Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vanlig radio för seniorer (önskar P4 Plus i FM)

P4 plus ska sändas i radio det skulle många äldre uppskatta tråkigt att det inte blev så.

Torsten Jönsson Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej
  Tack för din synpunkt. Gå gärna in på
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?progr...
  och ta kontakt med redaktionen den vägen
  Mvh

  Janne
 • P4 plus är en välriktad spottloska rakt emellan ögonen på gammelfolket.
  Enligt uppgift finns 2 miljoner i målgruppen. En miljon av dessa, jämte Faster Karin, är högdiskriminerade eftersom de inte har de tekniska faciliteterna. De har radio och TV. Av den andra miljonen, vilken jag tillhör, har de flesta från grunden andra vanor och preferenser. Nu anser Sveriges Radio att vi återigen skall anpassa oss. Jag har varit inne och lyssnat på P4 plus så jag vet att utbudet är efterfrågat.
  Jag har en fin radio med högklassig ljudanläggning. Skulle jag då tvingas lyssna på musik i telefonen eller på datorns högtalare? Oförskämt.
  Även i bilen är möjligheterna för musiklyssning goda. Här vill Sveriges Radio tvinga mig att mixtra med telefonen. Man tar sig för pannan.
  P4s målgrupp lever dygnet runt med nallen i handen. Därmed borde Sveriges Radio som ett logiskt steg gjort P4 digital. Samtidigt skulle P4 plus överta P4-ans lediga frekvens. Då hade man, åtminstone vid detta tillfälle, visat respekt för gammelfolket.
  Lev väl

  Bengt Arne Persson
 • Håller med dig Janne de yngre mobilmupparna lyssnar ändå inte på p4 plus i mobilen så jag vet inte hur Sveriges Radio tänker för det verkar som de inte bryr sig om seniorerna som vill höra musiken i radio om så hade skett hade de säkert haft nästan en miljon mer lyssnare.

  Torsten Jönsson
 • Hej Torsten och Bengt Arne!

  Vi älskar FM
  Självfallet är FM något vi gärna skulle vilja sända de flesta av våra kanaler i, inte minst en kanal som riktar sig till äldre. Men den bistra sanningen är att FM-nätet är proppfullt, det går helt enkelt inte att få in fler kanaler där.

  Dina siffror skiljer sig från våra
  Enligt uppgift finns 2 miljoner i målgruppen. En miljon av dessa, jämte Faster Karin, är högdiskriminerade eftersom de inte har de tekniska faciliteterna. De har radio och TV.

  Var har du fått den uppgiften ifrån? Självfallet har vi försökt ta reda på fakta innan vi drog igång en försökskanal (som detta är). Statistik från Internetstiftelsen i Sverige (IIS) visar att över 70 % av personer över 65 år har tillgång till internet i dag. I målgruppen 60-75 år har hela 89 % tillgång till nätet.

  Men om du har en färskare undersökning som talar emot detta, så vill vi ta del av den. Det kommer nog inte att kunna hjälpa oss att få ut P4 Plus i FM-nätet (jag återkommer till detta nedan), men det är förstås viktigt att vi förstår var lyssnarna finns - och inte finns!

  Många kan inte lyssna ändå, tyvärr
  Men tillgång till Internet är förstås inte samma sak som att ha en dator (eller mobil) med internetuppkoppling där man är, till exempel i köket. Och många som rent tekniskt kan lyssna via mobilen skulle, som Bengt Arne, mycket hellre vilja lyssna med en annan anläggning.

  Koppla telefonen till stereon?
  Här vill Sveriges Radio tvinga mig att mixtra med telefonen.

  Nja, tvinga och tvinga. Jag vill gärna hjälpa dig att ta del av det utbud du tycker om i en anläggning som gör musiken rättvisa, utan att du ska behöva ruinera dig. Tipset nedan är alltså menat att vara en hjälp, inte en spottloska.

  Just i ditt fall, med en bra ljudanläggning som saknar koppling till nätet, så vill jag nämligen tipsa om en enkel teknik som gör att du kan strömma musik från din smartphone, surfplatta eller laptop direkt till din vanliga förstärkare. Det är en "puck" som heter Chroemcast audio och kostar omkring 350-400 kronor. Du kopplar in denna i AUX-ingången. (Det finns andra sätt att lösa detta, men just denna teknik är billig och lätt att använda.)

  Är det fel att göra något bra för många, om vi inte når alla?
  Att vi inte kan nå alla som skulle kunna uppskatta kanalen bör dock inte hindra att vi erbjuder den för de många som kan och vill lyssna. Jag har svårt att tolka vår vilja att erbjuda ett bredare utbud som en spottloska. Hoppas att ni förstår hur vi har resonerat!

  Flytta på vanliga P4?
  Omkring 3,3 miljoner lyssnar dagligen minst tre minuter på P4. De allra flesta av dem lyssnar via FM.

  Att reducera våra P4-lyssnare, över 40 procent av svenskarna, till en grupp som lever dygnet runt med nallen i handen eller de yngre mobilmupparna tycker jag inte är okej alls (även om jag utgår från att ni skojar lite). Fördomar fördummar. Lika dumt som att tro att alla äldre skulle vara intresserade av en typ av musik, lika dumt är det att tro att vi medelålders är en enhetlig grupp med samma tekniska förutsättningar.

  I Sveriges Radios uppdrag, som framför allt reglerar vårt utbud på FM, ingår bland annat att:

  • Ha ett mångsidigt och brett programutbud och ett särskilt ansvar för det svenska språket.
  • Spegla hela landet och variationen i befolkningen utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Vara opartisk och saklig.
  • Att fortsätta att fördjupa, utveckla och vidga kulturutbudet.
  • Stärka musiken och verksamhet knuten till Berwaldallen, Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören.
  • Nyhetsverksamheten och samhällsbevakning ska utgå från olika perspektiv och utifrån olika geografiska, sociala och andra utgångspunkter. Bidrar till mångfald i nyhetsurval, stimulerar till debatt, granskar myndigheter, organisationer och företag.
  • Erbjuda ett varierat utbud av program för barn och unga.
  • Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning
  • Ha ett utbud på de nationella samiska, finska, meänkieli och romani chib, jiddisch samt andra minoritetsspråk.

  P4 är den kanal som ger oss lokala nyheter och program, viktiga meddelanden för allmänheten och en av kanalerna som Ekot sänder i. P4 har barnradion och Klartext (nyheter på enklare språk och i långsammare tempo). P4 sänder på finska. Sport. Utbud från Utbildningsradion.

  P4 Plus, som det ser ut idag, kan inte behålla sin karaktär och samtidigt axla det ansvar P4 har, framför allt för lokal samhällsinformation. Jag har därför svårt att se att vi kan uppfylla sändningstillståndets uppdrag med ditt förslag.

  Och faster Karin?
  Kan faster Karin finna något i vårt FM-utbud som hon uppskattar? Ring så spelar vi, Melodikrysset, Lördag med Lisa, Da capo ...? Andliga sånger? Vi har ett brett utbud. Om P4 Plus är omöjligt för henne att ta del av, så vill jag väldigt gärna hjälpa henne att hitta till det innehåll hon kan ta del av.

  Så tack för att ni vill hjälpa oss att nå ut med ett myckat bra utbud. Att växla P4 Plus mot P4 var ett kreativt förslag, men det är inte genomförbart.

  Annika Webbmaster
 • Hej Annika!

  "Även i bilen är möjligheterna för musiklyssning goda. Här vill Sveriges Radio tvinga mig att mixtra med telefonen. Man tar sig för pannan."

  Förslag.

  Bengt Arne Persson
 • Vi får se om jag lyckas hitta något som är något så när användarvänligt ... Vad är det för bilradio? Är det med "bara" FM, eller med GPS och någon form av multimediafunktion?

  För övrigt insåg jag att tipset om Chromecast Audio kräver att det finns ett wifi att koppla upp den mot, vilket jag förstås inte kan utgå ifrån att du har hemma.

  (Det går i och för sig att dela nätverk med telefonen samtidigt som du "castar", men detta kan bli dyrt ifall du har ett tak på hur mycket mobilsurf du får förbruka.)

  Annika Webbmaster
 • Hej Annika!
  Tack för ditt svar. Ett särskilt tack för att du är varsam med våra licensmedel.

  Första gången jag hörde talas om P4 plus blev jag häpen. Äntligen har Sveriges Radio tagit notis till de mängder av klagomål som framförts beträffande musikutbudet år efter år. Så naiv har jag blivit. Emellertid kom verkligheten strax ikapp mig. Jag får fortsätta att lyssna på Radio Viking FM 101.40 och Radio Lidingö FM 97,80 vilka båda har många lyssningsvärda produktioner, men som kan vara lite svajiga på grund av begränsad sändareeffekt.

  Hur många personer, i absoluta tal, motsvarar dessa 30% som inte har tillgång till internet?

  Utfallet av din kreativa redigering
  ”Koppla telefonen till stereon?
  Här vill Sveriges Radio tvinga mig att mixtra med telefonen.”
  av mitt inlägg blev väl inte helt lyckad. Hälften prutades genast, om man säger så.

  Ett P4 initiativ som skulle lösa många knutar vore justering av P4as musikutbud. Grunden för åratals klagomål.

  Jag tar med tacksamhet till mig innebörden i ditt svar. Sveriges Radio välkomnar kontakten med lyssnarna, men vår hållning är orubblig.
  Punkt.

  Bengt Arne Persson
 • Hej igen!

  Bra frågor, som väl till stor del ligger utanför syftet med detta supportforum, men som jag ändå försöker hjälpa dig att hitta svaret på.

  Hur många personer, i absoluta tal, motsvarar dessa 30% som inte har tillgång till internet?

  Du hittar mycket information här (färskare studie än den jag länkade till ovan):
  Svenskarna och internet 2016: De som står vid sidan av

  Räknar vi om procenttalen till antal personer i befolkningen finner vi att de 7 procent som aldrig använder internet motsvarar 633 000 människor. Detta är alltså antalet i Sverige som står helt utanför. Lägger vi till de 4 procent som använder internet hemma högst någon gång i månaden blir det ytterligare 332 000 människor som har väldigt liten delaktighet i internetsamhället.

  Så en knapp miljon svenskar är sällan eller aldrig på nätet. Många av dem är, som din faster Karin, äldre. Andra är, som min släkting E, 23 år, gravt funktionshindrade och skulle inte vara ett dugg intresserade av just P4 Plus eller ens klara av att sätta på en FM-radio. Och även bland de äldre, finns det många som har helt andra preferenser än P4 Plus utbud. Min vän O, 86 år, brinner för jazz och skulle med glädja se en jazzkanal. En äldre släkting, G, runt 90 år, skulle helst vilja få in lite mer kyrklig musik. (Båda ligger egentligen utanför P4 Plus egentlige målgrupp, som jag tror är lyssnare mellan 60 och 75 år.)

  Av stor vikt för vårt val att starta en kanal för äldre lyssnare är förstås att väldigt många äldre är uppkopplade. Här finner du fakta om detta:
  Även de äldsta på väg att bli internetanvändare

  Bland dem mellan 66-75 år har det skett stora förändringar de senaste åren. För bara några år sedan var en tredjedel i denna åldersgrupp icke-användare. Förra året var det 20 procent och nu är det bara 14 procent som inte använder internet i hemmet.

  En tredjedel av alla svenskar över 75 år (alltså de som är äldre än målgruppen) använder internet dagligen.

  Observera att en målgrupp inte betyder att vi inte välkomnar andra lyssnare. Kanalen P4 Plus fungerar även för medelålders webbmastrar och 80-åringar. Men hade målgruppen varit ännu äldre, så hade kanske andelen 50-talsmusik ökat. Och hade det varit medelålders, så hade utbudet av musik från 80- och 90-talet ökat ...

  "Här vill Sveriges Radio tvinga mig att mixtra med telefonen" var ett illa valt citat, eftersom detta hörde samman med bil-lyssning och den hjälp jag försökte ge var att lyssna på P4 Plus i din högklassiga ljudanläggning. Jag ber om ursäkt för det. Det var ju "Skulle jag då tvingas lyssna på musik i telefonen eller på datorns högtalare?" jag försökte svara på.

  Hälften prutades genast, om man säger så.
  Jag förstår inte riktigt. Kan du förtydliga?

  Eftersom du skriver till ett forum för webbsupport, så får du räkna med att få en smula support. Om du tycker att tipsen är ointressanta, är det upp till dig, men min ärliga vilja är att försöka hjälpa dig att lösa det problem du beskrev. (Och, ja, vi vill gärna hjälpa dig att hitta en enkel lösning för bilen också.)

  Sveriges Radio välkomnar kontakten med lyssnarna, men vår hållning är orubblig.

  Det forum du skriver i nu är ett forum för webb- och app-support. Att jag, vid sidan av att försöka hitta en lösning på ett problem du beskriver, dessutom försöker förklara hur vi har resonerat, är för att jag tycker att vi har skyldighet att vara tydliga. Det jag svarar är det som redan står på P4 Plus sida med vanliga frågor.

  Jag tycker att det är väldigt tråkigt att du ser en bra kanal som en spottloska mellan ögonen på äldre. Svberiges Radio ser det inte på samma vis, och där hoppas jag att det når fram hur vi har resonerat. Hållningen Sveriges Radio har är säkert inte orubblig, men jag kan inte svara för annat än hur vi har resonerat hittills, i den mån jag vet det.

  För förslag om hur vi ska utvecklas, är ett supportforum fel ställe att rikta önskemålen till. Som min kollega Janne svarade i början av denna tråd, är det P4 Plus du får kontakta med synpunkter på hur du tycker att kanalen ska förändras.

  Ett P4 initiativ som skulle lösa många knutar vore justering av P4as musikutbud. Grunden för åratals klagomål.

  För synpunkter om musiken i P4, är det våra musikredaktörer som gäller:
  Musikredaktörer i Sveriges Radio P4

  Tror du att vi kommer så mycket längre?

  (Ja, självfallet ser jag till att P4:s utbudsansvariga får del av er kritik!)

  Annika Webbmaster
 • Hej Annika!
  Ber om överseende för att jag i mitt affekterade tillstånd missuppfattade ert uppdrag.
  Tack för visat intresse.
  Lev väl
  Bengt Arne Persson

  Bengt Arne Persson
 • Eftersom det är många som frågar om samma sak (P4 Plus i FM), är det ju bra att svara så tydligt det går.

  Dessutom finns det lyssnare som inte är intresserad av att få in P4 Plus i FM (musik kan de lyssna på på annat vis, men lokala program och nyheter är viktigt, och då ska det gå att lyssna utan att störas av jobbig musik), utan just av att reformera P4:s musikutbud. En av dem är K-G i denna tråd:
  Mer gammeldags musik

  Även honom har jag hänvisat till P4:s musikredaktörer.

  Jag har själv kontaktat musikredaktörerna om att ni är många som efterlyser ett annat tankesätt i musikläggningen (vilket vi förstås vet om - det är ju av den anledningen vi har startat P4 Plus)!

  Jag stänger denna tråd för ytterligare kommentarer. Om du vill ha hjälp med sånt som rör vårt utbud i datorer, appar och internetradioapparater, så vet du var webbsupporten finns!

  Annika Webbmaster
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.