Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Internet-radion har slutat fungera

Hej - Bor utomlands (CH) och lyssnar sedan många år på P1, P2, P4, P4 plus via två internet-mottagare. Sedan i morse fungerar inte mottagningen på någon av dessa två - ett röstmeddelande säger att jag måste programmera in nya förval - vilket jag testat men det funkar fortf inte. Vet ni om eventuella modifikationer inom området INTER-RADIO-SÄNDNINGAR ? Vi saknar mycket att inte kunna få lyssna på Sveriges-Radio nu ! MVH
Per Gällnö Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Pär!

  Det här löser vi säkert!

  Testa till att börja med om du kan lyssna via datorn eller mobiltelefonen från denna sida, så att vi vet att våra sändningar kommer fram som de ska:
  sverigesradio.se/kanaler

  Vet du vad det är för modell på era internet-mottagare?
  Annika Webbmaster
 • Hej igen - Sveriges Radio kanaler (P1 - P4) fungerar perfekt på datorerna både via Ethernet + WiFi ! De båda Internet-mottagarna jag har sedan minst 5-6 år är av typ ALBRECHT DR460 och DUAL portable IR5. MVH + hopp om att få professionel hjälp med problemet !
  Per Gällnö
 • Bra att ni kan lyssna den vägen medan vi försöker lösa detta!

  Vet ni att felet uppkom samtidigt på båda mottagarna, eller kan det ha varit så att ni brukar lyssna med den ena, och när den inte fungerade, så testade ni "reserv-radion" och fann att även den har problem?

  Hör ni samma felmeddelande i båda?

  Detta är bruksanvisningen för Albrecht-radion:
  Albrecht DR 460 C Internet-Radio Adapter 

  Där står om en app som heter Air Music Control. Använder ni den appen?

  Den andra radion hittar jag inte exakt rätt namn på. Är det den här modellen?
  Pure Elan IR5
  Annika Webbmaster
 • Hej igen - felet uppstod på båda mottagarna samtidigt. Hur jag installerade SR-sändarna var genom att söka i Europa menyn. Använder inga appar. Röstmeddelandet kommer från Dual apparaten: Due to recent changes in the Internet Radio System you have to reselekt + rememorise preferred stations. Har försökt - men verkar inte funka. Har ni på SR fått något meddelande om dessa ändringar inom Internet Broadcasting ???
  Per Gällnö
 • Hej igen!

  Har det löst sig?

  Felet beror nog på att dina radiomottagare hämtar kanalinformationen från en tjänst som heter Frontier Silicon, som i sin tur hämtar den från en annan tjänst. Tills nyss har denna andra tjänst varit vTuner, men den 7 maj bytte de leverantör:
  Wifi Radio Support: Why did the service change on 7th May 2019?

  Jag försöker förklara de tre viktigaste punkterna:
  1. Det kan ta några timmar innan din radio känner av den nya tjänsten. Du kan behöva slå av och på strömmen för att radion ska hitta det nya sättet.
  2. Eftersom det är en ny leverantör, kan några av de kanaler och poddar du brukar lyssna på saknas. I så fall får du be dem lägga till det här så bör det funka efter två arbetsdagar.
  3. Strukturen för hur kanalerna ligger är annorlunda (så om du inte finner Europa i menyn, hoppas jag att du kan komma på ett annat sätt att söka upp våra kanaler).

  Här finns det en del hjälptexter:
  Internet Radio Support 

  Lycka till och trevlig helg!
  Annika Webbmaster
 • Hej + tack för intressant info - det stämmer med datumet när mina apparater tystnade. "DUAL" radion har jag fått igång efter en fullständig omprogramering - antar att jag får göra om samma manöver med "ALBRECHT" apparaten. MVH + tack igen för hjälpen !
  Per Gällnö
 • Hej igen! - man ska nog inte ropa hej förren man är.....! Efter en fullständig omprogrammering av DUAL-radion funkade den (10/5) för att höra morgonens nyheter + P4 Jönköping - da'n därpå radiotystnad igen - vilket fortf är fallet - efter tappra försök att reinitialisera WiFi + sändarstationer + läst på supportsidorna att slå till/från/till nätspänningen kunde hjälpa - dock utanresultat. Förstår att ni inte är "the service provider" men kanske har bättre insikt i problematiken eftersom programmen jag lyssnar till kommer från svensk public service. Ytterligare verkar det som att "Wifi Radio Support" har en ganska inkompetent helpdesk !? Tacksam för alla goda råd / flitig SR-lyssnare / MVH / Per G
  Per Gällnö
 • Hej!
  Jag har precis samma problem som Per ovan, dock finns jag i Sverige.
  Direkt efter omläggningen gick det att söka om stationen men efter en dag var det kört. När den försöker ladda P4 plus så försöker den men det går inte igång.
  Detta är gemensamt för alla Sveriges radios kanaler medan övriga går bra. jag är helt utestängd från SR!
  Jag har 2 st. Dual IR 3 apparater som uppför sig exakt lika.
  Det är säkert flera med samma problem så var snäll lös felet så vi kan lyssna vidare på P4 plus.


  Bo Pettersson
 • Jag har råkat ut för ovanstående scenario, men lyckades efter mycket ”knappande” hitta tillbaks via mottagarnas (Pinell iConnect och Logik [L5DAB13E]) egna menyer.
  Tidigare använde jag WiFi Frontier, där man själv valde ljudkvalitet osv. Min ”Logik” väljer automatiskt den bästa tillgängliga ljudkvaliteten, men ”Pinell” landar ofta på 128kbps, trots att 198kbps-versionen ligger lagrad på program-knappen. Pinell-mottagaren är en ren tuner med toslink-utgång (uppkopplad mot husets HiFi) ca 10år gammal.

  Min fråga är: hur och om man kan undvika de lägre SR-hastigheterna?

  Tidigare valde man ”hi” + aac alt. mp3.

  (P4 Plus-nörd)

  Hans Petersson
 • Mittåt! 192 kbps-version är det givetvis.
  Hans Petersson
 • Hej Bo och Hans, och hej igen Per!

  De är svårt för mig som webbmaster på Sveriges Radio att ge mer detaljerad support på era respektive mottagare, så jag kommer till att börja med försöka göra lite mer övergripande felsökning.

  Per:
  Jag vill veta om felet gäller just Sveriges Radios kanaler eller om felet även drabbar NRK, BBC, Lugna favoriter med flera. Så även om det först och främst är våra kanaler du vill nå, får du gärna testa att lägga till någon "bransch-kollega" och se om det går bättre.

  Bo:
  Har du möjlighet att leta upp en bruksanvisning på svenska eller egelska eller en supportsida för Dual IR 3? Om du kan lägga till egna kanal-adresser manuellt så kan jag säkert hitta en länk som fungerar bättre.

  Förmodligen använder den "nya databasen" våra vanliga länkar som börjar med https. För en del äldre enheter fungerar dessa inte, och då får man använda äldre länkar. De hittar du inte i databasen, utan behöver lägga in själv.
  Direktlänkar till våra kanaler 

  Där ser en länk till P4 Plus ut så här exempelvis (vi har olika varianter):
  https://sverigesradio.se/topsy/direkt/4951-hi-mp3.m3u 

  Den ska du ändra så att den börjar med http istället:
  http://sverigesradio.se/topsy/direkt/4951-hi-mp3.m3u 

  Hans:
  Om du har möjlighet att manuellt lägga in en URL med vår högsta kvalitet, så bör det lösa problemet. Jag hinner inte leta efter hur du gör i dina mottagare och vill därför att du i första hand försöker själv, men om du inte lyckas får du höra av dig igen.

  Om AAC fungerar, så är ljudet på 192 kbps AAC något bättre än 192 kbps MP3, men MP3 har fördelen att fungera "övrallt"

  Alla:
  Lycka till!
  Annika Webbmaster
 • Hej - lyssnar enbart till SR: P1/2/3/4/4-plus - kan ev försöka få in typ RIX-FM men det är av lägre prioritet. Antar att modernare apparater kan styras från smartphones och man då kan lägga in URL direkt via dessa - detta är dock inte aktuellt i mitt fall utan jag hoppas att kunna lösa problemet ändå. Här är ett svar från alan-electronics.de (ALBRECHT) översatt fr tyska:
  Dear Mr. Gallno,
  thanks for your email. Unfortunately, the former internet transmitter server is no longer available, so a reconfiguration of the device is necessary. Please go to the settings via the operating menu and then go to the factory settings (factory reset). This will cause all stored information to be lost. Now carry out a new installation. Thereafter, device should work again, except the favorites folder.
  Per Gällnö
 • Per:
  Det är förstås kul att du föredrar våra kanaler, och jag är verkligen inte ute efter att få dig att börja lyssna på något annat.

  Att jag vill testa andra kanaler är för att få klarhet i om det kan vara samma typ av problem som jag misstänker hos Bo, nämligen att din radio ansluter som den ska till den nya databasen, men att det sätt våra kanaler är inlagda på är "för modernt".
  Annika Webbmaster
 • Skulle det betyda att min apparater skulle gå till återvinningen om man inte får in SR ?
  Per Gällnö
 • Jag har stort hopp om att kunna hjälpa dig att lägga in en annan adress, men jag kan inte göra det om du inte testar det jag bett dig ...

  Så jag undrar nyfiket hur det går. Kan dina mackapärer spela upp någon annan kanal?

  Jag kan tipsa om den svenskspråkiga kanalen Yle Vega hos vårt östra grannland, ifall du vill ha tips på en bra kanal utan reklam att testa med:
  Wikipedia om Yle Vega
  Annika Webbmaster
 • OK ska testa en icke SR kanal ASAP
  Per Gällnö
 • Tyvärr verkar det bara finnas manual på tyska bifogar länk dit
  http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/1300000-1399999/001373414-an-01-de-DUAL_RADIO_STATION_IR_3A_INET_RADIOADAPT.pdf
  Jag håller på att försöka översätta intressanta bitar till svenska.
  I radions meny under fliken hjälp kanaler står det kontakta www.wifiradiofrontier.com om det kan vara till någon hjälp.
  Det bästa och enklaste borde vara att SR:s IT - avd. hjälper till i det här så att den gamla länken läggs in, helst på den gamla platsen Sveriges radio P4 plus.
  Det skulle ju hjälpa alla med mig som har internetradioapparater som inte fixar de nya länkarna.


  Bo Pettersson
 • Det viktigaste först!

  Bo:
  så var snäll lös felet så vi kan lyssna vidare på P4 plus 
  Felet kan jag inte lösa, men jag kan hjälpa dig att lyssna på P4 Plus omgående.

  Här kan du lyssna i mobil eller via din dator: https://sverigesradio.se/p4plus 

  (I och med att jag redan hade tipsat Per om att lyssna från vår webbplats, tänkte jag inte på att jag borde ha betonat den möjligheten även för dig!)

  Manual:
  Dansk manual för Bos Dual IR 3 apparater:
  En "Quick and Dirty" oversættelse til dansk af den tyske manual for denne tuner 

  Tyvärr hjälpte den inte för detta, och för Pers Dual 5 finner jag ingen manual på ett språk jag är bekväm med.

  Egentligen har vi tre problem.

  Problem 1: Https
  Det ena är att ni har mottagare som inte klarar av en idag vanligt förekommande teknik för att föra över data, https:
  Wikipedia om vad https är

  För det problemet har vi valt att fortsätta att strömma även över http under en övergångsperiod, men det är en teknik som vi kommer att överge framöver. Att enstaka lyssnare kan behöva använda dessa är en sak, men som ni förhoppningsvis förstår är det verkligen inte lockande från vår sida att be Frontier be sin underleverantör att fylla databasen med ljudströmmar vi egentligen vill upphöra med.

  Brasklapp:
  Att Pers Dual-enhet (om än tillfälligt) kunde spela upp våra ljud från den nya tjänsten, gör mig osäker på om felet egentligen ligger på annat håll än i http/https (för om https inte stöds så hade det inte funkat ens för en kort tid).


  Byte av underleverantörens underleverantör
  Nästa problem är att ni har radiomottagare som hämtar data från ett företag som bytt underleverantör. Tidigare använde de en tjänst som uppenbarligen gav er våra äldre ljudströmmar. Nu har de bytt till en som förmodligen endast har våra nyare ljudströmmar (de ljudströmmar vi alltså vill att den typen av databaser ska innehålla).

  Vi vill inte be dem byta eller ens erbjuda båda formaten, eftersom vi vill att så få som möjligt ska använda https-strömmarna. Därför ber vi alltså lyssnare med detta problem att själva lägga till dessa strömmar manuellt.

  Nya underleverantören är inte så flexibel än
  De tråkiga nyheterna är att det inte längre är möjligt att själv manuellt lägga till kanaler hos Frontier. Tidigare har detta gått att göra (även om det har varit ett rätt användarovänligt gränssnitt), men nu går det alltså inte längre:
  How do I add custom personal URLs to the radio?

  De rekommenderar er kunder att kontakta dem med era önskemål, så att de får lägga till nya strömmarna åt er.

  För problem nummer ett: Uppdatera mjukvara
  Det första jag verkligen vill ta reda på är om det är http/https som är problemet. Och om det är det, så se om det finns möjlighet att uppdatera programvaran i era mottagare. Tillverkaren Dual kan ha skickat ut en fix för att lösa detta. Https är en teknik som har funnits i många år.

  Om det inte går, så rekommenderar jag att ni kontaktar Dual och hör ifall de planerar att stödja https inom den närmsta framtiden

  För problem nummer två: Kontakta Frontier med era önskemål
  Gör det Frontiers support ber er:
  Send the details to us using the Support ticket facility 

  För problem nummer tre: Efterlys en mer flexibel tjänst
  Framför önskemålet om möjlighet att själv kunna lägga till adresser. Att inte erbjuda den möjligheten är som att tillverka en webbläsare som bara kan surfa till vissa adresser, trots att den rent tekniskt egentligen kan vara hur flexibelt som helst.
  Annika Webbmaster
 • Angående din brasklapp så fungerade det även för mig första dagen med den nya tjänsten!. Det var senare som problemet uppstod, vilket  är märkligt. När jag försöker ansluta nu så för jag avkodningsfel efter misslyckat försök.
  Jag har lyssnat via mobil och dator hela tiden, så den delen har jag inte berört.
  Men på de platser där jag inte har tillgång till dator saknar jag internetradion.
  Angående uppdatering av mjukvaran i Dual IR 3A så har jag försökt, men det är den senaste versionen som ligger på. Den är dessutom inställd på att uppdatera automatiskt, så det borde var det senaste. Det är ju konstigt om inte apparaten skulle klara https eftersom den inte är mer än c:a 2 år gammal! Jag skall försöka ta reda på detta via Dual.

  Bo Pettersson
 • Märkligt att det först fungerade!

  Jag tycker att det är enormt trist att det är så krångligt och hemligt. Om jag visste vilken den nya databasen är (den tidigare tror jag heter V-tuner) så hade jag kunnat undersöka lite vilken typ av länkar som ligger där.

  Förutom http/https kan det finnas en del andra skillnader mellan olika sätt att skriva in våra länkar, till exempel om de slutar på .mp3 eller slutar på .m3u. Är det där skon klämmer så har jag inga problem med att be underleverantören att byta.

  En av de större databaserna med kanaler i är Tunein. Jag ska kolla upp några saker för att se om jag kommer på något sätt att identifiera om det är Tunein som Frontier övergått till.
  Annika Webbmaster
 • Tack för Din hjälpsamhet att nysta i denna härva.
  Bo Pettersson
 • Hej.
  Har följt den här tråden ett tag nu då jag har problem med min Dual IR2A.
  Såg nyss att följande text ligger ute på dual.de:
  "wir bedauern die derzeitige störung bei einigen unsere internetradios"
  På svenska: Vi beklagar den pågående störningen på några av våra internetradiomodeller..
  De har länkat vidare till Frontier.
  Så Dual är helt medvetna om problemet och kommer sannolikt med en mjukvaruuppdatering inom kort.

  Jan Andersson
  Jan Andersson
 • Vi får hålla tummarna!

  Jan, har du också haft en "kort period när Sveriges Radios kanaler fungerade"? Och hur är det med kanaler från andra radio-bolag?

  Tack för din återkoppling! Jag redigerar ditt inlägg så att länken till Dual blir klickbar.
  Annika Webbmaster
 • Jag såg också meddelandet när jag ställde frågor till Dual angående radions möjligheter att öppna länkar https. .mp3 .ms3u. samt om någon uppdatering var på gång. Jag har inte fått svar ännu men väntar med spänning och meddelar här när det kommer.
  Bo Pettersson
 • Tack, ska bli intressant!

  Jag försöker som sagt ta reda på vilken databas ni nu går mot. Två stora där jag skulle tro att någon av dem är den aktuella, är Mytuner och Tunein.

  Dessa databaser (liksom Vtunuer som ni tidigare har använt) går även att nå från webben, och den vägen går det att se en del skillnader i hur kanalerna är namngivna, vilka genrer som finns etc.

  Jämför gärna och se vilken som liknar det ni nu får:

  En typisk sak ni kan leta efter är att försöka leta upp genren Rock. Om ni då får dessa underkategorier, så är det Tunein. (Ev får ni dem på annat språk än svenska, men jag hoppas att det går att jämföra)
  • alternativ rock
  • grunge
  • indie rock
  • klassisk rock
  • metal
  • new wave
  • punk
  Hos Mytuner saknas grunge, new wave och punk (men de har istället flera andra genrer som Tunein saknar, som modern rock). Genren indie rock heter bara indie. Alternativ rock, indie, metal etc är inte heller undergrupper till rock hos Mytuner, utan ligger på samma nivå.

  Verkar någon av dessa tjänster vara organiserad på samma vis som den databas era Dual-apparater nu försöker använda? Om inte så finns det fler databaser jag kommer att be er att kika på.
  Annika Webbmaster
 • Hej
  Jo min radio betedde sig likadant.
  Jan Andersson
 • Tack, Jan!

  Två lyssnare kan vara en slump, men tre lyssnare är ett mönster.

  Fast just nu ett mönster jag inte begriper ... Samtliga är just Dual, utom en av Pers mottagare, vilket gör mig nyfiken ....

  Per: 
  1. Hur har det gått med din ALBRECT? Är det exakt samma fel, eller finns det skillnader som hjälper oss att förstå vad som lgger på Dual och vad som ligger på Frontier / deras nya leverantör att lösa? (Att jag försöker lösa det som ligger på oss inom rimliga gränser, hoppas jag att ni litar på - även om jag tänker ta helg snart.)
  2. Har du hunnit testa någon kanal från annan avsändare än Sveriges Radio?
  Alla:
  Har någon av er testat att lyssna på någon av våra poddar (program i efterhand som bör gå att lyssna på hos er)?

  Försök till exempel att leta upp senaste Spanarna eller Dagens dikt (kort program som jag ofta använder just för att testa - fast jag råkar förstås gilla poesi) och se om det går att lyssna. Även om ni egentligen mest vill lyssna på en direkt-strömmad kanal, är det bra för vår felsökning att se om detta fungerar!

  Trevlig helg!
  Annika Webbmaster
 • Hej - jobbar med att få igång DUAL apparaten - den är viktigast med SR-nyheter på morron. ALBRECHT-apparaten har jag bara konstaterat att den inte funkar sedan 7/5 även efter omstart + omprogrammering - här lyssnar jag mest på "skval"-radio. Har nu korrespondans med DUAL-technical-support, som även dom försöker hjälpa till. Har inte hunnit testa DUAL med andra "sändare" än SR. Som väl är har vi SVT-play för nyhetssändningar. MVH / Per
  Per Gällnö
 • Jag gillar SVT Play, men påminner om att det går att lyssna på Sveriges Radio via webben (även i mobiler).

  Bra att Dual är på bollen!

  Trevlig helg.
  Annika Webbmaster
 • Hej
  Har haft samma problem med min internetradio "Argon i Net 3+"
  Gjorde en fabriksåterställning på inrådan av Hifi klubben,där radion är inhandlad...
  Obs...notera dina kanaler du haft innan.
  Nu fungerar allt dom vanligt igen.

  Tony Kalitta
 • Jag har testat genre rock och fick följande:
  Alternativa by galgata
  Classic rock in radio
  Fresh on radio
  gothic on radio
  Indie on radio
  Osv.
  Sr poddar fungerar utan problem.
  Trevlig helg!
  Bo Pettersson
 • Testade några av SRs "konkurrenter"
  DR, BBC, NDR och WDR fungerar bra.
  Dock får jag samma felmeddelande (avkodningsfel) från NRK som på SR
  Jan Andersson
 • Hej - nu har jag mer att berätta! Gjorde en fullständig "FACTORY RESET" + inställningar av övriga parametrar av min DUAL IR5. Vid försök att ställa in SR P4 Jönköping eller SR P4 Plus eller SR P1 "hänger sig" apparaten i "LOADING", enda sättet att rekuperera är genom POWER OFF !!! Försökte igen, men inte med SR, utan tex RIX-FM och FUN-RADIO-95,3 : Resultatet DET FUNKAR - så NU BÄSTA SVERIGES RADIO please ändra på ert sändnings protokoll - bryr mig inte om om ni använder https / http / eller annat : vi vill lyssna på SVERIGES RADIO i exil - även om vi inte betalar den nya "public service avgiften" i Sverige !!! (I Schweiz är nämnda avgift 1 CHF/dag)
  Per Gällnö

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.