Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur vet jag att Sveriges Radio är en trovärdig källa?

Hej, jag undrar vad ni har för argument för varför ni är en trovärdig sida.

Vilma Lindroth Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Vilma!

  Menar du den sida du är inne på nu, https://kundo.se/org/sverigesradio/, som är Sveriges Radios forum för webbsupport, eller menar du argumenten för att Sveriges Radios webbplats, http://sverigesradio.se/ är trovärdig?

  Berätta gärna mer om varför du frågar, så är det enklare att ge ett bra svar!

  Annika Webbmaster
 • Hej annika! Jag undrade för sverigesradio.se
  Jag skriver en rapport där jag källhänvisar till SR och behöver då skriva källkritik.

  Vilma Lindroth
 • Ok. Jag tar det lite svepande, så får du fråga mer om du behöver.

  Vi har ett speciellt uppdrag, att vara en radio i allmänhetens tjänst. Det uppdraget kan du läsa om här:
  Om Sveriges Radio: Uppdraget

  Det gör att vi blir granskade och kan bli fällda om vi till exempel brister i saklighet eller opartiskhet.

  Det är egentligen hur vi agerar i radio som granskas, men eftersom webb och radio (och vårt agerande på till exempel sociala medier) går hand i hand, vill vi förstås hålla lika högtrovärdighet på webben.

  Sveriges Radio är ett av de medieföretag, institutioner och företag i landet som år efter år får högst förtroende från svenskarna:
  Sveriges Radio toppar Förtroendebarometern 2016

  Detta förtroende är vi stolta över och rädda om. Ifall vi skulle slarva, och till exempel lägga ut sämre underbyggd journalistik på webben än vad vi gör i radio, så skulle det skada hela företaget. Vi blir, och vill bli, granskade, så att vi kan rätta till de fel vi gör (för självfallet gör vi fel ibland).

  Jag hoppas och tror att det gör att vi är en trovärdig källa.

  Hoppas att det var svar på din fråga!

  Annika Webbmaster
 • Tack så mycket, Annika. Du har varit till stor hjälp. Tack!

  Vilma Lindroth
 • Lycka till!

  Annika Webbmaster
 • Hej jag har en fundering gällande vem som är författaren av texten
  Utrikespolitiken var en hjärtesak för Olof Palme
  Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 10.02
  isak
 • Bra fråga!

  Jag försöker ta reda på mer om den aktuella artikeln, alltså denna:
  Utrikespolitiken var en hjärtesak för Olof Palme

  Det framgår tyvärr inte vem som skrivit den, mer än att det är Radio Sweden på svenska som "äger" texten. Om vi inte lyckas finna den egentliga författaren och du vill uppge denna text som en källa i ett arbete du skriver, så är "Radio Sweden på Sveriges Radio" den upphovsman du kan skriva in.

  Det är möjligt att detta är en text som t ex Radio Swedens engelskspråkiga eller persiska redaktion först skrivit och som sen har bearbetats så pass att det inte går att bedöma om det är ursprungsförfattaren eller översättaren som är författare, och att redaktionen som helhet därför står för innehållet.

  Alla våra redaktionella sidor ska ha namnet på den ansvarig utgivaren angivet nästan längst ned på sidan. Olle Zachrison är ansvarig utgivare för Radio Sweden, vilket innebär att han har det juridiska ansvaret (oavsett om han var ansvarig utgivare när texten skrevs 2011 eller inte)
  Ansvarig utgivare (Wikipedia)

  En annan lyssnare hörde nyligen av sig med frågor om vem som ligger bakom Ekots texter. Jag undersökte frågan då och tog reda på att de flesta av Ekots nyheter är undertecknade med namn och e-post. De nyheter som endast är undertecknade Ekot, är oftast inte Ekots egna. Då står det bara Ekot, men det ska alltid framgå vem som ligger bakom nyheten, t.ex. en nyhetsbyrå, tidning eller en annan redaktion på Sveriges Radio.
  Hemliga Ekot: Centern vill äta kakan och ha den kvar

  Vem som ligger bakom en text på vår hemsida så vill vi ange så tydligt vi kan, eftersom det är viktigt för vår trovärdighet. Väldigt bra att du frågade, så att vi kan ta reda på varför den uppgiften saknas här!
  Annika Webbmaster
 • Jag tackar för så snabbt svar.
  isak
 • Och nu vet jag mer!

  Författare var Göran Löwing, vilket min kollega Maria Quistberg på Radio Sweden snabbt tog reda på. Göran Löwing är numera pensionär.

  Maria skriver in hans namn i den aktuella artikeln, där uppgiften tidigare har stått. Hon berättade för mig att det tyvärr är samma problem med nästan alla redaktionens äldre artiklar, som har tappat det vi kallar "bild-byline" (foto, namn och e-postadress på författaren) i samband med någon av de förändringar som skett på vår webbplats.

  Det problemet kände i alla fall jag inte till sedan tidigare och ser till att vi undersöker. Om vi på något vis kan trolla fram den informationen, så ska vi självfallet göra det.

  Tack för att du hörde av dig så att vi blev medvetna om problemet!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy