Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kommer Sveriges Radio att få ett eget "Öppet arkiv", som systerbolaget SVT?

Hej!

Sveriges Radios arkiv lär nu vara helt digitaliserat, och ny upphovsrättslig lagstiftning gjorde det nyligen möjligt för SVT att publicera stora delar av sitt arkiv. Som lekman tycker man ju att denna lagstiftning även bör kunna tillämpas på radioarkivet. Så när öppnas dörren till Sveriges Radios eget Öppet arkiv? Det vore ju verkligen kalas för en älskare av talad radio, att på allvar kunna orientera sig runt bland kanske tusentals program, tidigare undangömda för allmänheten. Är det något att hoppas på och längta till inom en snar framtid, eller är det bara att vänja sig vid tanken på att det aldrig kommer att hända?

Tommy Kristensson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Tommy!

  När jag först läste din överskrift, så läste jag: Kommer Sveriges Radio att få ett eget "Öppet arkiv", som systembolaget SVT?

  Förstod först inte vad du menade, tills jag såg att jag läst fel.. smile

  Blixt Gordon
 • Hej Tommy!
  Det vi har hos oss är SR Minnen/Radiofynd: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?progr...
  "SR Minnen speglar aktuella händelser via program och klipp ur Sveriges Radios arkiv."
  I högerspalt finns ett arkiv från 1930-talet och framåt.
  På deras förstasida lyfts inslag fram redaktionellt och på deras lyssnasida finns sända program både för direktlyssning och för att ladda ner.
  Hoppas det här är vad du söker, och trevlig lyssning!

  Jesper Webbmaster
 • Jesper!

  Hur kan det vara så att ni inte vet vad Tommy åsyftar? SR Minnen har ju funnits i flera år med sina klipp, inget nytt på något sätt. Digitaliseringsprojektet på SR blev ju klart 2013. Enligt artikeln nedan arbetade de då med att ordna upphovsrättsliga frågor för att göra allt material tillgängligt för allmänheten att lyssna på, likt SVT:s Öppet arkiv. Här ska man kunna hitta tusentals kompletta program med tex Skivor till kaffet, Smoke Rings, Soul Corner, Metropol, Tio i Topp, Eldorado, och allt annat som finns bevarat från förr.

  http://www.svt.se/kultur/sveriges-radios-arkiv-...

  Någon på SR måste ju veta vad som hänt med detta projekt sedan det blev klart 2013. Till exempel han som ansvarade för projektet: Claes Hollander

  Mvh

  Adam Srigley
 • Hej Adam!

  Du har rätt i att digitaliseringsprojektet inte är samma sak som att vi plockar fram inslag och program och lägger ut dem hos SR Minnen (eller Avgörande ögonblick som det heter numera).

  Däremot tycker jag att Öppet arkiv och Avgörande Ögonblick har många likheter. I båda fallen är det material ur våra respektive arkiv som görs tillgängligt för publiken. De upphovsrättsliga aspekterna är en faktor som avgör om ett program kan läggas ut eller inte, men det är ett redaktionellt urval och publikens önskemål som till stor del styr vilka program som läggs ut.

  Arbetet med digitaliseringen kommer redan nu lyssnare tillgodo, eftersom det gör att äldre material är enklare för oss inom Sveriges Radio att hitta och använda i sändning.

  Men det var ju inte det frågan gäller, utan detta:
  Den digitala radioskatten är inte åtkomlig för allmänheten än, men det ska den på sikt bli. Först behöver Sveriges Radio lösa vissa upphovsrättsliga detaljer, som ger företaget rätten att ”återutsända” materialet.
  Sveriges Radios arkiv är nu helt digitalt

  Där hör jag mig för internt hur förutsättningarna ser ut nu och vilka förväntningar vi kan ha framöver. Om du inte har fått svar inom två veckor, så påminn gärna! Den här typen av ärenden som egentligen ligger lite utanför vad vi webbmastrar sysslar med (teknisk support) kan lätt hamna mellan stolar, och det vore ju synd, för frågan är intressant!

  Annika Webbmaster
 • Tack Annika för snabbt svar!

  Ja det skulle uppskattas väldigt mycket om du kunde höra dig för hur långt de kommit när det kommer till det upphovsrättsliga och möjligheten att göra materialet tillgängligt för alla. Om jag förstår det rätt är det musiken det handlar om, och det är väldigt många program från förr med musik i sig. Jag tänker att klockan tickar fort, många som var unga under 60-talet och 70-talet vill säkert kunna höra Kvällstoppen, Opopoppa, Tio i Topp och massor av andra program de har starka minnen till, innan de blir för gamla. Två år har snart gått och de borde ha kommit en bra bit på väg i förhandlingarna om hur de ska kunna återutsända programmen. Hoppas du lyckas få svar av någon som är insatt i det hela. Jag påminner gärna om några veckor :-)

  Mvh Adam

  Adam Srigley
 • Musiken är en viktig del, men även skådespelares, författares och många andras rättigheter behöver regleras.

  Vi förstår absolut värdet, men jag har inte fått intrycket att det digitaliserade arkivet ska bli publikt, förrän jag läste din länk från 2013.

  Digitaliseringen har flera syften. Viktigast är kanske att bevara materialet för eftervärlden, för under vissa perioder har vi använt tekniker som visat sig vara svåra att bevara över tid.

  Men, som sagt, jag som webbmaster är inte rätt person att svara, och hoppas kunna återkomma när jag vet mer om detta!

  Annika Webbmaster
 • Tack! :-)

  Adam Srigley
 • Jag var ansvarig för SRs digitaliseringsprojekt mellan 2010 och 2013. För medarbetare finns idag direkt åtkomligt ett fantastiskt arkiv med radioinslag från 1930 och framåt. Dock har SR inte slutit avtal med Copyswede gällande upphovsrätt för att öppna arkivet direkt för allmänheten, vilket UR och SVT gjorde 2011. Jag tror inte det pågår några förhandlingar i ärendet, men hoppas jag har fel !

  Claes Hollander
 • Tack för svar! Jag jagar vidare för att se om det finns någon ansvarig som kan svara på om det pågår några förhandlingar och hur planerna ser ut för framtiden.

  Adam Srigley
 • Tack för trevligt, tydligt och snabbt besked, Claes.

  Vi webbmastrar hör med juristerna hur de ser på prognosen för att öppna arkiven publikt.

  Annika Webbmaster
 • Låter bra. Tack! :-)

  Adam Srigley
 • Hej igen!

  Jag har pratat med en av våra jurister och tyvärr har Claes helt rätt. Förhandlingarna kring detta är avslutade och vi valde att inte köpa loss rättigheterna på det vis UR och SVT gjorde.

  Att helt öppna arkiven publikt ligger inte inom den del av kristallkulan vi kan skåda in i nu. (Om några år kan vi förstås göra andra bedömningar.)

  Däremot jobbar vi för att få ut äldre innehåll på annat vis, t ex nu när vi fyller 90 år. Tio i topp, som du nämnde Adam, finns med bland innehållet i kampanjen Utvalda ögonblick:
  http://utvaldaogonblick.se/den-forsta-ettan-pa-...

  Där finns massor av andra spännande program, så vi som gillar nostalgi, bör absolut botanisera bland Utvalda ögonblick!

  Annika Webbmaster
 • Väldigt tråkigt att höra. En kulturskatt som inte kommer någon till del. Jag vill ju höra musik, alla program som sänts med musik, det måste ju vara merparten av allt som digitaliserats. Det borde ju vara vi som lever, som upplevde dessa program, som också ska kunna få höra dem. Vad är meningen med att göra till exempel Tracks, Metropol eller Rakt över disc tillgängliga när flera av oss kanske inte lever längre?

  Tack och lov finns sidor som Radiohistoriska Arkivet och Radiogodis. De förstår värdet av att göra alla dessa radioprogram tillgängliga för allmänheten.

  Tack ändå för att du jobbade för att få fram ett svar!

  Adam Srigley
 • Hej igen!

  Jag vill passa på att tipsa om att en stor del av vårt material finns tillgängligt gratis via Svensk mediedatabas om du:

  • studerar eller forskar på högskolenivå
  • är författare eller journalist
  • gör research inför konstnärlig verksamhet
  • behöver förbereda undervisning eller föredrag (lärare, föredragshållare)

  Svensk mediedatabas

  Kulturskatten kommer alltså någon till del, och den möjligheten kände jag inte själv till när jag senast svarade.

  Annika Webbmaster
 • Hej Jag vill att ni verkligen trycker på om detta med rättigheter så att arkivet kan öppna. Nu går vi in i 2016 så snälla skynda på med detta. Som ni ser är det många som vill detta, och ni har gjort många program så snälla det finns verkligen ett tryck på att ni gör detta nu, och avgörande ögonblick är INTE vad jag letar efter. Det säger mig ingenting, det är musik, barnprogram etc jag söker!

  Så i de delar SR har varit mest medverkande må ni väl kunna jobba på snabbare med att få fram detta nu! Annars är det ju bara snack från er sida. Se till att detta blir verklighet nu 3 år efter att ni faktiskt sagt att det på sikt ska öppnas.

  Anonym
 • Hej Anonym och förlåt att svaret har dröjt!

  För tio månader sedan skrev jag:
  Att helt öppna arkiven publikt ligger inte inom den del av kristallkulan vi kan skåda in i nu.

  Där har inte något nytt skett. Vi har ett ansvar att förvalta lyssnarnas licensmedel effektivt och har gjort en bedömning om att kostnaden för att få rättigheter för äldre program inte motsvarar publiknyttan / publikintresset.

  Som ni ser är det många som vill detta, och ni har gjort många program så snälla det finns verkligen ett tryck på att ni gör detta nu

  Jag kan inte se att det är något enormt tryck från publiken.

  Nu är det här forumet förstås bara en liten del av vår publikkontakt, och dessutom en del som mer handlar om webb och appar än om arkivmaterial, men i denna tråd är ni tre personer som har önskat detta under drygt ett år. Och sedan har vi strövis med önskemål om enstaka äldre program, t ex här:
  Hur hittar jag gamla program

  Kollegerna på Lyssnarservice och andra som har mycket kontakt med våra lyssnare verkar inte heller få in speciellt många önskemål om just detta ... Eller missar jag något ställe där det förs en livaktig debatt om att tillgängliggöra äldre program? Berätta i så fall!

  Vi har pågående förhandlingar med upphovsrättsorganisationerna och ser över vad som är vettigt att förändra i avtalen, så att vi kan ge lyssnarna tillgång till mer innehåll.

  En förändring som nyligen har skett med våra avtal, är att vi erbjuder två serier med musikprogram för nedladdning, Livet är en fest (70 timmar om den svenska rockhistorien, berättad av artisterna som var med), och Musikdokumentär (om musik och artister). Där har vi sett en efterfrågan och gör ett försök med musik för nedladdning, för att sedan utvärdera ifall kostnaden motiveras av lyssnarnas intresse och hur vi bör gå vidare.

  Det kan komma en dag när den kostnad det skulle innebära att erbjuda våra äldre program känns som en bra investering, men idag är det för dyrt.

  Se till att detta blir verklighet nu 3 år efter att ni faktiskt sagt att det på sikt ska öppnas

  Jag beklagar att det i artikeln från SVT 2013 stod: Den digitala radioskatten är inte åtkomlig för allmänheten än, men det ska den på sikt bli.
  Sveriges Radios arkiv är nu helt digitalt

  Förutom den artikeln, har jag inte funnit information om att Sveriges Radio ska öppna arkiven för publiken. Har du sett det någon annanstans?

  I den tråd du nu läser i skriver vi från Sveriges Radio:
  jag har inte fått intrycket att det digitaliserade arkivet ska bli publikt, förrän jag läste din länk från 2013 (Annika, Webbmaster)
  Dock har SR inte slutit avtal med Copyswede gällande upphovsrätt för att öppna arkivet direkt för allmänheten, vilket UR och SVT gjorde 2011. (Claes Hollander, ansvarig för digitaliseringsprojektet)
  Jag har pratat med en av våra jurister och tyvärr har Claes helt rätt. Förhandlingarna kring detta är avslutade och vi valde att inte köpa loss rättigheterna på det vis UR och SVT gjorde. (Annika, Webbmaster)

  Kan jag skriva på ett tydligare vis?
  Informationen i SVT:s artikel är felaktig. Tråkigt, men sant.

  Annika Webbmaster
 • Hej Annika och andra i tråden!

  På ett sätt kan jag förstå att ni inte får förfrågningar. Det som inte finns väcker kanske inte så många frågor annat än för de mest hängivna. Jag tänker att det kan ju inte vara så att TV bara är ett medium som folk har minnen och nostalgi kring. Radion och alla dess program genom åren bör väl ha liknande attraktionskraft, gissar jag.

  Jag har själv stort intresse för gamla radioprogram, alla dem jag växte upp med under 70- och 80-talet, som Metropol, Eldorado, Rakt över disc, Tracks och så vidare. Sedan tio år tillbaka har jag och andra med samma intresse (i nördgrupper på FB) digitaliserat hundratals timmar med program. Främst har vi delat dem med varandra eller via torrentsiter. Det finns ju massa grupper på nätet (främst FB) som är inriktade på sina favoritprogram, där tusentals entusiaster delar program och chattar. Till exempel så har det sedan ett par år i gruppen Vi som lyssnade på Tracks öppnats evenemang varje vecka med ett specifikt avsnitt av Tracks där alla i gruppen lyssnar samtidigt och chattar om låtarna och listplaceringarna.

  Jag har under de år jag digitaliserat försett siten Radiogodis (http://radiogodis.se/index.htm) med program, mest Rakt över disc, men även annat. Radiogodis är ett privat arkiv med radioprogram som är öppet för allmänheten att lyssna till. Från början var siten inriktat främst på radioprogram från 80-talet, men allteftersom har sitens innehåll breddats och nu finns tusentals program från alla tider och alla genrer. De har förstås en egen FB sida och där efterfrågas av allmänheten kontinuerligt efter nya serier och program från förr. Där är det också tydligt att jag verkligen inte är ensam med att bidra med filer. Hela tiden presenterar Radiogodis vilka program och serier som inkommit och vilka personer som bidragit.

  Visst, det är bra att Radiogodis och andra siter finns (till exempel Svenska Radioarkivet http://www.radiohistoria.jvnf.org/), och att det finns all denna kreativitet och idealism. Samtidigt kan det kännas som en svek att de vi betalar licens till inte kan få till ett avtal så att denna radioskatt kan komma allmänheten till del. Det är ju ändå så, trots tusentals timmar av privat digitaliserade kassetter, att SR sitter på ett unikt material av många gånger högkvalitativt ljud. Är det tänkt att detta nu efter att ha kostat massa miljoner för digitaliseringsprojektet ska gömmas undan i ett mörkt arkiv för att sen långt senare när hälften av alla dem som upplevde programmen är döda plockas fram och göras tillgängliga?

  Du har helt rätt. Ni märker ingenting av intresset som finns. Sällan hör entusiasterna av sig till er. Men i andra forum på nätet så pågår sedan massa år febril aktivitet. I hemmen rippas kassetter, rullband, DAT:ar och liknande för att göras tillgängliga för andra med samma intresse.

  Kan SVT få till ett avtal med Copyswede och få allmänheten att använda sig av det arkivet, så bör SR kunna göra precis samma sak. Inte om 10 eller 20 år, nej nu medans folk lever som upplevde programmen.

  Mvh

  Adam Srigley
 • Tack, det var lite detta jag var och for efter!

  Diskussioner som pågår bortanför vår radar kan vi förstås inte ta med i våra kalkyler. Att konstruktivt berätta om dessa är bättre än att skälla ut oss för något jag har försökt vara tydlig med att vi inte har lovat.

  Som ni kanske har sett, har SVT ändrat sina avtal för Öppet arkiv:
  SVT:s Öppet arkiv är ett av världens största tv-arkiv. Arkivet gjordes tillgängligt för alla när SVT fick ett anslag på 60 miljoner från Kulturdepartementet och därigenom kunde köpa loss programrättigheterna. Men nu är pengarna slut och från politiskt håll väntas ingen hjälp, vilket innebär att SVT själva får betala för att hålla verksamheten flytande. Med anledning av det har SVT efter långa förhandlingar tecknat ett nytt avtal med rättighetsorganisationen Copyswede.
  Nytt avtal begränsar utbudet i SVT:s Öppet arkiv

  En förutsättning för att SVT:s fina arkiv har skapats är alltså ett anslag på 60 miljoner även med hela infrastrukturen på plats, bedömer de att rättigheterna för att behålla samma service är för dyra. (Hur de hanterar det, med en tydlighet kring hur länge olika serier är tillgängliga, är väldigt bra!)

  Den här frågan är snarast något jag tror att vår direktion behöver ta ställning till. Den kraft och kärlek som finns hos er hängivna nördar är självfallet bra att ta hand om, inte motarbeta. Om vi inte har råd att skapa ett öppet arkiv, kanske vi kan göra annat fint, inte minst kring de program som var stora på 70- och 80-talet ...

  Jag funderar över till vilken del av Sveriges Radio jag ska föra vidare ert önskemål. (Jag tror fortfarande att det är ett nisch-önskemål, men ett väldigt starkt sådant.)

  Att framföra ert önskemål är alltså inte ett löfte om att tillgodose detta. Men det hoppas och tror jag att alla förstår.

  Annika Webbmaster
 • Det jag syftade på när jag påbörjade tråden var inte musikprogram i synnerhet, som jag tycker ämnet har glidit över i och som jag gissar torde vara relativt dyra att köpa rätten att återsända/publicera, och jag respekterar att man inte anser sig ha råd att köpa rätten att publicera dessa. Men jag avsåg rent talade program som exempelvis dokumentärer, reportage, frågesporter, kåserier, barnprogram och dylikt. Jag inbillar mig att Sveriges Radio självt äger rättigheterna till många av den typen av internproducerade program, utan externt producerat material i form av musik, men så är kanske inte fallet?

  Tommy Kristensson
 • I likhet med Tommy ovan så undrar jag också över hur rättighetsaspekten påverkar tidigare program utan musikinslag, så som dokumentärer, etc. Dessa kan väl inte rimligen påverkas av dessa restriktioner? Kunde man öppna arkivet för dessa typer av program vore ju mycket vunnet.

  Nils
 • Problemet är ju snarare en hopplöst omodern upphovsrättslagstiftning! Uppfinner jag en medicin som botar cancer har jag 20 års patenträtt. Upphovsrätten däremot, ger mina barnbarn rätt till ersättning vansinniga 70 år EFTER min död. Om dessa snarlika lagar harmoniserades skulle kostnaden vara en icke-fråga och alla skulle kunna avnjuta allt i radioarkivet före 1996.

  Erik B
 • Jag har under en tid lyssnat mycket på musik via radiogodis och även laddat ner en del av programen så att jag kunnat lyssna även i min mp3 spelare när jag åker bussen till jobbet!

  Men nu så har tyvär Radiogodis tagit bort möjligheten att ladda ner filer till hårddisken ifall man vill lyssna på program i mp3 spelaren så går inte det att göra längre så nu är inte den sidan lika bra längre!

  Att lyssna på allting online är inte ett alternativ då jag inte har möjlighet att tillbringa så mycket tid via datorn!

  Peter
 • Men det kanske finns fler alternativa hemsidor till Radiogodis ifall man vill kunna ladda ner programen för att kunna lyssna på mp3 spelaren när man är ute och reser?

  Peter
 • Peter!

  Jag laddade just hem ett Rakt över disc från Radiogodis i mp3. Det gick hur bra som helst. Högerklicka på spelaren och välj spara som.

  Mvh

  Adam Srigley
 • Okej då ska jag prova att spela upp filen och sen högerklicka.
  Men när jag gjorde det i menyn bland dom andra filerna så står det bara Otillåten åtgärd!

  Peter
 • Hej!
  PJ:s fråga är flyttad hit:
  Finns det några äldre "På minuten"?

  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy