Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Ansvarig utgivare och YGL

Alla program som SVT sänder ut ska ha en ansvarig utgivare. Även för vår verksamhet på webben ska det finnas ansvariga utgivare. Ingenting får publiceras mot den ansvarige utgivarens vilja.

SVT:s verksamhet följer yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). Det innebär att särskilda regler gäller när SVT sänder TV eller visar tv-program och text på SVT:s webbsidor.

I YGL står det att endast en person kan bli ansvarig om innehållet i det som SVT publicerar, exempelvis ett tv-program eller en text, skulle innehålla något som är brottsligt. Om någon i ett tv-program till exempel skulle säga något som kan vara förtal, är det bara en person som kan hållas ansvarig för det (så kallat ensamansvar). Det är den ansvarige utgivaren, en person som i förväg har utsetts till ansvarig utgivare för programmet (eller för webbsidan, om uttalandet görs i en text som SVT publicerat på sin hemsida).

Oavsett vem som fäller uttalandet – till exempel om det är en intervjuperson eller den journalist som gör programmet – så är det den ansvarige utgivaren som blir straffrättsligt ansvarig, om ett det skulle bli aktuellt med ett sådant ansvar.

SVT har ett register där det står vilka som utsetts till ansvariga utgivare. Registret är tillgängligt för allmänheten.

Det kan vara bra att känna till att YGL inte gäller för SVT på webben, om innehållet i det som publiceras på SVT:s webbsidor kan ändras av någon annan än SVT. YGL gäller exempelvis inte för kommentarsfält som är efterhandsmodererade (eller som inte modereras alls). I sådana fall gäller inte reglerna om ensamansvar för ansvarig utgivare. Då kan i stället andra personer komma att hållas ansvariga för det som publiceras.

Tittarservice Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.