Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Få tillgång till Förvandlingen, Kafka?

Hej, jag är lärare i svenska på en gymnasieskola. Kan jag, i undervisningssyfte, få tillgång till en radioteaterpjäs från Dramaarkivet som inte längre finns tillgänglig? Är intresserad av att tillsammans med eleverna lyssna på "Förvandlingen", Kafka. Allan Edwall skådespelare.

Anders Wallström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Åh, denna berättelse som redan med inledningsmeningen torde fånga intresset hos vilken gymnasist som helst wink

  Jag vet att en kollega har plockat fram ett par nya (men gamla) pjäser där tiden har passerat så att dessa kan läggas ut i Dramaarkivet, men har inte hört något om att denna pärla skulle vara aktuell - och av begripliga skäl kan vi inte erbjuda innehåll vi inte äger själva!

  Det är 94 år sedan Kafka dog, så där klarar vi det upphovsrättsliga skyddet med råge (gränsen går vid 70 år efter upphovsmannens död). Men sedan är det tyvärr inte mer än 48 år sedan pjäsen spelades in - och den gränsen går vid 50 år efter det att inspelningen gavs ut eller offentliggjordes:
  https://teaterforbundet.se/yrkesavdelningar/scenografer-kostymdesigner/lathund/upphovsratt/ 

  Jag ber kollegerna på Drama att se så att jag har uppfattat detta korrekt - för det är en spännande berättelse och Edwall är Edwall. Det kanske inte är någon tröst, men här har vi annat med Allan Edwall, som är fritt att lyssna på:
  Spöksonaten (1907)

  Välkommen tillbaka om två år, så hoppas jag att vi har större möjlighet att låta Gregor Samsa släppas ut från arkivet! Hur programmen sedan får användas i undervisningen, är något som också behöver redas ut. Vi erbjuder ju innehållet för privat bruk:
  Vad får jag göra med nedladdat material?
  Annika Webbmaster
 • Tack för snabbt och engagerat svar.

  För ett par år sen lyssnade jag på denna fantastiska historia via SR (dramaarkivet?). En kanske dum fråga: varför gick det då och inte nu?
  MVH Anders
  Anders Wallström
 • Frågan var inte dum alls!

  Det vi sänder i FM har vi rätt att ha ute för lyssning under 30 dagar efter sändning, och programmet har säkert repriserats och sedan funnits för efterhandslyssning en tid. Förvandlingen har sänts i repris ett par gånger under de senaste åren, som i mars 2009:
  Förvandlingen (Drama i P1) har ljudlänk med smakprov från föreställningen

  Och i maj 2014:
  Förvandlingen (Drama i P1)

  Samt (tror jag) våren 2017:
  Förvandlingen av Franz Kafka (Dramaerkivet i P1)

  Troligen har du funnit programmet under den månad efter sändning som vi har haft det tillgängligt på hemsidan.
  Annika Webbmaster
 • Tack för svar och tips!
  Anders Wallström

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy