Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Varför visas inte vilken musik som spelas i appen momentant?

Kan det bero på brister i min utrustning eller inställning eller är det så er app funkar? Isf önskar jag att den uppdateras så att den inf alltid visas.
Mikael Brinkberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Jag utgår från att du lyssnar på P2 för detta är ett känt problem som drabbar just den kanalen, och svarar utifrån det. Har jag fel, så berätta vilken kanal det är du lyssnar på, så får vi undersöka vad som i så fall ligger bakom detta.

  Ett välkänt P2-problem
  Tyvärr kommer detta att fortsätta ett tag framöver. P2 har nämligen slutat att använda sig av ett "reservsystem", eftersom det inte fungerade tillräckligt bra, vilket påverkar bland annat det program som sändes strax innan du skrev hit, Klassisk morgon.

  Korrekta låtlistor för sista delen av Klassisk morgon syns inte i spelaren och kommer ut på webben först cirka tio minuter efter programmets slut, vilket innebär runt klockan 10.10. Jag ska försöka förklara vad detta beror på, med förbehållet att jag kan ha missförstått.

  Informationen i låtlistorna kommer från tre olika system:

  1. Musikrapportering
  Det viktigaste är den musikrapportering som görs för alla våra program. Huvudsyftet är att kompositörer, musiker och andra upphovsmän ska få rätt ersättning, men informationen om musiken vi spelat "återanvänder vi" i låtlistorna som lyssnare får på webben.

  Detta fungerar fortfarande som det ska för Klassisk morgon, och detta system gör att vi har korrekt information tillgänglig ungefär tio minuter efter sändning.

  2. Ett sändande system
  Informationen om den musik vi spelar finns även i ett tekniskt system där vissa radioprogram skapas. Det gör att det går att hämta rätt information "i realtid" och fungerar som det ska med den första delen av Klassisk morgon, fram till 7.30 (som under Jack Lantz sändningstid i morse).

  Den sista delen av programmet (när Pernilla Eskilsdotter tog över) sänds dock inte ut på samma vis rent tekniskt, utan sänds direkt från Norrköping. Då kan musikinformationen inte hämtas i realtid, utan först efter musikrapporteringen.

  3. ACR, ett reservsystemet som "gissar"
  För att få ut musikinformation även för de program som inte använder "det sedvanliga utsändningssystemet" har vi ett ACR-system, som "lyssnar av" och identifierar musiken vi sänder. Det systemet fungerar bra med populärmusik, (men kan förväxla olika versioner av samma låt).

  Att skilja mellan Sinead O’Connors version av Nothing compares 2Uoch Prince original-version, är nog inget problem. Även om det står att det är den skiva hon spelade in 1990, fastän det i själva verket var en inspelning från 1994, så har lyssnarna (oftast) inte något problem med det. I synnerhet eftersom det strax efter sändning blir rätt, då det vi musikrapporterar alltid är korrekt version och övertrumfar ACR-informationen ifall de två systemen "tycker olika".

  Däremot kan systemet inte alltid plocka ut vilken inspelning av Verdis Te Deum som spelas, utan "hugger till med första bästa". Och då kanske det (hypotetiskt exempel) står att det är en inspelning från Metropolitan 1963 med en viss dirigent, trots att det är från Berwaldhallen 1978 med en helt annan, alltså information som helt enkelt är fel.

  P2 har därför tagit bort denna ACR-funktion helt, medan den finns kvar på P4 och andra kanaler med populärmusik. Att redovisa snabbt men med risk att få fel solist eller fel orkester är sämre än att dröja lite och få allt rätt, när det gäller P2:s utbud.

  Och Klassisk förmiddag?
  Just nu sänds Klassisk förmiddag - och inte heller här ser vi någon musikinformation - trots att detta program rent tekniskt fungerar som den del av Klassisk morgon som Jack Lantz sände och musikinformation borde kunna komma ut samtidigt som vi lyssnar!

  Här beror felet på att vi har två olika P2-kanaler, dels den du hör i appen och på webben om du väljer P2, och dels en kanal som vi kallar P2 Språk och Musik och som motsvarar det P2 som sänds i FM i större delen av landet, där musikinnehåll växlar med språkprogram.

  Av något skäl som jag inte känner till men som är svårt att ändra, hämtas musikens information från "fel kanal". I och med att de flesta som lyssnar direkt, gör det genom att välja kanalen P2, ser vi därför ingen låtinformation. Om du istället väljer att starta en där kanalen P2 Språk och musik, exempelvis från denna sida https://sverigesradio.se/kanaler , får du korrekt information i spelaren. Detta är något vi arbetar för att förbättra.

  Hoppas att denna förklaring redde ut mer än vad den trasslade till det.
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika,
  Vilket fantastiskt detaljerat och pedagogisk svar! Och snabbt! Började nästan skratta! Missförstå mig icke - är mycket tacksam.
  Ja det är P2 och upplever precis det du beskriver. Tusen tack!
  Mvh

  Mikael Brinkberg
 • Tack själv!
  Och snabbt! Började nästan skratta! 
  Skratta på du 😀

  Jag fuskade. Jag har en gång i tiden lagt ned tid på att svara detaljerat på en liknande fråga. Det svar jag då skrev, återanvände jag. (Och det har jag dessutom gjort ett par gånger ...)

  Varje gång jag gör så, är det dock något som behöver skruvas på. Här var det framförallt att du, till skillnad från de flesta som har hört av sig om saknad information, inte lyssnade på Klassisk morgon när du skrev - och det tackar jag för, eftersom det fick mig att kika på varför det saknas korrekt info även hos Klassisk förmiddag.

  Detta i sin tur har dock gjort mig nyfiken på om det kan finnas musik-information även för den del av Klassisk morgon som idag sänds direkt från Norrköping - men i "den andra P2-kanalen" P2 Språk och Musik, vilket jag ska undersöka - imorgon.

  Om jag har missat att informationen finns i den andra kanalen, kommer jag dels att leta upp de lyssnare som tidigare hört av sig om Klassisk morgon och berätta detta, men även försäkra mig om att de kolleger som arbetar för att lösa detta har korrekt information.

  För detta problem bör vi lösa så snart det bara går.
  Annika Webbmaster
 • Jättebra & lycka till med problemlösningen!
  Mvh
  M
  Mikael Brinkberg

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.