Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kränkande kommentar från Brita Zackari i samband med Vasaloppet

Har SVTs Brita Zackari sagt "Det är väldigt mycket VITA MÄN
i Vasaloppet. Är hennes kommentar sann? Varför fälldes den kommentaren? Att det är många män som deltar vet vi men varför poängtera VITA MÄN. Hon sa inte äldre vita män utan klumpade ihop dem alla till vita män. Är det fel att vara en vit människa i dag? Jag vet att inom vissa politiska grupperingar  är det fel men jag trodde aldrig att den politiska åsikten fick torgföras i vår statsunderstödda television.  Jag anser att kommentaren är fruktansvärt onödig och helt fel? Hon har troligen förstört den fina känslan av vad ett Vasalopp är för många tittare - låt dem få behålla den känslan - och det ´folk kommer ihåg är kommentaren VITA MÄN åker. Jag vet inte vad syftet var med kommentaren? Hon har kränkt och förfulat bedriften med att åka Vasaloppet för VITA MÄN med sin kommentar eftersom vi vet att vissa grupperingar i samhället i dag torgför de politiska åsikterna  och jag tar männen i försvar för alla påhopp. Jag är kvinna men inte feminist utan bara kvinna rakt upp och ner. Nu får det bli slut på dessa påhopp att föra fram personliga åsikter i direktsändning.
Är det en korrekt kommentar från statsfinansierad sändning?

Kommentarer

 • Hej Birgitta,
  Det är var en reflektion som reportern gjorde i direktsändning och det är flera med dig som reagerat över det. Vi känner dock inte att det låg någon speciell värdering i denna kommentar, utan att det mer var en reflektion över startfältet. SVT står för allas lika värde och vi tar inget ställningstagande till deltagarna i och med detta.
  Hälsningar,
  SVT
 • Varför kommentaren "många vita män här"?

  Absurt
  Peter
 • Då betyder det att ni i fortsättningen även kommenterar andra sporter, t.ex. 100 m herrar med: - Det är väldigt mycket svarta män i 100-metersloppet!

  Eller?

  Fredrik
 • Hur hade ni reagerat om hon sagt något om svarta män?
  Alexander
 • Ingen värdering? 

  Var hon överraskad över att det var vita män som åker Vasaloppet. Då är hon alltså okunnig.? Hade hon trott att det skulle vara mycket, färgade? 

  Om hon inte var okunnig om vilka som åker Vasaloppet; kunniga om fördelningen är nog ALLA i Sverige, så finns ett syfte.

  Syftet kan vara missnöje.
  Syftet kan vara rasism.


  Brukar SVT påpeka fördelningen av hudfärg? 
  Är det viktigt med hudfärg för SVT? 

  Vi kan koka ner detta till.
  A. Reportern är okunnig. Då borde ledningen ta en funderare varför man väljer okunnigt folk.
  B. Reportern har ett syfte och SVT låter detta vara ok, genom att låtsas att hon är okunnig. 


  LPE
 • Då hade det räckt med att hon sa....-Det är många män här....oerhört rasistiskt uttalande.Värderingen ligger just i ordet "vita".

  Madeleine
 • En mkt. mkt. onödig reflektion. Oerhört korkat! 
  Har ni på SVT helt tappat omdömet? 
  När ni nu hade en sån strålande reporter som Rickard Olsson, vad gör ni då? Ersätter honom med Brita Zackari!!!! 
  GÖR INTE OM DET ! ! !

  Karin
 • Tänk om hon hade sagt att det var många svarta män på en tävling i Kenya?
  Angelica Nord
 • Håller med Birgitta till 100%.
  Och SVT
  ni känner inte att det läggs någon speciell värdering i kommentaren?
  Varför överhuvud taget reflektera över det? Det är Vasa-loppet!!!
  Joakim Håkansson
 • Men det blev ett j-a liv när Hegerfors sade att det såg mörkt ut på Kameruns avbytarbänk?
  Tycker ni att det är någon avgörande skillnad på dessa kommentarer och i så fall vad?
  Bosse
 • Således hade det varit lika relevant att yttra sig om att det var väldigt många svarta män i ett evenemang, eller det var fullt av araber, spoiler alert, det senare som damen också nämnde. Hade ni "känt", som ni själva väljer att uttrycka det, att det ej heller fanns någon "speciell värdering" i sådana uttryck?

  Sen kan man ju undra om det är så att tittarservice är hemmalagets egen domare. I så fall är det såklart möjligt att tittarservice svar kan vara färgat av vissa hemmalagskänslor.
  Christer Holm
 • Om kommentaren varit riktad om en annan grupp i samhället, tex svarta män, hade ni då funnit den kränkande? Det är sorgligt vad ni håller på med idag, förstår ni inte att det kan sluta riktigt illa?
  Jonas
 • Att säga -Det är väldigt mycket VITA MÄN
  i Vasaloppet är ett ställningstagande i sig och det är inget nytt från SVTs sida
  det förekommer allt oftare.
  Jag överväger att lämna TVn på återvinningen och säga upp tv licensen.
  Viktor
 • Hej,

  Jag reagerade också på kommentaren och tycker att det är totalt ointressant att fokusera på människors ras i det här sammanhanget.

  Men bara för att klargöra SVT:s syn har jag en uppföljningsfråga: Om ni istället har en reporter som bevakar ett maratonlopp och säger "Det är väldigt mycket svarta män här" ligger det inte någon värdering i det heller?
  Peter
 • Kan SVT klargöra vad som är mer korrekt startfält då detta tydligen inte faller SVT i smaken?
  Rikard Vilajuana
 • Då förväntar jag mig även att ni inte lägger något värde i om någon uttalar sig om antalet svarta män på något idrottsarrangemang.
  Tommy
 • Ni och Brita Zackari är polisanmälda för hatbrott mot vita män. Jag känner mig fruktansvärt kränkt av er och det finns inga ord för ert hat mot oss Svenskar. Jag förväntar mig 2-300 000 i skadestånd nu.
  Ivar Möller
 • Ingen speciell värdering? Nu skojar väl Tittarservice? Hon sa ju uttryckligen att förekomsten av de vita männen var "spoiler alert". Hur kan det tolkas som "inte någon speciell värdering"? "Spoiler alert" betyder ju att i förväg döda glädjen och behållningen av en upplevelse för andra.
  Det där var bland det vidrigaste jag sett och hört, och jag förstår inte varför SVT måste anställa fnissande snorungar som reportrar?
  Mikael Sjödin
 • Jag vill instämma i kritiken. Ni säger "Vi känner dock inte att det låg någon speciell värdering i denna kommentar" och ni framstår som oerhört hemmablinda. Vad hade reportern förväntat sig egentligen? Ni blir irrelevantare för varje dag.
  Ronnie Bratås
 • Hej! Hur kan ni undgå att känna att det inte ligger någon särskild värdering i uttalandet? Hur skulle SVT reagerat om du biter ut ordet vit mot svart? Ska inte licensfinansierade SVT vara helt neutrala i sina sändningar?
  Mikael Sandberg
 • Det är konstigt att Er reflektion inte gäller vid upplopp ex,vis i Rinkeby.
  Förväntar mig mig att få höra följande citat vid nästa upplopp: " Det är väldigt fä vita män här"

  Göte Nilsson
 • Kom igen SVT. Kommentaren om vita män var enligt er radikala programledare en sk "spoiler alert".
  Vi får ironisk feministpropaganda för licensslanten.
  CE
 • "Det är många män med invandrarbakgrund här ikväll", kan ju en journalist reflektera över när man rapporterar från något upplopp i förorten. Utan att ta något ställningstagande, alltså. Borde inte ligga någon speciell värdering i den kommentaren.
  Tony Andersson
 • Det är klart er reporter la värdering i vad hon gav uttryck för, Birgitta har helt rätt. 
  Tala gärna om vad det finns för skäl att överhuvudtaget kommentera hudfärg och kön i ett kombinerat tävlings och motionslopp?
  SVT skall väl vara opartisk? Skäms.  Anders Ericsson
 • Vad hade hon sagt om Somaliska bandylaget var med ock åkte?
  Mikael
 • Håller helt med föregående. Är så trött på dessa kvinnor som skall kommentera och klanka ner på alla män, helst då vita . Vi bor och lever i norden och de flesta är vita här. Är någon förvånad?
  Tänk om någon man skulle drista sig att svara på samma sätt. Då skulle det"  ta hus i helvete" . Den som vågade skulle blir kapad efter fotknölarna, ner mald och bespottad.

  Nej SVT ni smyger igång valpropagandan redan nu.  Nya favorit partiet, snart får vi se Gudrun i rutan.

  OK SVT vet att ni inte godkänner kritiska kommentarer men skicka dem vidare till " maktens korridorer".
  BME
 • Om startfältet sett annorlunda ut och nån hade sagt att det är väldigt mycket svarta män här, hade ni ansett det lika oskyldigt då?
  Janne
 • Herregud!! Vad är ditt problem? Att tolka detta som kränkande är ju rent trams. Dessutom är det ju fakta, det är ju väldigt många vita män som åker. Heja Brita, du är kanon bra.
  Carin
 • Hej,
  "Ni känner inte att det låg någon speciell värdering i denna kommentar".
  Känner?

  Bodil Wennberg
 • När inte Rickard Olsson får vara med, så behöver ni inte ersätta honom, speciellt inte med en så undermålig "reporter"! 
  Rickard Olsson tillförde sändningen mkt., vilket Brita Zackari inte alls gjorde.
  De "riktiga" reportrarna gör ett storslaget arbete. 

  Var är min förra inlägg? 
  Karin
 • Vad hade hon väntat sig? Att fälla en sådan reflektion är ju bara för att provocera. Helt otroligt onödigt. 

  Magnus Nordenström
 • Där rök tv-licensen. Hade ni stoppat huvudet i sanden på samma sätt som nu om hon hade sagt "det är väldigt många mörka män här" under en 100metersfinal i VM i friidrott? Pajasvarning.
  Marcus
 • Det är bara det att jag tycker synd om alla svenska män. Alltid på något sätt påhoppade. Och de kan/får inte försvara sig. Om man inte kan anklaga dem för att inte ställa upp hemma, hjälpa till med barn, arbeta dra in pengar, renovera då måste man hitta på något fult som inte går att ifrågasätta eftersom vi i hela norden är i stort sett vita. Och vad är det för fel om jag får fråga. Sluta med detta trams. Högakta våra svenska män som jag anser är solidariska, trygga, duktiga + mängder med mer positiva saker. Vad är det för fel på dessa feministiska kvinnor som har detta behov att "drämma till". Nu vet jag inte om Brita Zackari är feminist eller politiskt aktiv. Men i mitt tycke var det en onödig kommentar som hon tydligen måste få säga i direktsändning för att tillfredsställa sina gelikar.
  Birgitta
 • Till att börja med har jag svårt att se poängen i att flytta fokus från ett idrottsevenemang till hudfärg. SVT, det vore klädsamt att erkänna ert misstag. Skulle det också vara en  reflektion om reportern konstaterade att det var många svarta män i ett idrottsevenemang som dominerades av afrikaner?! Och skulle det i så fall vara politiskt korrekt?! Förmodligen skulle hon akta sig noga för att inte beskyllas för rasism. Men att utpeka majoriteten av "vita" är antar jag på sin plats. Varför skulle hon ens "reflektera" om det övergår mitt förstånd!
  Mare Johansson
 • Alla är väl för TUSAN välkomna att deltaga. Om det nu är främst vita män som deltar...DÅ KANSKE ANDRA ICKE VITA MÄN INTE VILL DELTAGA. Va är det att ens reflektera över. Att säga ngt så dumt är att blåsa igång just denna tråd ni nu läser här bland andra. Jag går inte in i butiker där det säljs Halalkött och säger "Nä men oj va många muslimer det finns här inne". Ni lägger ingen värdering i detta? Är ni seriösa. Att inte lägga en värdering i det är att göra ett ställningstagande som bara gynnar den frenetiskt konflikt som gror under den offentliga ytan som kommer att mynna ut i en extrem högerregering 2018 som ni inte anat tidigare. Fattar ni inte detta. Ni SKA stå för allas lika värde - även den vite mannen.
  #såtröttSRL
 • Kanska skall sluta använda strukturpolitruker som reporters åtminstone på vasan i fortsättningen.. Att det inte ligger någon värdering i det hon sa, kan ni fö. släppa direkt.
  hondas
 • Ni "känner" det? Ja, då måste det vara så.

  Undrat om samma överslätande attityd funnits om en kommentator i Friidrotts-VM konstaterat att - spoiler alert - det är väldigt många bruna män i finalen på 100m herrar?
  Jonas Andersson
 • Det flesta av såväl manligt som kvinnligt kön i Sverige är väl (åtminstone ännu så länge) just vita? Det är väl inget konstigt med det? Eller?
  Björn
 • Hej,
  reflektionen är framför allt fel, och jo den är visst värderande.
  Vore mycket märkligt ifall det inte var en majoritet vita män i loppet.
  Loppet går nämligen i Sverige och det är mkt fysiskt ansträngande.
  Har man sådana åsikter så kan man likställa med att förespråka kvotering och identitetspolitik. Om man ens reflekterar över detta faktum.
  Hör inte hemma hos programledare i public service, trots ni har en oerhörd förmåga att dra till er JUST denna typ av personer.
  Adam K
 • Det var helt klart en värdering - lyssna på det hon säger i anslutning till "vita män" och tänk till. Fadäsen är något som måste få konsekvenser ... En reporter på statstelevisionen måste uppfylla vissa grundkrav.
  Johan Löfgren
 • Detta betyder alltså att SVT-reportrarna fritt får kommentera det stora antalet svarta män som deltar i t.ex. finalen på 100 meter under OS eller VM?

  Detta vågar ni inte publicera eller kommentera, jag vet det. Fega och rasistiska, det är vad NI är.
  Fredrik
 • Hej,
  hade "Väldigt många vita kvinnor" också bara varit en reflektion? Eller "Väldigt många svarta män"? Bara nyfiken på var smärtgränsen går. Min personliga åsikt är att varken hudfärg eller kön spelar någon roll i sammanhanget. Märkligt att ni tar ett sånt nonchalant ställningstagande angående er reporters kommentar.
  Tommi
 • sluta betala för censur..... TV licens är för idioter som stödjer lögnmedia
  Konke
 • Jag är inte nöjd med det svaret från en anonym som svarar på denna relevanta fråga. Jag vill ha en förklaring vad som menades med den från SVT officiella kommentaren, för damen var väl en av SVT anställd att rapportera? Jag kräver en förklaring, då jag står för allas lika värde. Vit man som jag är.
  Conny Hansson
 • Kommer ni fortsätta med hudfärgs- och könsrapportering i framtiden?
  Erik
 • Oj oj oj SVT.

  Vad hade ni gjort om hon sagt "Det är väldigt mycket SVARTA MÄN" Jag vet vad ni hade gjort. Ni hade gett henne Sparken Och anklagat alla i Vasaloppet för att vara Rasist Nazister...
  Valentin Erkers
 • Intetsägande svar av SVT. Brita Z borde anmälas för hets mot folkgrupp. Är dock inte förvånad, SVT bedriver propaganda och hjärntvättar svenska folket, vilket borde framstå för allt fler. Fake news, extremfeminism och globalism är er tydliga agenda. Självklart är Brita Z handplockad för uppdraget, så att t o m Vasaloppet politiseras innan starten ens gått.
  SiggePigge
 • Ang
  Klas Runesson
 • Britta Zackari? På vilka grunder? Eftersom jag är maskulinist är jag stolt över att vara vit man, att vara ättling till de som byggt Sverige med sitt slit i gruvor, vägar, järnvägar och allt annat konkret! Visa respekt för vad dessa lämnat till er! Inkvoterade klåpare, ni kränker ert arv.
  Mike Nilsson
 • Hur kommer det sig att denna reporter får rasifiera svenska män i en SVT sändning? Detta är underlag för en anmälan. Hoppas att ni kommer att göra detta själva för att klarlägga er inställning och klargöra er rapportering i många av era sändningar.
  Klas Runesson
 • Hade ni även godkänt  "Det är väldigt många svarta/mörka män"  om ni hade gjort ett reportage från tex rinkeby eller rosengård? Eller en amerikansk basketmatch? Det är just grejen jag menar, det hade varit mer givande om hon sagt att det var många olika etniciteter och att det då skulle varit mycket mer blandat. Då hade det budskapet iaf förmedlat att intresset hade spridit sig till våra nyanlända invånare, och faktiskt haft någon mening. 

  Magnus
 • HALLÅ TITTARSERVICE !

  Det är över 50 följare på detta inlägg. Det måste vara många kommentarer? Varför lägger ni inte ut dessa?
  BME
 • Ska bli spännande att se när någon reporter från SVT i linje med detta kommenterar det svenska friidrottslandslaget med att det är förvånande mycket svarta deltagare
  Bo Ringdal
 • Har ni några liknande referenser till när ni på jämförbart rasistiskt vis utpekat andra grupper av människor efter hudfärg som ni kan dra exempel ifrån så man kan förstå vart och hur SVT sätter ribban för rasism?

  Förstår att ni väljer att inte lägga någon tolkning i detta uttalande eftersom det låter som man bedriver häxjakt på en folkgrupp där deras överrepresentation anses vara något negativt eller kanske till och med hotfullt eftersom det uppenbarligen enligt hennes utsago gör henne nervös. Hon kanske inte direkt menar något rasistiskt här utan bara att det inte är lämmpligt i ett modernt Sverige att gruppen i fråga ska få gå på offentliga evenemang där de riskerar att bli överrepresenterade i antal?

  Vem vet, det kanske är så att ni hade vart helt okej med en kommentar som "Jag blir ju klart nervös, det är väldigt många svarta människor här" med men något säger mig att vi båda vet att så inte hade varit fallet.
  David
 • Hade det var okej för SVT om hon då hade sagt "det är ju väldigt många svarta män här"?
  Simon
 • Så skönt att man inte betalar licens
   längre. 
  Inge Stake
 • Och det här betalar man radio/tv tjänst för? Har varit emot tvånget för radiotjänst länge och detta gör definitivt inte saken bättre.
  Fredrik
 • Om det nu var en värderingsfri reflektion, vad menade hon då med tillägget "spoiler alert" ?
  Spoiler betyder förstörare och alert betyder varning.
  Det är upplysningsvis naturligt att de flesta skidåkare är vita, eftersom det normalt inte finns så mycket snö i länder med mörk befolkning.
  Hoppas och tror inte att denna inställning till vita män är representativ för svenska folket, utan snarare ett uttryck för den vilsenhet och förvirring som kännetecknar en viss sorts unga kvinnor av idag.
  Det sårande inslaget som kunde uppfattas som rasism röjde en obegåvning och sa mer om reportern än Vasaloppet.

  Nu har Vasaloppet kommit i gott sällskap med t ex Kalles Jul och Lucia och nu ska det bli spännande att se vilken helig ko som står på tur.
   

  Bo Johnsson
 • Tycker inte ni det är konstigt så borde ni byta jobb!!! Det är omvänd rasism. Precis som om man skulle åka till malmö och säga att det är många svarta män här ??? vad har det för relevans ? skärp till er!
  Marie
 • Vilket jävla skitsnack. Det finns en stor värdering i det då uttrycket är negativt menat och används i politiska sammanhang. Det är även att tolka som rasistiskt och föraktfullt mot svenska män.

  Vi lever i Sverige, ett land högst upp i Norden, här är dom allra flesta vita och alla etniska svenskar är vita. Skidsport är därtill en vintersport som ännu mer domineras av inhemska åkare. Det är så för jävla dåligt att ni håller på så här. Men sen har ni ju Jan Helin anställd också och en massa andra Svenskhatare.

  Ni är fega och ynkliga. Stå åtminstone för vad som menas och att ni yttrar sådana extrema politiska värderingar i era program på SVT. Det är ett extremt förhållningssätt att vilja att en majoritet i Sverige inte längre ska vara vit. Det är vansinne att framföra i statlig tv. SVT är avgiftsfinansierad och tittarna vill knappast se denna RASISTISKA kvinna uttala sig föraktfullt om vita män. Hon borde skämmas och aldrig mer få synas i SVT.
  Vit svensk.
 • Ni står inte alls för något allas lika värde. Ni står för utbyte av etniska svenskar i vårt eget land. Där ni vill att majoriteten inte ens ska vara vit. Det säger väl allt. Det är en oerhört extrem ståndpunkt. Inte neutralt eller opartiskt för fem öre och definitivt inget lika värde. Det är ett negativt uttryck hon använder mot vita och mot män. Stå för det istället för att hyckla så ni kan få stå till svars för era val mot tittarna.

  Vill svenska folket betala för denna skit? Samma sak i andra program som melodifestivalen, massa trams och politiska ställningstaganden. Inga deltagare som har annat än vänsteråsikter, inget annat yttras. Massa pikar mot Donald Trump osv. Vad har ni för rätt till det på avgiftsbetalarnas bekostnad? Vad är det för jävla fel på er?
  Vit svensk.
 • Allas lika värde... Värdegrund... Ni är inget annat än lakejer i händerna på den FEMINISTISKA REGERINGEN. Ni ska stå för OBEROENDE! Något ni fullständigt glömt! Vänstervridna manshatande är på modet! Att ni inte skäms! Till och med politisera Vasaloppet!
  Marie Olander
 • "Vi känner dock inte att det låg någon speciell värdering i denna kommentar, utan att det mer var en reflektion över startfältet."

  Att anse att det inte ligger någon speciell värdering i kategoriseringen "vita män" när samhälldebatten idag ser ut som det gör är ju bara önsketänkande, speciellt som hon är uttalad feminist och tidigare gjort uttalanden om just vita män.

  Citat från blogginlägget "Tack för 2013 års sämsta mail. Idiot." av Brita Zackari 13:08 8 Jan 2014 på Nöjesguiden.
  "Men den här typen av saker dyker upp titt som tätt ändå, påminnelsen om att vi inte lever på samma villkor som (vita) män hoppar fram och biter oss i arslet hela jävla tiden trots att vi med all kraft försöker leva ett vanligt jävla liv."

  Brita är SVTs representant när hon får vara er åkande reporter och de uttalanden hon gör gör hon i ert namn. När hon då tar ställning mot och pekar ut just vita män i sändning så gör hon det i ert namn, alltså gjorde SVT ett ställningstagande i och med detta. Det är inte ett ansvar som ni bara kan vifta bort. För visst hade hon kunnat vara åkande reporter utan att poängtera att det var många vita män i startfållan?
  Rickard
 • Ställningstagande är ju precis vad ni tar! Det är en värdering om man skiljer på folk på grund av deras hudfärg, det går inte att komma ifrån. Det kallas faktiskt "rasism", men mot vita är det numera tydligen tillåtet - även i public service. Brita Zackari tas i försvar och ni kallar det en "reflektion". Vad har hon i så fall för åsikter om folk om hon reflekterar så? Om hon rent hypotetiskt sagt "det är väldigt mycket svarta män här" skulle det uppfattats kränkande. Om SvT verkligen står för allas lika värde uttrycker sig inte en medarbetare utrycka sig så. Och jag tycker ni åtminstone borde ha vett att be om ursäkt och informera reporten om att hon uttryckt sig olämpligt.
  Thomas Stålberg
 • Svt och SR blir bara mer och mer amatörmässigt .... Det är sorgligt att ett sådant prestigefyllt public service företag går åt det hållet. Och nu har ni lyckats att förstöra Vasaloppet oxå . Bra jobbat.
  Lennart Frosteby
 • Vart tog mitt inlägg vägen...är det mörkning som vanligt.
  Viktor
 • En mycket märklig "reflektion" över startfältet i ett lopp som körts i Sverige i 93 år i en idrott som av naturliga skäl rent historiskt dominerats av "vita" människor.

  Jag hörde aldrig Brita nämna det positiva i att prispengarna till vinnarna numera är densamma för kvinnor och män. Men det beror nog på att Brita har en annan agenda.

  Jag undrar om SVT skulle lägga lika lite värdering i om en reporter kommenterat startfältet gällande ett Maratonlopp i Kapstaden?
  Bob
 • Nyfiken, hade ni tyckt det var helt soft att reflektera över hur många svarta män det finns på en basketmatch? 
  Eller representationen i brottsstatistiken? 
  I alla avseenden så är ni försiktiga med denna typ av kommentarer, förutom när det gäller vita män. Alla vet att som regel så har vita män det bättre, men om man kan prata om vita män hela tiden i olika sammanhang så måste man kunna göra det tvärtom också, annars får ni ingen jämnställdhet, det förstår ni väl? 
  Förövrigt en knivskarp observation av eran reporter, kanske borde vinna journalistpriset?  SVT visar ju alltid vintersport, ni kanske ska ha med denna person i vinterstudion så kan hon konstatera att det finns väldigt många vita utövare, i typ alla vintersporter. Eller ni kanske borde protestera? Låt oss kvotera in andra kulturer så det blir mångkultur, vill inte Något land vara med så får vi helt enkelt ta till våld och tvinga dom. 
  Hannes
 • Spoiler alert betyder enligt ordlistan "förstörare" vita män är spoiler alert. Hur jan detta inte vara kränkande.
  Christina strandberg
 • Hej SVT!

  Hur kan ni "känna" att det  "inte att det låg någon speciell värdering i denna kommentar"? Hon sa ju rätt ut att det var en "spoiler" att deltagarnas hudfärg var vit och att deras kön var manligt. Detta kan omöjligt handla om att SVT skall känna någon som helst, detta handlar om att förstå. Och förstå det gör tittarna, dom förstår att antingen är SVT en rasistisk och sexistisk TV kanal och då agerar dom som ni gör nu. Alternativt är dom inte en inte en rasistisk och sexistisk TV kanal och då ber SVT tittarna om ursäkt och ser till att detta får konsekvenser för Brita Zackari.

  Med förhoppningar om att SVT tar ställning mot rasism och sexism. Tack på förhand!
  Ulf
  Ulf
 • Så det skulle vara lika okej om hon var på ett lopp i Afrika och sa "det är många svarta män här"?
  Christian
 • Hur gick det för Bosse......o Mats....... Var konsekvent.....Ta bort Brita Z....F.d SR anställd
  Ove
 • Om hon (eller någon annan) sagt så här då: "Det är väldigt mycket SVARTA MÄN i Vasaloppet", hade Tittarservice lämnat walk over då? Tror inte det. Då hade rasistanklagelserna haglat, kraven på reporterns avgång varit legio. Opartiska? Nej, inte igår, inte idag, och inte i framtiden heller.
  Peo
 • Då mitt tidigare inlägg inte publiceras och jag inte vet vart man vänder sig så ser jag fram emot en förklaring om vad som eventuellt skulle bryta mot er Policy. Det går bra att mejla mig.
  Bob
 • En kan även reflektera över loppets ensidiga prevalens av vit snö, att jämföra med t.ex. Stockholmsområdets mer diversifierade kontext av vit och brun snö i likvärdig förekomst, detsamma gäller f.ö. även balansen mellan täckt och obeslöjad mark. Värt att uppmärksamma! ...skämt åsido så framstår Zackaris kommentar som rätt meningslös, något oinitierad och lätt infantil (vad blir hennes reflexion om hon ex.vis skulle rapportera från Beijing Maraton?), om nu hennes kommentar ska tolkas som helt befriad från politiska undertoner, vilket SVT Tittarservice hävdar. Sign Birgitta tycks å sin sida ha överreagerat en smula, såvitt jag förstår har inget kränkande uttalande OM de "vita männen" fällts..? En liten uppvisning i bristande talang av Zackari, men knappast något att uppröras över, om man frågar mig.

  mvh Sven Banan, okränkt medelålders man, Stockholm
  Sven Banan
 • Håller helt och hållet med Birgitta.
  Ett klart vänster-feministiskt uttalande från Brita Zackari.
  Men man blir ju tyvärr inte förvånad längre över den vänster-vridna identitets-politik som hela tiden förs fram i den skattefinansierade SVT. Skandal!!!
  Per B
 • Det är mycket vita män här, spoiler alert. 
  Ganska mycket värdering i det känns det som!
  Robin
 • Hon sa ”Det är väldigt många vita män här. Det spoliar alla! 
  Och det är ett statement att det är för många vita män som åker Vasaloppet .Varför polarisera vårt samhälle än mer i dessa tider tänk er för SVT .
  Tord eliasson
 • " en reflektion " .. inte en speciell värdering.... haha pytt !  Ni är så passé ...  och dåliga på att ljuga.

  arg vit man.....
  Anders Landin
 • Men det är ju precis ett ställningstagande ni gjort!!

  Ha de ni resonerat likadant om t ex en reporter vid en skola sagt "här är många svarta män"

  Är ni ovetande om polariseringen ni tillåter på svenskar men censurerar på invandrare.

  Jag vill veta vad den journalistiska andan tjänar på vinklingen emot oss svenskar.

  Hälsningar
  Martin Hiller
  Martin Hiller
 • Tack SVT Tittarservice. Jag ska ta med mig det svaret som underlag när jag ska reflektera i om jag ska betala TV- avgiften eller inte. Men det kanske redan är så många vita män som gör det så jag behöver nog inte betala länge.
  Hälsningar,
  Oscar
 • Jag satt och tittade på TV, var således en av de som inte åkte. På något sätt så var Britas kommentar helt lösryckt ur sammanhanget, oprovocerat och helt onödigt. Det är anmälan, kölista, ansträngning och en hedervärd insats att åka Vasaloppet. Då ska man inte utsättas för nedsättande kommentarer från någon överaggressiv kvinnosakskvinna.
  Uttalande bedömer jag var nedvärderande, onödigt och förhoppningsvis sista gången vi som publik behöver höra liknande dumheter i ett reportage. Det är annat om hon skulle sköta ett provokationsprogram.
  Sven Eriksson
 • HELA meningen är viktig. Hon sa: Det är väldigt många vita män här, men jag skall försöka hitta någon intressant att prata med.

  Det är den sista delen som tynger ner den första delen.
  Emil
 • Där har ni fel tittarservice, största problemet är inte att Brita säger "vita män" utan det är att hon lägger till "spolier alert" viket är samma som "förstöra upplevelsen".

  Jag anser Brita och SVT kommer undan alldeles för lätt med detta, en ordentlig ursäkt både från Brita och SVT vore på plats, det borde gjorts redan samma dag. Hoppas Brita aldrig mer kommer synas i tv rutan.
  Calle Ohlsson, Söderhamn
 • Hej tittarservice,
  så ni menar att om reporten hade varit utanför en moské på Hisingen i Göteborg och sagt att "det är väldigt många svarta män här" så hade det varit ok?
  Skärpning, vifta inte bort klart rasistiska uttalanden från era medarbetare utan ta det på allvar!
  Ronald
 • Ni får nog läsa Birgittas inlägg igen och tänka till, tänka om och omvärdera era känslor, jag är rädd att ert uppträdande kommer att skicka vårt land i händerna på alldeles fel maktstruktur genom att ignorera sådana fullständigt hänsynslösa känslouttryck... jag förstår att ni slåss med näbbar och klor för att hålla huvudet över ytan, men tyvärr tror jag att ni har valt helt fel spår och det kommer att bli ert fall !
  Magnus
 • Nej SVT ni försöker normalisera sådana här uttalanden. Men vi vet vad ni håller på med, vi ser och hör, vi är ej dumma. Ni står inte för alla likas värde genom att stå för denna kommentar. Vi glömmer ej.
  Sandra Wara
 • Britta Zackari är en kvinna som säjer det hon tror förväntas, tror är pk. Ängslig.
  e-katarina
 • Hej alla, vi ber om ursäkt att svar dröjt. Vi har flera andra trådar igång på temat där vi också svarat. Självklart har vi återkopplat synpunkterna till sporten, det har även rapporterats om detta i andra medier. I en artikel i Expressen uttalar sig både Brita Zackari och projektledaren på SVT Sport:

  "Men Zackari betonar att det inte fanns något politiskt syfte i hennes kommentar.
  – Det var ett konstaterande, på samma sätt som att säga att det var fint väder i spåren. Tolkningen har de gjort på egen hand. Jag har sagt mer politiska saker i mitt liv, säger Zackari."

  "– Jag ser det inte som ett utspel, det är hennes personliga betraktelse, säger SVT:s projektledare Erika Christensson."

  Vi på Tittarservice kan inte kommentera detta ytterligare eller spekulera om hur SVT skulle ställa sig till andra hypotetiska uttalanden i hypotetiska situationer. Era synpunkter är framförda och vi har förstått att det är många som inte uppskattade uttalandet.
  Vänligen,
  SVT
 • Tänk att det skall vara så evinnerligt svårt för t.ex. projektledaren att bara säga: "Detta var ett klumpigt och onödigt uttalande av Brita Zackari" istället för att linda in och försöka ursäkta det Zackari de facto sade.

  Det är dags för ett omtag på SVT och er ständiga vinkling åt ett och samma håll på diverse inslag. Tröttsamt och direkt skadligt för er trovärdighet är vad ert nuvarande agerande är (syftar då inte på Tittarservice som gör så gott de kan för att lämna svar utan på de som lämnar svar via Tittarservice t.ex. olika projektledare).
  Björn
 • Faktum är att för varje sådan här sjuk incident från SVT:s sida blir jag bara mer och mer medveten och stolt över att jag är just vit man. Jag kommer nu att bege mig in i det identitetspolitiska träsket fullt ut, såsom SVT propagerar för, och hävda min rätt baserad på grupptillhörighet och den styrka som kommer från gruppen. TV:n med tillhörande licenspengar åker ut. Vi får se hur kul SVT tycker att det samhället blir.

  Ni på SVT bör nog tänka efter både en och två gånger kring vilket monster ni är på väg att skapa och understödja genom att släppa fram rasismens fula tryne, i identitetspolitisk skepnad, på det sätt ni gjorde vid sändningen av Vasaloppet i år. Att ni inte ens förstår hur bisarr reporterns kommentar var säger väldigt mycket om hur illa ställt det är på företaget.
  Pelle
 • Antalet inlägg här som stöder Brita Z:s uttalande kan man räkna på ena handens tumme, och det finns väl inte anledning att tro att några sådana blivit censurerade.
  Det ger ju en entydig bild av hur hennes uttalande förtjänar att uppfattas.
  Så min rekommendation för bästa skademinimering i detta fall är att pudla,  ju tidigare desto bättre.
  Bo Johnsson
 • Orkar ni inte besvara kommentarerna inom 2 timmar. Lägg ner SVT istället.
  Ivar Möller
 • Om SVT vill bli neutrala och opolitiska så finns det visa saker som ni i ledningen kan göra.
  Ni skall städa av era skrivbord.
  Promenera ut ur TV- huset.
  Och ALDRIG komma tillbaka.

  Så blev det kväll i Paradiset. Det är " mörkt "  ute ja " kolsvart" . ( Ett konstaterande bara ) .


  BME
 • Undertecknad återkommer i ärendet "jinglar" för kommande program. Tyvärr har inslagen av dessa fruktansvärt irriterande och psysiskt  nedbrytande inslag fortsatt med samma intensitet. Finns det ingen i SVT:s ledning som lyssnar på (läser) vad som jag tror majoriteten av oss tittare önskar, och vågar stå upp och säga att här har vi nog överdrivit jinglarnas betydelse. Det är väl inte meningen att man skall känna motvilja mot kommande program p.g.a. denna "terror". Jag har, med denna insändare, ingen större förhoppning om att något kommer att ske, men vill ännu en gång skriva av mig min frustration i detta ärende. SVT gör ändå som dom vill och bryr sig inte om vad deras "kunder" har för önskemål. Bara licenspengarna kommer in så är ni nöjda. Suck !
  Rolf Sundström
 • nej björn för det var inte ett kumpigt uttalande utan det ligger helt i linje med svts politiska inriktning. det är så präglat av radikalfeminsm i flera program att ingen som inte sover kan missa detta. man låter bl.a. flera öppet manshatiska kvinnor få utrymme utan ifrågasättande. man lyfter sällan aldri mäns utsatthet i samhället samt att det är klar genusvinkling på mängder av program.

  svt är numera en politisk ppropaganda kanal. det påminner obehagligt mycket om stasieran-


  hemsk vit man
 • Vad är det för ett löjligt och tramsigt svar av tittarservice? Ni måste väl för guds skull ha riktlinjer på kränkande uttalande? Det är bara att ta Brita Zackari ur tjänst, precis som ni hade gjort med vilken extremist som helst på andra flanken... Bara för SVT att städa i leden eller så får ni fortsätta med att förstärka stämpeln som SoVjeT...
  Ni är ju så förbaskat duktiga på att kritisera andra mediala personer så fort dom gör ett felsteg, men när NI gör fel så ska ni försvara det med alla medel, behandla detta ärende med respekt för alla människor!

  DETTA ÄR INTE OK!!!
  Magnus
 • Hej och hå, ytterligare en ursäkt för en kvinna som inte fyller upp kostymen. Men pendeln slår i ändlägena och just nu skall man stoppa in kvinnor överallt även om de inte är kompetenta nog för uppdraget. Tyvärr slår det bar tillbaka på kvinnorna själva.
  SVT engagerade Rickard Olsson i många år, en duktig reporter som både kunde åka skidor och intervjua samtidigt. Så byter man ut honom mot en inkompetent kvinna bar för att det skall vara en kvinna eller är det för att provocera tittarna!? "Vita män" ?
  Anders L
 • Fråga : Varför fick just denna " kvinna" detta uppdrag ?
  Kallas väl för svågerpolitik?
  Eller har SVT något eget ord/ uttryck för detta. ( SVTs- språkbruk ).
  Svara jag vill veta på vilka grunder ni anlitar personer.

  BME
 • Har tyvärr på omvägar hört att det flinas och garvas en del på tittarservice om den yppkomna situationen.

  Har en bekant på Svt i S-holm...

  Att det inte finns någon medarbetare med en oberoende stark ryggrad på SVT är tragiskt. Någon som gar flrmpgan att stäkka uttakandet i kontext på samma sätt som om det gällt ett maratonlopp.

  Men fortsätt ni SVT att hånskratta...ni förlorar själva i längden alla trovärdighet.
  Martin H
 • Hej Martin, att det skulle hånskrattats är inget vi känner till. Men visst har det säkert förekommit diskussioner om varför just denna kommentar väckt så starka reaktioner.
  Vänligen,
  SVT
 • Jag blir glad när jag kan läsa att det fortfarande finns en oerhörd kraft i svenska män och kvinnor och som fortfarande kan protestera när det blir sådana här helt omotiverade påhopp/mobbing i det traditionsrika Vasaloppet som man sätter sig ner för att följa. Förstör inte det. Och till våra svenska vita män känn ert värde och bry er inte om kommentarer om vita män. Var stolta över att vara vita män höj er över kommentarer. Sedan måste jag ge ett plus till SVT tittarservice som kan låta denna "ilska" man känner få komma ut och se att jag och andra inte är ensammen mot mobbingen.  
  Birgitta
 • "varför just denna kommentar väckt så starka reaktioner."

  Tja, folk är väl emot rasistiska uttryck? Förstår inte varför det skulle vara så konstigt? Jag kan köpa att det för Zackari var en ren observation kring att det i publiken var väldigt, tja, som man i en genuskurs kanske skulle uttryckt sig: "homogent". Dock blir det ju objektivt sett likt att uttrycka en observation kring "många svarta människor" vilket har samma innebörd. Att klassificera och generalisera folk efter hudfärg, är det värt att försvara för  SVT 2017, eller är det så att man inte ser alla människogrupper med samma värde och att det därför är ok i denna situationen?

  Kortfattat: 1: Jag tvivlar på att folk är lika ok med rasism på samma nivå som ni beskriver att ni på ett oförstående vis är på ert kontor. 2: Observationer som för evenemanget som man rapporterar från är irrelevanta, kan, om de enbart handlar om att observera folk enligt deras hudfärg kanske vara olämpliga.

  Ni får jättegärna försvara Zackaris uttalande med värdet som det tillförde sändningen istället, det känns som det är en starkare grund för varför man väljer att bortse från att man krasst kommenterar fritt på folk enligt "ras".
  David
 • Som någon skrivit tidigare, att SVT inte förstår problemet med Zackaris kommentar illustrerar med tydlighet problemen på företaget. Det ÄR rasism att uttryckligen rasbestämma och kategorisera individer efter hudfärg, allrahelst om det sker i sammanhang där det är helt irrelevant. Svenskar tycker generellt illa om rasism. Att SVT tror att de kan komma undan med rasistiska yttranden, eller köra med några enkla bortförklaringar, gör många rosenrasande. Sen kan ni få hånskratta eller oförstående diskutera på kontoret hur mycket ni vill.
  Pelle
 • Det som gör mig mest betryckt efter att ha läst igenom hela tråden är faktiskt inte Zackaris kommentar om "vita män". Ännu värre än hennes kommentar är SVT/Tittarservice's kommentar "Vi känner dock inte att det låg någon speciell värdering i denna kommentar," Har ni inget som helst förnuft/ryggrad?

  Åke Petersson
 • Så här är det. Detta var en medveten kommentar från SVT. Dom avsätter Rickard Olsson som är en vit man och sätter dit en vit kvinna som då kan fälla denna kommentaren. En svart kvinna hade varit för uppenbart, för det ska smygas in i varje vrå och normaliseras. Usch!
  Sandra Wara
 • JÄKLAR va lättstötta ni är. Hon sa ju bara SANNINGEN. Vasaloppet ÄR fullt av vita män men det är ju NI SJÄLVA som lägger värderingen i detta uttalande. Om sanningen skaver så himla mycket borde ni ha svårt att titta er själva i spegeln.
  Kristin
 • OK Kristin, detta innebär alltså att du primärt betraktar dina medmänniskor som tillhörande en viss ras och att allt annat som gör dem till individer är ointressant? Rasism kallas det förhållningssättet för.
  Pelle
 • Oavsett skäl till Zackaris uttalande, så var det avslöjande. Den absoluta majoriteten av den svenska befolkningen skulle aldrig ens komma på tanken att göra en sådan reflektion.

  Retoriken och tankemönstret återfinns hos en liten grupp i den politiska skalan.

  SVT försvarar bytet av Rickard Olsson som en del av förnyelse. Så kan det vara. Men uppdraget var inte nytt, och SVT hade erfarenhet av vilka egenskaper som krävdes av uppdraget.

  Ändå rekryterar man Zackaris, som förutom citatet inte klarade av uppdraget särskilt väl. Förmodligen beror detta just på att hon rör sig i kretsar som inte är representativa för den svenska befolkningen, och klarade därmed inte av att kommunicera med vanligt folk på ett ledigt sätt.

  Frågan är varför projektledningen gjorde denna felrekrytering? Struntade man medvetet i vilka egenskaper som krävdes? Hade man bestämts sig redan från början för Zackaris, av något skäl?

  Rekryteringen av Zackaris faller tyvärr in i ett välbekant mönster. Dock bör SVT kunna kommunicera bättre i denna fråga, med tanke på responsen. 

  Gärna ett längre resonemang om vad som var tanken med  Zackaris deltagande, och hur man trodde att detta skulle ge ett större mervärde, än med Rickard Olsson?
  Fredrik Svensson
 • Jag vill istället höra Brita rapportera om upplopp och mord i våra förorter. Undrar om Brita väljer att uttala sig om hudfärgen på personerna som ligger bakom dessa bråk. Föredrar Brita vita män i Vasaloppet eller föredrar Brita män (jag uttalar mig inte om hudfärgen) som bråkar i förorten. Spoiler alert !

  För övrigt vill jag säga att förtroendet för SVT och för deras inställning i frågor kring "utmaningarna" i landet är totalt obefintligt.
  Ida
 • Nej Kristin
  Vi är inte ett dugg lättstötta, bara hjärtligt trötta på intelligensbefriade feminister som ställer till en massa elände.
  Vad du missat är inte ATT utan VARFÖR Zackari fällde uttalandet, möjligtvis har du också missat hennes tillägg "spoiler alert", som mer eller mindre bevisar att hon inte är positivt inställd till "vita män", jag gissar att du inte heller är det.
  Bo Johnsson
 • Hej Fredrik,
  Vi har på flera ställen svarat på dessa frågor. Och vi tagit till oss av kritiken. Något djupare svar än så kan vi inte ge. Vi utvärderar ständigt våra program och vår rapportering. Men vi hoppas att du förstår att vi som alla andra företag inte offentligt kan berättar hur vi tänker kring våra program. Vi jobbar på en marknad som är utsatt för konkurrens och våra diskussioner måste får vara interna. Dessutom rör det sig här om en människa som inte är en offentlig person och som därmed inte heller förtjänar att granska offentligt på samma sätt som exempelvis en politiker.
  Men, återigen, vi har hört era synpunkter. Och de finns här som en del av utvärderingen.
  Hälsningar,
  SVT
 • Tittarservice,

  Hur sjutton kan ni säga att ni arbetar på en marknad som är utsatt för konkurrens i detta sammanhang. Så ni menar att den uppenbart rasistiska kommentaren mot vita män av Brita kan tänkas vara ok pga att ni är utsatta för konkurrens. Självklart borde ni fördöma rasism mot vita män och be om ursäkt. Spoiler alert kan väl inte tolkas som allt annat än nedsättande ?

  Jag hoppas verkligen att ni aldrig, aldrig mer anlitar Brita i SVT.

  För övrigt märkligt att tillåta en invandrarkille uppträda i mellanakten på melodifestivalen som uttryckt sig hatiskt mot bla judar.

  Hur tänker ni kring rasism egentligen.....dubbelmoral SVT !

  Ida
 • Ida,
  Vårt senaste svar rörde resonemanget kring varför vi engagerat reportern.
  Hälsningar,
  SVT
 • Nej Tittarservice
  Ingen har väl begärt att ni i detalj ska redovisa interna diskussioner om detta.
  På flera ställen har ni kommit med överslätande förklaringar som inte varit övertygande.
  Som reporter i SVT kan man nog med god marginal kvala in som offentlig person.
  Det där med konkurrensutsatt marknad lät lite intressant; skulle kunna tolkas som att ni känner er tvungna att följa samhällstrenden, i detta fall feministtrenden.
  Men glöm inte ert uppdrag och mandat som går ut på att vara politiskt oberoende och objektiva, det skulle verkligen uppskattas.
  Bo Johnsson
 • Tittarservice,

  Då undrar jag hur ni resonerar kring att engagera denna reporter i framtiden.
  Anser ni att det är OK att anlita någon som uttalar sig nedsättande mot vita män ?

  Ni får gärna uttala Er om invandrarkillen i melodifestivalen som uttalar sig rasistiskt mot judar mm. Varför anlitar ni just honom ?

  Känner ni inte själva att ni på SVT borde skämmas med er dubbelmoral ?

  Sedan vill jag kommentera följande citat från Er på Tittarservice (se text nedan).
  Självklart reagerar folk när en SVT rapporter utan någon som helst anledning kommenterar att det är vita män och dessutom lägger till orden "spoiler alert". Tycker ni alltså att det är konstigt att rasism mot vita uppmärksammas ???
  "Men visst har det säkert förekommit diskussioner om varför just denna kommentar väckt så starka reaktioner."


  Ida
 • Hur kunde Brita Zackari kvalificera sig som reporter i en av Sveriges statstelevisions största idrottssändningar? Hon har ju uppenbart varken någon journalistisk bakgrund och erfarenhet eller kunskaper om sporten. Hur kunde hon anställas? Vad är hennes kvalifikation? Räcker det med att ha känningar och att vara politiskt vänsterextrem för att få anställning på Hanna Stjärnes och Jan Helins public service företag?
  Maria Sandberg
 • Det har snart gått en vecka sedan den här kommentaren fälldes. Vi som jobbar på Tittarservice har förklarat att dessa synpunkter återkopplats i företaget. Expressen har även skrivit en artikel som tar upp detta där både Brita Zackari och projektledaren för programmet uttalar sig. Ni kan alltså vara helt säkra på att synpunkterna har nått fram till berörda personer.

  Exakt vad som ligger bakom att en viss person får ett visst uppdrag är inget som vi på Tittarservice har insyn i men självklart handlar det om att man väljer en person som man tror ska passa och göra ett bra jobb.

  Brita Zackari gjorde en spontan reflektion i direktsändning om att många "vita män" åker Vasaloppet. Hon sa inget negativt om startfältet och har själv förklarat att syftet inte var ett politiskt utspel.
  "Det var ett konstaterande, på samma sätt som att säga att det var fint väder i spåren. Tolkningen har de gjort på egen hand." säger hon i Expressen.

  Med det avslutar vi den här diskussionen. 

  SVT
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.