Till senaste kommentaren

Alexa-problem: Skyll inte på Amazon

Detta inlägg skrevs ursprungligen i tråden SR Alexa-skill borta?, och för att inte ta fokus från den frågan, har jag valt att skapa en egen tråd av detta, som handlar om historien bakom vårt skill och varför vi har fått problem.

/Webbmaster-Annika

----

SKYLL NU INTE PÅ AMAZON.
NI FÅR VISA AMAZON ATT DET VISST FUNGERAR PÅ ENGELSKA. JAG SÄGER JU ALEXA OPEN SWEDISH RADIO AND PLAY P4 PLUS. DETTA ÄR TYPISKT SVENSK SLAPPHET. VAKNA NU. SAMNA MED SVT HD. SAMMA SÖMNIGHET. ATT SÄNDA HD I 720. LÄGSTA HD. NÄR VÄRLDEN OCH SVENSKARNA KÖPER 4K OCH ALEXA. DÅ SOVER STATENS UTVECKLARE OCH ANSVARIG. VAKNA.

Tillägg från Joakim lite senare:
Ytterligare kritik mot SR.
Alla ni som njuter av denna fantastiska utveckling och service ska veta att SR inte aktivt utvecklar denba skill. Den kom av ren tur. Man har varje år en utvecklingstävling. Där valde tre personer att försöka skapa denna skill. Alltså har inte SR valt att på egen hand tänka. Ska vi satsa pengar på denna utveckling. NEJ. Så hade inte dessa tre valt just detta hade SR fortsatt sova. Och nu har de ej något att sätta emot Amazon. Dåligt.
Pratradio – Sveriges Radio på Amazon Alexa - Appar från BSSFVOUSveriges Radio | Sveriges Radio https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2370&artikel=6762272

Joakim Persson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Även detta skrevs ursprungligen i tråden SR Alexa-skill borta? och är flyttat av Webbmaster. Styckeindelning är gjord för ökad läsbarhet. Något stavfel är även rättat.
  -----


  Lyssnaren Fredrik Modeen svarade:
  Tagga ner lite. Det är exakt så de hanterar det.. Mycket proffsigt tycker jag.. Det kan vara att de sänder på svenska.. Som du kanske såg längre upp i tråden "Responses, metadata, and/or home card content must be presented in a language that is supported by Alexa. Currently, Swedish is not a supported language." 

  Joakim igen:
  Nej tänker inte tagga ner och hitta dåliga lösningar på andra skills som ej går att tex ställa in på min lokala kanal. SR appen tog hänsyn till vilken adress du lagt in i Alexa-appen. Jag bor i Jönköping. Sa jag Alexa.. open Swedish radio..p4 (peefour) så kom p4 Jönköping igång inom 5 sekunder.

  Jag är evigt tacksam att dessa tre forskare valde just detta av en slump.. annars hade vi inte haft skillen alls. Nu är det så att SR inte har lagt detta som en naturlig del i sin verksamhet. Att glömma förnya avtalet varje år när man lagt en skill på Amazon är endast på grund av att denna skill vara är en del av en forskarstudie/arbete.. i en utbildning. Det är en skill utvecklad på 24 timmar av tre forskare på ett seminarium.

  Som SR sponsrar.. alltså finns ingen Skill som SR ansvarar för egentligen. Ska man nu satsa på verkligheten så gör det fullt ut.

  Till och med i Finland fungerar finska radions skill utmärkt. .finnarna säger sina kanaler med finskengelsk brytning så att appen förstår. Och ja det måste ni med Tunein med. Säg de svenska orden med en engelskbrytning så går det.. dock ej få in lokala radiostationer.

  Nä om det var så lätt att på 24 timmar få fram skillen. Så är det ju otroligt att allt bara beror på SRs lathet. Jag har skrivit till Amazon. Där beskrev jag hur vi uttalar tex Jönköping som Junkjoping och att skillen då fungerar. Jag fick positivt svar.

  Skillen behöver nytt avtal mellan SR och Amazon.. inget avtal.. som innan var bundet till 3 forskare.. då blir det ingen skill.. skriv på.. och all är tillbaka.. SR!!!!!!

  ----
  Styckeindelat och något ord rättat av webbmaster-Annika för ökad läsbarhet.
  Joakim Persson
 • Lyssnaren Magnus skrev sedan:
  @Joakim P, Låt oss hålla en klok och konstruktiv ton i denna tråd. Oavsett vem eller vilka som gjort skillen så kan vi nog lugnt utgå ifrån att SR märker av att det finns ett stort engemang för Alexa-plattformen. Låt oss nu avvakta och se vad som händer nu.

  Och 
  Joakim svarade:
  Magnus: Såklart vi ska. Att SR inte aktivt medverkar i att ta fram en funktion som är permanent visar ju att de inte är vakna. Kan jag få fram fakta med Amazon support en lördag. Avtalet ej förnyat av SR, då SR ej är huvudman av skillen. En av utvecklarna är det. Inte ens det klarar SR, pga ointresse, sömnighet och kostnad. SR svara nu tack.

  Vilket jag svarade på:
  I detta forum svarar vi på kontorstid, och då lovar jag att berätta hur det ligger till.

  Men i korthet har Joakim tydligen fått fel uppgifter av Amazon. Som det står tidigt i denna tråd, är det fråga om certifierings-problem på grund av att svenska inte stöds.

  Vi har skickat in en ny version som vi hoppas att Amazon kan godkänna


  Joakim, i sin tur, svarade på detta:
  Ok. Amazon svar som de gör. Då ser vi fram mot skillen som vi alla saknar.

  Så på ett plan är detta missförstånd utrett. Joakim har fått veta att vi på Sveriges Radio inte har lämnat Alexa-skillen vind för våg. Men det finns ett par andra saker jag vill förtydliga - och en del saker jag själv vill fråga om, så jag kommer att skriva mer ingående om det här. Tyvärr hinner jag inte det förrän tidigast i eftermiddag, men jag lovar att återkomma!
  Annika Webbmaster
 • Hej igen!

  Som jag redan har svarat i "den andra tråden", är detta fullt ut vårt eget skill.

  Bakgrund till Alexa-skillet
  Det utvecklades av två av våra anställda och en konsult och även om själva kodknackandet tog 24 timmar, så hade nog ingen extern utvecklare så snabbt lyckats sätta sig in i vårt utbud och hur det fungerar digitalt, trots att vi vill göra det enkelt för oberoende utvecklare att skapa tjänster med hjälp av vårt öppna API:
  Öppet API | Sveriges Radio

  För övrigt är min kollega Magnus Suneson (som tackar för att nu få kalla sig forskare, men alltså är webbutvecklare och har arbetat på Sveriges Radio i många år) i högsta grad inblandad i att vi har ett öppet API. Detta lanserades 2010 i samband med Music Hack Day som du kan läsa lite om här:
  Snickra en musiktjänst på ett dygn – Frilansjournalist Anders Thoresson

  Grunden till vårt Alexa-skill skapades alltså på ett event vi har ihop med SVT och UR, och här kan du läsa hur det gick till:
  Are you talking to me? Ett hack på Amazon Echo

  Fullt så enkelt som att koda under 24 timmar och sedan lansera ett skill var det dock inte. Av den sida du själv länkade till framgår att det tog ytterligare två månader innan lansering, och att vårt skill funnits tillgängligt sedan januari 2017.

  Det står dessutom:
  I slutet på förra året deltog några utvecklare från Sveriges Radio i ett gemensamt hackathon mellan public service bolagen. Under 24 timmar tog vi fram en app för Amazon Alexa ...
  Pratradio – Sveriges Radio på Amazon Alexa

  På den sida du själv länkat till står alltså att det är utvecklare från Sveriges Radio som tagit fram tjänsten. Hur kan vi göra det tydligare tycker du?

  Språkregler
  Vårt skill godkändes då av Amazon. Vi har inte lagt till "mer svenska" sedan dess, men den 13 februari i år, drygt två år efter lanseringen, märkte vi och våra lyssnare att detta skill var borta. Någon timme senare fick vi ett mejl från Amazon där de förklarade att vi bryter mot deras språk-regler.

  Den förklaring du fick från Amazon om att vi "inte förnyat licenser" (eller vad det nu var) är alltså inte korrekt. Du får gärna berätta mer om var du fick detta svar, så försöker jag hjälpa support-kollegerna på Amazon med korrekt information.

  Och självklart är det bra med support som går att nå även på helgen, men då ska den ge rätt information. Jag hoppas att de flesta av våra lyssnare håller med om detta!

  Bryr sig Sveriges Radio om Alexa?
  Självfallet gör vi det. På varenda strategidag och framtidsseminarium etc. jag deltagit i har ledningen för Sveriges Radio visat en enorm stolthet över att vi finns på dessa plattformar.

  Här skriver vår innovationsdirektör Simon Gooch
  om detta:
  För Sveriges Radio, som har som strategi att alltid arbeta med ljudet i fokus, är utvecklingen särskilt intressant, hur kan vi få röstassistenterna att spela upp vårt innehåll när konsumenter spås överge skärmar i större utsträckning? Till exempel skrev Future Today Institutes Tech trend report nyligen att, ”2018 blir början på slutet för traditionella smarta telefoner”. Det kan innebära att radion som vi känner till den håller på att förändras – igen. Från köksradio till smarta telefoner och en app, och nu vidare som en del i en röstassistent i lyssnarens uppkopplade hem och produkter.

  Vi har följt utvecklingen av den här typen av tjänster och har utvecklat appar, eller ”skills” som det kan kallas till Google Assistent och Amazon Alexa (tyvärr är utvecklings möjligheterna till Apples Siri väldigt begränsad än så länge).

  Finska radions skill?

  Nu till en fråga:
  Du skrev Till och med i Finland fungerar finska radions skill utmärkt. Är det Sveriges Radios skill och Sisuradio du tänker på då, eller YLEs flash briefing? Något skill för övrigt innehåll tror jag nämligen tyvärr inte att de har.
  YLE, Röststyrning

  Jag hoppas att detta redde ut en del frågetecken och att vi kan fokusera på att hjälpa varandra och Amazon att lösa detta istället för att försöka skuldbelägga mina duktiga kolleger på väldigt lös grund.

  Vi gör så gott vi kan, och uppenbarligen har många uppskattat det!
  Annika Webbmaster
 • Hej!

  Nu har Alexa godkänt vår senaste skill, och allt ska fungera igen!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.