att säga något djupt.

  Oavsett vad ni har för målgrupp, verkligheten är att det är barn som sitter där på lördagkväller och käkar tacos med familjen. Det är barn som sjunger låtarna på fritids.

  Ni skrev, "Exakt var gränsen går är svårt att veta och det är en smal balansgång att ligga exakt på rätt sida." Nej, det är precis det det inte är i detta fallet. Att tillåta en artist att sjunga fuck tio gånger i ett familjeprogram är att ligga på fel sida av gränsen. Det är ganska enkelt.
  Juliet
 • Jag förklarade för min 9 åring idag att vi inte kommer att titta på melodifestivalen utan väntar till vi fått en vinnare så vi kan titta på Eurovision istället.Hon var helt ok med det för hon gillar absolut inte språket använder.
  Vi pratade om det ni senaste svararade här i forumet och min 9 åring skulle kanske söka jobb på SVT för HON vet vart gränsen går.
  Hon sade "istället för att "försöka ligga så nära gränsen som möjligt" kanske de borde backa gränsen ifrån lite, varför måste de försöka pusha på den"...
  Hon sade även "ok, så om TV använder fula ord och säger att de inte riktigt vet vart gränsen går så kanske det också är ok för mig att gå ut och slå någon och sedan skylla på att jag inte visste vart gränsen gick?! Det är väl ingen usäkt heller?
  Det borde de väl fatta att man inte svär och säger F-ordet när de vet att barn tittar på TVn.
  Det är faktiskt INTE coolt att sjunga F-ordet över 10gånger i en sång "...

  Karin
 • Undertecknad har liksom Karin ovan också skrivit förr och har egentligen inte mycket att tillägga - de många reaktionerna talar ett tydligt språk. Däremot är det kanske bra för de ansvariga att se vad som kan hända när man vänder sig till "alla" i ett och samma program. Om målet är tittare mellan 3 och 99 så kanske man bör anpassa såväl språk som uppträdande. Själv kan jag i och för sig inte begripa hur den här tävlingen blivit en angelägenhet för mycket små barn men det är en sidofråga, en privat reflektion av en som sett Melodifestivalen förändras till något helt annat än den började som: en musiktävling med  inslag av de tävlande ländernas musikpreferenser. Och på originalspråk. Hur var det med den här omtjatade mångfalden? Det var nämligen precis vad Melodifestivalen var en uppvisning i!
  Karin B
 • Jag känner mig nedslagen allt oftare  när jag tittar på SVT. Följaktligen blir det inte mycket tittande. Mello har urartat totalt. Eventuellt njutbara musikinslag räcker inte för att väga upp allt annat som är en plåga för såväl öra och öga som för den känslomässiga harmonin. Har alltså slutat utsätta mig för denna plåga.
  Håller helt med Karin B och alla ni andra som gjort inlägg här
  ( exklusiveTittarservice)! 
  Att ta del av era inlägg känns för mig som en riktig högtidsstund. Så mycket förstånd och gott omdöme som jag här ser på min dataskärm är det inte ofta man möts av framför TV numera!

  Bengt Åke
 • Det finns ett amerikanskt underhållningsprogram där de gör sketcher. Ett återkommande inslag är när en person som inte längre vill lyssna sätter händerna för öronen och säger något i stil med " YAYAYAYAYAYAYAYAYAYAYA" om och om igen.

  Det kom jag och tänka på när jag läser tittarservice svar.

  Om ni anser att det måste förekomma svordomar för att attrahera en viss grupp i samhället så är det dags att ni gör programmet endast för den gruppen. Inga andra uppskattar det.
  Så er målgrupp kommer att bli ganska liten och dessutom är det inte de som betalar TV-liscensen. Det är deras föräldrar.
  Ni vill att programmet ska attrahera alla i åldern 3-99. Tror ni verkligen att någon över 50 tycker att det är ett bra program?
  Ni kanske skulle ta och fundera på det en stund.

  Liselotte Eriksson
 • SVT, nu får ni ge er. Jag hade svårt att höra klart på Robin Bengtssons bidrag med allt detta f...ing och när min 7-åriga son själv påtalade vilket fult språk Robin har då har det gått för långt. Har ni inget omdöme alls? Skamligt och verkligen lågt av er.
  Christer Ericsson
 • Kom igen Sverige!! Vi är bara uppe i 80 kommentarer på denna "tråd"!!!.. (Mello) -Eller kan man misstänka att flera kommentarer är borttagna..., pga att det är er egen produktion.... "Förväxlingen"(turkisk prod.) har över fyrahundra kommentarer.... Kan omöjligt stämma. Det här bör påverka betydligt fler än så!!!

  Nu har vi återigen fått lyssna till en "fuck-låt"... -Tack så jä-la mycket!!....
  Nä, det här "börjar" bli pinsamt. Dags att ta bort Christer B också.
  Till råga på eländet, dvs den svaga inramningen, dvs manus och programledare, så är låtarna urvattnade och ingen som sticker ut överhuvudtaget.

  Besvikna, är bara förnamnet på vad vi är....
  Maria Karlsson
 • Löjligt SVT!

  Emma
 • Håller med Christer! Nån måtta får det väl ändå vara på vilka låttexter ni tillåter! Verkligen skamligt! Vi gör vårt bästa för att lära våra barn att det är ohyfsat, fult och dåligt språkbruk att använda såna här ord. SVT, och Melodifestivalen i synnerhet, har ett jätteansvar för vilka låtar och texter som dagrns barn matas med. När man läser svaren från SVTs personal ovan i den här tråden blir man mycket besviken på hur ni försöker glida ifrån detta ansvar genom att skylla på vardagligt språkbruk och konstnärlig frihet! Ta ert ansvar och se till att hålla Melodifestivalen på en högre språklig nivå framöver, det är bedrövligt att ni har sänkt er så här lågt!
  Johan Olsson
 • Härmed lovar jag att aldrig betala TV-licens igen. Kan inte fortsätta tvångssupporta en samling helt inkompetenta knickedicker med Christer Björkman i spetsen. Vilka amatörer som varken förstår sin publik eller reglerna i Eurovision (där resten av Europa redan insett att man inte kan sjunga "fuck". Låt någon mer professionell kanal ta över detta. En helt ny och kanske helt oväntad aporoach vore att testa programledare som faktiskt lett något överhuvudtaget tidigare, få med artister som någon någonsin hört talas om tidigare, se till att bidragen följer reglerna i Eurovision samt använder ett språk som passar en publik mellan säg 3-99 år. Kanske väl radikalt för Christer B och hans amatörer som inte måste gå med vinst utan får fritt leka med licenspengar.
  Hank
 • How can you continue to use the Artistic License as a reason for all the filth pouring out of the mouths of the contestants. The rules for this competition clearly states there is to be no use of any foul language. What makes Mello and SVT exempt from these rules, there are none. If you continue to allow this you are actually accepting that it is OK for people to behave this way.
  Is your plan for the rest of the competition  to be the same. Is your plan for next year to allow songs on  graphic violence and worse? By using artistic licence people can make any song about anything. Then when you try to prevent these songs they can say your are discriminating against them.
  William
 • Är ni totalt inkompetenta numera på SVT? Hur tänkte ni när ni tog med en låt som upprepar "fucking" som ett mantra (Bengtssons)? Hur förväntar ni er att den ska sändas i de civiliserade delarna av Europa? 
  En ren förolämpning, helt obegripligt att ni inte förstår att det dels inte har i ett familjeprogram att göra, dels är en högst problematisk låt att visa upp för andra länder. Åk på studiebesök hos riktiga public service-bolag och lär er lite värdegrund.
  Martin
 • Har nog aldrig varit så besviken som i år på språket i Melodifestivalen. Visst kan man väl inte garantera att alla gäster låter bli att svära men det kan väl inte vara så fruktansvärt svårt att som programledare vara proffsig och inte använda sådana ord i ett familjeprogram. Och att dessutom ta med låtar med ordet fuck/fucking, herregud vad onödigt. Att säga att man använder ord som unga använder idag är ju som att sjunka till deras nivå, när man istället har tillfälle att vara en bättre förebild. Så otroligt lågt, SVT.
  Kajsa
 • Nu har två melodier med f..k i texten tagit sig till final. Det är alltid charmigt med svärord på främmande språk. men de som kan språket man svär på blir oftast illa berörda. Jag har vistats mycket i anglosaxiska länder och jag vet att de flesta engelskspråkiga skulle vara obekväma med svärord i ESC. Om man översätter dagens text till svenska blir det "du är så satans jävla vacker". Jag förstår att en ungdomlig publik kan tycka att det låter häftigt, men betänk att de länder ESC sänds i är betydligt mer konservativa. F..k kan komma att ersättas med ett beep i flera av länderna, som visar ESC, om något av dessa två bidrag skulle representera Sverige. BBC lägger in beeps i sina egna program och då vet man i och för sig inte vilket ord de censurerade men svärord hör man aldrig. Om SVT satsar på att slippa arrangera ESC igen är det bra om ett av dessa bidrag får representera oss. You are so beep beep beautiful.
  Rolf
 • Jag satt och tittade på Melodifestivalen med mina tvåspråkiga barn och blev mycket förvånad att en sång innehåller "Fucking" och får vara med och inte blir bortsorterad. Svårt att förklara för en 11åring och en 9åring att SVT inte har någon känsla för det engelska språket överhuvudtaget. SVT Borde skämmas...
  Fredde
 • Finns liksom ingen gräns för okunnighet och respektlöshet och ignorans.Det svämmar över av dumhet.Jag skäms! Jag vägrar betala för detta!!
  Christina Larsson
 • Nu har ordet fuck förekommit i alla tre programmen. Ingenting blir bättre av det men vi är många som reagerar på att det blir sämre. Reglerna i den internationella finalen är glasklara: Ordet fuck får inte vara med i någon sång, då blir artisten diskad. Hur tänker SVT här? Om vi skickar ett bidrag där ordet fuck finns med blir vi diskade och om texten ändras för att inte diskas så undrar jag varför man inte ändrat texten redan till den svenska uttagningen. Tänk om svenska idrottare resonerade likadant - så länge som vi är i Sverige följer vi våra egna regler och när vi tävlar internationellt ändrar vi oss för att inte bli diskade. Jag vill ha svar på dessa två frågor:
  1. Vad blir bättre med att ha med ordet fuck i alla deltävlingar?
  2. Finns det något krav på att artisterna ska ändra i texten om de går till internationella finalen eller får artisten själv välja om hen ska bli diskad då?
  Magnus
 • Hej Magnus,
  I årets melodifestival har ordet både förekommit i programledarnas manus och i låttexter. När det gäller det förstnämnda har vi tagit till oss av kritiken. I låttexterna har vi tillåtit en viss konstnärlig frihet, som vi också svarat tidigare. Men frågan är svår, språket förändras och och associationerna till ord är olika i olika generationer. I låttexter är det numera ganska vanligt med ord som inte skulle varit gångbara för t ex 20 år sedan. Vi kan dock inte här i detta forum ta ställning till rätt eller fel. Men synpunkter är välkomna och det initierar definitivt en relevant debatt.
  Svaret på din fråga 2 tar vi vidare till projektledaren för melodifestivalen.
  Hälsningar,
  SVT
 • I find it strange that SVT have sensored my message from last night as I questioned whether they would think twice before allowing certain offensive words from Muslim countries to be allowed on family time tv.
  one rule for SVT.....  Andrew
 • Hej Andrew,
  Vi censurerar inte här. Däremot förhandsgranskas allting så det kan ibland ta litet tid innan det kommer ut. Det kan också vara så att frågan redan är besvarad flera gånger och då publicerar vi inte heller frågan.
  Hälsningar,
  SVT
 • "Tillåtit en viss konstnärlig frihet"????Eurovision har tydliga regler som låtarna ska förhålla sig till. När SVT då håller en tävling där Sveriges bidrag till Eurovision ska tas fram är det väl rimligt att även denna tävling har samma regler, eller hårdare. Annars måste ju ändå det svenska bidraget ändras för att uppfylla Eurovision-kraven, och då är det ju inte längre det bidrag som Sverige röstat fram som går tilö Eurovision. Vad är det då  för en "konstnärlig frihet" ni avser? Vad ger er rätt att sätta egna regler?Tänk om vi skulle göta likadant inför OS. Vi tillåter dopning i Svenska Mästerskapen etc och hänvisar till "konstnärlig frihet". Sedan tvingar vi vinnarna att sluta med dopning innan de åker till OS. Fattar ni inte själva på SVT hur idiotiskt det här resonemanget är???
  Johan Olsson
 • As an English speaker I have to say that the F word sounds ridiculous in a pop song and completely unnecessary. It's just a shock tactic and a crude use of the English language. It's a family show with artists who are supposed to be role models for our children. That this language is used in some forms of Extreme Heavy Metal and Gangster Rap music I accept, but that's not what these songs are and not what young kids listen to.I mean who even says "your so F'ing beautiful" anyway? Another choice of words would of sounded better and more complementary. As for Lisa, it was pathetic to see a small pop princess on stage singing such trashy lyrics.
  Jason
 • Det tycks inte gå in i skallen på er att de flesta personer med engelska som modersmål tar avstånd från könsord. Svordomar har utvecklats på olika sätt i olika länder. I Sverige svär vi med himmel och helvete antagligen som en reaktion på husförhörens bistra obligatorium. I England och Franrike svär man oftast med könsord och på engelska är "hell" ett milt uttryck. I Finland använder man sig av en blandning "vitto satana" och det låter gulligt på svenska men får de flesta finskspråkiga att rodna. Visst, rappare går ofta över alla gränser för att provocera, men användandet av könsord visar oftast på mycket låg konstnärlig nivå och kombinerat med Swinglish, som är mellos ersättningsspråk för engelska, blir det i bästa fall bara löjligt.
  Rolf
 • Det är glädjande att läsa hur folk sluter upp kring fenomenet! Men man måste komma ihåg att de yngre (och äldre, för all del) som talar/sjunger så här vanligen inte stöter på något motstånd. När man som lite halvgammal reagerar får man hela tiden veta att det ALLTID varit så här. Folk kommer dragande med dansbane-eländet och jazzen och jag vet inte allt. Nu är det tyvärr så att vi sväljer all underhållning som kommer från det stora landet i väster (jag är inte säker, men misstänker att britter är mer restriktiva med den här typen av svärande, har jag fel?). Efter att ha sett en mycket prisad film från Staterna för något decennium sen, The Departed, var jag mycket undrande inför dialogen. Visserligen var det inga söndagsskolepojkar det handlade om, men om jag minns rätt bestod i stort sett alla samtal av: "You f***ing, f***ing mother-f***er". Jag tyckte att det blev väldigt lite sagt även bland dessa kriminella.
  Karin B
 • Hej,
  Har varit chockad över språkbruket under årets Melodifestival. Det är en sak att vara "i tiden" men en annan att helt släppa på ett lämpligt språkbruk. 
  Melodifestivalen är ett familjeprogram och SVT är en statlig tv-station. För mig som svensk boende i ett engelskspråkigt land kan jag bara beklaga att man på SVT är så okänslig för faktumet att "fuck" är en väldigt grov och stötande svordom på engelska. Bara för att man hör det på CSI och på andra tv-program betyder inte att det är accepterat I vanliga miljöer i engelskspråkiga länder. Min engelskspråkiga partner var förfärad.
  Hade SVT accepterat ett bidrag där man skriker "knulla" kontinuerligt? Skärpning.

  HälsningarPeter
  Peter
 • Jag tror att det är tyvärr samma styrning på alla statliga myndigheter, de skiter väl fullständigt i vad vi som betalar tycker, de har sin agenda och vanliga Svenssons förstår ju ändå ingenting.
  Sorgligt vilket mörker som lagt sig över det hela
  Niclas
 • Hej SVT.

  Ni måste förstå en sakn. Ni är i grunden ett företag som egsisterar pga sina kunder. Och kunderna är vi, alla tittare och alla dessa människor som har skrivit i detta tråd. Slutar ni inte att bete er som gudar som ni gör i alla era svar här så kommer ni inte ha någon ljus framtid.....för kunderna som betalar,kan betala någon annan.

  Ni verkligen måste sluta med en sån "approach" där ni istället för att be om ursäkt och göra allt möjligt att utvekla en givande diskussion med alla som skriver, ni talar för dem att de är fel och att detta program utvecklas av människor som tänker lite bättre, är lite klokare än alla som tittar. Åtminstone låta inte sådana narsissistiska,  inkompetenta människor vara ansvariga på att svara på tittarnas frågor, med underskrift tittarservise. Jag vill inte ens börja snacka om Heléne - projekteldaren God help you with that person!!!

  Glöm inte vem är kunden! Glöm inte vem betalar era löner
  Bobban
 • Till den det berör på SVT samt Christer Björkman och alla andra som skrivit här,

  Ända sedan vårt första barn var två år har vi i familjen under tio års tid älskat att titta på melodifestivalen tillsammans. Vi har blåst upp ballonger och dukat fram godis och chips och en och annan nyttig morot också. När lilla-syskonet efter ett par säsonger så blev vi fyra som viftade ballonger framför TV-festen! Inget annat TV-program har samlat oss på detta sätt och fått oss att skapa en alldeles egen liten TV-tradition.

  Efter varje år har mamma köpt Mello-CD'n och vi har spelat låtarna hemma och i bilen. Barnen har lärt sig sjunga och dansa till dem. I vår familj har Melodifestivalens deltävlingar genom åren varit stunder av glädje och samhörighet. Loreens och Måns seger i ESC var förstås höjdpunkter med stor lycka och kramkalas i soffan.

  Tyvärr har vi föräldrar tvingats fatta det tråkiga beslutet att det är slut med Melodifestivalen i vår familj. Årets infantila föreställningar med ett, för oss och våra barn, helt oacceptabelt språkbruk har fått oss att kasta in handuken. Vi har fått nog av "Fuck", "fucking" och "motherfucker". Barnen är ledsa och tycker att det är dumt av progamledare, låtskrivare och artister att säga eller sjunga "fula ord som man inte ska säga". Vi tycker alla fyra att det inte längre är roligt att sitta och "vänta på nästa klavertramp". Programmet har blivit destruktivt.

  Vi bor i ett villaområde utanför en av de större städerna i Sverige. På skolan kämpar både föräldrar och lärare med att motverka dåligt språk och svordomar och kränkande tillmälen. Rektorn höll ett speciellt föräldramöte angående låg- och mellanstadiebarnens språkbruk i höstas, där olika varianter av "f-ordet" var på tapeten.

  Vi tar vårt uppdrag att fostra våra barn på allvar och däri ingår att tala ett vårdat språk. Ert program motverkar vår strävan och därför får lämnar vi programnmet från och med nu.

  /Besviken Pappa
  +
  Magnus
 • Hur i hela fridens namn kunde ni på SVT tillåta en låt komma med i tävlingen där man sjunger "fucking" i andra deltävlingen ?
  Och hur kan ni tillåta programledarna sjunga "melofucking" i inlednings föreställningen i första tävlingen ??

  Det här är ett program för familjer och även barn i alla åldrar, på bästa sändningtid!!

  Det är skandal att ni överhuvudtaget kan sända nånting sånt här.
  Nathalie
 • Här får vi tillfälle att lufta vår frustation.
  Men SverigesTelevisions högsta ledning sitter nöjd.
  Därifrån hörs inte ett pip.
  4 865 400 000kronor är vårt bidrag innevarande år.
  Ilsken
 • "Rektorn höll ett speciellt föräldramöte angående låg- och mellanstadiebarnens språkbruk i höstas, där olika varianter av "f-ordet" var på tapeten" ...eller hur!!

  Men detta handlar om det som många föräldrar också lever under - den ständiga skammen över att inte kunna finnas tillhands på ett normalt sätt, för sina barn - i detta fall för sina tittare. Så försöker man, precis som föräldrarna, att vara kompis, vara till lags och vara som de. Det fungerar väldigt dåligt! Det vi vuxna behöver vara är just vuxna. Och förebilder. De unga har mängder av kompisar och har de inga behöver de vår hjälp med det inte att vi låtsas vara kompisar. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga och göra - jag tittar iaf inte på melodifestivalen men detta gör mig så upprörd och så arg. USA:s president är en stor babies och Svt verkar inte fungera så mycket bättre och vill inte heller ta något ordentlig ansvar - det verkar vara en trend i världen att frånsäga sig vuxenansvar. Och så får vi i skolorna ta hand om det istället. Usch så trött jag blir!
  Christine Hagen
 • svärord har ingen plats i Melodifestivalen, oavsett vilken språk! TOTALT respektlös!

  Mina barn får inte titta i år helt enkelt!


  Emma Lind
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.