Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Distorsion i ljudet i P3 sändning.

Hej!
Detta gäller programmet som sändes lördagen den 22. juni 2019, kl. 19-21.
Har kollat på både livesändning (som finns inspelad i CD-kvalité hos en vän, direkt från radio) och på själva "lyssna igen" radio ström, och noterat samma sak, som förekom nu för första gången i era sändningar.
I delar av programmet (en stor del) är distorsionen (bas) noterbar och ljudet är därmed försämrad, vilket har aldrig tidigare (vad jag vet) hänt i dessa program. Ljudbilden brukar vara annars välbalanserad.
Detta är, antar jag, en fråga för era ljudtekniker.
Utrustningen vi lyssnade med på programmet är inget fel på, och vi har kollat med olika utrustning, men noterat exakt samma fel på exakt samma delar av programmet.

Hälsningar;

Kommentarer

 • Hej
  Har du hört detta igen?
  Jag misstänker att detta är samma problem som P4 Stockholm drabbades av vid ungefär samma tid.
  Jag fick svar häromdagen att det var ett fel som uppstått i en kodare och som de inte kunnat återskapa.

  mvh
  Karolina Utvecklare
 • Hej; tack för svaret och info.

  Ljudet i SRs sändningar brukar vara av referenskvalité (i FM sammanhang), därav började jag undra om inte någon sommarvikarie började experimentera med ljudet och drog på lite extra i de lägre ljudfrekvenser 😃 ....
  Skämt åsido så tror jag inte att detta har hänt (eller fortsatte) så långt efter jag märkte detta, just den lördagen då, men var verkligen förundrad över det hela. Förstår att det är en viss kodning (på avsändarsidan) och det motsatta på mottagarsida när det gäller FM, men har i alla fall tyckt att just SR gör ett ypperligt jobb med ljudet i sina kanaler.
  Därför borde egentligen (helt motsatt vad eran VD beklagar sig över, men detta är vad jag tycker) FM behållas levande.
  Det finns de (som sagt) som tycker det motsatta och jag känner att detta är i allra högsta grad beklagligt för den skara av lyssnare som uppskattar ljudkvalité och vissa andra finare (intima) aspekter av levande radiosändningar över just FM.
  Har läst uttalanden från både chefsingenjörerna på BBC Radio och de mostvarande från SR (här på forumet) och de både förklarade att FM, när den är som bäst, erbjuder fortfarande bättre ljud än även högt kvalitativa stream över internet, på båda respektive håll.

  Sedan är jag lite oklar med vad du menar i din sista mening exakt (att "de inte kunnat återskapa" - vad exakt ? ), men detta är kanske mindre viktigt nu i och med att ljudet verkar vara helt ok.
  Med Vänliga Hälsningar;
  lyssnaren
 • Hej
  Jag är själv FM-lyssnare, så jag hoppas verkligen vi får behålla det länge. Och eftersom DAB inte hände så kommer det nog bli kvar ett bra tag.

  Att de inte lyckats återskapa - de vet var felet inträffade och har försökt få det att hända igen, men inte lyckats.

  mvh
  Karolina Utvecklare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.