Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad är podcast/poddradio?

I dagspressen (pappersvarianterna "Gammelmedia") har jag sett ordet podcast , som om jag förstått rätt är någon form av radiokanal från SR. Vad är det? Kan jag bara lyssna på den kanalen via min dator eller mobil. (Obs! Har en suverän DORO - mobil utan appar!) Var kan jag få en beskrivning av podcast författade på svenska och ej IT-iska tack.
På förhand tack från en 83+are tillika stor radiolyssnare s k radior

Åke Asplund Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Åke!

  Det är en väldigt bra fråga och jag ska försöka svara på begriplig svenska. (Säg till om jag behöver förtydliga något!)

  Podcasting, eller som vi på Sveriges Radio säger "poddradio", är en teknik för att lyssna på radioprogram när du vill genom att ladda hem programmet. Vi erbjuder detta för de program där vi har sådana rättigheter, men musikprogram, författaruppläsningar och en hel del andra program äger vi inte själva och kan därför inte lägga ut för nedladdning.

  Det som är speciellt med poddradio, är att du kan "prenumerera" med mer eller mindre automatik på ett visst program, så att du får hem alla Radiopsykologen eller P4 Extra till din dator eller mobil.

  Alla de program vi har i poddradion går dock att ladda hem eller att lyssna på direkt från hemsidan utan att "prenumerera" också, på samma vis som du kan välja mellan att prenumerera eller köpa lösnummer av en tidning. Du kanske vill ladda hem en speciell sommarpratare t ex utan att behöva prenumerera på hela "Sommar i P1"...

  Att lyssna direkt på en poddfil är så enkelt att du inte ens märkert att det är det du gör. Titta på Spanarnas hemsida t ex:
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=516

  Där finns det länkar som heter "Lyssna (40 minuter)". Klickar du på den så är det poddfilen du lyssnar på i vår egen spelare! Väljer du "Ladda ner (40 min, mp3)" är det också en poddfil du laddar hem.

  Fördelen med en hemladdad fil är att du t ex kan överföra den till telefonen och lyssna när du är ute och åker buss eller promenerar utan att behöva vara uppkopplad mot nätet. Om just detta går till din Doro och hur du i sådana fall gör vågar jag inte sia om. Jag kan hjälpa dig vidare med detta senare om du är intresserad, men det här blir ju långt nog som det är!

  Vill du däremot "prenumerera" så behöver du ha någon typ av programvara som kan hantera podcasts installerad på datorn. Du som har en Mac-dator har kanske redan Itunes installerat vilket är ett av de vanligaste sätten att "prenumerera" (även om jag själv tycker att det är ett program som är lite svårt att hitta rätt i - ungefär som när man sitter med en fjärrkontroll som har femtio knappar fastän man bara vill byta kanal och reglera volymen). Om du är intresserad av den här "prenumerations-funktionen" så tar vi det också i ett annat inlägg.

  Hoppas att jag rätade ut fler frågetecken än vad jag skapade!

  Annika Webbmaster
 • Hej Annika
  Tack för Ditt vänliga och trevliga svar. Nu ska jag i lugn och ro läsa igenom det och försöka tillämpa dina anvisningar på min "utrustning". Det verkar onekligen vara en fin service att kunna gå tillbaka och hör program jag missat eller vill höra flera gånger. Men som sagt nu måste jag försöka finna fram bra tekniska lösningar på hemmaplan. Jag är ganska övertygad om att det kommer att krävas insatser av vår bästa support-grupp, d v s barnbarnen! Återkommer gärna framöver. Nu vet jag var Du och Dina kolleger finns. Lev väl
  Åke

  Åke Asplund
 • Hej igen Annika Varför frågetecken och varningsutropstecken???
  Är inte det här forumet då? Var har jag hamnat nu då? Det är inte lätt att hitta rätt i IT-labyrinterna. Du får ta det för var det är: En positiv kommentar från Gubben Åke. ska det ligga någon annanstans så får du flytta det dit.
  KRAM Åke

  Åke Asplund
 • Hej igen!

  Frågetecken och utropstecken har att göra med om man vill kategorisera sitt inlägg som ett "problem" (= utropstecken) eller en fråga (= frågetecken).

  Det spelar ingen som helst roll för vår förmåga att svara på det och jag låter det ligga kvar under "problem". Det är ju ett problem att vi svänger oss med tekniktermer som alla lyssnare inte förstår!

  En sak jag inte skrev om är att det går att lyssna i efterhand även på de program vi inte erbjuder som podd. I princip alla våra program ligger ute i 30 dagar efter sändning och du kan lyssna direkt från hemsidan sverigesradio.se

  Hör av dig om du får svårt att hitta till ett visst program eller om det blir några tekniska problem. Lycka till med lyssnandet!

  Annika Webbmaster
 • Hej igen Annika,
  Än en gång stort tack för Din fina information. Du och Dina kolleger bör veta att Ni är faktiskt unika med att svara snabbt och förståligt. Detta sagt när jag jämför med andra frågor och svar fora. Kommer säkert att höra av mig när jag testat all den nya kunskap jag fått tack vare Dig och Dina kompisar. Lev väl "Stå på Er annars gör någon annan det!" (citat ur gamla fina Gåsblandaren som KTH-teknologertna förr sålde på gator och torg på Lucia-dagen i Stockholm)
  Gubben Åke med rötter i stadsdelen Vasastan i Stockholm

  Åke Asplund
 • Blandaren känner jag väl till 😀

  Jag har Blandaren (dock Vårblandaren) att tacka för mitt liv, eftersom mina föräldrar träffades i samband med att pappa sålde denna publikation. Men det är en helt annan historia...

  Annika Webbmaster
 • Grattis Annika
  Klart slut
  Åke från Sibirien (Vasastan)

  Åke Asplund

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.