Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Ny knapp: Rapportera felande ljudfil

Hej.

Jag stöter ibland på ljudfiler som inte går att spela upp här på Sveriges radios hemsida. Att manuellt kontakta med webbansvarig kan vara tidskrävande. Därför vill jag föreslå att en knapp läggs till för varje sida. Denna knapp ska automatiskt ta reda på vilken webbläsare man använder (och annan relevant information för ärendet) och skicka till webbansvariga automatiskt. Så att felande ljudfiler snabbt kan åtgärdas.

Med felande ljudfiler menar jag, t.ex när spelaren säger "buffrar ljud.." i flera minuter, och i slutändan "det tog för lång tid att ladda, kunde inte spelas upp".

Jag använder endast webbsidan, så detta förslag kanske inte är relevant för appen. (Det skulle kunna vara relevant för appen, men det har jag ingen koll på.)
Peter Persson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Jag skulle vilja utveckla Peters fel-knapp att även inkludera om fel fil är upplagd.

  I skrivandets stund är det fel på Drama-arkivets sidor "María Villas Död", men det är inte fel på filen i sig, utan fel fil som är upplagd. Kanske en alternativknapp så att jag kan välja om det är fel fil som är upplagd eller om det är en "trasig" fil.
  Johan Ekman
 • Jag vill tillägga:
  När man klickar på knappen så kan en ruta komma upp där man kort kan beskriva vad det är för fel man upplever. Denna informationen skickas givetvis också med till de webbansvariga.
  Peter Persson
 • Hej!
  Ett mer genomtänkt svar på önskemålet om knapp kommer senare, men jag vill börja med att lösa de aktuella problemen.

  Peter:
  Kan du ge exempel på någon fil du har stött på detta problem med?

  Johan: Vilken av delarna är fel? Det var en del tekniska problem med kopplingen tablå-avsnitt under förra veckan, och jag utgår från att det du rapporterat in är en följd av detta. Självfallet vill vi rätta det!
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika!

  Det rättades till redan igår.
  Del 1 länkade till del 2 både på nedladdning och direktlyssning. Del 2 hade en informationsruta om att det skulle sändas nästa vecka och del 3 var låg ute och var korrekt länkad.

  Att jag vill stödja knappen är för att detta nu inträffade på långfredagen och det skulle dröjja ända till igår innan redaktionen/kundtjänst skulle vara tillbaka. En intresant sak var att det under påskafton dök upp en extra "Del1" i min Logitech som var rätt länkad, men både hemsidan och appen länkade fortfarande fel.

  En tanke du kan ta med dig är att en sådan "knapp" kanske skall gå till någon "jour-funktion" så att den inte blir hängande i flera dagar över t.ex. storhelger.

  Johan Ekman
 • Jour
  En tanke du kan ta med dig är att en sådan "knapp" kanske skall gå till någon "jour-funktion" så att den inte blir hängande i flera dagar över t.ex. storhelger.

  Vilket förutsätter att vi bygger upp en jour-organisation av annat slag än den vi har idag ... Vi har självfallet en jourverksamhet, men den ligger på mer drift-nivå. Kanaler ska inte tystna, de datorer som kodar våra program ska inte stanna.

  Att ett enstaka program drabbats av fel är inget vi idag gör jourutryckningar för, annat än i undantagsfall. Att organisera oss som arbetar med support på annat vis går förstås, men jag vet inte om majoriteten av våra licensbetalare tycker att det vore värt den rätt stora kostnadsökning det skulle innebära att ha en bättre jourverksamhet. Det är inte min sak att bedöma (tack och lov!), så förslaget vidarebefordras till de kolleger som prioriterar hur vi arbetar.

  Maria Villas-problemet
  När det gäller just Maria Villas död, så ser jag att Marie Jansson som arbetar på Drama-redaktionen rapporterade in felet direkt på morgonen den 18/4 och att en av mina kolleger rättade det omgående. Det felet var en följd av tekniska problem som vi hade haft veckan innan påsk, som nu är lösta.

  Så i det fallet hade inte en knapp i spelaren gjort att vi åtgärdat felet snabbare än idag, om vi inte samtidigt organiserar supporten annorlunda.

  Knapp för felrapport
  Att rapportera in att olika ljudfiler har problem kan absolut vara värdefullt, och principen att felanmälningar (och helst även support) ska ske i anslutning till det ställe felet märks på, är i grunden sympatisk. Jag kommer därför att ta vidare idén till de kolleger som arbetar med form och funktion av såväl webb som appar, så får de klura över om och i så fall hur vi kan ta detta vidare!

  Tack!

  Enstaka felaktiga ljudfiler
  Men i de allra flesta fall är fel som det Peter beskrev ursprungligen, t.ex när spelaren säger "buffrar ljud.." i flera minuter, och i slutändan "det tog för lång tid att ladda, kunde inte spelas upp" något som det är bra att lyssnaren kontaktar oss webbmastrar om, eftersom felet oftast ligger i inställningar hos lyssnaren och inte är något vi kan åtgärda centralt - däremot kan vi berätta för lyssnaren hur han eller hon ska lösa problemet. Individuell hjälp krävs nästan alltid i de fallen, eftersom det kan vara enormt många olika saker som gör att felet uppkommer.

  Här är några exempel där felanmälningarna låter snarlika det Peter skrev, men där orsaken är helt olika:

  Till exempel Britta här:
  spelaren bara laddar och laddar säger till slut att det tar för lång tid, försök igen
  (Firefox och XP får problem med delar av vårt innehåll)

  Eller Magnus här:
  Jag försöker lyssna på Förmiddag i P4 Skaraborg /.../ Får bara upp "Buffrar" och sedan "För lång tid ... Försök igen" Andra SR-program, t ex Drama i P1, fungerar bra.
  (Router-relaterat)

  Eller Siv här:
  Får upp denna text "Det tog för lång tid att hämta ljudet, prova igen", har fiberkabel och det fungerade i förra veckan, lyssnade på Melodikrysset i efterhand.
  (Firefox för Linux saknade rätt codec efter uppdatering)

  I dessa fall behövde lyssnarna hjälp av oss för att ringa in problemet. Om han eller hon bara hade klickat på en knapp för att rapportera att "filen inte funkar" kanske de hade låtit bli att kontakta oss och därmed aldrig fått denna hjälp.

  Det är därför jag vill veta mer om ditt fel, Peter! Visst kan det vara tidskrävande att kontakta oss manuellt, men jag tror att det är värt det. Vi är envisa och vana vid att felsöka, så låt oss hjälpas åt att ta reda på vad felet beror på hos just dig!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.