Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

SR Alexa-skill borta?

Hej!
Alexa hävdar att ”Swedish radio” skillen är borta. Kanske bara hos mig men jag inte hitta den i Alexaappen heller. Bara flashbriefing skillen. Tycker att det funkat väldigt bra så jag hoppas att SR snart är tillbaka!

Kommentarer

 • Det hoppas vi med!

  Vi ser att Amazon har tagit ned den, men vet inte varför, så vi undersöker.

  Tack för att du larmade.
  Annika Webbmaster
 • Jag har samma problem.
  Eva A.
 • Samma här!
  Mikael L
 • Samma här!!!
  Tony Gunnarsson
 • Hej igen!

  Vi vet nu varför detta skett. Amazon har skrivit till oss i morse:
  Your skill does not meet the necessary requirements for Alexa skills. Responses, metadata, and/or home card content must be presented in a language that is supported by Alexa. Currently, Swedish is not a supported language.

  Så nu ser vi om vi på något vis kan jobba oss runt detta.

  Jag och en kollega har med blandade resultat försökt få Alexa att spela diverse kanaler från Sveriges Radio genom Tunein. P1 och en del andra "enklare kanalnamn" som P3 Star och P4 Plus fungerar, men lokala P4-kanaler och exempelvis P2 Världen är ... Ja, resultaten blir oväntade.

  Poddar fungerar tyvärr inte alls den vägen. Om någon av er andra hittar något sätt att lyssna på våra poddar via Alexa, så dela med er. Vi vet ju ännu inte hur lång tid det tar innan vi löst detta, och vi behöver hitta alternativa sätt att lyssna!

  Vi beklagar detta problem!
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika,

  Tack för återkopplingen! Jag håller tummarna för att det löser sig.
  Magnus
 • Samma problem i UK.

  Steve o Marie F
 • Jättesynd - jag har inte förrän för en vecka sedan insett hur bra den är och blivit beroende och nu försvinner den...
  Mikael
 • Magnus: Tack!

  Steve o Marie: Jag tänkte på er och på att det äntligen hade börjat gå att lyssna på P4 Östergötland, så raserar allt.

  Vi får verkligen hoppas att detta är högst tillfälligt, för just P4 Östergötland var den första kanal jag försökte med i Tunein, och ... ja, Alexa och jag kan inte riktigt förstå varandra här! (Jag ska svara i den andra tråden också.)

  Mikael:
  Beroenden brukar vi ju inte gilla, för i de flesta fall är det inte något vidare, men just att vara radio-beroende ser jag som ett undantag. Vi gör vad vi kan ...

  För övrigt försökte Alexa få mig att delta i The Magic Door, an Alexa-powered interactive adventure game with original stories. Vilket säkert hade kunnat vara  kul, om jag inte egentligen hade försökt starta P2 Världen ...
  Annika Webbmaster
 • Tack Annika att du tänkte på oss!
  Som tur så kan vi får igång Sveriges Radio (även P4 Östergötland) manuellt med Sonos appen. Dess värre kan jag inte får till det i Alexa appen för dom Amazon Alexa Echo osv vi har. Det gick att söka fram Tunein, Europa, Sweden, och sen P4 osv, men att klicka på kanalerna ger inget.
  Har ni något tips på det?
  Steve o Marie F
 • Jag kontaktade Amazon kundtjänst vi Twitter för att ha lite kul. Dom vet ingenting..
  Steve o Marie F
 • Hemskt trakigt detta. Vi har lyssnat pa SR via Alexa dagligen sedan 2017 da vi bodde i UK, och vi tog med Alexa tillbaka till Sverige och anvander den dagligen och oftast for att lyssna pa SR...
  Tony Gunnarsson
 • Mycket olyckligt för en så bra tjänst! Jag har också lagt ut en tweet på Amazon help
  https://twitter.com/sebastian_lind/status/1095737765885607937?s=21

  Vi får hoppas att Amazon hörsammar detta.
  Sebastian
 • F-n! Hoppas ni får till en lösning eller workaround. Att SR fanns fällde avgörandet när jag valde mellan Alexa och Google Home för ett par veckor sen. Surt att er app försvann nu då.
  Patric
 • Tack för hjälp, och för att ni som Amazons kunder tar problemet den vägen. Jag kikade lite på de svar deras twitter-support gett och det ser ut som om de försöker förstå lyssnares problem, och alltså inte "upprepar samma svar oavsett fråga". Sedan är det nog svårt för supporten på ett stort företag att ta den här sortens frågor vidare till rätt kolleger ...

  Patric, vi finns även på G. H, där det också går att prata svenska ... Vilket kanske är trist att få reda på nu. Ifall du varit nöjd med Alexa hittills, var det ju ändå ett bra val.

  Jag utgår från att vi löser detta, men tills vidare tipsar jag om Tuneins skill.
  Annika Webbmaster
 • Hej,

  Skickade frågan till Amazon och citerade meddelandet som Amazon skickat till SR tidigare (se ovan). Fick följande svar:

  Hello,

  I understand your concern about skill 'Swedish Radio.'

  From your email, I see the developer of the skill has already provided the information on why you were unable to access the skill.

  As the skill has been removed from our website, you were unable to access the skill. I'd like to inform you, once the developer of the skill has resolved the issues, it will be added to the Alexa skill store again.

  Once it is added, you will be able to access the skill from Alexa without any errors.

  Problemet verkar således ligga hos utvecklaren av ”skillen”.
  Chris
 • Skickade också fråga till deras support.. Fast jag ifråga satte beslutet. Får se vad de svarar. "Skillen" vad jag vet är engelsk vilket stöds. Sedan råkar den levera svenska tillbaka. Om jag inte har helt fel så säljs den i Sverige.. Ska de dra in nyheterna också för att de är på svenska? Då byter jag till Google..
  Fredrik Modeen
 • Bollen ligger hos oss, vilket jag ber om ursäkt över ifall jag varit oklar med. Det är Alexa som tagit bort vårt skill, men det är vi som har gjort fel då vi inte har anpassat tjänsten tillräckligt efter deras regelverk.

  Det som väcker frågor är att först ta bort vårt skill och sedan berätta varför. Ett sådant sätt att akut stänga ned tjänster är begriplig om felen kan leda till säkerhetsproblem eller systemkrascher, men att ni fått svar som inte varit på rätt språk låter ju inte som den typen av problem. Jag utgår från att Amazon hanterat detta så bra de kunnat. De kanske har behövt ta bort femhundra skills som inte följt reglerna, där 450 medfört akuta problem. Om då vårt skill och 49 andra fått stängas ned på köpet, kan det ha varit värt det.

  Om vi rättar felet, så får vi komma tillbaka
  Nåväl, om vi "bara" tar bort det svenska innehåll som vi inte får ha, så kommer Alexa att godkänna det. Fast om felet beror på att våra program- och kanalnamn är på svenska, så kan vi inte ta bort dem så lätt. Tyvärr vet inte jag vilket innehåll det är och jag har frågat kollegerna som utvecklar skillet om de vet, men de har inte hunnit svara.

  Ny skill?
  Men det är förhoppningsvis för att de har fullt upp med att försöka lösa problemet! Bakom kulisserna ser jag att Amazon tagit emot en ny version av vårt skill, och hoppas att de förändringar vi har gjort är nog för att vi snabbt ska bli godkända.

  Jag lovar inte att detta stämmer, jag har som sagt inte fått besked från rätt kolleger om hur det går, men jag hoppas!
  Annika Webbmaster
 • 🤞
  Chris
 • Chris inlägg är möjligen en emoji som inte funkar (på alla plattformar?) i detta forum ...
  Annika Webbmaster
 • Nice.  Tolkade det som det var just svenska radio som de var emot.. Men vi får hoppas jag har fel 😉
  Fredrik Modeen
 • De kanske har behövt ta bort femhundra skills som inte följt reglerna, där 450 medfört akuta problem. Om då vårt skill och 49 andra fått stängas ned på köpet, kan det ha varit värt det.

  Detta är alltså min välvilliga gissning, eftersom jag brukar utgå från att folk gör saker av bra anledningar. Jag vet dock inte alls hur det ligger till här.

  Nu vet jag däremot vad mina kolleger har gjort! De har inte lyckats ta reda på exakt vilket svenskt innehåll som måste bort, så de har chansat ... I den nya versionen av vårt skill, som väntar på okej eller bakläxa från Alexa Skills Team, så skickar vi inte längre någon information alls i de "kort" som syns bland annat på Amazon-enheter med skärm. Titeln och beskrivningen av program och kanal är nu alltså tom. Men om det räcker för att vi ska släppas in igen, vet vi inte.
  Annika Webbmaster
 • Förklaring :-) :
  A fingers crossed emoji which displays the index (first) finger crossed over the middle (second) finger. Commonly used as a gesture indicating luck, or to show desire of a favorable outcome.

  Crossed Fingers was approved as part of Unicode 9.0 in 2016 under the name “Hand With Index and Middle Fingers Crossed” and added to Emoji 3.0 in 2016.

  Chris
 • Er skill levererade precis exakt det jag behövde. Om den inte uppfyller reglerna borde de ändra reglerna istället för att ändra skillen.
  Hoppas de tar sitt förnuft till fånga så vi kan lyssna på radio igen.
  Patric
 • Tack för att du håller oss underättad Annika.

  Hoppas ni fixar det snart. Att bara drag ut sladden utan förvarning verkar tokigt om det inte var akuta problem! Håller tummarna! Verkar en liten sak det med Card History och språk! Kanske ingår i deras plan att Amerikansk engelska tar över hela världen 😀

  Hoppas jag inte behöver lära om och om och om Alexa 'P4 Östergötland' igen 😉 Olydiga Alexa 😀
  Steve o Marie F
 • Kul att ni har uppskattat det vi har haft! Vi hoppas självfallet att vi kan få tillbaka en så bra tjänst som möjligt.

  Amazons regler får ni gärna diskutera med Amazon ... Vilket jag vet att ett par av er gör.
  Annika Webbmaster
 • Känns som även Amazon gör en Brexit...
  Kundvård utanför US/UK?
  Ian_Superfly
 • Hoppas jag inte behöver lära om och om och om Alexa 'P4 Östergötland' igen

  På Sveriges Radio tycker vi om repriser, men detta vill vi inte ha en repris på!

  (Steve o Marie och vi på Sveriges Radio har felsökt ett mysterium i drygt ett halvår, och det mesta hade nyligen löst sig, strax innan vårt skill drogs bort. Den korta versionen finns här.)
  Annika Webbmaster
 • Kundvård utanför US/UK?

  Kritik mot oss är välkommen hit, men kritiken mot våra samarbetspartners ser jag hellre att ni tar på annat håll. Denna anmärkning gäller för övrigt även mig själv. En del formuleringar jag har gjort är lite väl syrliga, inser jag.

  Vi känner inte till bakgrunden till varför de agerade så snabbt när de plockade bort oss, och de flesta av er gillar ju Amazon i grunden ... Jag har inte haft någon kontakt med dem direkt nu, men det jag sett i forum och från felanmälningar olika lyssnare haft till dem, ger ett intryck av ett seriöst företag som bryr sig om användarna (vilket förstås är ett måste med den konkurrens som finns).

  Och det är ju för att ni varit så nöjda med vår tjänst på deras plattform som den har blivit en del av er vardag (vilket gör er frustrerade när den varit borta i snart två dygn).

  Jag påminner om att våra kanaler även finns på Tunein, som inte tagits bort från Alexa.
  Annika Webbmaster
 • Tack för informationen.

  Det enda kanal som vi kan få med TuneIn är P4 Stockholm..
  Skill My Tuner Radio är inte bättre. Den vill spela upp vad som helst från hela världen istället..
  Vi bodde i Stockholm i 4 år så det är bättre än ingenting 😀
  Steve o Marie F
 • Tack för tipset. Förresten..  Hittade RIX FM där 😉
  Fredrik Modeen
 • Tack för tips om TuneIn (även om Alexa hade vääääldigt svårt att förstå vad jag ville). Håller tummarna för att SR snart är tillbaka med sin egen skill. Som många andra redan sagt så är det en av anledningarna till varför Alexa har fått flytta in.
  PF
 • Jag förstår att SR inte kan ta ansvar för vad Amazon hittar på, och jag vill verkligen inte kritisera SR för att Amazon bestämde sig för att dra ur vår sladd. Som så många andra här har jag använt Alexa dagligen sedan jag köpte den i Florida för över ett år sedan, det var innan den kommit till Sverige. Jag har verkligen blivit beroende, och kan men vill inte gå tillbaka till mina radioapparater med tryckknapp.
  Men jag är gärna syrlig om Amazon, och mer än det: Det är ett kapitalistiskt företag, som inte har Public Service som sitt mål, utan att tjäna pengar. Bara.
  Därför ska vi inte bli förvånade när de ändrar sina regler, för det måste ju ha skett en ändring eftersom denna skill fungerade så pass länge.
  Jag får trösta mig med NPR så länge.
  Fråga: Kan en få en notis när det rullar igen, ifall det händer?
  Anders O Blomberg
 • Vilket kommando ger ni Alexa för att få in P3 via Tunein?
  Johan Malmström
 • Undrar hur det går att få engelska genom SR skillen?
  Kan ALLA andra språk som finns på jorden har drabbats av samma sak?
  Om det är så, så måste Amazon har många sådana fall?


  Steve o Marie F
 • Steve:
  Under helgen är det, förutom de viktiga lokala nyheterna (som kanske inte är fullt lika viktiga när man bor i södra England), samma utbud i P4 Stockholm som i P4 Östergötland. Du kan alltså lyssna på Ring så spelar vi, Melodikrysset och andra program även genom P4 Stockholm, så bara att få in en P4-kanal är ju bra!

  På din senaste fråga, så har jag inte funnit några supportärenden om andra skills som tagits bort. Fast å andra sidan så tror jag att vi var väldigt tidigt ute när vi lanserade vår skill. Det som senare blev detta skill byggdes redan hösten 2016:
  Det var väldigt roligt att jobba med Alexa och trenden med digitala assistenter är bara i startgroparna och vi kommer framöver antagligen få se en uppsjö av nya användningsområden.
  Utvecklingsbloggen: Are you talking to me? Ett hack på Amazon Echo

  Fredrik:
  Jag har hört att det ska finnas en sån kanal 😀 Och, ja, Tuneins databas är enorm, så du kan troligen hitta allt möjligt där.

  PF:
  Det är smickrande att möjligheten att enkelt lyssna på Sveriges Radio bidrog till att du valde den tekniska lösning du gjorde. Samtidigt är det lite knepigt, eftersom vi inte vill/får gynna kommersiella intressen ... Och ändå vill/bör finnas där lyssnarna vill nå oss!

  Med Alexa har vi dels bedömt att det är viktigt att vi finns med tidigt på röststyrda enheter, eftersom vi tror att det är ett sätt att lyssna som kommer att växa, och dels försökt vara "neutrala" och göra vårt innehåll tillgängligt även på Google Home, inte minst för att vi inte vill snedvrida konkurrensen:
  Utvecklingsbloggen: Första smarta högtalaren på svenska

  Anders:
  OK. Du har rätt. Syrliga kommentarer om Amazon är okej från er, men inte från mig, i alla fall inte förrän jag förstått bakgrunden till deras snabba agerande.

  Så snart vi vet att det fungerar (eller om vi får veta att det är helt kört tills Alexa stödjer svenska) så vill vi berätta det i forumet. Ni som får aviseringar från denna tråd, kommer alltså att snabbt få veta det.

  Dessutom är ni sexton Alexa-användare utanför Sveriges Radio som har skrivit bara i denna tråd, så troligen blir någon av er snabbare än jag med eventuella positiva nyhetert, i synnerhet om det börjar fungera utanför kontorstid ...

  Johan:
  Testa Alexa, play P3 on Tunein Radio

  Alla:
  Idag jobbar jag utan Alexa i min närhet och "torrsimmade" lite här, så om detta inte fungerar hoppas jag att någon av er andra kan hjälpa Johan med rätt kommando för P3 på Tunein!
  Annika Webbmaster
 • Johan: Jag sa "Alexa, open tune-in radio" Då frågar hon vad jag vill lyssna på och jag svarar "P4 Stockholm"

  Annika: Ett ytterligare argument till varför SR bör hänga på röststyrka enheter är att det är tillgängligt för många personer med funktionsnedsättning, ex. synskadade.
  PF
 • Tacksam om det går att skrivs ett Tunein-tips här. Jag försökte och Tunein funkade, men Alexa hittade inte Swedish Radio. Vi är oxå Alexaberoende. Hoppas att vi får en snar lösning.
  Rolf Olsson
 • ”ALEXA, play P4 on tunein”
  Chris
 • PF och Chris:
  Tack för tips till Johan, Rolf och andra om hur de kan få Tunein att förstå dem ...


  PF:
  Du har helt rätt. Röststyrningens enorma fördelar vid många funktionsnedsättningar är ett argument jag ofta påminner om bland kolleger, och har bland annat spridit länken till denna tråd:
  Alexa är NÄSTAN toppen (bra för synskadade och äldre)

  Rolf:
  Tunein bryr sig inte om Swedish Radio, däremot våra kanalnamn, som P1, P2 Klassiskt etc. (Sedan är det svårt för Tunein att förstå vissa kanal-namn, men alla våra kanaler fanns i deras databas senast jag undersökte saken.)

  Lycka till!
  Annika Webbmaster
 • Alexa, play P1 on Tunein funkade nu! Hurra hurra!

  Anders O Blomberg
 • Hurra! Helgen är räddad.
  Annika Webbmaster
 • 😀 ja SR i varje rum!

  Vi måste säger det så här..

  "Alexa", "ask Tunein to play the station P4 Stockhome"

  Ordet "station" är ett måste för oss och Stockhome fungerar bättre en Svensk Stockholm, Grrrr 😀

  Östergötland är inte på tal! 😀
  Steve o Marie F
 • Tack för det tipset!

  Alla:
  På skill-fronten intet nytt, tyvärr.
  Annika Webbmaster
 • @Annika:
  Är funktionaliteten hos er app för Google Home motsvarande vad som fanns i Swedish Radio? Funderar ändå på att byta då tex Spotifystöd/talböcker mm är så krystat på Alexa.
  Ian_Superfly
 • Okidoki, ” ask Itune to play the station P4 Stockhome” fungerade på fjärde försöket. Jag är skåning och Stockhome tolkades fel 3 ggr av 4. Nu skall jag testa ”radio Malmöhus” 😂

  Glad att jag kommit så långt. Nu kan hag lyssna på VM i storslalom 👌
  Rolf Olsson
 • Ian:
  Här kan du läsa mer om Sveriges Radio på Google home (samt se en film där vi visar hur det fungerar):
  Utvecklingsbloggen: Första smarta högtalaren på svenska

  En skillnad är förstås att Google pratar svenska ...

  Rolf:
  Bra jobbat! Itunes och Tunein är vi många som förväxlar. Det är alltså Tune-IN som du ska be om hjälp. Kanske till och med "Tunein Radio" som jag tror att detta skill egentligen heter. Jag ska se om jag hittar någon supportsida för detta!
  Annika Webbmaster
 • Jag håller tummarna för att ni får Swedish Radio återpublicerad snarast då det är denna skill vi allra mest använder i vårt hushåll.
  Fredrik Reibäck
 • Tack för hållna tummar, och trevlig helg!
  Annika Webbmaster
 • Hej, hur hittar jag skillen tune in? När jag söker på Tune in i skills & games i appen får jag bara upp BBC tune in. Hoppas så klart dock att vi kan få tillbaks vår Swedish Radio snart.

  Jag köpte nyligen Alexa och är grymt besviken att SR skillen är borta.
  Bex
 • Det korrekta namnet verkar vara Tunein Live:
  https://www.amazon.com/TuneIn-Live/dp/B075SMLSDS

  Så, säg "Alexa, open Tunein Live", så öppnar du detta skill.

  Hoppas att du kan nå våra kanaler den vägen. Vi tycker att det är väldigt trist att vi just nu är bortplockade ur utbudet!

  Tillägg:
  Ett dåligt råd. Det här är en betal-variant.

  Det ska räcka att säga:
  Alexa, ask Tunein to play P4 Plus (eller vilken kanal som nu önskas).

  Tack Joakim, som påpekade detta!
  Annika Webbmaster
 • Vi har inte Tunein live..
  Alexa says "sorry I don't know that" or "sorry I don't know that one".

  Finns inte som Skill att installera heller..
  Steve o Marie F
 • Tråkigt att SR skillen är borta, bor i Kina och har använt den flera gånger i veckan. 

  Hoppas ni får upp den snart igen. 

  Vad gäller TuneIn hade jag problem, aktiverade skillen via iOS appen. När jag säger ”open tunein” så svarar Alexa något med att det inte är möjligt att göra ”subscription purchases”....funderar på om den möjligen är geoblockerad... Nån som har koll?
  Niklas
 • Joakims kritik mot Sveriges Radios ointresse för Alexa (kort sammanfattning) är flyttad till en egen tråd, eftersom jag inte vill kunna svara ordentligt utan att tappa bort fokus från huvudfrågan, som är:
  När kan vi räkna med att detta fungerar igen? Och hur lyssnar vi tills dess?

  Vi som är intresserade av ämnet, hittar Joakims kritik (och med tiden mitt svar) här:
  Alexa-problem: Skyll inte på Amazon

  /Webbmaster-Annika
  Joakim Persson
 • Tagga ner lite. Det är exakt så de hanterar det.. Mycket proffsigt tycker jag.. Det kan vara att de sänder på svenska.. Som du kanske såg längre upp i tråden " Responses, metadata, and/or home card content must be presented in a language that is supported by Alexa. Currently, Swedish is not a supported language." 
  Fredrik Modeen
 • Jag lyssnar ofta på P3 via Alexa och blev lite ledsen när den helt plötsligt inte funka. Så hoppas att det löser sig.

  Hursom så funka ju P3 via Tunein, men som sagt, de kan ju bli lite vad som när man säker till Alexa. Lättare att knappa fram dem i mobilen då
  John Bengtsson
 • Jag vet.. Vilket är skit bra.. Så tagga ner och sitt still..
  Fredrik Modeen
 • Nej jag har inte tune in som skill på min Alexa. Kanske för att kontot är engelskt. Surt tycker jag. Kanske värt att testa acast, finns sr poddar där?
  Bex
 • Har du kollat under music Services? Hos mig är tune in en service inte skill.
  Fredrik Modeen
 • Tunein Live fungerar ej för mig heller, finns ej på amazon.co.uk (jag har engelskt konto, bor i Sverige)
  Tony gunnarsson
 • Funkar här nu via appen. Mycket nytt att lära. 👍

  Rolf Olsson
 • @Rolf
  Vilken app?
  Och, hur röststyr du den?
  Ian_S
 • Joakims kritik i sin helhet (inklusive detta inlägg) är flyttat till en egen tråd:
  Alexa-problem: Skyll inte på Amazon


  Jag låter detta inlägg ligga kvar, eftersom det annars blir obegripligt varför andra lyssnare svarar som de gör.

  /Webbmaster-Annika

  -------

  Nej tänker inte tagga ner och hitta dåliga lösningar på andra skills som ej går att tex ställa in på min lokala kanal. SR appen tog hänsyn till vilken adrees du lagt in i alexaappen. Jag bor i Jönköping. Sa jag Alexa..open swedish radio..p4 (peefour) så kom p4 jönköping igång inom 5 sekunder. Hag är evigt tacksam att dessa tre forskare valde just detta av en slump..annars hade vi inte haft skilken alls. Nu är det så att SR inte har lagt detta som en naturlig del i sin verksamhet. Att glömma förnya avtalet varje år när man lagt en skill på amazon är endast på grund av att denna skill vara är en del av en forskarstudie/arbete..i en utbildning. Det är en skill utvecklad på 24 timmar av tre forskare på ett seminarium.
  Som SR sponsrar..alltså finns ingen Skill som SR ansvarar för egentligen. Ska man nu satsa på verkligheten så gör det fullt ut. Till och med i Finland fungerar finska radions skill utmärkt..finnarna säger sina kanale med finskengelsk brytni g så att appen förstår. Och ja det måste ni med tunein med. Säg de svenska orden med en engelskbrytning så går det..dock ej få in lokala radiostationer. Nä om det var så lätt att på 24 timmar få fram skillen. Så är set ju otroligt att allt bara beror på SRs lathet. Jag har skrivit till Amazon. Där beskrev jag hur vi uttalar tex Jönköping som Junkjoping och att skillen då fungerar. Jag fick positivt svar. Skillen behöver nytt avtal melkan SR och Amazon..inget avtal..som innan var bundet till 3 forskare..då blir det ingen skill..skriv på..och all ör tillbaka..SR!!!!!!

  Joakim Persson
 • Jag har provat fram ett sätt att få lokala P4 kanaler på dom olika Echo och Sonos osv enheter vi har!
  Det kanske finns andra sätt men det är det här jag har fått fungera.

  TuneIn finns under Music, Video&Books i web interface (inte mobil appen som jag se det) där visas upp per Alexa enhet - vi har 14 i huset! Men eftersom vi har Stereo par av Sonos så är det rum (jag har nämt dom så) att man skall välja.
  (Obs! man måste sen göra det jag skrivit nedanpå för varje rum, annars se man stationen bara på det rummet man har sökt och spelat på!)
  Under Music så har man Spotify, TuneIn, Deezer osv.
  Ovanpå välja rummet du vill spela.
  Om man välja TuneIn så får man fram en sökfunktion, Browse med Local, Trending, Music osv. Söker man P4 Stockholm så hittar den kanalen. Klicka på den så spelar den P4 Stockholm i det rummet.
  Om man söket tex P4 Östergötland så hittas den inte..
  Söker man P4 så får man fram alla P4 kanaler och det går att välja P4 Östergötland eller andra lokaler kanaler..
  Sen kan man klicka på Now Playing och under dropdown vällja Favourite!
  Så med lite omständigheter går det faktiskt att spela upp all P4 kanaler även på Echo enheter (mycket lättare att använda Sonos appen för Sonos vi har dock).
  Stegen att välja enheter Echo eller Sonos eller rummets namn verkar fattas i mobil appen! Jag kan inte se den i alla fall! Så det är värderlös att lägga till Favoriter där..

  Men sen i mobil appen så kan man se Under Play icon Recently Played och där se man P4 Östergötland osv, klicka på den och sen välja rum och dom rummen som man tidigare aktiverat finns där.

  Vilken strul som tidigare gick med "Alexa, Play Swedish Radio... Play P4 Östergötland" 😀
  Steve o Marie F
 • Just så. Innan kände Skillen av vad du lagt in din henadress på alexaappen. Då räcktr det säga. Alexa. Open swedish radio, p4. Och hejsansvejsan så kom lokala p4 upp. Men bäst är ändå P4plus.
  Nu verkar allt dock hänga på att SR ej förnyat avtalstexten med Amazon. Om alla skillsägare skulle gjort efter nya datalagen.
  Joakim Persson
 • @Ian_S
  Jag testade med min app i IPhone och när jag öppnade Tunein så valde den GÖTEBORG, eftersom Bahnhof tydligen säger att mitt Lannfinns där, men sedan var det bara att leta på t ex P4 och välja lämplig lokalstation. Jag styr från telefonen än så länge. Glad att jag fick igång det igen, men skall testa på röststyrning sedan. Det är inte lätt då man pratar skånska på engelska 😂

  Rolf Olsson
 • SR jämte Spottify har varit den skill som använts allra mest här så hoppas verkligen det löser sig!
  Mia
 • Hoppas verkligen att det fixar sig! Jag lyssnar på SVR via ALEXA varje dag....slutade funka 2 dagar sedan. Jag lyssnar från USA.
  Mimi
 • @Joakim P, Låt oss hålla en klok och konstruktiv ton i denna tråd. Oavsett vem eller vilka som gjort skillen så kan vi nog lugnt utgå ifrån att SR märker av att det finns ett stort engemang för Alexa-plattformen. Låt oss nu avvakta och se vad som händer nu.
  Magnus
 • @Rolf
  Hur öppnar du TuneIn i iOS appen?
  Jag har TuneIn under Settings / Music men när jag trycker på TuneIn händer ingenting..
  Niklas
 • @Niklas Prova att trycka på ”Play”-ikonen, nere strax till vänster i appen. Sen under alla nyligen spelade (”Recently Played”) står ”Browse Music”, tryck på den och välj sen Tunein. Då kommer du in så du kan bläddra runt eller söka efter kanaler.
  John Bengtsson
 • Magnus: Såklart vi ska. Att SR inte aktivt medverkar i att ta fram en funktion som är permanent visar ju att de inte är vakna. Kan jag få fram fakta med Amazon support en lördag. Avtalet ej förnyat av SR, då SR ej är huvudman av skillen. En av utvecklarna är det. Inte ens det klarar SR, pga ointresse, sömnighet och kostnad. SR svara nu tack.
  Joakim P
 • Tunein live 30 kr per månad. SRreklam...föreslår detta?
  Joakim P
 • Hej alla!
  I detta forum svarar vi på kontorstid, och då lovar jag att berätta hur det ligger till.

  Men i korthet har Joakim tydligen fått fel uppgifter av Amazon. Som det står tidigt i denna tråd, är det fråga om certifierings-problem på grund av att svenska inte stöds.

  Vi har skickat in en ny version som vi hoppas att Amazon kan godkänna.

  Jag vill gärna att ni fortsätter att hjälpa varandra med tips om podcast-appar och hur ni enklast lyssnar på oss med Tuneins skill.

  Kritik mot oss är förstås välkommen, men den bemöts först under kontorstid. 

  Ha en fortsatt trevlig helg!
  Annika Webbmaster
 • Och, tack för påpekandet att den version av Tunein jag rekommenderade var dyr!

  Det var ett dåligt råd i så fall. Det ska finnas möjlighet att lyssna via Tunein utan extra kostnad.
  Annika Webbmaster
 • Ok. Amazon svar som de gör. Då ser vi fram mot skillen som vi alla saknar.
  Joakim P
 • Jag betalar inget för Tunein. Det var ju bara att enabla skillen i Alexa-appen och sen säga ”play P4 from tunein”. Vips så startade min lokala P4 (Gävleborg, jag bor i Gävle) och Mellokrysset räddat.
  Vet inte om jag behöver SR:s skill längre. Iaf inte så länge det här funkar.
  Patric
 • Jadå, nu klarar jag också Tunein via röst, dvs Alexa förstår min skånskengelska. Kostar inget och finns säkert mycket nytt att upptäcka ser jag då jag kollar in Tunein i min IOS App.

  Skönt att det nu går att lyssna igen utan att gå via appen. 👍
  Rolf Olsson
 • Intressant Patric.
  Eftersom att vi har P4 Östergötland i favoriter nu. Så att säga som du sa, "Alexa, Play P4 from Tunein" så jep vips spelade hon P4 Östergötland! Magiskt!
  Alexa säger Peee foour fraam Toonin på Amerikanska haha men hon spelar det 😀
  Steve o Marie F
 • Försöker med p4plus. Nope.
  Lasse
 • Ok, funkar nästan igen....
  1) Har nu "enabled" Ekot news flash, sportnytt så jag kan höra svenska nyheter när jag vill
  2) Jag kan få in både p4plus och p4 Stockholm via Tunein!
  Hurra!
  Mimi
 • P4 sjuhärad..hur säger man de på svengelska?
  P4plus ok nu.
  Lasse
 • @John
  Tack för tipset, där kunde jag bläddra bland TuneIn kanaler.
  Verkar dock som TuneIn geo-begränsar (jag bor i Kina) för jag får nästan uteslutande upp kinesiska kanaler. Söker jag t ex på P3 får jag inga träffar.

  Ska pröva vid ett senare tillfälle att sätta en svensk adress i min Echo och se om det förändrar något.
  Niklas
 • Hej alla!

  Jag har frågat Magnus Suneson, produktägare för "Play på Alexa" (vilket innebär att det är han som prioriterar vad som ska utvecklas och när) hur det går med den nya version av skillet som laddat upp till Amazon i torsdags:
  Vårt skill står fortfarande under "review", så vi har inga nyheter där. Däremot borde vi veta idag eller imorgon. De säger att det tar 4 - 6 dagar.

  För att inte ta fokus från frågan om vad som händer med vårt skill och hur man enklast använder alternativa sätt att lyssna, kommer jag att flytta Joakims kritik (som i korthet innebär att vi på Sveriges Radio skulle vara ointresserade av denna plattform) till en egen tråd, som jag länkar till för er som är intresserade av hur vi ser på saken!
  Annika Webbmaster
 • Hej! Jag får in SR via ”my Tuner Radio”. Hä
  Maria
 • En lite märklig sak... Swedish Radio Flash Briefing-skillen funkar ju fortfarande. Är den inte SR:s? Eller har Amazon missat att den pratar svenska?
  Patric
 • Maria:
  Tack, ett bra tips! Jag är osäker på om alla våra kanaler finns med, men det är bra att det finns alternativ till Tunein, så jag ska absolut lägga MyTuner på minnet.

  (MyTuner stavas alltså som ett ord, för oss som söker med skrift och inte med rösten, och jag har inte någon överblick över hur stor del av vårt utbud som de har lagt in i sin databas.)

  Patric:
  Jag vet inte om den respons vi ger i en Flash Briefing är enklare på något vis, eller om det helt enkelt är en slump att de valde att släcka ned Swedish Radio-skillen.

  Deras mejl till oss inleddes så här:
  Dear Sveriges Radio,
  In order to ensure that our skills are meeting the high quality bar expected by our customers, we continuously monitor and test live skills in our catalog. Your skill ‘Swedish Radio’ was tested as part of this monitoring process and has failed certification.


  Det kan ha varit ett stickprov, eller en del av en mer systematisk test-process.

  Jag har skickat frågan vidare till Alexa-teamet. Om det finns "svensk respons" även i den, så kan vi ju försöka rensa bort det själva för att undvika att Alexa tar bort den.

  Alla:
  Jag har tyvärr inga nyheter om hur detta ärende fortskrider.


  Annika Webbmaster
 • Inga nyheter än ... Vår nya skill (som laddades upp i torsdags) står fortfarande som in review.

  Poddar:
  Jag missade att svara på Bex fråga:
  Kanske värt att testa acast, finns sr poddar där?

  De finns i "vanliga Acast", och borde därmed gå att hitta i Alexa-versionen.

  Två andra skills som hanterar poddar är Anypod och Stitcher, såg jag här:
  The Podcast Listener's Guide to Alexa | Alexa.bio

  Där tipsar de annars även om hur man lyssnar på poddar via Tunein.

  Hoppas att det hjälper någon!
  Annika Webbmaster
 • Har jag missat att svara på något annat, så påminn mig gärna!
  Annika Webbmaster
 • Tråden med Joakims kritik (som jag ännu inte svarat ordentligt på) finns här:
  Alexa-problem: Skyll inte på Amazon
  Annika Webbmaster
 • Herregud. Ska det verkligen vara ett stort problem för SR som är så stort att ordna en app till Alexa som fungerar.
  Satsa nu lite på en egen skill.
  Kan tre forksare detta på 24 timmar utan kostnad borde ju Sr fixa detta lätt som en plätt med en ny fin skill.
  Johanssons
 • Jag inser att jag nog måste reda ut detta!

  Här kan ni läsa om det Hackathon där embryot till vår Alexa-skill togs fram:
  Are you talking to me? Ett hack på Amazon Echo

  De "tre forskare" som skapat skillet heter Magnus Suneson, Tobias Björnsson och Jonas Lindholm. Magnus och Tobias var, och är, anställda på Sveriges Radio, medan Jonas är konsult som då hade ett längre uppdrag hos oss. Jonas är inte kvar (vilket är trist, men naturligt med konsultverksamhet - en fördel är att vi får in ny kompetens som tillför "syre", och en nackdel är att kolleger vi gillar försvinner).

  Magnus och Tobias tackar för sitt nya epitet "forskare". De arbetar fortfarande med utveckling av tjänster, framförallt på plattformar som styrs med rösten, där Magnus är produktägare (prioriterar vad som ska utvecklas och i vilken ordning) och Tobias som en av utvecklarna i teamet. Och det är de som försöker få Amazon att åter godkänna vårt skill ... Vilket jag återkommer till senare idag.

  Närmare 30 lyssnare följer denna tråd och får e-post när någon skriver ett inlägg. De flesta av er är troligen mer intresserade av när det fungerar igen och hur vi kan lyssna tills dess. Frågan om Alexa-skillets historia och att bena ut Sveriges Radios respektive Amazons roll i detta vill jag därför att vi för i en separat tråd:
  Alexa-problem: Skyll inte på Amazon
  Annika Webbmaster
 • Bra där Annika. Tack för bakgrundsinformationen och lycka till med att hitta nya lösningar. Jag klarar mina behov/önskemål med Alexa appen och röst  med att använda ”Tunein + (godkänd svengelska)” eller att jag får frågan att lyssna på föregående Tunein. Men det enklare förr.

  Lycka till!
  Rolf Olsson
 • Tack!
  Vi verkar behöva lite extra tur ...

  Vi har nu fått ett svar från Amazon om hur det går för dem att se över vår nya version av detta skill, och det tar längre tid än befarat:
  Results should be available by 3/01/2019, 2:12 PM. It is taking more time than anticipated to review your skill. We are working diligently to review your skill by the newly updated date. Thank you for your understanding.

  Alltså, svar (avslag eller godkännande) från Amazon är utlovat till senast klockan 14:12 den 1 mars ... Jag hoppas att svaret kommer tidigare än så och att vi får godkänt.

  Men vi vet inte hur prognosen är. Problemet med vårt skill är, som jag tidigare har berättat, att Responses, metadata, and/or home card content must be presented in a language that is supported by Alexa. Men vad innebär "responses"? Vi hoppas att det räcker med att rensa bort programnamn etc. i textform, men om de talade svaren, alltså programmen, inte får vara på svenska, så är det omöjligt att få ut vårt skill förrän Alexa pratar svenska ...

  Det är bara att säga som Amazon:
  Thank you for your understanding...

  Och tack för att ni hjälper varandra att hitta alternativa sätt att lyssna på oss!
  Annika Webbmaster
 • Nu har jag bemött kritiken lite mer ingående, men om någon har följdfrågor, så hojta till.

  Fast i den andra tråden, då:
  Alexa-problem: Skyll inte på Amazon
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.