Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sveriges Radio Play: Problem med chromecast audio

"Sveriges Radio Play" strular vid stream till Chromecast audio trots att det har fungerat bra tidigare. Problemet uppstod någon gång runt jul.

Om man öppnar appen, direktstreamar P3, och sedan väljer att casta ljudet till en högtalare med chromecast audio support så funkar det inte. I appen så ser det ut som att det funkar (dvs det blir tyst, och ikonen som visar att den castar är aktiv), och på högtalaren ser det också bra ut (nätverksikonen blir blå, vilket den blir när man castar något till den), men det kommer inget ljud ur högtalaren.
Ibland kan man lösa det genom att sluta casta, och sedan försöka igen. men det funkar inte alltid.

Version av Sveriges Radio Play: 6.1.2.5403
Version av Android: 7.0
Telefon: Samsung Galaxy S7 Edge

mvh Viktor

Kommentarer

 • Tack för tydlig felbeskrivning! Jag känner inte till att det ska finnas problem och behöver kartlägga detta närmare.

  Har du andra ljudappar som fungerar som vanligt?

  Är det samma problem ifall du startar ett avsnitt och castar istället för en direktström som P3?

  Håller sig castingen av P3 vid liv om du väl får igång den genom att avbryta och försöka på nytt?

  Tack för att du rapporterade in problemet!
  Annika Webbmaster
 • Hej,

  nu har jag undersökt lite närmare. Dagens test:

  Har använt appen för att casta till stereon tidigare idag, och det funkade som väntat, men jag tog en paus. sedan hände detta:
  appen igång, kör igång P3 direktsändning (ljud kommer ur telefonen som väntat), försök casta till stereon (har inbyggd chromecast audio), men det funkar inte. Ljudet fortsätter komma ur telefonen, men castikonen på appen ser ut som att den castar till stereon. trycker man på castikonen så ser allt ut som när man castar (man ser ett volymreglage och stop casting). väljer man stop casting så fortsätter ljudet komma ur telefonen men castikonen blir "tom" igen (som väntat). Försökte casta till stereon 5ggr till med samma resultat. försökte även casta till min google home, med samma resulat (fast ikonen visar google home istället för stereo).
  Testade även ett program som inte var direktsändning, med samma resultat.
  Försökte stoppa appen genom att visa alla appar som är igång och trycka på krysset, och starta den igen. men samma fel uppstod igen.
  gick till "application info" och valde "force stop", startade appen igen och då funkar det som tänkt.

  andra appar funkar som tänkt. Har bara testat spotify, och har då testat både spotify connect och google cast utan problem.

  en kommentar angående min första felbeskrivning ovan: jag är osäker på om telefonen blev tyst, eller om ljudet fortsatte komma ur telefonen. i övrigt stämmer det.

  mvh Viktor
  Viktor
 • "Håller sig castingen av P3 vid liv om du väl får igång den genom att avbryta och försöka på nytt?" japp
  Viktor
 • Vad är det för märke på högtalaren?

  Verkar det som att felet kom i samband med en uppdatering av appen, eller uppdaterade du den 21:a december, allt fungerade fint - och sedan, runt den 26 december, så upptäckte du att det inte längre går att casta som innan?

  Jag  vill alltså ringa in om det är appens kodförändringar eller något utanför (servrarnas säkerhetscertifikat t ex) som kan ha förändrats.

  Kan högtalaren eller telefonen ha uppdaterats på något vis i samband med detta? (Även om det visar sig att felet uppstod i samband med att Samsung släppt en uppdatering, fortsätter vi självfallet att felsöka, eftersom felet drabbar just vår app!)
  Annika Webbmaster
 • App-utvecklarna säger för övrigt att det under den release som kom innan julhelgen troligen inte finns någon förändring som bör påverka Chromecast.

  Om det var länge sedan du uppdaterat innan dess, så gjordes dock en större förändring kring castingen i höstas, vid den uppdatering där appens meny flyttades till nederdelen av appen. Vi skrev om hela hantering för Chromecast. Historiskt har vi hanterat det själva, men Google erbjuder nu en “färdig lösning" för att hantera sånt. I samband med den förändringen har det ironiskt nog kommit en drös arga kommentarer i Google Play om att appen nu fungerar sämre än innan med Chromecast ...

  Så om du uppdaterar vår app sällan, kan ditt fel hänga samman med denna nya hantering av Chromecast, annars är det troligen någon förändring utanför appen vi behöver leta efter. Utanför appen betyder inte att den är utanför Sveriges Radio.

  Tack för all hjälp att försöka förstå detta hittills och trevlig helg!
  Annika Webbmaster
 • märket på de olika högtalare där jag sett problemet är två stycken olika sony-högtalare och en en google home.
  vet ej om det uppstod 21 eller 26 (var bortrest där).
  både högtalare, telefon och app uppdateras så fort det finns tillgängliga uppdateringar (dvs normalt samma dag för appen). vet dock ej om högtalarna uppdaterats då det sker automatiskt i bakgrunden. minns ej om jag uppdaterat telefonen.
  säg till om du behöver mer info.
  Viktor
 • Ok ... I november hade vi två lyssnare med Sony-castingproblem, som vi aldrig förstod vad de berodde på. Min kollega med samma typ av enhet som en av dessa lyssnare lyckades inte återskapa felet alls.

  Jag länkar upp de trådarna för att du också ska kunna se vilka likheter och skillnader det finns mellan ditt problem och deras:Likheten är påfallande. Felet har uppkommit utan att vare sig du eller vi har gjort någon direkt förändring - som vi kommer på. (Något har dock förändrats på något håll i kedjan - det är bara det att denna förändring gått under vår radar.)

  En skillnad är att de som hade felet i november inte fick problem med efterhandslyssning, medan ditt test med ett program gav samma fel som med P3.

  De lyssnarna kunde använda Tunein, så om du vill ha en work around tills vi fixat detta, är Tunein ett hett tips! P3 och alla andra kanaler finns i Tunein.

  Det trevliga med båda dessa trådar är att felet upphörde, men det trista är att vi inte aldrig kom fram till varför det uppstod och vad som gjorde att det löstes. Den ena lyssnaren föreslog försiktigtvis att felet kan ha upphört i och med att han "meckade med ngn google koppling med streamingen", men det upphörde utan någon manöver för den andra lyssnaren och jag vet inte konkret vad detta meckande innebar.

  Ett skott från höften:
  Testa ifall det hjälper att rensa appens cache:
  Clear App Cache - Samsung Galaxy S7 / S7 edge

  Jag har en extremt vag känsla av att något certifikat hos vår streaming-tjänst har uppdaterats och att appen inte känt av det (eller brytt sig om det eftersom det egentligen inte borde spela någon roll för funktionen). Men sedan råkar castingen till vissa enheter vara det där randfallet där det uppdaterade certifikatet gör att Googles casting slår bakut. Kan förklara att felet upphörde, den lagrade och inte längre matchande säkerhetsnyckeln (eller hur det nu fungerar) lossnade från cache-minnet efter ett tag.

  Men det är verkligen ett skott från höften. (Å andra sidan har jag skjutit en del buggar även från höften vid det här laget.)

  Om det hjälper, så är det högintressant och kan hjälpa oss att undvika denna typ av fel framöver genom att göra appen mer glömsk på rätt sätt - alternativt i alla fall snabbare tipsa om cache-rensning ifall fler lyssnare får liknande fel!
  Annika Webbmaster
 • Jag håller med om problemet.

  För mig samsung s8 och chromecast audio.  Felet kom efter uppdatering till det nya gränssnittet.

  Med SR PLAY går det bara att casta till SRS-X88 men inte till chromecast audio.
  Tune in funkar ok på båda.

  Testade i morse att rensa cache för både home och sr play men utan resultat.
  Martin
 • Hej.
  Just nu hitrar inte SR Play appen chrome cast audio enheten så det går inte att casta alls. Detta skedde efter att SR play appen tagits bort och sedan lagts till igen. Enheter som jag användrr har andriod 4.4.2 dvs gammal, men föregående version av appen fungerade.
  Fredrik Elgh
 • Hej!

  App-utvecklarna tittar extra noga just på Chromecast och i nästa version av appen kommer vi att ha uppdaterat en del av tekniken.

  Fredrik:
  Har du kollat så att telefonen och castenheten är uppkopplade mot samma wifi? Fungerar Chromecast i andra appar?
  Annika Webbmaster
 • Hej. Av ngn anledning så har detta börjat fungera igen. Jag har ingen aning om vad som förändrats. Så för min del så kan ni bortse från mitt inlägg. Mvh Fredrik
  Fredrik
 • Hej! Jag skrev precis en ny tråd ang. att min smart tv inte tar ljudet när jag castar SR. Jag hittade sen den här tråden och testade då casta SR till Chromecast audio (testat två olika enheter kopplade till två olika förtärkare). Jag har samma problem här. Jag får pling-ljud som bekräftar att casting är igång, symbolen i appen blir vit, men ljudet fortsätter att komma från mobilen. Jag har en Samsung s7.

  Mvh
  Frida
  Frida Rosander
 • Hej, jag har liknande problem. Vill casta ljudet till TV via Chromecast Ultra. Fungerade väl tidigare men strular sedan nytt UI i appen.

   Nu får jag typiskt upp en svart skärm på TVn där det står sverigesradio men de program som jag valt kommer inte dit utan de fortsätter att spela på telefonen (Samsung S7). Chromecast funkar bra med andra appar som t ex SVT Play och Spotify.
  Martin Tiberg
 • Hej!

  Det är en bugg. Vi kan återskapa samma sak och har förstått vad det beror på. Förhoppningsvis kan vi släppa en version av appen där denna bugg är rättad under nästa vecka.

  Jag frågade en av app-utvecklarna hur det "minst bökiga" sättet att ta sig runt problemet är. Hon sa:
  Det borde funka att svepa bort appen, som väg runt, När man ser lilla spinnern i början när appen startar borde det funka att casta igen.

  Hoppas att det fungerar hos er tills vi löst problemet! (Som jag skrev högre upp i tråden är annars Tunein ett alternativt sätt att lyssna där castingen fungerar som den ska.)

  Vi ber om ursäkt över de problem ni har fått genom buggen och tackar för att ni hjälpt oss att förstå vad som händer.
  Annika Webbmaster
 • Lägger SR upp alla sina podcast på TuneIn? Eller är det endast livestreaming?
  Martin Tiberg
 • Podcasts ska finnas där, alltså de program vi har här:
  Nedladdningsbara program

  Däremot kan du inte lyssna i efterhand på exempelvis musikprogram.

  Saknar du något program i Tunein, så hör av dig. Jag tror att poddflöden tyvärr inte "ramlar in med automatik", utan att vi kan behöva göra några handgrepp för att få in dem.
  Annika Webbmaster
 • Fredrik:
  Jag missade att säga att jag är glad över att felet du hade har upphört.

   Tack för att du berättade det!
  Annika Webbmaster
 • Hej igen!

  Problemet är delvis kvar efter uppdatering av både home och sr play. I andra appar fungerar det fortfarande felfritt.

  Som hjälp i felsökningen så kan man välja google cast högtalare och den syns som vald i sr play huvudsida(längst ner till vänster). När man klickar på cast-enheten i sr appen så öppnas rutan upp för vår chromecast audio där man kan välja voym men där står "ingen enhet vald". Där vrukar normalt stå sr play, tune it eller vad man nu har valt.

  Workaround som funkar: stänga både google home och sr play  och sen köra igen.

  Min enhet Samsung S8.

  Ha det gott!
  Martin
 • Jag har precis samma problem på min Huawei P10 till Chromecast audio (CCA). Använder SR ver, 6.1.6 och android 7.0.  

  Samma symptom som tidigare har nämnts i denna tråd. Ser ut som att jag kopplar upp mig mot CCA men inget ljud ur högtalaren. Har testat med tre andra CCA med samma utfall.

  Från min Samsung tablet har jag SR Play ver. 3.7.4 och där fungerar det klockrent.

  //W
  Wasti
 • @Annika, 2018-01-26 skrev du: "... Förhoppningsvis kan vi släppa en version av appen där denna bugg är rättad under nästa vecka.".

  Är denna version redan släppt?  Har samma problem sedan några månader och har inte märkt någon förbättring sedan ovanstående kommentar.  Lösningen är att (som andra redan nämnt= att gå in 'Application Info' för SR appen och göra 'Force Stop'.  (Rensa cachen räcker inte.)

  @SR et al., finns en riktigt/detaljerad CHANGELOG file för SR appen att se någonstans? Det hade varit användbart.

  Tack

  Systemdetaljer: Nexus5X samt MotoX4 med Android 8.1.0 med SR 6.2.0.5429. Kan bekräfta att SR appen har problem att casta till Google Home 1.30.111204 (EN_US).

  Henrik B
 • Jag har fortfarande samma problem (se min kommentar från 2018-03-01).  Just nu har jag SR v6.2.2.5436 on Android 8.1.0.  Min fråga från 2018-03-01 kvarstår; har ni rullat ut buggfixen ni nämner 2018-01-26 eller ej?

  Vad som kan vara till hjälp i er felsökning är att förutom att cast-ikonen markera att SR appen är castar (i mitt fall till en Google Home) så visar även volymkontrollen att det finns en cast.  Vad jag precis upptäckte är att när man ändrar castvolym på mobilen så vara Google Home och ändrar volymen.  Dock fortsätter ljudstream på mobilens högtalare.  Det är precis som ljudstreamen inte "lämnas över" korrekt.
  Henrik B
 • Mina problem kvarstår också. Många gånger måste jag starta om appen, ibalnd flera gånger, för att kunna använda Chromecast. När jag använder Chromecast med SVT Play eller Spotify så kan jag ändra volumen med telefonens volyminställning, men med SR Play måste jag klicka in på castmenyn och ändra där - inte standard och inte så användarvänligt.

  Min rekommendation är att göra mer användartester. Jag ställer gärna upp!
  /Martin

  PS
  Sen har jag en del problem när det gäller övergång mellan Wifi och 4G, men det hör säkert hemma i en annan tråd.
  Martin Tiberg
 • Hej, Jag har haft problem i flera veckor med att chromecast-ikonen inte dyker upp i många appar i min Huawei P10 (bland annat sr play och svt play). Jag har försökt avinstallera apparna och installera igen samt återställa telefonen flera gånger utan resultat.

  I går löste jag problemet. Jag har varit beta-testare för appen "google play services". Jag prövade att gå ut ur beta-gruppen och i stället installera den publika versionen av "google play services" och vips så kom chromecast-ikonen tillbaka i alla appar.

  Hoppas det är till hjälp för någon annan.
  Staffan k

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy