Följdfrågor i Google Home

Google Assistent och Tala med SR.
1) I en SR-artikel läste jag bl.a. att om man vill spela nästa avsnitt, så säger man "Nästa avsnitt". Men jag åker då ut från "Tala med SR" och jag får svaret från Google Assistenten att det inte finns någon kölista.
Skall mitt kommando "Nästa avsnitt" föregås av andra ord? T.ex. "OK SR, Nästa avsnitt"
2) Finns det en noggrannare beskrivning över "Talsyntax" som funkar?
Hans Ösling Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Jag undrar samma sak! Ofta kan det bli fel program eller att jag ändrar mig och enda sättet att byta är då att börja om helt genom att säga "Ok Google, prata med Sveriges Radio" och sedan göra om hela processen. Detta är lite extra irriterande då man varje gång får höra en introduktion när man sagt "Prta med Sveriges Radio".
  Simon
 • Hej,
  Jag undrar också kring detta.
  Kan man inte ha sessionen öppen tills man säger att den ska stänga ner mot Sveriges radio?
  Vore smidigt om man kunde navigera i SR appen och lista program där den läser upp resultaten.
  /Phil
  Phil
 • Hej och förlåt det alltför sena svaret!

  Jag berättade nyss för de kolleger som utvecklar våra tjänster hos Google att ni har fått vänta väldigt länge på ett svar, vilket delvis beror på att jag själv är osäker på hur allt fungerar.

  Det går inte att få Google Home att spela "föregående avsnitt" (eller för den delen "nästa avsnitt") och liksom koppla ihop det med det avsnitt du nyss har hört. Däremot kan du be Google att spela "Nordegren & Epstein från i onsdags" eller "Bröderna Lejonhjärta del 5" och på så vis starta ett specifikt avsnitt.

  Jag ber min kollega Maksim att svara på era frågor om vilka kommandon som är aktuella och hur det kommer sig att vi inte längre håller sessionen öppen (vilket vi ursprungligen gjorde).

  När det gäller Simons fråga, så funderar jag över detta:
  Detta är lite extra irriterande då man varje gång får höra en introduktion
  Den långa hälsningsfrasen beror på dina inställningar i Google Home. Om du installerat enheten utan att ge tillgång till det som kallas ”Personliga resultat” blir konsekvensen att vi inte kan avgöra om det är första eller hundraförsta gången som vår app används.

  Här beskriver min kollega Magnus hur du gör för att slippa denna introduktion varje gång:
  Hur avbryter jag hälsningsfras i Google home?

  Som sagt ber jag min kollega Maksim att svara mer på frågorna som rör sessionen.
  Annika Webbmaster
 • Tack för svar! Ang. personliga resultat så hittade jag den frågan och har löst det problemet.

  Ett annat tips jag kan ge till övriga är att man inte behöver vänta på bekräftelse, varesig direkt från assistenten eller efter att ha sagt "Prata med Sveriges Radio". Det går alltså utmärkt att säga, utan pauser, "Hej Google, prata med Sveriges Radio, spela senaste avsnittet av Spanarna i P1".

  Utan sessioner går det nog inte att göra mycket åt vårt problem dock. Givet exemplet ovan, låt säga att jag redan hört avsnittet som spelas upp, då vill jag kunna säga något i stil med "Hej Google, föregående avsnitt". Detta är inte möjligt så istället blir det hela "Hej Google, prata med Sveriges Radio, spela Spanarna i P1 från tjugofjärde april".
  Simon
 • Hej, jag ska försöka reda ut lite frågetecken!

  Som appen fungerar i dagsläget så "stängs sessionen" när ett program eller en kanal startas, dvs själva appen stänger ned sig själv. 

  Vi gör så eftersom det då går att använda andra funktioner i den smarta högtalaren medan du lyssnar på vårt innehåll. Vill du t.ex. lyssna på ett avsnitt av Spanarna medan det lagas fredagsmiddag går det att starta en timer eller fråga om helgvädret under tiden. Alternativet, att ha en "öppen session" skulle blockera alla dessa funktioner, t.o.m. att ändra volym!

  Tyvärr får det konsekvensen att appen behöver "invokeras" på nytt för att ge fler kommandon till den. Dvs. du behöver återigen säga "(OK Google), Prata med Sveriges radio" eller "(OK Google), Be sveriges radio..".


  Men det finns några tips som förhoppnings kan förbättra upplevelsen:
  • Det går att säga "(OK Google), Prata med Sveriges radio.. och spela Spanarna" som en enda mening, alltså både "invokeringen" och kommandot tillsammans. Då genar du förbi välkomstmeddelandet.
  • För att korta ned kommandot ytterligare går det att säga "(OK Google), Be Sveriges radio.. spela Spanarna"
  • Detta fungerar med alla kommandon! Alltså inte bara för att starta Spanarna 😀 

  För att bläddra bland avsnitt det alltså på liknande vis att säga:
  • "(OK Google), be Sveriges radio spela nästa"
  • "(OK Google), be Sveriges radio spela förra"
  Denna funktionen finns alltså! Det krävs dock att ett avsnitt har startats för att vi ska veta vad vi ska bläddra bland. Det funkar också att säga "(OK Google), Prata med Sveriges radio", låta appen starta och sen säga "nästa" eller "spela föregående".


  OBS! Alla kommandon som inte är svar på frågor från högtalaren måste inledas med väckorden "OK Google" eller "Hey Google"


  Här hittar ni en lista över kommandon
  https://sverigesradio.se/artikel/7194702

  Hoppas det hjälper!
  /Maksim
  Maksim Team Play-X / Röst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.