Till senaste kommentaren

Säga upp (önskar radio som inte tar politisk ställning)

Hej. Jag känner att jag inte har något intresse av att betala någon tv-licens då ni tydligen står för att hata mig. Jag är vit medelklass man som röstar åt höger. Ni är ägda av folket och anställer personer som föraktar mig och hatar mig. Detta är inget jag tycker är okej att lägga mina pengar på som jag arbetar ihop.. Jag står inte bakom detta och vet vad som är bäst för mig själv..Det är som att jag går och köper godis jag inte gillar, det gör jag ju inte för det finns ju ingen logik i det.. Eller så kan ni lika gärna anställa nazister, judar, ateister Oxå..Ni verkar glömma att det är folket som äger er och ni väljer att förakta och hata folket? Jag kräver kakans omedelbara avgång eller att ni säger upp min licens med er så jag slipper höra och se skiten mer.. Någon ordning får ni ha på er personal jag ser aldrig på era program längre och lyssnar verkligen inte på era radioprogram heller.. Förr lyssnade jag alltid på P3 men jag orkar inte med all vänster propaganda.. Tack på förhand/ en väldigt missnöjd kund!

Andreas Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Andreas!

  Vad bra att du reagerar när du blir upprörd och tycker att vi agerar på ett sätt som inte är förenligt med vårt uppdrag! Tyvärr är det dock fel forum du har vänt dig till ...

  Detta är ett forum för support på våra webbtjänster. Vi försöker svara på annat också, om det går snabbt och enkelt, men flera av dina tankar ligger utanför det jag som webbmaster egentligen kan eller bör bemöta. Det ligger så att säga för långt från webbsupport...

  Men eftersom vi har en officiell FAQ med anledning av Kakan Hermanssons agerande 2014 där några av dina frågor besvaras, så svarar jag med hjälp av detta. Jag försöker dessutom fylla i luckorna där FAQ:t inte räcker till med hjälp av sådan information jag snabbt och lätt kan finna.

  Får Sveriges Radios programledare twittra vad som helst?

  Nej, Kakan Hermanson twittrande 2014 (i synnerhet nedsättande tweets om polismakten) är inte förenliga med vårt uppdrag samt SR:s policy och riktlinjer och vi tog därför tydligt och snabbt avstånd från detta.

  Vad får medarbetare på Sveriges Radio uttrycka i sociala medier? Så här står det i Public Service-handboken, sidan 39-40:

  I Sverige råder det grundlagsfäst yttrandefrihet. För SR-anställda eller andra som uppfattas som företrädare för företaget, t ex programledare som inte är anställda men har uppdrag för Sveriges Radio, gäller dock att deras yttrandefrihet i radio är underordnad kravet på opartiskhet och saklighet. Den principen är mycket viktig för företagets trovärdighet och integritet.

  Medarbetare som offentligt har tagit ställning i en fråga får inte delta i bevakningen av den, förutom när det handlar om det demokratiska statsskickets grundidéer. Som offentliga sammanhang räknas t ex sociala medier, bloggar, insändare, debattartiklar och demonstrationer. I sådana sammanhang är alltså medarbetare skyldiga att avhålla sig från sådant som kan medföra att Sveriges Radios trovärdighet och oberoende kan ifrågasättas. Särskilt gäller detta på det politiska området.

  Och några stycken senare:

  Medarbetaren, inte ansvarig utgivare, är personligen ansvarig för det som skrivs på andra plattformar än våra egna. Medarbetare som använder sociala medier privat är skyldiga att avhålla sig från sådant som kan innebära att Sveriges Radios trovärdighet och oberoende kan ifrågasättas, annars kan arbetsuppgifterna komma att ändras.

  Kakans omedelbara avgång?
  Kakan arbetar inte hos oss. Däremot gjorde hon det för två år sedan. Även om hon var frilans, så var hon programledare för Morgonpasset i P3, och hennes uttalanden i sociala medier var oförenliga med den rollen.

  Kakan Hermansson fortsatte på Sveriges Radio året ut enligt sitt kontrakt. Under den tiden att bevakade hon inte ämnen med anknytning till de frågor hon har tagit ställning i. Om det var ett bra eller dåligt beslut kan diskuteras, men inte i ett webbsupportforum.

  Därefter (tror jag, jag är som sagt webbmaster och har inte haft möjlighet att fördjupa mig i just Kakan Hermanssons engagemang på Sveriges Radio) förlängdes inte hennes uppdrag som programledare för Morgonpasset efter det.

  Kakan Hermansson har du dock kunnat höra i Sveriges Radio efter detta. Det senaste exemplet där hon har haft ett uppdrag hos oss, tror jag, är att hon läste en radioserie för barn i fem delar i februari i år:
  Barnradion: Om mördarkatten 

  Jag tycker inte att detta äventyrar Sveriges Radios trovärdighet. Vad tycker du?

  Dessutom har hon medverkat i radio som intervjuperson, till exempel här:
  P4 Extra: Feministen Kakan Hermansson berättar om sitt liv i ny bok 

  Vad gör Kakan Hermansson idag?
  Kakan utgör en del av kvartetten i Talangs jury 2017. Om du vill kräva hennes avgång, är det således TV4 du får vända dig till. (Ja, jag inser att det är stor skillnad, i och med att de inte är public service och därmed inte finansieras av dig.)
  Kontakta TV4

  Eller så kan ni lika gärna anställa nazister, judar, ateister Oxå..
  Judar och ateister har vi anställda. Vi har religionsfrihet, och så länge religionen inte påverkar vårt oberoende eller vår trovärdighet, är det väl inget större problem?

  Öppna nazister tror jag däremot inte att jag har bland mina kolleger. Eftersom verksamheten ska präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och nazismen som ideologi tror att en stark ledarstat är bättre än demokrati, är det nog svårt att trivas på Sveriges Radio om man är nazist.

  Ni verkar glömma att det är folket som äger er och ni väljer att förakta och hata folket?
  Det hoppas jag verkligen att vi aldrig glömmer! Om du inte själv lyssnar på våra program längre, är det ju lite magstarkt att komma med så svepande och allvarliga anklagelser.

  Ge gärna några exempel där du tycker att vi visar förakt för folket, för jag vill förstå vad vi gör fel och framföra din kritik till rätt delar av företaget, så att vi har en möjlighet att bli bättre!

  Avanmälan om TV-avgiften
  Om du vill säga upp din TV-licens, så kan du läsa här hur du gör:
  Radiotjänst: Avanmälan
  Det är ingen uppsägningstid på radio- och tv-avgiften.

  Hoppas att du är någorlunda nöjd med detta svar! Har du fler frågor om just Kakan Hermansson, så kontakta Lyssnarservice: lyssnarservice@sverigesradio.se

  Och (trots att det ligger utanför mitt uppdrag som webbmaster):
  Berätta gärna vad det är som gjort att du inte längre har förtroende för vårt politiska oberoende! Den frågan är så viktig att alla vi som tror på public service-tanken behöver engagera oss för att värna den.

  Om vi inte lyckas vara en radio som är till för alla (inklusive vita män från medelklassen med hjärtat till höger), är vi illa ute. Men jag hoppas och tror att det inte är så illa och att din bild av vårt förakt skulle förändras ifall du lyssnade på våra sändningar.

  Annika Webbmaster
 • Jag tackar och bockar för ditt seriösa och trevliga svar. Mycket pedagogiskt svarat och sakligt! Det gav mig mycket god feedback och jag tror du förstod att jag inte är en bitter man, men jag tycker däremot att rätt ska vara rätt.. Jag kan inte undgå häxjakten på ett parti som SD. Vilket jag inte sympatiserar allt för mycket med men jag sympatiserar inte med V eller MP heller och tycker att de beter sig väldigt illa själva. Typ kastar sten i glashus. Det jag menar är att alla oavsett parti skall granskas lika på lika villkor.. Sist men inte minst vill eller önskar jag kanaler där man inte tar politisk ställning eller hatar judar, poliser, muslimer, vita, män, kvinnor.. Ja du förstår nog 😀 men tusen tack för svaret och ha en trevlig kväll.

  Andreas
 • Prova p4 Plus, ingen reklam, inga ideologiska inlägg - bara musik.

  Peter
 • Hej igen!

  Först vill jag börja med att berätta att detta inlägg har fått spridning i sociala medier, så att det är många fler som läser detta än vad det brukar vara med våra vanliga supportärenden.

  Anledningen är att många tycker att detta är ett ovanligt fint exempel på att man faktiskt kan föra en dialog även om man har olika uppfattning. I en värld med ett uppskruvat debattklimat är detta så pass sällsynt att tusentals människor har hyllat både mitt sätt att svara trevligt men ändå tydligt, och ditt fina svar på mitt svar.

  Och det är ju bra ifall vi kan inspirera andra till att lyssna bättre och visa respekt, men om du inte känner dig bekväm med att många kan läsa detta så säg till. Om du skriver till webmaster@sverigesradio.se och ber mig att stänga ned tråden, så kan jag göra det. Eftersom jag låser tråden efter detta inlägg, kan du också skriva dit ifall du vill förtydliga något eller har följdfrågor kring det svar jag skriver nu.

  Peter:
  Tack för ett bra tips! P4 Plus är en väldigt trevlig kanal. (Låt er inte luras av att målgruppen är äldre lyssnare - Dionne Warwick, Rolling Stones och Buddy Holly funkar även för medelålders webbmastrar.)

  Vi har fler kanaler med bara musik, som P2 Världen, P2 Klassiskt och P3 Star. Snart drar vi även igång de populära julkanalerna P4 Bjällerklang och P2 Klassisk jul. Alla kanaler hittar ni här:
  Sveriges Radio: Alla kanaler

  Samtidigt är det ju lite sorgligt om lösningen på att Sveriges Radio inte skulle vara oberoende, blir att undvika våra talade program!

  I vårt uppdrag ingår att vara oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen. Om vi brister i detta så vill vi att ni anmäler oss till Granskningsnämnden:
  Granskningsnämnden för radio och tv

  Andreas:
  Tack för ditt fina svar, som även förtydligade vad det är du tycker att vi behöver förändra. Hade du inte svarat med en så trevlig ton, så hade den här tråden inte uppmärksammats. Jag hoppas och tror att ditt svar kan hjälpa mina kolleger att förstå att det lönar sig att försöka ge seriösa svar även till frustrerade lyssnare. 😀

  Som jag redan har skrivit, är frågor som dessa bortanför en webbmaster har möjlighet att svara på. Men när jag nu vet att fler än vanligt läser, så gör jag ett undantag och försöker bemöta din kritik.

  alla oavsett parti skall granskas lika på lika villkor
  Det är en rimlig önskan. Om vi ska vara en radio i allmänhetens tjänst, ska vi också granska alla partier. Vilket vi gör.

  Om jag tar de partier du ger som exempel, SD, V och MP så granskar vi dem alla. Här har vi samlat nyheter om Sverigedemokraterna:
  Sveriges Radio: Sverigedemokraterna

  Här är våra nyheter om Vänsterpartiet:
  Sveriges Radio: Vänsterpartiet

  Och här om Miljöpartiet:
  Sveriges Radio: Miljöpartiet

  I alla finns det inslag av kritisk granskning. Jag uppfattar inte att vi bedriver en häxjakt på just Sverigedemokraterna.

  Om så är fallet, så ska detta rapporteras till Granskningsnämnden för radio och tv. (Det gäller förstås även i annan programverksamhet än nyheterna. Ifall en programledare konsekvent uttalar sig på ett sätt som strider mot våra krav på opartiskhet, så måste vi få veta det!)

  Jag stänger denna tråd nu. Den är ju väldigt långt bortanför vanlig webbsupport - men viktig! Sveriges Radio har ett högt förtroende hos allmänheten, men vi behöver kämpa för att behålla detta, och att det finns en möjlighet att granska oss, är viktigt!

  Detta är ett väldigt viktigt ämne, men i min roll som webbmaster finns inte riktigt den tid som behövs för att göra frågan rättvisa ...

  Annika Webbmaster
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.