Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Önskar lyssna helt utan musik - tillgänglighetsfråga

Pga kronisk sjukdom har jag svårt att lyssna på radio, musik osv. Hjärntröttheten blir förvärrad, i synnerhet av blandade ljud. Många har det som jag och Sveriges radios service att spela upp program UTAN MUSIK skulle kunna vara ett viktigt steg till ökad tillgänglighet. Men ”utan musik” betyder ju tyvärr inte alls att musiken är borta. Bara förkortad. Vilket blir hackigt och en stor belastning för kognitivt begränsade hjärnor.  Ett sommarprat som jag lyssnade på ”utan musik” innehöll över 10 minuter musik. Omkring en minut per låt. Varför? Några sekunder kan jag förstå, om tanken är att ge en känsla för musikvalet. Men ett program ”utan musik” borde inte innehålla över 14% musik...
Hjärntrött Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej och förlåt att svaret har dröjt!

  Själva formuleringen "utan musik" är vilseledande, för helt utan musik är det ju sällan, och i många program är musikinnehållet relativt stort.

  Det rör sig då om program där musiken har bedömts vara en viktig del av programmet, och just Sommar & Vinter i P1 är ett sådant exempel. Musiken är utvald av sommarvärden själv och bidrar till programmets helhet.

  Jag, som i och för sig inte är hjärntrött men har en perceptionsstörning och problem att rikta mitt fokus, har viss förståelse för problemet, även om jag förmodligen inte kan leva mig in i det på riktigt.

  För mig fungerar det att spola förbi musiken, men det är kanske är stressande i sig att behöva fippla med telefonen eller datorn? För mig är det dessutom något som jag verkligen inte behöver göra med all musik - endast viss musik tränger sig på och är belastande.

  Om du tror att det skulle hjälpa att spola förbi musiken och vill ha tipws på hur du enklast gör detta, så hör av dig. Annars ... Ja, Sommarprogrammen har det format de har och jag tror inte att vi kommer att förändra det. Däremot finns det ju många program där spännande människor kommer till tals utan att musik ligger med.

  Här är några fina program där människor får utrymme att utveckla sina resonemang och tala till punkt som jag tror är relativt fria från musik (om du inte väljer ett avsnitt om/med en musiker):Hoppas att du har nytta av något av mina tips!
  Annika Webbmaster
 • Jag håller med "Hjärmtrött", det med musik i program gäller allt från SR.
  Har själv nästan slutat att lyssna på dokumentärer från P1, P3 osv "utan" musik, det är ändå minst 10 minuter musik i dessa

  snälla SR, sluta lova (Utan musik) eller ändra till "minst 14% musik" som beskrivning
  Wiman

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.