Till senaste kommentaren

Möjligthet att höja uppspelningshastigheten

Sveriges Radio är värd att bedöma i många områden. Dess design är både snygg, simpel och lätt att orientera sig i. Kvalitén är hög och anpassningsbar, programmet körs smidigt och sökfunktionen är välutvecklad. Däremot, saknar jag möjligheten att ställa in hastigheten som olika inslag och poddavsnitt ska spelas i. Det är något av en standard idag, då många lever stressigt och inte vill spendera alltför lång tid på att dagligen lyssna in nyheter och annat intressant. Därför borde det gå att öka hastigheten på förinspelade ljudklipp med upp till förslagsvis tre (3) gånger hastigheten. Samtidigt, finns det förmodligen de som har svårt att hänga med, som äldre, och därmed bör även möjligheten att sakta ned till förslagsvis tre (3) gånger så långsam uppspelningshastighet finnas. Optimalt, bör funktionen att sakta ned hastigheten även fungera på livesändningar.
Kevin Granberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Idag går det inte, och eftersom jag tidigare har svarat en lyssnare som skrev att funktionen finns i alla moderna mediespelare, kopierar jag det svar jag skrev till honom:

  Alla moderna spelare?
  Funktionen är väldigt vanlig i podcast-appar där spelaren ska kunna spela lite blandat innehåll. Däremot är funktionen ännu ovanlig i ljudtjänster hos oss som skapar de ljud som ska spelas upp. Jag gjorde för en månad sedan stickprov hos andra radiobolag:
  • NRK radio - fann inte funktionen
  • UR Play - fann inte funktionen
  • Yle - fann inte funktionen
  • BBC Sounds - fann inte funktionen
  • RadioPlay - fann inte funktionen (enda icke Public Service-exemplet jag testade)
  Vi som gör poddar vs dem som gör podcast-appar
  Företag som bygger spelare utan att skapa innehåll är oftast snabbare med bra funktioner. Exempelvis saknade vi för ett år sedan en spelkö i vår Play-app, en funktion som sedan länge var standard i podcast-appar. (Vår kö-funktion är dessutom fortfarande mindre flexibel än spelkön i de flesta podcast-appar.) Ett företag som lägger allt krut på en flexibel app, har helt enkelt bättre förutsättningar att lägga in de funktioner de ser att användarna frågar efter än vad ett radiobolag som även skapar en app kan ha.

  En faktor som kanske bidrar till att få radiobolag ger möjlighet att ändra tempot, är att en dokumentär, ett humorprogram eller en drama-produktion har en inbyggd dramaturgi. Det finns en tanke bakom pausering och tempo. Att BBC, NRK, UR och Sveriges Radio ska hjälpa våra lyssnare att "köra över" detta är inte helt självklart. Det kan bidra till att vi som skapar innehåll inte prioriterat funktionen.

  Vi förstår behovet
  Vi vet att vår roll inte är att bestämma hur Sveriges Radios lyssnare (alltså hela svenska folket enligt vårt uppdrag) ska ta del av de program som vi (även jag är lyssnare!) betalar för. En lyssnare som behöver långsamt tempo för att ta del av sina lokala nyheter, bör kunna få detta enkelt och en lyssnare som vill "skum-lyssna" snabbare på en dokumentär och sedan byta till normal hastighet vid de tio minuter som han eller hon egentligen var ute efter bör kunna göra detta.

  Och lyssnare som alltid vill lyssna snabbare för att dygnet endast har 24 timmar och världen är full av saker man vill göra och höra ska kunna göra så! Det går ju redan idag. Du kan ta del av en stor del av vårt innehåll i appar med flexibel hastighet. Om du behöver hjälp att hitta en sådan app, eller att hitta vårt innehåll i den, så hör av dig.

  Jag hör med app-teamet hur det ser ut i kristallkulan kring önskemålet att kunna ändra uppspelningshastigheten!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.