Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

apk android utan krav på Google play-tjänster

Jag har tidigare kunnat installera Sveriges radios app genom att ladda ner apk-filen från t ex apkpure och apkmonk. De versioner av appen som nu finns tillgängliga på dessa sidor kräver att ens enhet har andra (ej specificerat vilka) google play-tjänster installerade för att kunna köras. Var hittar jag en apk-fil att ladda ner som inte kräver andra google play-tjänster för att fungera? Jag tycker inte det är rimligt att man måste ha ett google konto för att kunna använda Sveriges radios app.
Kristina Olsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Kristina!

  Vi använder oss av Google Play services för en del "kring-tjänster", som pushnotiser och Chromecast. Android är väldigt integrerat med Google, vilket gör en del saker enklare för de flesta lyssnare. Men för dig, som aktivt valt bort Google, är det förstås ett elände att appen är så intrasslad i detta system ...

  Stor fråga, och viktig
  I vår värdegrund står att vi ska vara öppna, trovärdiga, oberoende och nyskapande. Och ... att bryta loss app-utvecklingen från en stor kommersiell jätte vore ju i linje med alla dessa punkter, tycker jag! Det är alltså en väldigt viktig fråga på ett principiellt plan.

  Kan vi erbjuda samma app, men utan dessa tjänster? Inte idag. Rent teoretiskt är det dock möjligt. Det centrala i appen, att lyssna på vårt innehåll, kräver inte Google Play services ... Men en sådan "Google-befriad" version av appen skulle kräva att vi bygger om appen en del.

  Är det något vi bör lägga utvecklingstid på? Tveksamt, i och med att det finns andra sätt du istället kan lyssna på oss i samma telefon. Att just denna Android-app är sammantvinnad med Google Play services innebär inte att vårt innehåll är låst till denna aktör ens på en Android-lur.

  Sajten eller en indie-app
  Vår sajt sverigesradio.se är ett sådant alternativ. Allt innehåll du finner i appen finns även på sajten, och fungerar på alla smartare telefoner!

  Det finns även en del indie-appar, som Lyssna (här med länk till Google play, men den ska gå att hitta även på andra plattformar):
  https://play.google.com/store/apps/details?id=se.trolls.android.lyssna&hl=sv 

  Den appen tror jag "frågar efter" Google-tjänster, men fungerar även utan. Åtminstone rapporterade en annan lyssnare det för ett drygt år sedan ...

  Delar av utbudet når du även på andra vis
  Om du är ute efter att till exempel lyssna direkt på kanaler eller att lyssna på poddar och inte behöver nå hela vårt utbud, finns det många appar som kan hantera ljudströmmar och poddar. Om det är ett alternativ, så hittar du direktlänkar till våra kanaler här.

  Alternativa ställen att hitta appar
  Detta är inget jag har egen erfarenhet från, så min kunskap bygger på vad ni lyssnare har lärt mig 😀 Och där kanske Yalp kan vara värt att utforska?

  Påminner om Google Play med annat gränssnitt och är OpenSource. Finns att ladda hem via appen F-Droid.

  Tack för att du påminner oss om att det är möjligt att använda Android utan att använda Googles tjänster. Jag tar upp frågan med app-teamet. Även om jag tror att vi idag  prioriterar att göra det enkelt för majoriteten framför att kapa kopplingen till Google, är det verkligen inget vi ska göra utan att reflektera över vad det i förlängningen innebär.
  Annika Webbmaster
 • Glädjande att du tycker det är en viktig fråga, men tråkigt att det inte avspeglar sig i den utvecklade appen.

  Jag förstår att man vill erbjuda Google Play integrerade tjänster med mervärde för de som önskar det, men ni hade kunnat utveckla appen på ett sådant sätt att appen hade fungerat även utan dessa tjänster. Tidigare versioner av appen har fungerat utmärkt utan Googles kring-tjänster. Det jag reagerar på är att man tar arkitektoriska mjukvarubeslut som oreflekterat (?) går Googles ärende. Det tycker jag rimmar dåligt med public service fri från kommerisella krafter.
  Kristina Olsson
 • Som jag skrev tog jag upp det med utvecklarna, och vi ska försöka minska beroendet till Google framöver. Som du skriver, så bör vårt mål vara att appen fungerar även bra för att lyssna utan kringtjänster med koppling till Google.

  Jag lovar inte en snabb förbättring, men jag lovar att jag då och då kommer att lyfta frågan och i samband med att vi bygger om olika delar av appen påminna om att vi inte får slarva bort ordet "oberoende" från vår värdegrund.

  Men hjälp mig gärna genom att fråga mig om vi gjort några framsteg någon gång i kvartalet ... (Jag tror alltså inte att detta kommer att ske snabbt, men jag hoppas att jag varje gång kan berätta om några steg vi tagit i rätt riktning.)

  Och, som sagt, ska du kunna ta del av vårt innehåll via sajten och indie-appar. Ljudet låser vi inte till några få multinationella jättar.

  Tack för hjälpen!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.