Försenad löneprocess

Hej,
Min arbetsgivare har under rådande omständigheter flyttat fram löneprocessen så att den nya lönen skall gälla från 1 november. De säger att de i dagsläget inte kan svara på om de månader då Löneökningen inte har betalts ut (april-oktober) kommer att betalas ut retroaktivt eller inte.
Vad gäller här, har arbetsgivaren rätt att flytta fram lönerevisionen utan att betala retroaktivt? 

Kommentarer

 • Avtalsrörelsen där Sveriges Arkitekter förhandlar med arbetsgivarorganisationen Innovationsföretagen är pausad och återupptas i oktober. Anledningen är såklart den rådande situationen med coronaepidemin som gjorde att samtliga avtalsförhandlingar är satta på uppehåll. Det befintliga löneavtalet som skulle gått ut 1 april fortsätter att gälla, och det går inte idag att säga om det kommande avtalet kommer innehålla någon retroaktivitet. Så din arbetsgivare har rätt.
  Jonas Mellqvist Chef rådgivning och medlemsservice
 • Följdfråga: Jag har blivit uppsagd pga arbetsbrist till följd av Corona. Kommer att arbeta augusti ut. OM avtalet innehåller retroaktivitet, kommer vi som blivit uppsagda också ha rätt att ta del av det för de månader vi arbetat efter 1 april?
 • Hej och tack för din fråga!

  Eftersom avtalet inte är färdigt är det svårt att säga exakt hur det ska tillämpas. Det man kan säga är att Sveriges Arkitekters löneavtal inte har innehållit några miniminivåer för vad var och en av de anställda har rätt till vilket i praktiken innebär att arbetsgivaren är fri att inte höja någons lön i löneprocessen.

  Det i sin tur innebär att man också får göra skillnad på att ha rätt att ingå i löneprocessen och rätt att få en högre lön.

  Vad detta till slut kommer att landa i ang retroaktivitet och retroaktivitet för de som har hunnit sluta får vi tyvärr invänta nytt löneavtal för att kunna besvara.
  Isac Jonsson Förbundsjurist
 • Hej. Hur går det med avtalsrörelsen och nytt löneavtal. När förväntas den vara klar?
  Mikael Andersson
 • Hej Mikael,
  Vi sitter i kollektivavtalsförhandlingar med Innovationsföretagen och vår förhandlingschef hälsar att förhandlingsdagar är utsatta till 2 december, men att vi sannolikt kommer att vara klara innan dess.
  Oskar Holmer Förbundsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.