Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Lyssnare utomlands når inte P4 direkt

Tyvärr kommer lyssnare utomlands inte att kunna lyssna direkt på P4 förrän efter vinter-OS, eftersom vi endast får sända från OS inom Sverige.

Det går fortfarande att lyssna i efterhand på P4-program och andra kanaler, som P4 Plus och P1, fungerar som vanligt.

Efter OS, den 26 februari, tar vi bort blockeringen. Vi beklagar de problem som detta medför, i synnerhet eftersom vi vet att P4 är en viktig länk till Sverige för många av er som bor utomlands.
Annika Webbmaster Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej. Kan ni inte stänga av endast OS-sändningar?? Känns helt omodernt och ofattbart att stänga av en hel kanal med nyttig info m m? Rktigt upprörda är många av oss. Med vänlig hälsning,. Annicka
  Annicka Ekengren
 • Hej! Jag instämmer med Annicka. Detta är helt absurt!
  Det borde väl finnas en teknisk möjlighet så vi kan lyssna på alla andra program samt nyheter som sänds under OS perioden?
  Tacksam om ni skulle kunna undersöka denna möjlighet lite närmare.
  Med vänlig hälsning Helena
  Helena
 • Håller helt med föregående skribenter. Att ni inte kan sända OS-sändningarna är helt OK men att ni inte sänder övriga program är riktigt dålig service. Det låter som SR valt en enkel lösning som drabbar lyssnare utomlands. Extra märkligt eftersom ni, av svaret ovan att döma, är medvetna om att detta är en viktig kanal till Sverige för oss utomlandsboende.
   
  Gunilla
 • Hej!

  Varför vi blockerar allt från P4, istället för att slå på och av blockeringen är en mycket bra fråga. När SVT eller BBC blockerar, gör de det ju för de aktuella sändningarna, inte överallt.

  Omodernt
  Känns helt omodernt och ofattbart att stänga av en hel kanal
  Anledningen är att vi inte har något bra stöd för att blockera IP-nummer. Det är ju något vi nästan aldrig gjort förr (med undantag för något tidigare fotbolls-VM och just OS). Att våra talade sändningar i allmänhet är ointressanta om man inte kan svenska, ger en automatisk begränsning som brukar göra att vi slipper den här typen av begränsningar.

  Att slå på och av begränsningarna måste gå snabbt, för plötsligt kan en sport som vi egentligen inte hade tänkt liverapportera ifrån bli hett stoff för att en svensk deltagare får medaljchans, så det går inte i förväg att veta exakt vilka tider som är "helt riskfria". Att bryta mot de avtal vi har, som är benhårda på att geoblockering krävs, finns inte på kartan, och med den omständliga process det är för oss att slå på och av detta så vågar vi inte lita på att det går + att vi tror att våra licensbetalare inte vill betala för en stor (alltså dyr) arbetsinsats som skulle komma en rätt begränsad del av våra lyssnare till godo.

  Dålig service
  att ni inte sänder övriga program är riktigt dålig service
  Ni kan lyssna på alla program, bara inte just när de sänds. Fast nu sänds det inte lika många andra program som vanligt under denna period. Det mesta utgår ur tablån på grund av OS.

  När ni lyssnar i efterhand så spelar det ingen roll för våra servrar att ni är utanför Sverige. Så ni kan lyssna på exempelvis P4 Malmöhus sändningar via tablån:
  http://sverigesradio.se/sida/tabla.aspx?programid=207 

  Här är det en fördel att P4 sänder i "långa block", eftersom ni behöver starta ett nytt program när nästa är slut. Det går även att lägga flera avsnitt i kö så att de spelas upp i en följd.

  Och ni kan passa på att lära känna våra andra kanaler. Kanske P4 Plus varvat med P1?

  Undersöker hur vi ska göra
  Tacksam om ni skulle kunna undersöka denna möjlighet lite närmare
  Vi tar till oss av er kritik och kikar på vilka förändringar vi behöver göra i tekniken för att det ska fungera smidigare nästa gång vi har liknande begränsningar i rättigheterna.

  Men här och nu är det som det är. Och det är tråkigt. Berätta gärna vad det är ni kommer att sakna mest under den här perioden. (Ibland kan det vara innehåll som även sänds i en kanal som inte är blockarad hos er, och då vill jag förstås hjälpa er att hitta det!)

  Raderat
  Jag raderade ett vänligt tips om möjligheten att trixa sig runt geoblockering, för hur trist det än är att stänga ute lyssnare i andra länder, så gör vi det för att våra avtal kring OS ser ut som de gör.

  Vi  kan inte först skapa en blockering och sedan tipsa om hur man tar sig runt den. På vårt forum kommer jag som moderator att inte låta den typen av tips ligga kvar.
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika,
  Tack för den kompletterande informationen och svaren.
  Med vänlig hälsning Helena
  Helena
 • Detta är riktigt dåligt! När jag är utomlands har jag ofta min lokala P4-station på, bl a för att få både lokala nyheter och riksnyheter. Det är ju fullkomligt ointressant att få dessa i efterhand, då är det inga nyheter längre. Om SVT kan lösa detta borde ni också kunna göra det, i stället för att blockera en hel kanal i två veckor.
  Hasse
 • Ja, det är tråkigt.

  Just OS har inte SVT rättigheter för alls. Det är TV5:
  Kanal 5 blir huvudkanal för sändningarna under OS 2018 (Dagens media)

  Om de hade en kanal som sänder så pass mycket OS-innehåll som vi gör, hade de nog också haft blockering dygnet runt. Däremot tror jag att de har större möjlighet att snabbt slå på och av blockering om exempelvis en film med begränsade rättigheter är blockerad i en kanal.

  Men handen på hjärtat, nog är väl den lokala nyhetsändning som är en timme gammal relativt aktuell? Vilken kanal lyssnar du på? På kanalens startsida publiceras nyheter ofta snabbare än i sändning, och du kan lyssna där (samt varva med Ekots sida eller med att lyssna på P1 för riksbevakning).

  Jag säger inte att det blir lika bra som att lyssna på P4, men med det läge vi har vill jag ge konstruktiva tips.
  Annika Webbmaster
 • Om det just är nyheter du vill ta del av, så är för övrigt SVT väldigt knepigt för er utomlands under OS:
  Om nyhetsutbudet på SVT Play under vinter-OS
  Annika Webbmaster
 • Hur menar du att jag kan lyssna via kanalens startsida? Jag har appen för iPhone, och jag hittar inget sätt att få detta i någorlunda realtid. ”Min” kanal är P4 Östergötland. Riksnyheter kan jag naturligtvis få via P1, men inte lokala nyheter.
  Hasse
 • Öppna denna sida i Safari på din Iphone:
  https://sverigesradio.se/ostergotland/

  Förutom länken som handlar om vad som sänds direkt, ska ljudklippen fungera.

  Du kan även lyssna på senaste nyhetssändningen här:
  Alla sändningar i efterhand från Nyheter P4 Östergötland              


  Annika Webbmaster
 • Det känns inte helt genomtänkt att goeblocka VMA-kanalen för oss som exempelvis lyssnar via Squeezebox inom landet men där streamen går via en utländsk server på vägen.
  Clas
 • Hej Annika Webmaster.
  Eftersom jag verkar has startat tråden, vill jag bara göra ett avslutande inlägg.
  Tackar för informationen - som rätar ut frågetecknen - men som på intet annat vis gör mig lyckligare. Råd som att lyssna i efterhand och att kanske lyssna på andra kanaler........jag vet inte........vad jag skall säga. Uppskattar att råden är konstruktiva - men..................Inez Usmann sa en gång att internet är en fluga och går över... Det gjorde den nu inte. Att på svenskt storebrorvis ( är min upplevelse ) göra saker rejält och ta bort allt - för att det är lättast upplever jag som omodernt och kanske inte heller så insiktsfullt om vad P4 betyder för oss lyssnare ute i världen. Det är som det är och många med mig har löst problemet ändå - det finns alternativ - men jag hoppas att de som bestämmer över vad som skall delges lyssnarna eller inte - framledes hittar lösingar. Är absolut övertygad om att de finns. Mvh, Annicka
  Annicka Ekengren
 • Är Skåne utomlands??? Jag har alltid trott att jag bor i Sverige på Bjärehalvön.......
  Kan lyssna på alla kanaler utom P4. Har startat om routern, uppdaterat appen, bytt mellan Chrome och Safari på datorn. Felkod på datorn 66, felkoder på min IPhone:
   6, -1102, -12660..... Jag har utgått från att problemet låg i min uppkoppling, men nu börjar det långsamt gå upp för mig att jag förmodligen inte befinner mig i Sverige!
  Absurt var ordet....
  Elisabeth
 • Skandaklöst,  att inte kunna få den information man är van vid p.g.a OS. Blockera OS med kod 66, men sänd övrig radio till oss som bor utomlands.
  Peter Stenberg
 • Hur mycket geoblockering i allmänhet än får mig att vilja kräkas så förstår jag att SR måste hålla sig till de regler som de nu en gång accepterar i sina avtal med OS. Jag försökte titta på CNN i går eftermiddag, men eftersom de tydligen rapporterade ifrån invigningen av OS så var deras utlandssändningar också blockerade. Hur det fungerar rent lagligt när kanalen ingår i betalda programpaket över hela världen är för mig ett fullständigt mysterium, men det visar på vilken makt de här produktionsbolagen och deras pengar har. Visserligen behöver de som fixar bilderna till TV få betalt för det, men att blockera radios rättigheter att kommentera evenemang live känns som om nästa steg vore att sälja ensamrätter till att till exempel kommentera det amerikanska presidentvalet. (Jämförelsen med med SVT, Kanal5 och BBC funkar inte eftersom det vi pratar om är livesändningarna, och där är TV-sändningarna för alla kanalerna alltid blockerade i utlandet, inte bara för OS.)

  Däremot har jag verkligen ingen som helst förståelse för att det inte ska kunna gå att fixa en lösning för att slå av och på sändningarna på ett säkert sätt om man bara vill, problemet är väl snarare att det kostar pengar och energi, och då är väl utlandslyssnarna i slutändan helt enkelt för få för att vara tillräckligt viktiga. (Jämförelsen med med SVT, Kanal5 och BBC funkar heller inte eftersom det vi pratar om är livesändningarna, och där är TV-sändningarna för alla kanalerna alltid blockerade i utlandet, inte bara för OS. Sedan blockeras programmen för streaming i efterhand beroende på vilka rättigheter de har.)

  Att lyssna på programmen i efterhand må vara en möjlighet, men detsamma som att tiga och lida av ett problem som inte borde vara nödvändigt.

  Som Annika säger, det är som det är och det är tråkigt. Man känner sig helt maktlös mot den pengamaskin som sporten har blivit och det enda sättet att protestera vore i princip att såga sig själv i foten genom att helt bojkotta OS som lyssnare/tittare. Tyvärr så blir det aldrig tillräckligt många som gör det för att det ska göra ont där det behövs för att någon ska tänka om vad gäller blockering och rättigheter.

  Åke
 • Hej igen,
  Hur kan jag gå in via datorn och lyssna i efterhand men slippa se information om resultaten INNAN jag har lyssnat?
  Nu skulle jag gå in och lyssna på nattens / morgonens sändningar och tänkte att radiosportens sändningar i efterhand blir väl bäst. Då står det stora feta rubriker om vem som vunnit! Detta förtar ju all spänning. Jag blev så fruktansvärt besviken.

  Eftersom jag inte kan/får lyssna på direktsändningar utan är hänvisad till att lyssna i efterhand, undrar jag om det finns något sätt att komma DIREKT till en lista med alla sändningar som varit, men slippa se alla rubriker om placeringar.
  Hur ska man göra, var gå in? Notera att jag lyssnar via dator.
  Jag testade att titta under P4 -> Program, men hittade inget OS relaterat, bara Radiosporten.
  Tacksam för hjälp då jag, som säkert många andra som befinner sig utomlands, önskar få uppleva spänningen som om vi lyssnade i direktsändning.

  Med vänlig hälsning, Helena

  Helena
 • Nej Helena, det går inte som det ser ut nu, vilket visar att rådet om att lyssna i efterhand inte håller ända in i mål. Sedan kan vi ju undra över hela idéen med att blockera ett fåtal svenska utlandslyssnare från att lyssna på svensktalade radioreportage från OS. Är detta genomtänkt ända in i kaklet? Men jag kan ha missat någon viktig punkt, men antagligen handlar det mest om fyrkantig juridik.
  supporter
 • Vi får nog av alla avbrott i p4- kanalen pg av alla idrottsevenemang som alltid tycks prioriteras ! Det bordevara tillåtet att få lyssna på P4 kanalen inom EU även om man sänder OS!
  Vi sökt information om varför tyst i kanalen här i Spanien, har sänt fråga till P4 men inte fått något svar. Ett dygn av sökande efter någon form av information utan resultat. Så dåligt!
  Kan det här vara läge för en anmälan...?
  Lilian
 • Hej Lilian. Om du läser det allra första inlägget från webmastern, så får du en förklaring på varför man stängt av P4 över OS. Inte för att det gör dig gladare, men för att du skall veta varför. OS pågår = inget P4 för oss utanför Sverige. Vi är alla upprörda BTW. Mvh. Annicka
  Annicka Ekengren
 • Hej på er på SR-WEB-service - hade sparat mig mycket extra jobb om jag vetat om att P4 (Jönköping) nu, under vinter-OS, är blockerat för utomlands-lyssnare! Tillbringade hela dagen igår med att försöka starta om modem och mina två Internetmottagre mm. mm. Upptäckte sedan att P1+P2 funkade och förstod det var strul med P4 och tyvärr kan man ju inte köra via VPN med en Internetmottagre - för går ju inte ha med sig en VPN bestyckad dator i sängen om man vill lyssna på trevlig musik och nyheter nattetid - men man ska väl bli bestraffad på något sätt, vi svenskar i exil, när vi inte betalar licensen till RadioTjänst. Ha det så gott däruppe i Norden och en ide vore ju; att Olympiaden, som pågår väl för det mesta när det är dag Syd-Korea och då är det natt i Swedala - ni kunde ju koppla in en enkel timer, finns på IKEA, och blockera utlands-sändningen av P4 när dom glider omkring på nederbörden på andra sidan jordklotet !!!
  Per
 • Jag har bott i Sverige från min barndom i 25 år och är star bunden med sveriges radio.
  Jag bor nu utomlands men detta att ni har blockeratt P4 är välldigt absurdt !!!
  Sverige är ett demokratkskt rikt land med utomordentliga tekniska lösningar !
  Jag struntar i OS jag vill höra miin kanal malmöhus P4 klart slut !
  Få bukt med detta !
  Hälsning Zoran
  Zoran
 • Hej, jag är tysk och lärde mig svenska för länge sen, jobbade även för den svenska församlingen i Bayern. I alla fall har min make (jag är blind) jobbad med våra Webradio och inget Hände. Det vore bra, att tippsa om att P4 inte fungerar till den 26:e februari:
  1. I appen.
  2. På Sveriges Radios Hemsida och
  3. På alla P4 webplatser. Och då som framstäld Information, att man med skärmläsare som Jaws hittar Informationen! Jag letade! I appen, på P4 Uppland. Att skriva om allt är en jätte idé, eftersom folk hade inte startat om datorer, router, programerade inte ut och in P4-kanaler, som min man gjorde hela kvällen igår. Och han Talar inte svenska.
  För mig kändes det som: "Vi tar bort P4 i all tysthet och hemlighet." Varför informerar man inte på webplatser?
  Med förundrade, vänliga och lättade hälsningar. Troodde min app är trasig igen och att jag måste ställa in värksinställningar på min Iphone. Sandra
  Sandra
 • Jag bor I Scotland och ār också jāttesur for att jag inte kan lyssna på P4 ( Malmöhus ) I flera veckor. Jātte dåligt.

  Jan Morgan
 • Eftersom jag lyssnar på radion via nätet när jag är ute och åker missar jag trafikinformationen som går ut över P4. Detta är en säkerhetsrisk.
  VMA informationen, vilka kanaler finns den på när det gäller lokal information.
  Jag har inte möjlighet att lyssna på luftburen radio utan all radio och lokal radio kommer via nätet till mig.
  AGC
 • Verkligen svagt, det verkar som sverig annamar diktatur fasoner
  pelle
 • Hej alla!

  Det är många starka känslor, och det är helt begripligt eftersom en så god vana som att lyssna på P4 plötsligt inte fungerar.

  Det är dock flera olika delfrågor som kräver svar, och jag vill gärna koncentrera den här tråden till att handla om framförallt tre viktiga frågor:
  1. Geoblockeringen i stort
  2. Frågan om att vi inte blockerar just de känsliga sändningarna, utan hela P4
  3. Brist på information om varför det inte går att lyssna
  Det gör att jag kommer att hänvisa ett par inlägg som handlar om närliggande ämnen till andra trådar. Annars blir detta alldeles för "spretigt" och svårt för nytillkomna att hänga med i.

  Det är framförallt två ämnen jag inte svarar på ingående i den här tråden:
  1. Lyssnare som är i Sverige men ändå blockeras, där vi webbmastrar gärna svarar här: Felkod 66 - P4 blockeras fast jag är i Sverige
  2. Samma ämne, men specifikt för Squeezebox, vilket vi svarar på här: P4 i Squeezebox: No items found in playlist
  Hoppas att det inte blir för virrigt för er som jag kommer att slussa över till andra trådar!
  Annika Webbmaster
 • Jag svarar tre lyssnare åt gången:

  Clas med Squeezebox: Som jag nyss skrev, vill jag ta det i en annan tråd:
  P4 i Squeezebox: No items found in playlist

  Annicka: Tack för hjälp att förklara. Jag håller med om att det förstås inte är någon större tröst att veta varför något sker, men det är viktigt, inte minst för att förstå att felet inte ligger i den egna datorn (radion, mobilen, etc.). Och där vet jag att vi inte har varit så bra som jag skulle önska. Vår information om att vi blockerar utrikiska IP-nummer är inte så tydlig att alla drabbade ser dem.

  Vissa plattformar har vi åtgärdat det på, och vi hoppas att Apple snart godkänner den kod som gör att lyssnare i vår app för Ios får ett begripligt felmeddelande, inte "felkod 6" eller liknande, utan där det i klartext står att man bara kan lyssna på P4 i Sverige under OS.

  Elisabeth: Bjärehalvön har (enligt vanligtvis säkra källor) varit en del av Sverige sedan freden i Roskilde 1658, så det finns inget skäl att blockera dig.

  Får du problemet på en vanlig dator, så har du med största sannolikhet fått en adress som ser ut att ligga i ett annat land. Detta behöver du då undersöka med din internetleverantör.

  Vi hjälper dig gärna att felsöka, men inte i denna tråd, utan här:
  Felkod 66 - P4 blockeras fast jag är i Sverige
  Annika Webbmaster
 • Peter skrev:
  Blockera OS med kod 66, men sänd övrig radio till oss som bor utomlands.

  Du kan lyssna på femton av våra kanaler och även P4-programmen går att lyssna på, men inte direkt. Under OS är dock hela tablån så förändrad att det inte blir speciellt många "OS-fria" P4-sändningar kvar.

  Vad är det du saknar mest? Jag vill gärna hjälpa dig att ta del av det!

  Per i Kongo:
  Ditt fel (som även drabbar P3) kräver individuell felsökning, vilket vi sköter här:
  Kan inte lyssna på P3, är i Kongo

  Åke:
  Tack för mycket intressanta tankar och för att du klarlade skillnaden mellan TV-sajternas blockering och Sveriges Radios, nämligen att till exempel SVT inte sänder sina vanliga kanaler utanför Sverige.

  Jag har aldrig behövt fundera över den saken (dels bor jag i Sverige och dels ser jag rätt lite "linjär flödes-tv", så att kanalerna är geoblockerade och att det endast är programmen som går att ta del av hade jag inte reflekterat över).

  Lite grovt kan vi alltså säga att P4 nu under OS fungerar som SVT gör normalt (fast hos oss finns det möjlighet att ta del av i princip allt i efterhand). Men det vore att göra det för enkelt för mig och förringa problemet. Vi förstår att det är ett problem att en tjänst som våra lyssnare utomlands är vana vid att få (flödesradio) plötsligt inte fungerar med alla kanaler.

  Med mindre aktörer än OS, brukar det gå att argumentera för att svenska språket i sig är en begränsande faktor och att våra talade radiosändningar är ointressanta "globalt". Tyvärr är OS så eftertraktat att deras jurister inte behöver vara flexibla. För att ens kunna erbjuda sändningar från Pyeongchang, måste vi av rättighetsskäl begränsa spridningen till de med svenska IP-nummer.

  Tråkigt.
  Annika Webbmaster
 • Hej igen,
  Jag har inte fått svar / hjälp, se min fråga högre upp, från 10 feb ang hur jag ska göra för att inte i förväg se resultaten när jag via datorn ska gå in och lyssna på sändningarna i efterhand.

  Som tex när jag ville lyssna på sändningen i lördags (i efterhand). Innan jag hittat rätt sändningen inte kunnat undgå rubrikerna som visade att Kalla vunnit guld.
  Även i själva tablån för Radiosporten fanns det information med att hon vunnit tex:
  "P4 Extra med Erik Blixt
  Charlotte Kalla tog guld i det inledande Skiathlon-loppet....."

  Så min fråga är fortfarande, hur ska jag via min dator kunna komma in DIREKT i en lista med eftersändningar men undvika att få reda på resultaten i FÖRVÄG?
  Tacksam för svar
  Mvh
  Helena

  Helena
 • Helena:
  Åh så tråkigt att spänningsmomentet var borta!

  Mitt tips, men jag garanterar inte att det är "spoiler-fritt" (fast tror att det oftast kommer att vara det), är att lyssna i efterhand via tablån från vilken P4-kanal som helst.

  Här P4 Kalmar:
  https://sverigesradio.se/sida/tabla.aspx?programid=201

  Starta ljudet genom att klicka på bilden med play-symbol. (Klickar du på texten kommer du till Sportextras sida, och där kan det avslöjas saker du inte vill veta innan du har lyssnat.) Och stäng av eventuella push-notiser i mobilen, för OS-guld är något de flesta nyhetskanaler skickar aviseringar om ...

  Supporter:
  Jag, det är mest juridik i någon form. Om den är fyrkantig eller inte, är jag inte kvinna att bedöma.

  Lilian:
  Så skönt att du hittade hit, men tråkigt att du inte fick rätt information snabbare. Vi tar till oss av kritiken och ser hur vi kan förbättra informationen.
  Annika Webbmaster
 • Helena, som jag skrev, så ger jag individuella svar, men tre åt gången. Ditt svar (ovan) höll jag på att skriva när du skrev hit. Som du kan se ovan är det flera lyssnare som ännu inte har fått svar. Vi webbmastrar är färre än ni lyssnare 😉
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika,

  Jo det är så jag gör nu, dvs jag har sparat tablån som bokmärke så jag kommer direkt in dit.
  Jag har inga pushnotiser och låter bli att lyssna eller läsa nyheter innan jag själv lyssnat på de eftersändningar där Sverige är med och tävlar och där jag som sagt vill ha känslan av att det är direktsändning. Helt ointressant att lyssna om jag får reda på resultatet i förväg.

  MEN även i er tablå kan man inte undgå att se resultaten, eftersom man rent tidsmässigt hamnar vid klockslaget som är när man loggar in. Tex på eftermiddagen. Innan man då lyckats backa sig tillbaka till tidigare sändningar kan det ligga information i tablån som man INTE vill se. I detta fall en sändning som den jag skrev tidigare. Det är bara att ta en titt i lördagens tablå.
  "P4 Extra med Erik Blixt
  Charlotte Kalla tog guld i det inledande Skiathlon-loppet....."

  Förslag: varför inte skapa en enkel tablå endast med OS sändningarna, för de som vill lyssna i efterhand (tex oss som befinner oss utomlands) men inte vill riskera att få reda på resultaten i förväg? Det hade varit väldigt praktiskt och uppskattat.

  Mvh
  Helena

  Helena
 • Helena
  Jag tänkte inte på det!

  Det bör även gå att lägga ett bokmärke på denna sida, med just Radiosportens sändningar. Jag och min kollega Janne har funderat och tror att den sällan eller aldrig kommer att ha information om resultaten i text- eller bildform, utan att ljuden är det enda sättet att ta del av hur det gått i en tävling:
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=179 
  (Alla avsnitt från Radiosporten)

  Per, som vill lyssna på trevlig musik och nyheter nattetid

  Nu berättar du inte vad du menar med nattetid, men om du menar under natten svensk tid, så sänder programmet Vaken med P3 & P4 i P3 mellan midnatt och klockan 6 svensk tid.

  Annars, vilka program är det du saknar mest nu under vår blockering?

  Zoran:
  Vi vet att lokala P4-kanaler är viktiga och uppskattade! Men du kan lyssna - bara inte just när det sänds. Du kan alltså lyssna på P4 Malmöhus morgonprogram - fast på förmiddagen. Härifrån, till exempel:
  Tablån för P4 Malmöhus
  Annika Webbmaster
 • Sandra:
  Högst befogad kritik. Vi försöker hitta fler och bättre sätt att nå ut med informationen, och det är i textform, så Jaws ska klara av att läsa upp det.

  Bra att du hittade hit!

  Jan Morgan:
  Som jag svarade Zoran ovan så kan du lyssna på P4 Malmöhus, men inte medan det sänds. Du kan alltså lyssna på P4 Malmöhus morgonprogram - fast på förmiddagen. Härifrån, till exempel:
  Tablån för P4 Malmöhus

  AGC:

  VMA-information och trafikinformation är väldigt viktiga funktioner, men när du är ute och åker bil (i Sverige- där dessa meddelanden är relevanta) så har du väl en svensk IP-adress och är därmed inte blockerad? Eller missade jag någon del av resonemanget?

  Pelle om diktaturfasoner:
  Det stämmer att i en diktatur är medierna något som begränsas och regleras starkt. Men regleringen här handlar inte om att de styrande i landet vill ha kontroll över informationen, utan om att vi rent juridiskt inte har rätt att sända OS-innehåll utomlands. Jag tror att du inte hittar något mediebolag som har fria sändningar från OS.

  Det gör det inte mindre trist - men jag tycker att det inte är jämförbart med den censur som finns i många diktaturer.
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika
  Tack för tipset!
  Att välja radiosportens sändningar som bokmärke ser ut att vara ett smartare alternativ i stället för P4 tablån.
  I alla fall när man vill behålla spänningen och inte veta resultaten i förväg.
  Jag testar det.
  Med vänlig hälsning,
  Helena
  Helena
 • Bra!

  Jag hoppas verkligen att det inte dyker upp någon "resultatinformation" som jag just nu inte har tänkt på ... Berätta det i så fall!
  Annika Webbmaster
 • Helena och Annika,
  Jag missade att det går att efterlyssna på OS via tablån. Där jag tittade i tablån saknades det playknapp.
  supporter
 • Länken till Tidigare Sportextra-sändningar behöver synas tydligare på Radiosportens sida. Det fungerar där inte som på Alla avsnitt-sidorna för andra Sveriges Radio-program, vilket gör sportsändningarna svårare att hitta. Beror detta på att det är mindre vanligt att lyssna på sportradion i efterhand än på andra program?
  supporter
 • Jag missade att det går att efterlyssna på OS via tablån.

  Nu var ju det hur som helst inget bra tips, eftersom P4 Extra hade en "avsnittsbeskrivning" (de kallas så de texter som bland annat syns i tablån) som direkt avslöjade att Kalla var guldmedaljör ...

  Det fungerar där inte som på Alla avsnitt-sidorna för andra Sveriges Radio-program, vilket gör sportsändningarna svårare att hitta. Beror detta på att det är mindre vanligt att lyssna på sportradion i efterhand än på andra program?

  Det kan säkert spela in. Men nog fungerar det ungefär som många andra program där ljudklipp är viktigare för lyssningen från hemsidan än vad själva sändningarna är? Jämför till exempel med Stockholmsnytt:
  Stockholmsnytt, alla avsnitt

  Fast i och för sig är programmet Sportextra inte upplänkat under P4-program, utan den sidan går till Radiosporten. Och vad som är vad av Radiosporten och Sportextra är en spännande fråga, som jag har försökt svara på här:
  Vad heter programmet Radiosporten egentligen?
  Annika Webbmaster
 • Jag tipsar kollegerna på Radiosporten om att länk till Sportextra kan behövas.
  Annika Webbmaster
 • Ja, ljudklipp är det som visas på Radiosporten. Att alla avsnitt också finns var nytt för mig.

  Tablåtexterna brukar skrivas innan programmet sänds. Hur ofta ändras i den texten? Om jag exempelvis går till Melodifestivalen i tablån står startordning, inte hur resultatet blev.
  supporter
 • Jag får trots eländet passa på att tacka dig Annika för att man på den här sajten åtminstone får känslan av att det finns en riktig människa i andra änden av supportkanalen som både har en aning om problemställningen och tekniken bakom. (Vi har ju haft med varandra att göra förr...) Tyvärr är det mer eller mindre standard idag att man som kund/prenumerant/medlem (eller vad det nu må vara) bara skriker på väderkvarnar som sitter med vingarna i kors och skiter i allt så länge den större delen av pengarna fortsätter att rulla.

  SR kan förvisso inte hjälpa de fullständigt sjuka reglerna som gäller för geoblocking av olika former. För att ge ett litet exempel på hur idiotiskt det här systemet är så kan jag nämna att jag som bosatt i Tyskland kan skaffa mig ett konto på t.ex. Engelska Amazon.co.uk. Därifrån kan jag utan problem köpa och ladda ner en digital version av t.ex. filmen Superman. Jag kan också "hyra" den, vilket innebär att jag laddar ner den och kan se den i ett visst antal dagar, innan den slutar att fungera. Jag kan däremot INTE streama filmen - alltså titta på den medan den laddas ner - för det klassas som "sändning" och det har inte engelska Amazon rättigheter till i Tyskland. Jag kan alltså ladda ner filmen som jag köpt eller hyrt, bara jag inte tittar på den medan den laddas ner. Samma fil mellan samma länder, men helt olika regler av någon fullständigt idiotisk anledning.

  Med detta vill jag egentligen bara säga att jag förstår att SR inte har det lätt att slåss mot de regler som självgoda advokater för BigMoney har spikat upp, även om det för mig som lyssnare känns som ett rent ofog. Jag kan visserligen lyssna i efterhand, men det är inte alltid det som är poängen. I mitt konkreta fall handlar det om att jag, som väldigt många utlandssvenskar, har gjort det till en rutin att fixa en go frukost och lösa melodikrysset på lördagsmornar (ett program där Anders Eldeman dessutom regelmässigt och med rätta klappar sig på axeln och skryter om sina lyssnare över hela världen) och sedan ringa och stämma av med svenska vänner och bekanta. När man då som i lördags inte kan höra programmet förrän ca halv ett istället för den vanliga sändningstiden kl. 10 (ja, jag vet att det sändes först kl 11 pga OS) så är liksom mycket av hela poängen borta.

  Det jag däremot inte förstår är bristen på kommunikation. Det är ju flera som har undrat över det här, men om jag inte har fullständigt fel för mig så har sändningar blockerats tillfälligt även tidigare (om det nu var hockey- eller fotbolls-VM, eller kanske ESC?), men då var sändningarna ersatta med ett röstmeddelande som talade om att kanalen för tillfället inte var tillgänglig utanför Sverige pga sändningarna ifrån evenemanget. Flera här inne har ju trott att de hade fel på radion eller nätverket, själv trodde jag att det var ett tillfälligt fel hos er eftersom att alla SR's andra kanaler fungerade.

  Jag hoppas alltså på förbättringar men har inga illusioner om SR's kamp mot sportfinansernas värdekvarnar.

  Med vänliga hälsningar,
  Åke
 • Visst har jag svensk ip adress, men lyssning sker via funktionen squeezebox varför P4 nu är blokerad. Som jag förstår eftersom övriga kanaler fungerar.
  AGC
 • Sveriges Radio ägnar sig återigen åt geoblocking, helt mot EUs regler och intentioner om att tillåta fritt flöde av service och tjänster inom EU. Att SRs webmaster deklarerar att P4 sändningarna till utlandet och alla utlandssvenskar är blockerade p.g.a. att SR svalt en sådan passus i avtalet med kommersiell firma (antar jag) är en sak, men jag tycker att den vikitigaste frågan är varför IOK tillåter ett företag att lägga in sådana villkor och varför SR accepterar det.
  Det är inte första gången utlandssvenskar protesterar, för IOK och företaget som har sändningsrättigheterna torde det vara fullständigt irrelevant om utlandssvenskarna också får möjlighet att följa OS genom internetsändningar, gruppen är liten i förhållande till alla boende i Sverige. Så varför introducera och acceptera en geoblocking överhuvudtaget ? När geoblockingen dessutom kan kringås lätt sprider sig ett löjets skimmer och framstår detta som symbolpolitik riktad mot utlandssvenskar, är det meningen Sveriges Radio ?

  (i) SR borde inte ha accepterat en geoblocking, SR är till för svenskar i utlandet också. vad har ledningen för SR gjort eller försökt göra ? Ser fram emot svar.

  Vad har ansvarig minister Alice Bah Kuhnke gjort ? Jag ska mejla och fråga.

  (ii) IOK borde se till att företag som köper sändningsrättigheter inte får ägna sig åt att diskriminera människor och lyssnare utifrån var de bor, geoblocking är av ondo. Och rent konkret i frågan om utlandssvenskar även kommersiellt irrelevant.

  (iii) Svenska ledamot/ledamöter i IOK - Gunilla Lindberg borde ha agerat och försäkrat sig om att utlandssvenskar inte diskrimineras, vad har hon gjort ? Jag ska fråga henne om det.
  Christian Lentz
 • Vi sitter tydligen många i samm båt. Utan vidare förhands information har SR genomfört
  en geoblockering. Håller med om gammaldags, dessutom inte lagligt enl EU. Modern form av censur behöver vi inte 2018 i Sverige. För mig känns det som SR försöker ta igen att SVT tappat sändningsrättigheterna. Undrar om det är ett politiskt beslut, verkar så. Att följderna av detta är att alla svenskar tappat hela P4 måste bli en öppen diskussion med stor kritik till ledningen. Kanske har OS blivit för  kommersiellt på alla sätt om vi inte kan stå emot påtryckningar a v det slag.


  Gudrun
 • Alla:
  Några av de senaste inläggen är sådant jag vill svara lite mer ingående på. Igår svarade jag tre personer åt gången i flera av inläggen, men idag kör jag med individuella svar.

  Jag börjar med Supporter:
  Tablåtexterna brukar skrivas innan programmet sänds. Hur ofta ändras i den texten? Om jag exempelvis går till Melodifestivalen i tablån står startordning, inte hur resultatet blev.

  Den här typen av text, avsnittsbeskrivningar, syns dels i tablån och dels på sidan med alla avsnitt hos programmet i fråga. Redaktionerna kan visserligen ändra texten själva så att det ser annorlunda ut innan sändning än efter, men gör det sällan. Jag kommer på rak arm endast på ett program där redaktionen ändrar: Lantzkampen. Texten innan sändning berättar vilka de medverkande är (kommande avsnitt av Lantzkampen), medan det i efterhand går att läsa lite något om innehållet, som:
  Vilken vecka vi har haft med OS-invigning, isdygn och raketuppskjutning.
  (Lantzkampen från i fredags)

  För de program som har mer fokus på ljudklipp än på hela sändningar (som de flesta nyhetsredaktioner och Radiosporten), är avsnittsbeskrivningen inget de kommer att ändra i.
  Annika Webbmaster
 • Åke:
  ... väderkvarnar som sitter med vingarna i kors och skiter i allt så länge den större delen av pengarna fortsätter att rulla.

  Hatten av för den spännande metaforen - och tack för att du inte räknar in oss bland de giriga men lata företagen ... Mina egna erfarenheter, både privat och i tjänsten (där jag ofta behöver kontakta andra företags supportavdelningar för att reda ut problem) är väldigt blandade.

  Vissa är väldigt måna om kunder/prenumeranter/klienter och även om de inte kan hjälpa mig med mitt problem, så får jag intryck av att de förstår problemet jag beskrivit. Andra har någon support-modell där den stackars inhyrda person som ska hjälpa mig tyvärr inte har haft förutsättningar att göra det. Jag har t ex i en supportchatt presenterat mig som webbmaster på Sveriges Radio och rapporterat in en bugg i en viss telefonmodell (som märktes bland annat i vår app), och efter ett tag blivit hänvisad till Sveriges Radios support. Men det är ju lite utanför denna tråds ämne ...

  Samma fil mellan samma länder, men helt olika regler av någon fullständigt idiotisk anledning.

  Ja, det låter verkligen som om lagstiftningen inte riktigt är i takt med verkligheten här. Och det är ju inte helt förvånande, eftersom lagar tar tid att stifta medan det tekniska utvecklingen på många håll går väldigt snabbt. Frustrerande oavsett ...

  Det jag däremot inte förstår är bristen på kommunikation.

  Jag håller med. Vi har tyvärr inte gjort detta bra. Från och med igår har det funnits en informationstext på vår sajt:
  P4 under OS: Av rättighetsskäl är lyssning i utlandet spärrad. Du kan som vanligt höra de flesta program i efterhand.  Det meddelandet borde vi ha haft på plats från början. Även den som får problem på en annan enhet än vår hemsida sverigesradio.se letar troligen där efter information.

  om jag inte har fullständigt fel för mig så har sändningar blockerats tillfälligt även tidigare (om det nu var hockey- eller fotbolls-VM, eller kanske ESC?)

  Det tidigaste jag kommer ihåg är fotbolls-VM 2014. Men jag minns inte att vi har sänt ut en slinga om blockering, vilket ju absolut är det tydligaste sättet (och väl lämpat för synskadade och för plattformar som enbart spelar ljudströmmen, utan "text från oss").

  Vi har gjort på det viset i samband med att vi "släckt" en webbkanal och när vi har bytt ljudformat - men jag minns inte att vi har haft det vid geografisk blockering. Men mitt minne är verkligen inte att lita på och visst vore det en bättre lösning. Jag kollar med mina kolleger ifall det går att lösa, i alla fall för någon delmängd av våra lyssnare. Om det inte går under detta OS, är det ju absolut en bra lösning inför framtida liknande scenarier! Tack.

  Jag hoppas alltså på förbättringar men har inga illusioner om SR's kamp mot sportfinansernas värdekvarnar.

  Hur världens finansiella jättar agerar har vi väldigt liten möjlighet att påverka. Hur vi själva agerar har vi däremot stor möjlighet att förändra. Konstruktiva råd som det om "ljudande information om geo-block" är alltså något vi är tacksamma över.

  Annika Webbmaster
 • Åke, igen:
  Du hade rätt, vi har haft en sådan slinga vid tidigare blockering. Jag kommer att ta reda på varför vi inte gjorde på det viset nu (om möjligt se till att den kommer dit och framförallt se till att vi använder den vid nästa tillfälle).

  Den informationen hade inte hjälpt alla lyssnare, för det är endast en del av våra ljudströmmar som det skulle kunna göras på - men den delen hade besparat många lyssnare en stor mängd frustration.
  Annika Webbmaster
 • Tackar för svar. Jag vet att jag har hört den slingan, men inte i vilket sammanhang.

  Det är många som skriver om att geoblocking är olagligt inom EU, men tyvärr så stämmer inte det i det här sammanhanget. Åtminstone inte än. Bland undantagen för de reglerna finns bl.a. streaming av upphovsrättsskyddat material och "audiovisuella tjänster" där jag misstänker att radio och TV ingår. Vad gäller streamingen så ska reglerna överses, men nationella radio- och TV-kanaler kommer förmodligen aldrig att tvingas att sända utanför sina egna sändningsområden. Jag vet dock inte varför det är så att nästan alla länders radiokanaler är globalt tillgängliga men TV-kanalerna blockerade.

  http://www.consilium.europa.eu/sv/policies/geo-blocking/

  Åke
 • AGC:
  Visst har jag svensk ip adress, men lyssning sker via funktionen squeezebox varför P4 nu är blokerad. Som jag förstår eftersom övriga kanaler fungerar.

  Här blev jag nyfiken på hur din anläggning fungerar!

  Med andra Squeezebox-enheter tipsar vi om att inte hämta ljudet via mylogitech.com, som ger en icke svensk IP-adress. Istället kan de använda en lokal server genom att installera Logitech Media Server.

  Se här:
  P4 i Squeezebox: No items found in playlist

  Men det är jag inte säker på att du kan göra utan att ha med dig en liten dator också - men det kanske du redan har?

  Berätta mer om vad det är för enhet du har, så kan jag ge tips på alternativa sätt att lyssna som passar dig! Alltså:
  • Vad är det för anläggning?
  • Hur kopplas den mot internet? Om mobilen - vilken mobil?
  • Kan du spela upp annat ljud än "radiokanaler genom Logitech", som lokalt lagrad musik? Vad kopplar du in i så fall och hur? (Bluetooth, Chromecast, sladd...?)
  Jag hoppas att jag kan hjälpa dig att spela upp P4 i din bilanläggning och tycker att det var lite synd att du inte berättade mer om den från början, eftersom vi har förlorat ett par dagars problemlösning. Men OS pågår ett bra tag och bättre sent än aldrig!
  Annika Webbmaster
 • Christian:
  Själva frågan om juridiken kring detta är intressant och relevant, men helt utanför mitt kompetensområde (jag är webbmaster, inte jurist). Jag tror att det Åke skrev ovan, om att just streaming av upphovsrättsskyddat material och "audiovisuella tjänster" gör att vi i detta fall inte påverkas.

  Men jag är som sagt inte jurist. Om vi gör fel, är det förstås bra att vi (och andra mediebolag) granskas. Geoblockeringen görs för att vi vill följa lagen, inte för att vi vill bryta mot den.

  1. SR borde inte ha accepterat en geoblocking, SR är till för svenskar i utlandet också. vad har ledningen för SR gjort eller försökt göra ?
   Jag vet inte vad ledningen har gjort. Radiosportens förhandlare har försökt få sådana rättigheter men skriver "tyvärr har vi inte fått gehör för detta i våra förhandlingar".
   Kontakta Radiosporten här för mer detaljerat svar:
   Kontakta oss under OS
   Och om det mer är cheferna du vill nå (kanske bra efter OS, de är troligen rätt upptagna nu):
   Chefer på Radiosporten
  2. IOK borde se till att företag som köper sändningsrättigheter inte får ägna sig åt att diskriminera människor och lyssnare utifrån var de bor, geoblocking är av ondo.
   Framför det till IOK. Här finner du styrelsen för SOK (inklusive de svenskar som ingår i IOK):
   SOK:s styrelse
  3. Svenska ledamot/ledamöter i IOK - Gunilla Lindberg borde ha agerat och försäkrat sig om att utlandssvenskar inte diskrimineras, vad har hon gjort ?
   Henne når du här:
   Gunilla Lindberg
   Generalsekreterare, IOK medlem
   Telefon: +46 (0)8-402 68 01
   E-post: gunilla.lindberg@sok.se 
  Lycka till!
  Annika Webbmaster
 • Gudrun:
  För mig känns det som SR försöker ta igen att SVT tappat sändningsrättigheterna.

  Här hänger jag inte med riktigt ... På vilket vis skulle vi vinna på att nå ut till färre lyssnare än vanligt? Det vore ju smartare att ta tillfället i akt och försöka fånga upp SVT:s publik! Utveckla gärna ditt resonemang, för jag vill gärna förstå hur du menar.

  Modern form av censur behöver vi inte 2018 i Sverige


  Jag skrev högre upp att jag tycker att det är viktigt att förstå skillnaden mellan diktaturers starka kontroll av medier och detta. Det här problemet handlar inte om att de styrande i landet vill ha kontroll över information, utan om att vi rent juridiskt inte har rätt att sända OS-innehåll utomlands. Jag tror att du inte hittar något mediebolag som har fria sändningar från OS.

  Det gör det inte mindre trist - men jag tycker att det inte är jämförbart med den censur som finns i många diktaturer.

  Kanske har OS blivit för kommersiellt på alla sätt ...


  Mycket relevant. Det är en stor industri och hela den branschen bör granskas. Radiosporten Dokumentär har kanske gjort något på ämnet tidigare, annars är det helt klart ett ämne som jag tror kan intressera både de lyssnare som brinner för idrott och de lyssnare som mest tycker att all sport i P4 saboterar vardagen ...
  https://sverigesradio.se/radiosportendokumentar  
  Annika Webbmaster
 • Åke:
  Åter - tack för klargörande.
  Det är många som skriver om att geoblocking är olagligt inom EU, men tyvärr så stämmer inte det i det här sammanhanget.
  /.../

  Eftersom vi normalt sett inte blockerar, är det ett ämne vi webbmastrar inte har behövt fundera över, men jag tänker att om detta vore olagligt, så finns det ju gott om aktörer som blockerar innehåll mer systematiskt än vad vi gör, och som någon gång skulle ha fällts för det.
  Annika Webbmaster
 • Jag är inte heller på något sätt jurist, så mina uppgifter ska inte heller ses som skrivna i sten, men jag googlade fram information ifrån EU's officiella hemsida, och den kan man ju hoppas stämmer.

  Det är ju också så att t.ex. Netflix och Spotify har delvis olika utbud i olika länder, och den delningen hade de knappast gjort om det var olagligt. Samma sak med alla TV-kanalers blockering i utlandet.

  Sen kan man ju tycka att det vore bättre om de lät mig betala för det utbud som intresserar mig mest, men det är en annan diskussion.
  Åke
 • Just så!
  Annika Webbmaster
 • Om ljudligt felmeddelande (som Åke efterlyste och som hade hjälpt många av er att snabbare få besked om vad som var fel).

  Igår skrev jag:
  Jag kommer att ta reda på varför vi inte gjorde på det viset nu (om möjligt se till att den kommer dit och framförallt se till att vi använder den vid nästa tillfälle).

  Vi håller nu på att ta fram en ljudslinga som kommer att läggas ut från en typ av våra ljudströmmar. Den kommer sent och den når inte alla (för viss teknik får inte slingan), men jag vet att den kommer att hjälpa några som ännu inte har hittat hit att förstå att felet inte ligger i deras egen anläggning.

  Tack för att du fick mig att undersöka den möjligheten, Åke!
  Annika Webbmaster
 • Nu ligger det en info-jingel på plats som spelas när man försöker komma åt en P4 kanal utanför Sverige. (Eller i Sverige men där ljuden kommer via en tjänst utanför landet.)

  Tack Åke!
  Annika Webbmaster
 • Jag har varit i kontakt med EBU och trots att de företräder 73 medlemsländer verkar inte förmågan att förhandla fram avtal finnas.
  "Dear Magnus
  I am sorry you experienced this disappointment. At the same time, I am not across the details of the rights contacts of all our 73 EBU Members. I have forwarded your message to Sveriges Radio.
  With best wishes
  Graham Dixon
  Head of Radio, EBU"
  Vad ska vi med en organisation som jag förmodar ska verka för medlemmarna inte kan/vill/orkar trycka till IMG och Discovery för det här med den idiotiska geoblockeringen har gjort mig riktigt upprörd. Jag kan sätta mig i bilen på parkeringen och lyssna på P4 men på kontoret via datorn går det inte (Jobbar i Köpenhamn).
  Snälla SR se till att EBU gör sitt jobb och skapar en motkraft till girigheten för kommande event.
  Magnus
 • I am also not across the details of the English language...

  Åke
 • "Hej, ni av radiosverige!"
  Varför  förbjuda ni mig och alla fran utomlandet att lyssna varan program?
  Manga ar sedan hade jag lyssnad radio sverige. Jag brukar det att veta nyheterna fran Sverige och lyssna musiken och uttalande av svensk spraket för att inte glömma det.
  Tidigare gorde jag varje ar semestern hos er ditt och hade en Sambo, men det längelsen förbi. Den här radiosändare hade varit min sister förbindelse till Sverige, eftersom jag kan inte mer resa ditt! Det gör mig helt ledsen! :-(
  Hejda!
  Angela!
 • Nu fungerar plötsligt lokalradion även OS sändningarna på min logitech radio.
  Mats
 • Magnus och Åke om EBU:
  På sätt och vis förstår jag att EBU inte kan lägga ned sin själ i att Sveriges Radios avtal kring OS innebär att vi har en geografisk blockering, när flera av deras medlemsbolag (exempelvis SVT) inte får sända live alls ...

  Ur EBU:s synvinkel är kanske vår geoblockering ett lyxproblem. Jämfört med SVT (som inte sänder direkt alls och inte ens får sända i efterhand utanför Sverige, vilket gör att endast en specialanpassad "OS-fri" nyhetssändning är tillgänglig för er utrikes), så har vi på Sveriges Radio ett riktigt "drömavtal" ... Vi erbjuder trots allt direktsändning inom Sverige, och ingen geoblockering i efterhand ...

  Men att jämföra oss med SVT är verkligen inte rättvist mot dem. Den naturliga begränsning som svenska språket innebär, gör att våra OS-sändningar helt enkelt är rätt ointressanta för den som inte förstår svenska, så vi borde kunna förhandla oss till avtal helt utan geografisk blockering. Om jag har förstått saken rätt, har våra förhandlare försökt föra fram denna synpunkt men utan att få gehör.

  EBU företräder 73 medlemmar. Det finns säkert några annat rena radiobolag, men de flesta nationella public servicebolag som sänder radio, sänder även tv (t ex NRK, BBC, YLE och DR). Och med det i bakhuvudet kan jag ha viss förståelse för att Sveriges Radios särfall inte är något de kan prioritera.

  I ett större perspektiv vore det dock väldigt bra ifall EBU kunde lägga kraft på frågan om deras medlemsbolags rättigheter vid OS, men det arbetet tror jag i sådana fall snarare kommer att kunna hjälpa SVT (eller TV4, som också är med i EBU) att få möjlighet att sända, inte att hjälpa ett marginellt litet bolag som Sveriges Radio att få bättre avtal än de vi har nu.

  Men jag hoppas att jag har fel och att vi kan få hjälp av EBU:s muskler. Idén med olympiska spel bygger väl på förbrödring? Ju mer vi låser in OS-sändningarna bakom betalväggar (tv) och geoblockering (tv och radio), desto längre från den idén rör vi oss, tänker jag.

  Magnus:
  Kan du få in P4 via FM-radio i bilen, så kanske du kan få det på din arbetsplats i Köpenhamn också? Annars, har du ett svenskt mobilabonnemang och kan lyssna med mobilen? (Har du en begränsning för hur mycket mobildata du kan göra av med, så är det förstås inte vettigt att lyssna den vägen 9-17 fem dagar i veckan, men vid de intressantaste sändningarna kanske?)
  Annika Webbmaster
 • Angela, du kan fortfarande lyssna på våra program, men om det är program i kanalen P4 så får du lyssna i efterhand.

  Vilken P4-kanal är det du tidigare har lyssnat på? Vilka program vill du höra? Vi hjälper dig gärna att lyssna på dessa (men alltså lite efter att de har sänts i P4)!
  Annika Webbmaster
 • Mats, menar du att det fungerar utan att du har gjort något speciellt (som att starta en lokal server, vilket är vad som hjälpt andra lyssnare)?

  Här kan du läsa mer om problemet med att Logitech hämtar ljudlänkarna via en molntjänst utanför Sverige:
  P4 i Squeezebox: No items found in playlist​​​
  Annika Webbmaster
 • Ja jag provade att få igång en lokal server men fick inte rätt på det så jag gav fasen idet å provade å startat P4 igen en timme senare å då fungerade det på bägge mina apparater å dom stod på hela natten på P4 . Kan ju vara så att det lykades på något vis utan att jag fattat det.
  Mats
 • Skumt, Mats. Men jag tror att du fick tekniken att fungera, trots att du inte trodde det!

  Hoppas att det har fortsatt på det viset!
  Annika Webbmaster
 • Jo det fungerar fortfarande å jag håller med om det är skumt men bara det fungerar så är det bra
  Mats
 • Så bra! Jag håller tummarna för att et fortsätter så, men om det slutar fungera, så vill jag verkligen passa på att tipsa om FM-radion för er som har den möjligheten!

  Lyssnare utomlands har ju inte det alternativet, och eftersom den här "support-tråden" (alltså sidan) främst handlar om deras problem, är det ett sätt att lyssna som jag inte har tipsat så mycket om här.

  I de trådar som handlar om "blockering i Sverige" är FM något jag försöker komma ihåg att tipsa om, som här:
  Felkod 66 - P4 blockeras fast jag är i Sverige
  Annika Webbmaster
 • Snälla ni. Mycket energi på att fixa SVT /Sr ur problemet med förlorade sändningsrätter. Geoblockering är olagligt. Punkt. SR skall inte ge sig in i sådant. Och framför allt ALLA P4 sändningar är stoppade för lyssnare i utlandet. Helt osannolikt. 3 veckor, about!!!
  Vilka rättigheter har vi svenskar. SVT, SR äger vi tillsammans????
  Med vänlig hälsning,
  Gudrun
  Gudrun
 • Hej igen Gudrun!

  Jag tycker att kritiken om att det är dumt att blockera hela kanalen, trots att allt innehåll inte är OS-relaterat, är befogad och vi kommer att se över om det finns sätt att lösa detta smidigare.

  Detta är dock tyvärr inget som vi kommer att kunna lösa nu under OS, men frågan kan bli aktuell vid framtida större idrottsevenemang. Om vi då kan göra en smidig lösning utan att det blir för dyrt för oss som tillsammans äger Sveriges Radio (där större delen av utlandslyssnarna, som Per påpekade tidigare i veckan, inte är med och betalar licens), så ska vi förstås göra det. Men om det inte går att lösa utan stora kostnader (oavsett om det innebär manuella ingrepp eller utveckling av tekniska system) så kanske vi bedömer att fördelarna inte uppväger den kostnaden.

   Däremot undrar jag över detta med att geografisk blockering skulle vara olagligt. Var finner du den lagtexten?

  Och vad är det du saknar i P4 nu under OS? Är det något du vill att vi hjälper dig att hitta, så berätta, för det mesta går ju att lyssna på i efterhand och en del av innehållet går att lyssna på i andra samsändande kanaler, som inte är blockerade.

  Trevlig helg!
  Annika Webbmaster
 • Hej igen,

  Gällande lördagens OS sändningar i Radiosportens avsnittslista, för oss som måste lyssna i efterhand.

  Det gick bra att lyssna tom mitt i stafetten strax efter att Kalla kommit in för växling, men sen för att lyssna vidare blev det komplicerat. Mitt i spänningen fick man börja leta..! Var är fortsättningen??
  Den låg inte i listan på Radiosporten, Sportextras sändningar från OS! Här är länken som jag fått tidigare av Annika i denna tråd och som jag använder varje dag.
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1023464?programid=179
  Jag scrollar ner till:
  "Alla avsnitt från programmet Radiosporten" och har inställningen "senaste".
  Har fungerat bra, men inte i går lördag. I vanliga fall ligger alla block efter varandra, man kan fortsätta och lyssna vidare utan att riskera att se några resultat i förväg.

  För att inte förstöra spänningen fick jag nu täcka över skärmen på datorn, förutom några cm högst upp för att istället kunna navigera fram till P4 och P3 tablåerna och leta, sändningarna växlade mellan kanalerna. Sen lyssna mig fram, och absolut inte hoppa för långt fram. Tillslut, i ett långt blandat block, efter Melodikrysset hittade jag fortsättningen! Gissa om jag blev glad över att äntligen få lyssna på upplösningen.
  Svettigt och nervöst var det under letandet, ville verkligen inte råka höra/se resultatet i förväg, men väl värt ansträngningen för det var verkligen en spännande stafett.

  Så min önskan är: snälla gör det mer SMIDIGT att lyssna i efterhand och lägg upp ALLA OS sändningar i avsnittslistan.
  Tack!
  Med vänlig hälsning, Helena

  P.S
  Jag var in och checkade idag, OS blocket från i går med fortsättningen av stafetten saknas fortfarande i avsnittslistan för Sportextra OS sändningarna från igår.  Helena
 • Hej Helena och usch vad det har varit många problem!

  Jag har inte hunnit felsöka detta ordentligt och återkommer. Så här svårt ska det naturligtvis inte vara.


  Annika Webbmaster
 • Hej igen
  Hoppas ni har på fötterna när ni skriver att de flesta utlands svenskarna inte betalar skatt. Har ni det????De flesta svenskar som befinner sig utomlands tillbringar kortare eller längre tids semester för avkoppling, få lite ljus o värme, testa alpernas skidbackar. Ett fåtal är utskrivna o betalar därför inte skatt.
  Glöm inte att vi under i princip hela feb har sportlov i Sverige.
  Gudrun på 2 månaders SEMESTER.
  Gudrun
 • Hej Gudrun!
  Du har rätt. Jag hade inte belägg för detta och även om jag citerade Per högre upp i tråden, så borde jag absolut inte ha tagit upp huruvida våra utlandslyssnare betalar licens eller inte, eftersom jag inte har någon aning om hur det ligger till med den saken.

  Jag ber om ursäkt.
  Annika Webbmaster
 • Helena:
  Det var verkligen ett knivigt fall där övergången mellan de olika kanalerna gjorde att de olika delarna av sändningen inte "klistrade ihop sig" på rätt sätt.

  Den del som startade klockan 8 är 330 minuter lång, alltså 5 timmar och 30 minuter. Där hör vi allt som sändes i P4 från den tiden, det vill säga även Melodikrysset och Ring så spelar vi (under den tid P3 sände OS) ... Delen som startade klockan 9 innehåller den del av Sportextra som sändes i P3.

  Detta är inte bra. Det önskvärda vore att dela upp sändningsblocket i tre avsnitt, ett från P4 klockan 8-9, ett från P3 klockan 9-11 och ett från P4 klockan 11-13.30.

  Alternativet, som är bättre än hur det blev nu, är att alla delar sammanfogas till ett avsnitt som visserligen blir 5½ timme långt, men innehåller rätt sändning! (Nackdelen är att ni som lyssnar i efterhand då får vänta ännu längre på programmet samt att det är enormt svårt att spola med precision i så långa filer. För precisions-spolning vill jag tipsa om de femtonsekunders-knappar som ligger i den vy du finner om du klickar på pilen till höger om volymkontrollen.)

  Hå hå, ja ja. Kolleger med insikt i systemen har sett till att det blir bättre nästa gång sportsändningen åker storslalom (eller störtlopp?) mellan kanalerna på detta vis. Om det blir olika filer från de olika kanalerna eller samma fil kan jag inte svara på, men det bör i alla fall inte bli som senast.

  Tack för att du rapporterade in detta!
  Annika Webbmaster
 • Clas, AGC och Mats (plus andra med Logitech/Squeezebox):

  En lyssnare med samma problem har tipsat om ett enklare sätt att lyssna på P4 än mitt förslag med egen server. Ralf skriver:
  Om man lägger till länken till P4 som finns längre upp i diskussionen, som favorit i sin logitech squeezebox, funkar det att lyssna på P4.

  1. De länkar det gäller hittar du här. Leta upp din P4-kanal:
   MP3-länkar som M3U (192 kbps)
  2. Gå till mysqueezebox.com, logga in och lägg till den under favoriter.
  3. Välj sedan favoriter i din squeezeboxradio istället för de förinställda kanalerna.
  Hoppas att ni har glädje av det tipset!
  Annika Webbmaster
 • Nu är avslutningsceremonin i Sydkorea avslutad och således hela OS slut, men det går fortfarande inte att få in P4. När slutar OS enligt SR?
  Hasse
 • Håller med Hasse, os är slut men SR fortsätter glatt att blockera P4 sändningarna. Jag antar att det beror på ren slapphet och oproffessionalitet. Men det är oacceptabelt och uppfattas som en käftsmäll. (oberoende av att det gick att lyssna på P4 ändå under OS tack vare vpn sajter, trots SR aktiva motstånd...)
  Christian
 • Det är väl ingen som jobbar eller bryr sig på en söndag på SR...och det drabbar ju ändå bara en liten obetydlig grupp som inte gör rätt för sig (läs betalar skatt eller licensavgift). Kanske någon orkar trycka på knappen imorgon?
  Christian
 • Hej !! Befinner oss i Vietnam och har väntat på den 26 febr när vi skulle kunna höra på P4 Värmland igen, efter två veckors tystnad , men ack så besvikna vi är då det är lika tyst!? Vet ni vad detta beror på Tacsam för svar/Agneta
  Agneta Strömberg
 • Vad jag förstår blockerar SR fortfarande P4 sändningarna... en dag efter OS avslutningen. En skandal.
  Christian
 • Nu kan jag till och med se lokala tv-nyheterna igen (imponerande!), men fortfarande är P4 blockerat, kl 08.24 måndag morgon. Har alla på SR somnat om efter OS?
  Hasse
 • Det är extra lång kafferast på måndag morgon. Och skattepengarna rullar in oavsett när blockeringen tas bort. Varför stressa? Kan inte tänka mig att ena fena görs förrän efter kl. 09.00. Man hade kunnat tänka sig att SR hade kunna förbereda för att blockeringen skulle tas bort automagiskt.
  Thomas
 • .....kl. e 09.46 i Grekland...dvs 08.46 i Sthlm..... fortfarande igen svensk radio och jag blir less. Har varit trist dessa 2v. Trodde jag kunde lyssna pa sport pa svenska med nope. 🙁
  Christina
 • Idag är det 26 feb. Går fortfarande inte att lyssna på P4
  Marianne
 • Apropå någon tidigare kommentar: jodå, jag betalar licenspengar i Sverige 12 månader om året, så jag har faktiskt betalat för att få lyssna på detta. Noterar dock att nu, kl 09.10, har jag faktiskt fått tillbaka P4. Fantastiskt! (Ironi)
  Hasse
 • Total tystnad, inga kommentarer från SR... Inte heller det är acceptabelt, väldigt arrogant mot alla som utsatts för SRs geoblockering. Jag vill se en reaktion från ansvarig chef här i denna tråden på frågan varför SR fortsatte att blockera P4 sändningarna efter OS avslutningen och sen också ett svar på den större frågan vad SR tänker göra för att undvika geoblockering i framtiden.
  Christian
 • Hej
  Jag har fått besked att lyssningen ska fungera nu.
  (Vi har ingen bemanning här på supportsidorna kvällar och helger, därav sent svar)
  Mvh
  Janne
 • Att det fungerar nu har vi redan kunnat konstatera. Däremot vore det ju klädsamt med en förklaring - när ni nu är bemannade - till varför det dröjde ända till strax efter kl 09.00 måndag morgon innan spärren försvann, när OS faktiskt tog slut i går, tidig eftermiddag.
  Hasse
 • Hej alla!

  Vi har mycket att förklara, för en blockering som denna är illa nog. Att den blockeringen inte upphörde omgående och att vi blockerade även innehåll som inte är spärrat gör verkligen inte saken bättre.

  Att hela P4, inte "bara" OS, blockerades har jag försökt förklara, men håller själv med om att det är en väldigt osmidig lösning.

  Vad som ligger bakom vår senfärdiga "avblockering" försöker vi nu ta reda på, så att vi kan hantera även det smidigare vid framtida geografiska blockeringar.

  När vi vet mer återkommer vi.

  Många kolleger som på olika vis arbetar med frågan tar del av kritiken som framkommer bland annat i denna tråd. Det är väldigt bra att så många av er reagerat starkt på det vi måste förbättra. Tack för det!
  Annika Webbmaster
 • Noterar att det i svaret från Annika står "vid framtida geografiska blockeringar"... Just därför efterlyser jag ett svar från ansvarig chef vad Sveriges Radio gör för att undvika framtida geoblockering...  

  Till fråga hur "den senfärdiga avblockeringen" kunde hända har jag min egen lilla förklaring: att ingen tog ansvar för att se till att avblockeringen skulle ske direkt after OS slutet, oproffessionalitet helt enkelt. Detta hade inte hänt större europeiska radiobolag men det händer SR, och det är tyvärr inte första gången (tekniska) problem uppstår hos SR, det händer relativt ofta att SR sändningar avbryts t.ex. medan jag aldrig upplevt det för BBC t.ex.
  Christian
 • Kan inte förstå att lyssnare i Sverige hör sändningarna medan vi som befinner oss utomlands inte får ta del av dom.  Jag kan förståTv sändningar. Men hur många lyssnar o förstår svenska.
  Radiotjänst har ett problem där med motivationen att betala license
  Marianne
 • Funkar fortfarande ej, jag sitter i Halland får felkod 66 27/2
  //Anders
  Anders
 • Till Marianne kan jag säga att det enligt SR var rättighetsinnehavaren Discovery som krånglade (ville ha mer eller oskäligt betalt ) och därigenom tvingade fram geoblocking. Jag har redan tidigare kontaktat IOK (Gunilla Lindberg) som frånsade sig allt ansvar men det håller inte. Jag ska kontakta Discovery och IOK igen, till syvende och sist borde IOK förvissa sig om att (radio)sändningar inte geoblockas/skriva in det i avtal med köpare av sändningsrättigheter.  Ju fler vi är som trycker på IOK och Discovery desto bättre, så gör som jag och kräv slut på geoblocking.
  Christian
 • Förlåt att det dröjt med svar!

  Christians senaste PS bryter jag ut till en ny "tråd", eftersom frågan är viktig att bena ut:
  Geoblockering: Olagligt från och med maj 2018?

  Jag vill annars försöka runda av den här tråden, trots att det ännu är en del obesvarade frågor. Jag försöker beta av dessa här.

  Anders: Blockering som kvarstår
  Jag hoppas och tror att detta är löst. Om inte, så hör av dig, för det kan ju finnas andra problem än just geografisk blockering som påverkar dig!

  Ansvarig chef
  Christian efterlyste ett svar från ansvarig chef vad Sveriges Radio gör för att undvika framtida geoblockering...  

  Det följer jag upp i den nystartade geoblockerings-tråden, för idag har jag inget sådant svar. Jag vet faktiskt inte ens vem som är ytterst ansvarig för vilka avtal vi skriver och har ännu inte hunnit sätta mig in i det. Men jag vill förstå den processen bättre och få svar på de frågor som handlar om rättigheterna kring dessa frågor, så att jag inte har hunnit med detta, betyder inte att vi ignorerar frågan!

  Ingen tog ansvar
  att ingen tog ansvar för att se till att avblockeringen skulle ske direkt after OS slutet, oproffessionalitet helt enkelt

  Ja, absolut. Vi har inte hanterat detta professionellt. (Däremot håller jag inte med dig om att vi är oprofessionella när det gäller radio på webben. Om du har problem med avbrott, så rapportera in det i en egen tråd.)

  Sveriges Radio brukar få bättre villkor

  Marianne skrev:
  Men hur många lyssnar o förstår svenska?

  Vi brukar kunna få till bättre avtal utan geografisk blockering just med det argumentet - men tyvärr inte denna gång.

  IOK, Discovery och så vidare
  Bra att veta:
  Discovery Networks Sweden har sändningsrättigheterna för de olympiska spelen fram till och med 2024. Förutom titeln Official Broadcaster är också Discovery Networks Sweden en nationell partner till SOK.
  SOK: Discovery Networks Sweden Teampartner, Official Broadcaster

  Juridik
  Det bästa är förstås att slippa geografisk blockering helt, vilket alltså är en så viktig fråga att den får en egen tråd.

  Teknik
  Men det är också önskvärt att vi kan hantera olika typer av "tillfälliga förändringar" smidigare så att exempelvis en blockering endast drabbar det innehåll som berörs, inte hela kanaler. Och vara snabbare med att återställa.

  Där är det dock viktigt att vi väger kostnader för en "smidigare hantering" av problem som uppstår ytterst sällan mot vilka förbättringar som uppnås.

  Information
  Vi behöver kunna ge rakare, snabbare och tydligare besked, och helst göra det där felet uppstår (som att få in informationen direkt i ljudströmmen, något vi borde ha haft på plats från början).

  Det finns alltså en hel del saker kvar att lösa och jag lovar er att vi webbmastrar inte kommer att släppa dessa frågor. Däremot stänger jag denna tråd för nya inlägg nu.
  Annika Webbmaster
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.