Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Språkvård...

Följande text hittade jag på hemsidan:
"Misstänkta rattfyllerister eller dem som kör utan körkort och som riskerar att fortsätta att bryta mot lagen ska kunna hållas häktade..."
Den använda formen, "dem", är fel form. Ordet är i subjektställning i meningen "...de som kör utan körkort och som riskerar...." och bör då inte stå i objektform.

Jag har full förståelse för att texter skrivs under viss tidspress och annat som kan påverka precisionen, men med tanke på hur det idag tycks råda full förvirring om de/dem/dom och de olika varianter som finns av personliga pronomen, skulle det kanske vara på sin plats med någon form av allmänt grammatikstöd till dem, som skriver på hemsidan. Språket är ett verktyg. Rätt använt är det mycket kraftfullt och effektivt. Slarvigt använt kan det orsaka skada. Jämför med en yxa...

Mvh.
Rickard Ekström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Rickard och förlåt att du aldrig fick svar!

  Delvis beror det på att du skrev till Sveriges Radios supportforum och vi som svarar i forumet är webbmastrar som har mer inflytande över tekniken på sverigesradio.se än över innehållet ...

  Men det är en förklaring som förstås inte ursäktar att du inte fick svar på din både berättigade och välformulerade kritik. I synnerhet jämförelsen med en yxa är ju väldigt bra! Vi borde ju åtminstone kunna berätta vart denna typ av kritik istället skall riktas ...

  I den artikel du refererade till, Regeringen vill kunna hålla rattfyllerister häktade, framgår att misstaget denna gång begicks av Ekots rutinerade Erik Ridderstolpe, erik.ridderstolpe@sverigesradio.se.  (Han får del av mitt svar.) Den typen av fel kan alltså även en erfaren skribent begå.

  På ett övergripande plan är det intressant att så många har svårt att skilja mellan de och dem. Ett bra sätt att komma fram till om det bör vara de eller dem, är att testa med vi eller oss, där vi ofta har en starkare känsla för vilket alternativ som är bäst.

  Per Ledin, som är professor i svenska vid Örebro universitet, har framfört argument för att övergå till "enhets-dom":
  När språkkänslan sviker oss – om valet mellan de, dem och dom och andra språkliga utmaningar (Språket i P1, 2013) 

  Att problemet är utbrett är ingen ursäkt för att få skriva hur som helst. Tvärtom gör det att vi behöver anstränga oss ännu mer för att göra rätt. I Sveriges Radios sändningstillstånd står att vi har ett särskilt ansvar för det svenska språket och dess ställning i samhället. Vidare ska språkvårdsfrågor beaktas i verksamheten. De formuleringarna handlar (tror jag) främst om det talade språket, men även hur vi skriver. Våra språkvårdare hjälper oss, ändå blir det fel ibland.

  Det ligger i allas intresse att Sveriges Radios språk, både det talade och det skriftliga, ska vara korrekt. Slarvfel påverkar både begripligheten och sänker vår trovärdighet. Och trovärdigheten är vi stolta över och måste vårda.

  Som sagt, tack för att du vill hjälpa oss att bli bättre! Det uppskattar vi, även när det når oss via supportforumet och trots att vi svarat så senfärdigt.

  Trevlig helg!
  Annika Webbmaster
 • Tack för ett utförligt och trevligt svar. Jag har även tidigare hört om tanken att helt gå över till att använda "dom" för de/dem/dom. Personligen är jag inte helt förtjust, kan jag säga. Bland annat för att det finns två verkliga ord som stavas "dom", nämligen dom (domslut) och dom (kupol). Åsså "dom", då...  Jag har dessutom ägnat en del av mitt yrkesliv till att skriva, tolka, lära ut och förklara regeltexter. Då lärde jag mig att missförstånd gärna uppstår om det finns minsta chans, dvs minsta brist i precision och stringens i språket. Inte minst blir våra nytillkommande svenskar lidande, då det tycks som de flesta andra språk har tydligare visning av subjekt/objekt; ett oklart och flertydigt språk gör inlärning av tunga texter svårare för dem som ska hålla reda på vad ett svenskt uttryck egentligen betyder på modersmålet. Mvh /R
  Rickard Ekström
 • Själv tycker jag inte om "dom" istället för de eller dem, men egentligen är det inte sammanblandningen med någon hovrättsdom eller Kölnerdom som stör. Det finns ord massor av ord som har flera betydelser med samma stavning och olika uttal, eller till och med samma uttal (var eller får exempelvis), med hur många betydelser som helst. Inte heller att stringensen väsentligt försämras. Att det talade språket fungerar utan någon uttalsskillnad mellan de och dem, tycker jag tyder på att den särskiljande funktionen inte krävs för effektiv kommunikation.

  Mitt starka argument är att jag tycker att det är fult med dom istället för de eller dem. Och det beror säkert på att jag är oflexibel, så om vi genomför en reform på det planet, vänjer jag mig säkert 😉

  Språket utvecklas. Invecklas. Vissa ord avvecklas. Och detta är fel forum för att lägga för mycket tid på att analysera den saken - hur intressant den än är!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.