Till senaste kommentaren

Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) för arkitekter

För dig som har frågor om Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) för arkitekter som vill bli lärare. Det kan vara snårigt att orientera sig på olika universitets hemsidor. Här finns information kring hur det funkar och kanske tips om vilka utbildningar som passar dig som arkitekt.

Sveriges Arkitekter

Kommentarer

  • KPU kallas möjligheten att vidareutbilda dig inom pedagogik för att med din arkitektbakgrund kunna undervisa tex på gymnasienivå. I en artikel i Arkitekten om KPU som kom ut tidigare i år, går det att läsa följande:
    • Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vänder sig till dem som redan har ämnesstudier från universitet eller högskola, inom till exempel arkitektur. Genom KPU kan man komplettera sina ämnesstudier inom arkitektur med kurser inom det pedagogiska och didaktiska området. Man blir behörig att undervisa i teknik och arkitektur och får en lärarexamen mot årskurs 7–9 eller gymnasieskolan. Det finns två varianter av KPU, en kort (60 hp) och en lång (90 hp). Den korta varianten är tillräcklig för att man som arkitekt ska få ämneslärarexamen i teknik för årskurs 7–9 och arkitektur på gymnasiet. (Källa: Stefan Petersson, ordförande i Rådet för arkitektur och barn inom Sveriges Arkitekter)
    Eftersom KPU för arkitekter är relativt nyutvecklat med långt respektive kort kursalternativ kan det vara lite svårt att förstå alternativen. Avgörande för längd på KPU utbildning verkar vara vad lärosätet i fråga har för typ av inriktningar som utbildningen ger behörighet till. En faktor är också vilket lärosäte man själv är utbildad på och som ligger till grund för ens examen. Enligt uppgifter från medlemmar har personer med examen inom arkitektur kvalificerats för att undervisa i teknik medan andra med landskapsarkitektexamen fått behörighet till undervisning inom samhällsvetenskap men det finns inte tillräckligt med fall för att konstatera att det alltid är så. Bäst är att kontakta det lärosäte du är intresserad av att studera vid och höra hur de arbetar/ger möjligheter kring vidareutbildning. De kan förklara vad som kännetecknar deras utbildningar i jämförelse med andra.
    Eva Minoura Kompetensutvecklare
  • Är det inte märkligt att man som arkitekt blir behörig lärare inom just teknik? Varför inte t.ex.  design eller bild&form? Har det att göra med utbud/eftefrågan, dvs brist på tekniklärare?
    Carlos
  • Hej Carlos,

    Jag kan hålla med dig - jag vet inte om det kommit på tal faktiskt men jag tar med mig frågan!
    Eva Minoura Kompetensutvecklare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.