Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Radiogodis.se (saknar äldre radioprogram)

Hej
Ni har ju satt stopp för allt det fina material som funnits på Radiogodis.se, bl a alla program med Kaj Kindvall. När kommer vi kunna ta del av det igen på Sveriges Radios hemsida.
Niklas Hallkvist Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Niklas!
  När (eller om) mer innehåll ska bli åtkomligt på vår hemsida är tyvärr inget vi webbmastrar kan svara på, men jag kan berätta lite mer om bakgrunden.

  Vi kan inte ge bort det vi inte äger själva
  Informationen som idag står på Radiogodis hemsida är säkert korrekt på ett plan:
  Att SR gör anspråk på material som de inte ens själva har kvar i sitt eget arkiv kan man tycka vad man vill om, men det finns ingen möjlighet för oss att kunna föra en rättvis kamp mot SR.

  Men det är inte hela sanningen. En stor det av det innehåll som funnits hos Radiogodis, som Kaj Kindvalls program, är nämligen något vi på Sveriges Radio inte själva får lägga ut på nätet. Vi kan nämligen inte ge bort något vi själva inte äger och det är inte vi som äger rättigheterna till musiken i programmen.

  Varsamhet med lyssnarnas pengar
  Däremot har vi förstås en annan möjlighet än exempelvis Radiogodis att förhandla med de upphovsrättsliga organisationerna för att öppna våra arkiv. Vi har försökt, men i de förhandlingar vi har fört om detta hittills, har vi bedömt att det skulle bli för dyrt, så idag har vi valt att inte använda lyssnarnas pengar till detta. Hur vi tänker om några år, kan jag inte sia om ...

  Avgörande ögonblick
  Att det finns ett stort intresse för radio-nostalgi vet vi. Vi har ett par ställen där du kan finna äldre innehåll, som här:
  Avgörande ögonblick (Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas)

  Bra musik har inget bäst före-datum
  Och vi sänder kanalen P4 Plus med musiken vi som varit med ett tag minns:
  P4 Plus - musik genom årtiondena till idag

  Hos P4 Plus finner du även en del äldre radioprogram, som äldre Svensktoppen och Smokerings:
  P4 Plus: alla avsnitt

  Dessa avsnitt ligger ute under 30 dagar, men sidan fylls successivt på med nya (fast gamla) program.

  Kontakta gärna P4 Plus och berätta vilken typ av program du vill höra mer av, så kanske vi kan få med det i vårt utbud!
  p4plus@sverigesradio.se 

  Mycket innehåll - men för forskare och liknande

  Jag vill passa på att tipsa om att en stor del av vårt material finns tillgängligt gratis via Svensk mediedatabas om du:
  • studerar eller forskar på högskolenivå
  • är författare eller journalist
  • gör research inför konstnärlig verksamhet
  • behöver förbereda undervisning eller föredrag (lärare, föredragshållare)
  Svensk mediedatabas

  Jag vet att detta inte är en ersättning för det du önskar dig, men detta är vad vi idag, helt lagligt, har att erbjuda. Och det är ju inte att förakta, det heller.

  Hoppas att det var till viss hjälp, även om det inte var det svar du helst hade velat få!
  Annika Webbmaster
 • Det var med stor sorg och besvikelse jag upptäckte att Radogodis försvunnit! Alla gamla På minuten-program med Margareta Krook och Stig Järrel m.fl.! Julkalendrar som Trollet med den gula kepsen och Bland tomtar och troll! Och tusentals andra program. Det här var ju ett dråpslag. Svt har åtminstone "Öppet arkiv" - men vad har ni? Ingenting!! Det är alltid omöjligt att få höra gamla program igen. Jag har t.ex. velat höra "Musiken berättar" i flera år.
  Vad gäller Svensk mediedatabas är den INTE till för vem som helst, och alltså inget realistiskt alternativ.
  Ja, det här skulle man ha vetat i förväg...
  Varför ska ni alltid förstöra allt som är bra?
  Marie Rohne
 • Hej Marie!

  Jag förstår att du är frustrerad, men att våra jurister gör sitt jobb och reagerar på ett uppenbart brott mot svensk lagstiftning, har jag förståelse för. Vi hamnar i en väldigt konstig situation när vi förhandlar med de organisationer som äger rättigheterna annars.

  Vi vet att Svensk mediedatabas inte är ett realistiskt alternativ för alla lyssnare, men vill nämna det alternativet.

  För en del lyssnare är SMBD till stor hjälp, som t ex Gunnar som skrev till oss förra veckan:
  Kopia av gamla program?

  På Minuten
  Hos Avgörande ögonblick finns en del program eller delar av program:Missa inte de roliga klippen här på På minutens egen sida:Här har vi fler fina inslag:
  På Minuten: Klassiker ur arkivet

  Trollet med den gula kepsen
  Den älskade serien om Trollet är ett av Barnradions mest önskade program. 1988 var ”Trollet med den gula kepsen” Sveriges Radios julkalender och sommaren 1990 sändes en uppföljare med tio program.

  Dessa tio program kan du lyssna på här:
  Tio avsnitt från programmet Trollet med den gula kepsen

  Bland tomtar och troll
  Sagorna med Olof Buckard finns på ljudbok. Hör med ditt bibliotek om du kan fjärrlåna den!
  Olof Buckard berättar sagor ur Bland tomtar och troll 

  Musiken berättar
  Där har vi tyvärr inget tillgängligt, men om du gillar kombinationen av oväntad underhållning och kulturhistoria, så finns det andra bra program!

  T ex dessa:
  Text och musik med Eric Schüldt
  Rendezvous med Kristjan Saag
  Da Capo

  Och är det just Sven Hugo Persson du vill höra mer av, så har vi många program där han delar med sig av sin kunskap.

  Som här:
  En dramatiker som skrev febrig totalteater (om Peter Weiss)

  Svt har åtminstone "Öppet arkiv" - men vad har ni? Ingenting!!

  Vi  kanske inte har lika mycket, men det vi har vill jag hjälpa dig att hitta.
  Annika Webbmaster
 • Hur ser upphovsrätten ut för talade program utan musik?
  Och går det att utelämna musiken i program där musik finns?
  Jan Hedmark
 • Hur ser upphovsrätten ut för talade program utan musik?

  Vissa äger vi och skulle kunna erbjuda utan problem med upphovsrätten. Däremot är det ju en arbetskostnad att bygga upp en vettig tjänst för ett omfattande arkiv och att underhålla en sådan tjänst, så att vi slipper fundera över juridiken gör inte att det är gratis.

  Det är t ex den typen av program du hittar här:
  Avgörande ögonblick: Vi var där

  Andra program innehåller andra typer av skyddat innehåll, och mycket av det som lyssnare frågar mest efter är uppläsningar, dramatiska verk och sketcher, som vi alltså inte äger (fullt ut) själva.

  Läs mer här:
  Varför så lite Hasse & Tage?

  Och går det att utelämna musiken i program där musik finns?
  Absolut! Det är så vi gör med t ex Sommar & Vinter i P1, där vi erbjuder programmen i sin helhet (med musik) under en begränsad period, men där det även går att ladda hem avsnitt efter den tiden.

  Från år 2000 är listan på sommarvärdar du kan lyssna på komplett (eller i det närmaste komplett?), men du kan även finna många fina program från 1959 och framåt. Se här:
  Sommar- och Vintervärdar 1959-2017

  Att klippa ned program så att det fungerar rättighetsmässigt är dock i sig en kostnad, och för vissa program (t ex Kaj Kindvall som Niklas ville lyssna på och Musiken berättar som Marie nämnde) så blir det ju extremt ointressanta program om vi tar bort musiken ...
  Annika Webbmaster
 • Tack, ungefär som jag trodde.
  En rad andra historiska kulturyttringar omhuldas med offentliga medel. Borde även göras med radioarkivet, anser jag. Då tänker jag främst på program utan upphovsrättsliga problem.
  Finns det någon fundering hos SR att söka externa medel för detta?
  Jan Hedmark
 • Finns det någon fundering hos SR att söka externa medel för detta?

  Det är något jag också undrar - och tänker ta reda på. Fast än så länge försöker jag ta reda på vilken avdelning som "äger frågan".

  Det är klart att vi som arbetar med Sveriges Radios webb gärna skulle ha en liknande tjänst! Frågan är hur högt prioriterad frågan är hos svenska folket, som i så fall får betala för tjänsten (oavsett om det skulle ske inom vår befintliga budget eller om vi skulle få öronmärkta pengar för just detta).

  Bakgrunden till SVT:s Öppet arkiv är att SVT fick ett anslag på 60 miljoner från Kulturdepartementet och därigenom kunde köpa loss rättigheterna för många program.

  Läs mer här:
  Nytt avtal begränsar utbudet i SVT:s Öppet arkiv

  Än så länge har bedömningen varit att intresset från lyssnarna har varit lågt, men detta hänger förstås samman med att så mycket av vårt innehåll funnits tillgängligt på sajter utanför Sveriges Radio. Och att sådana sajter uppstod hänger samman med att vi inte erbjöd vårt innehåll, så det blev en ond cirkel.

  Önskemålen om att ta del av äldre innehåll har helt klart ökat sedan Radiogodis stängde. Om det har ökat så mycket att företagets bedömning blir att det finns ett så starkt intresse att vi bör prioritera att öppna våra arkiv? Jag vet inte.

  Men jag lovar att försöka ta reda på det!
  Annika Webbmaster
 • Och jag tänker ta reda på det både vad det gäller upphovsrättsligt skyddat innehåll och sådant vi redan idag kan erbjuda - men där vi saknar en bra plattform ...
  Annika Webbmaster
 • Låter bra.
  Jag kan nämna att Manx Radio på Isle of Man också har en skatt i sina arkiv i form av speakerljudet från mc-tävlingarna på ön seda 1964. Där fick radion projektpengar för att under ett år sammanställa och på nätet sända valda delar av inspelningarna. Sedan blev det tyvärr nej till pengar följande år och nu lär programmen säljas via e-bay.

  Jan Hedmark
 • Det är inte bara Radiogodis som försvunnit, Avgörande Ögonblick är knappast någon ersättning för SR Minnen.
  Där kan ni inte skylla på utomstående..

  Tomas Börjeson
 • Jan (långt i efterhand, jag vet - förlåt!):
  Intressant exempel! Tack. Det är ett dilemma med projekt som byggs upp med tillfälliga resurser, där det sedan inte finns möjlighet att driva det när medlen är slut ... Gäller förstås inte alls enbart medier på nätet.

  Tomas (även detta ett sent svar, vilket jag ber om ursäkt för):
  Vi skyller väl inget på utomstående? Jag hoppas att det framgår att jag anser att det är vårt eget ansvar vilka prioriteringar vi gör. Sedan gör vi förstås dessa beroende av hur omvärlden ser ut.

  När SR Minnen lade ned var det många lyssnare som blev ledsna. Till exempel Anders här:
  SR Minnen?

  Jag kopierar den ´förklaring som redaktionen själv skrev då:
  Lyssningen på SR Minnens kanal är idag alltför låg och kommer därför att läggas ner till årsskiftet 2013/14.  I stället satsas resurser på att skapa bakgrunder till aktuella händelser på Sveriges Radios förstasida. SR Minnen-redaktionen vill tacka för alla roliga och intressanta programtips som kommit under årens lopp! Eftersom den strömmande kanalen nu läggs ner kan du inte längre önska arkivprogram här.

  Jag tror inte att det är någon som påstår att Avgörande ögonblick är en fullgod ersättning för en hel kanal som vi hade och nu har lagt ned sedan fyra år, för det är det absolut inte. Men det ska ju inte hindra oss från att hjälpa er att hitta det innehåll som faktiskt trots allt finns där, eller hur?

  Trevlig helg!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy