Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Bakgrundsljud - så fungerar det

SVT har regler för hur program ska mixas när det gäller bakgrundsmusik tillsammans med tal. Det är alltså inte förbjudet med bakgrundsmusik tillsammans med tal, men det är naturligtvis av yttersta vikt att talet ska kunna uppfattas.

Allmänt sett brukar bakgrundsmusik användas för att skapa stämning hos tittaren på en subtil nivå.

Så länge som musiken är väl vald och har svag nivå jämfört med tal samt inte frekvensmässigt stör talet, brukar det inte vara störande för tittarna.

Programmen leveranskontrolleras internt hos SVT före sändning, och det är en subjektiv värdering som avgör om hörbarheten hos tal är godkänd eller inte.

Det är det svåra med subjektiva utvärderingar, det kan bli något olika från gång till gång, och misstag kan begås. Dessutom tycker tittare eventuellt annorlunda, och kombinationen med ovanstående gör att detta är inte "en helt lätt nöt att knäcka".

SVT har anställd personal som har detta som arbetsuppgift att hålla koll på och förbättra. Har du synpunkter på något visst program är du välkommen att skriva till oss via den här sidan och berätta mer. Var gärna så exakt som möjligt och berätta vilket program, och vilken del av programmet, dina synpunkter gäller.

Tittarservice Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.